30 C
Athens
Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024
ΝΕΑΑΜΥΝΑΗ νέα «Πτήση & Διάστημα» Δεκεμβρίου 2016!

Η νέα «Πτήση & Διάστημα» Δεκεμβρίου 2016!

- Advertisement -

pd367

Κυκλοφορεί 1η Δεκεμβρίου

Δείτε και εδώ

Διαθέσιμο ψηφιακά και εδώ

[joomag width=696 height=553 title=ΠΤΗΣΗ-december-2016-367 magazineId=0168064001480342623 pageNumber=1 theme=293042,151b26,ffffff,ffe358,ffffff ]

F-35, Οδηγός προς… υποψήφιους αγοραστές

Εντάξει αστειευόμαστε… αλλά η πρόσφατη ανακοίνωση της Άγκυρας για νέες παρτίδες μαχητικών στελθ σε συνδυασμό με την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας έφεραν στο ελληνικό προσκήνιο μια πραγματικότητα 15 χρόνια βέβαια μετά την είσοδο της Τουρκίας στο JSF! Το αποτέλεσμα ήταν ότι πολλά ειπώθηκαν, κινούμενα ανάμεσα στον μύθο και την αλήθεια και το άρθρο μας, μέρος ενός αφιερώματος είναι μια προσπάθεια αποσαφήνισης ορισμένων πολύ κρίσιμων θεμάτων για να καταλήξει… «Οδηγός για ενημερωμένους αναγνώστες».

Πρόγραμμα JSF, Όραμα στελθ

Με τις δύο από τις τρεις εκδόσεις του JSF να έχουν αποκτήσει αρχική επιχειρησιακή διαθεσιμότητα (IOC), το F-35B να έχει μόλις τον Νοέμβριο ολοκληρώσει την τρίτη φάση των εξελικτικών δοκιμών του (DET-III) στο USS America αμέσως μετά τις αντίστοιχες DET-II του F-35C το περασμένο καλοκαίρι και το F-35A να προετοιμάζεται για την πρώτη του επιχειρησιακή ανάπτυξη σε TSP (Theater Security Package), το πρόγραμμα βρίσκεται πλέον σε πλήρη εξέλιξη, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι έχει ξεπεράσει και όλα του τα προβλήματα. Ανασκοπούμε τις εξελίξεις κατά χώρα και τύπο, καθώς το JSF αναμένεται να μπει σε νέα δυναμική το 2017 και η παραγωγή θα επιταχύνεται μέσω των παρτίδων LRIP (Low Rate Initial Production) ενόψει FRP (Full Rate Production) σε δύο χρόνια από σήμερα. Η αναφορά μας υπενθυμίζει και κάποια από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά (τα περισσότερα πολύ ενδιαφέροντα) που αφορούν κάθε χώρα που έχει παραγγείλει μέχρι σήμερα τον τύπο που πρέπει κανείς να λαμβάνει υπόψη όταν βάζει σε προοπτική το πρόγραμμα.

Ινδική Αεροπορία, Από το MMRCA Rafale στο MIIF

Σχεδόν πέντε χρόνια μετά την αρχική επιλογή του Rafale ως νικητή του διαγωνισμού MMRCA (Medium Multi-Role Combat Aircraft), περισσότερα από δυο χρόνια από την συρρίκνωση της ινδικής προμήθειας και ύστερα από 17 μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων η Ινδία υπέγραψε τελικά στις 23 Σεπτεμβρίου 2016 τη συμφωνία αγοράς 36 γαλλικών μαχητικών. Έτσι άνοιξε ο δρόμος για το διάδοχο, συμπληρωματικό πρόγραμμα, ήδη γνωστό (ανεπίσημα) ως MIIF (Made In India Fighter) που ίσως ολοκληρώσει το ινδικό όραμα που ξεκίνησε όπως πολύ καιρό πριν. F-16 Block 70/72, Saab Gripen E/F και Advanced Super Hornet διασταυρώνουν τα ξίφη τους με τους κατασκευαστές τους να προσφέρουν… «γη και ύδωρ».

