Κυκλοφορεί!
και εδώ
China Air Show 2016, «Δράκοι» στο Zhuhai
Μετά την πρώτη γεύση των UAV/UCAV από την κινεζική αεροπορική έκθεση στο Zhuhai στο προηγούμενο τεύχος μας παρουσιάζουμε μερικά από τα δεκάδες άλλα εντυπωσιακά εκθέματα και ταυτόχρονα ανασκοπούμε κάποια από τα κυριότερα αεροπορικά και εξοπλιστικά προγράμματα του ασιατικού γίγαντα. Πόσο στελθ είναι το Chengdu J-20 και ποια είναι η αποστολή του; Ξαναγεννήθηκε το Xian H-6K και τι ρόλο υπηρετεί; Αυτά και πολλά άλλα στις σελίδες του τεύχους Ιανουαρίου.
Gokturk 1, Νέο «τουρκικό μάτι» στο Διάστημα
Όπως συμβαίνει με ανησυχητική συχνότητα τελευταία, ο μέσος Έλληνας ανακαλύπτει συνεχώς «αγκάθια» στο στερέωμα της τουρκικής απειλής που γιγαντώνεται αδιάλειπτα τις τελευταίες δεκαετίες. Μετά τα F-35, η εκτόξευση στις 5 Δεκεμβρίου του τουρκικού Gokturk 1 έβαλε στην ελληνική πραγματικότητα την τηλεπισκόπηση, τους κατασκοπευτικούς δορυφόρους και το νέο «μάτι» της Άγκυρας. Οι αναγνώστες βέβαια αυτού του περιοδικού θα θυμούνται ότι οι πρώτες αναφορές μας για τις τουρκικές δορυφορικές φιλοδοξίες είχαν ξεκινήσει στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας. Τι πραγματικά σημαίνει όμως για την ελληνική Άμυνα και Αποτροπή το νέο τουρκικό διαστημικό «μάτι» και πως εντάσσεται στις τουρκικές δορυφορικές φιλοδοξίες;
Charles De Gaulle vs ISIS, Η Aeronavale στη Μάχη της Μοσούλης
Από την 1η Οκτωβρίου 2016 το Charles De Gaulle (CDG) με την ομάδα κρούσης και τα 24 Rafale M που αποτελούν την Πτέρυγα Μάχης του πραγματοποιούν επιχειρήσεις κατά στόχων του ISIS στη Συρία και το Ιράκ στο πλαίσιο της επιχείρησης «Chammal» που συνεχίζεται από τις 19 Σεπτεμβρίου 2014. Να υπενθυμίσουμε ότι είναι η τρίτη φορά που το γαλλικό αεροπλανοφόρο διεξάγει επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών. H πρώτη ήταν τον Ιανουάριο του 2015, όταν αναπτύχθηκε στον Περσικό Κόλπο, και η δεύτερη τον Νοέμβριο του 2015, που έπλευσε στην ανατολική Μεσόγειο ως άμεση αντίδραση στις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι. Καταγράφουμε λεπτομερώς τη δράση του CDG και με την ευκαιρία, αναφερόμαστε και στις εξελίξεις που αφορούν στο γαλλικό πλοίο και τα μαχητικά της Aeronavale.
Επιχείρηση «Chammal», Η αθέατη δράση των Atlantique 2
Αν και συνήθως είναι τα Mirage 2000 και τα Rafale που πρωταγωνιστούν στις αναφορές σχετικά με τη δράση των γαλλικών ενόπλων δυνάμεων στην Επιχείρηση «Chammal» κατά του ISIS και των τζιχαντιστών, τα μαχητικά της Γαλλικής Αεροπορίας και της Aeronavale δεν θα μπορούσαν να εκτελέσουν σχεδόν καμία αποστολή χωρίς την υποστήριξη και τη συνεργασία των Atlantique 2, που έχουν προ πολλού ξεπεράσει τον αρχικό τους ρόλο ως Αεροσκάφη Ναυτικής Συνεργασίας.
Lockheed Martin T-50A, T-Χ: Ο «κατάλληλος υποψήφιος»
Όπως έχουμε σημειώσει σε αρκετά πρόσφατα άρθρα μας, ο διαγωνισμός της Αμερικανικής Αεροπορίας για νέο εκπαιδευτικό προκεχωρημένου/προεπιχειρησιακού σταδίου και όχι μόνο εξελίσσεται σε ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα στον χώρο της στρατιωτικής αεροπορίας. Έτσι, η μάχη ανάμεσα στους «μνηστήρες» του είναι σκληρή και αναμένεται να γίνει αδυσώπητη καθώς θα εξελίσσεται η διαδικασία επιλογής. Η προσέγγιση των εταιρειών που έχουν υποβάλει προτάσεις διαφέρουν όμως σημαντικά μεταξύ τους, με δύο από αυτές να βασίζονται σε εντελώς καινούριες σχεδιάσεις και άλλες δύο να αποτελούν εκδόσεις μοντέλων ήδη σε υπηρεσία. Το T-50A που προσφέρει η Lockheed Martin σε συνεργασία με τη νοτιοκορεατική KAI προωθείται ως μια ώριμη και χαμηλού ρίσκου πρόταση, μια «κατάλληλη υποψηφιότητα» που προσβλέπει πολύ πέρα από τις εκπαιδευτικές ανάγκες της USAF! Ανασκοπούμε το συνολικό πρόγραμμα του νοτιοκορεατικού αεροσκάφους.