USAF Phantom, H τελευταία πράξη μιας μακράς καριέρας

Έπειτα από πέντε και πλέον δεκαετίες υπηρεσίας στις τάξεις της Αμερικανικής Αεροπορίας και αρκετά χρόνια μετά την αποχώρησή τους από τις μονάδες μαχητικών, τα Phantom αφήνουν οριστικά τους αμερικανικούς ουρανούς, αφού τα QF-4 σε ρόλο εναέριων στόχων ολοκληρώνουν αυτό τον μήνα Δεκέμβριο την καριέρα τους. Μιλάμε με βετεράνους, αποκαλύπτουμε τις αποστολές NULLO, αναφερόμαστε σε ιδιαίτερες πτυχές της καριέρας τους και παρουσιάζουμε τη διάδοχο κατάσταση… QF-16.

China Air Show, UAV για όλα τα γούστα

Η φετινή αεροδιαστημική έκθεση στο Zhuhai ήταν για άλλη μια φορά ευκαιρία επίδειξης δύναμης και τεχνολογικής ανωτερότητας για την κινεζική βιομηχανία και τις ΕΔ της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Ανάμεσα όμως σε μαχητικά όπως το J-20, μεταγωγικά όπως το Y-20 και αμφίβια όπως το AG600, ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσαν τα πολλά UAV/UCAV, αρκετά από αυτά σε πρώτη εμφάνιση. Μια μικρή γεύση μας στο τρέχον τεύχος για πολλά άλλα που θα ακολουθήσουν.

Balkan Shield 2016, Ενίσχυση δεσμών μέσω εκπαίδευσης ειδικών δυνάμεων

Υπό δυσμενείς, σχεδόν οριακές, καιρικές συνθήκες η Διακλαδική Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων υλοποίησε τη διαβαλκανική άσκηση «Balkan Shield 2016». Η Ελλάδα σε ρόλο οικοδέσποινας φιλοξένησε και η ΔΔΕΕ συνεκπαιδεύτηκε σε ρεαλιστικά σενάρια με μέλη επίλεκτων δυνάμεων από Σερβία, Ρουμανία, Μαυροβούνιο, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία και Αλβανία.

Ρουμανική Αεροπορία Ναυτικού, Ιππότες της Μαύρης Θάλασσας

Το Ρουμανικό Ναυτικό αν και διαθέτει έναν αριθμό φρεγατών, κορβετών και μικρότερων πλοίων, η Ναυτική Αεροπορία του περιορίζεται σε τρία Puma Naval, τροποποιημένη έκδοση των IAR.330 που κατασκευάζονταν κατόπιν αδείας από την τοπική βιομηχανία για την εξυπηρέτηση ευρύτερων αναγκών των ρουμανικών ενόπλων δυνάμεων.

Pakistan Army Air Corps, Ελικόπτερα στα βουνά που προκαλούν τον ουρανό!

Τον Αύγουστο του 2008 ένα από τα χειρότερα ορειβατικά περιστατικά στη βουνοκορφή Κ2 του δεύτερου ψηλότερου όρους στον κόσμο, του Καρακορούμ στο βορειοανατολικό Πακιστάν, ανέδειξε στην παγκόσμια κοινότητα τις δυνατότητες της ασιατικής χώρας να επιχειρεί με ελικόπτερα σε περιβάλλον που προκαλεί τα όρια ανθρώπων και μηχανών. Ρίχνουμε μια αποκλειστική ματιά στις δυσκολίες και τις προκλήσεις επιχειρήσεων ελικόπτερων σε αυτό το μοναδικό περιβάλλον του πλανήτη. Μια διαφορετική αναφορά!