U-2S & RQ-4B, Στενές επαφές με Dragon Ladies και Global Hawks
Έπειτα από 60 χρόνια υπηρεσίας η έσχατη γενιά U-2 εξακολουθεί να πρωταγωνιστεί -αθέατη- στη διεθνή σκηνή μαζί με τα RQ-4B που βάζουν τη μη επανδρωμένη σφραγίδα στη στρατηγική αναγνώριση. Επιστρέφουμε στην Beale AFB, την έδρα της 9ης Πτέρυγας Αναγνώρισης, για τις τελευταίες εξελίξεις στους δύο διάσημους αυτούς τύπους αεροσκαφών συλλογής πληροφοριών. Πότε τα Dragon Lady θα παραχωρήσουν τη θέση τους στα Glabal Hawk;
Desert Garuda, Η Ινδονησιακή Αεροπορία Στρατού στο Μάλι
Στην ταραγμένη Αφρική ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών διατηρεί πολλές αποστολές για υποστήριξη διαδικασιών επιτήρησης διεθνών συμφωνιών και σταθεροποίησης της ειρήνης που έχουν φέρει στην ήπειρο χώρες από διάφορα μέρη του κόσμου. Η INDO MUHU (Indonesian Medium Utility Helicopter Unit) είναι η μονάδα της Αεροπορίας του Στρατού της Ινδονησίας που επιχειρούσε στο πλαίσιο της αποστολής του ΟΗΕ MINUSMA στο Μάλι.
Airbus A350-1000, Ο «μεγάλος» της οικογένειας
Η πρώτη πτήση του A350-1000 τον Νοέμβριο του 2016 σηματοδοτεί ένα σημείο καμπής για το πρόγραμμα του δικινητήριου μεγάλης χωρητικότητας και εμβέλειας της Airbus, ειδικότερα ως προς τον ανταγωνισμό με το αντίπαλο δέος: τα αντίστοιχα μοντέλα της Boeing. Είναι όπως το «χιλιάρι» της Airbus ο «φονέας» των Boeing;
Αντίο, Τζον Γκλεν, Ο τελευταίος τωνMercury Seven έφυγε
Ο θάνατος του αστροναύτη-θρύλου, του τελευταίου επιζώντα των ηρωικών «Επτά του Mercury», σήμανε το τέλος μιας εποχής εγχειρημάτων τόσο τολμηρών, που θα είχαν ελάχιστες πιθανότητες να πραγματοποιηθούν σήμερα στην εποχή της παράλυσης της θέλησης και του εξοβελισμού του ρίσκου.
Tupolev Tu-144, Δόξα και ματαιοδοξία του σοβιετικού υπερηχητικού επιβατικού
Tο Tu-144 αναπτύχθηκε τη δεκαετία του 60 παράλληλα με το Concorde ως η σοβιετική πρόταση υπερηχητικού επιβατικού. Οι ομοιότητες με το αγγλογαλλικό σχέδιο άφησαν υπόνοιες βιομηχανικής κατασκοπίας, ώστε του αποδόθηκε από κάποιους ακόμη και το όνομα… Concordski. Επρόκειτο για ένα φιλόδοξο σχέδιο ταχύτερου και μεγαλύτερου αεροσκάφους, που εξελίχθηκε στο πολυπλοκότερο πρόγραμμα όλων των εποχών στην ιστορία της σοβιετικής αεροναυπηγικής. Αποτελώντας την κορωνίδα του οίκου Τουπόλεφ, ο τύπος εξασφάλιζε γόητρο στην ΕΣΔΔ και δήλωνε έτοιμος για την πολλά υποσχόμενη αγορά υπερηχητικών πολιτικών. Όμως, η κατάληξη θα ήταν πολύ διαφορετική…
Ελληνικό Ιππικό-Τεθωρακισμένα, 1946-2016, 70 χρόνια ένδοξης ιστορίας
Συμπληρώθηκαν το 2016 επτά δεκαετίες ένδοξης ιστορίας του Όπλου του Ιππικού-Τεθωρακισμένων στις τάξεις του Ελληνικού Στρατού που ξεκίνησε μέσα στα πολύ δύσκολα μεταπολεμικά χρόνια για να ιχνηλατήσει όλες τις εθνικές εξελίξεις και τις προόδους της τεχνολογίας μέχρι τις μέρες μας. Ανατρέχουμε στις ιστορικές στιγμές των 70 χρόνων των Ελληνικών Τεθωρακισμένων.
70 χρόνια του Όπλου Ιππικού Τεθωρακισμένων: Η επίδειξη
Ο επίσημος εορτασμός της επετείου των 70 ετών από την ίδρυση του Όπλου Ιππικού-Τεθωρακισμένων του Ελληνικού Στρατού περιελάμβανε και επίδειξη δραστηριοτήτων που πραγματοποιήθηκαν και είχαν ως σκοπό την ανάδειξη της υψηλής τεχνικής κατάρτισης και των δεξιοτήτων του προσωπικού του Όπλου. Πλούσιο φωτορεπορτάζ.