Ample Strike 2016, Βαρύ «ιπτάμενο πυροβολικό»

Στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου το ΝΑΤΟ διοργάνωσε την ετήσια άσκηση εγγύς αεροπορικής υποστήριξης «Ample Strike», που έχει όμως τη διάσταση της εκπαίδευσης προκεχωρημένων παρατηρητών. Έχοντας καλύψει στο παρελθόν τη δραστηριότητα από το έδαφος, πήγαμε αυτή τη φορά στο άλλο άκρο, στα βαρέα βομβαρδιστικά, που έχουν ρόλο «ιπτάμενου πυροβολικού» για πλήγματα ακριβείας με την καθοδήγηση των FAC/JTAC (Forward/Joint Terminal Air Controllers).

IRIAF Velayat-6, Ιρανικές ασκήσεις «Ειρήνης και Φιλίας»

Για ακόμη μια χρονιά η Αεροπορία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν πραγματοποίησε την άσκηση μεγάλης κλίμακας «Πιστοί-Υπερασπιστές του Velayat» στην περιοχή του Ισταφάν, στα κεντρικά της χώρας, με τη συμμετοχή 60 αεροσκαφών (F-14, F-4E, F-5E, F-5F, MiG-29, RF-4E και Su-24MK) της TFB.7 από οκτώ Βάσεις Τακτικών Μαχητικών και δύο Βάσεις Τακτικών Μεταγωγικών.

Flygvapnet 90 χρόνια, Σουηδική αεροπορική παράδοση

Γιορτάζοντας τα 90 χρόνια της η Σουηδική Αεροπορία διοργάνωσε μια μεγάλη αεροπορική επίδειξη στην αεροπορική βάση Malmen κοντά στο Linkοping, την έδρα της «εθνικής» αεροβιομηχανίας Saab αλλά και του κυριότερου Αεροπορικού Μουσείου. Σε μια χώρα όπου η αγάπη για την αεροπορία, την ιστορική παράδοση και την τεχνολογία βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο στην Ευρώπη, το airshow δεν θα μπορούσε να είναι παρά φαντασμαγορικό με μια μεγάλη αεροπορική παρέλαση όλων των τύπων που έχουν υπηρετήσει ή υπηρετούν με τα σουηδικά χρώματα.

Vintage Air Rally Crete2Cape, Εκκίνηση στη Σητεία

Οι εραστές της αεροπορικής περιπέτειας που θα προσπαθήσουν να ζωντανέψουν ιστορικές και ρομαντικές στιγμές της Αεροπορίας με τον αγώνα από τη Σητεία της Κρήτης στο Κέιπ Τάουν (Π&Δ Νο 364, «Vintage Air Rally, Το πνεύμα της περιπέτειας ζει ακόμα») στάθηκαν πιστοί στο ραντεβού τους. Η Π&Δ βρέθηκε μαζί τους στον Δημοτικό Αερολιμένα Σητείας (ΔΑΣΤ) και σας μεταφέρουμε τον ρυθμό της μοναδικής εκδήλωσης.

ESA Schiaparelli, Μια αποτυχημένη επιτυχία

Η Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016 έμελλε να είναι μια ιστορική ημέρα στη διαστημική εξερεύνηση του Άρη, καθώς η αποστολή ExoMars που είχε εκτοξευτεί στις 14 Μαρτίου 2016 έφτασε στον προορισμό της. Η προσπάθεια, όπως γράψαμε τότε στο σχετικό άρθρο μας (Π&Δ Νο 360, «ExoMars 2016, Ρωσοευρωπαϊκή συνάντηση στον Άρη»), ήταν ορόσημο για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Διαστήματος, επειδή υλοποιούνταν ύστερα από πολύ μεγάλες καθυστερήσεις και αμφιταλαντεύσεις συνεργασίας. Επρόκειτο επίσης να κάνει επανεκκίνηση το ρωσικό πρόγραμμα διαπλανητικής εξερεύνησης έπειτα από μια σειρά αποτυχιών τις τελευταίες δεκαετίες. Η άφιξη όμως του ExoMars στον Κόκκινο Πλανήτη ξεκίνησε με μία επιτυχία και μία αποτυχία που ρίχνει τη σκιά της στο μέλλον του προγράμματος.

Long March 5, Το μεγάλο διαστημικό βήμα της Κίνας

Στον καλπασμό του διαστημικού του προγράμματος το Πεκίνο έκανε έναν πολύ μεγάλο δρασκελισμό στις 3 Νοεμβρίου με την επιτυχημένη πρώτη εκτόξευση του νέου πυραυλικού φορέα CZ-5 (Changzheng 5). Δύο εβδομάδες νωρίτερα είχε στείλει δύο «ταϊκοναύτες» (διαστημικούς ταξιδευτές) για δοκιμές και πειράματα στον μικρό διαστημικό σταθμό (που διατηρεί σε τροχιά) για παραμονή 30 ημερών. Τα δυο γεγονότα σχετίζονται άμεσα με την κινεζική πρόθεση μόνιμης παρουσίας στο Διάστημα με έναν πολύ μεγαλύτερο διαστημικό σταθμό, κομμάτια του οποίου θα αρχίσουν να εκτοξεύονται από το 2018. Στον ορίζοντα όμως βρίσκονται και επιδιώξεις για τη Σελήνη (με αποστολή επιστροφής δειγμάτων) και τον Άρη (με προσεδάφιση ρόβερ), ενώ ο Long March 5 επεκτείνει σημαντικά και τις δυνατότητες τοποθέτησης δορυφόρων σε τροχιά. Και βέβαια τα διαστημικά βήματα του Πεκίνου είναι και άμεσο δείγμα των πυραυλικών του δυνατοτήτων σε όλους τους τομείς.

Προεδρία Τραμπ, Ο «υπερατλαντισμός» του Brexit…;

Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ και η πολιτική πανωλεθρία της Χίλαρι Κλίντον επιβεβαίωσε τη μάχη μεταξύ του «συστήματος» και του «αντισυστήματος», τόσο στις ΗΠΑ όσο και διεθνώς, προεκτείνοντας υπερατλαντικά την πολιτική διάσταση του Brexit, από την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο μέχρι τις Βρυξέλλες. Ωστόσο, ερωτηματικά προκύπτουν για την υλοποίηση των προεκλογικών εξαγγελιών του Τραμπ εξαιτίας της υψηλής στελέχωσης της μεταβατικής ομάδας του για τον σχηματισμό της διακυβέρνησής του από στελέχη των διαφόρων λόμπι της γνωστής «K Street» στην Ουάσιγκτον.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Κλάση Constellation για το ΠΝ: 5+1 κρίσιμα στοιχεία που ίσως δεν γνωρίζετε

Η κλάση φρεγατών του Αμερικανικού Ναυτικού Constellation, είναι ίσως το πιο χιλιοειπωμένο θέμα στο χώρο της Άμυνας στην Ελλάδα, από την εποχή της διαβόητης...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η αλήθεια για τα 2 δωρεάν μεταχειρισμένα C-130H από τις...

23
Αρκετό διαδικτυακό μελάνι έχει χυθεί για την περίφημη "επιστολή Μπλίνκεν" και τα όσα ανακοίνωνε περί παραχωρήσεων και πωλήσεων όπλων στην Ελλάδα. Καθώς ετοιμάζουμε μεγαλύτερο...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 24 Ιουλίου 1923: Λωζάννη, η βάση των σύγχρονων...

8
Υπογράφεται στη Λωζάννη της Ελβετίας η ομώνυμη συνθήκη που τερμάτιζε οριστικά τις εχθροπραξίες μεταξύ του κράτους της νέας Τουρκίας με τους αντιμαχομένους της από...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η αλήθεια για τα 2 δωρεάν μεταχειρισμένα C-130H από τις ΗΠΑ

Αρκετό διαδικτυακό μελάνι έχει χυθεί για την περίφημη "επιστολή Μπλίνκεν" και τα όσα ανακοίνωνε περί παραχωρήσεων και πωλήσεων όπλων στην Ελλάδα. Καθώς ετοιμάζουμε μεγαλύτερο...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: Peter Huis in’t Veld, η Ολλανδία θέλει συνεργασία με την Ελλάδα σε εξοπλισμούς και αμυντική καινοτομία και παραγωγή

Στις 15 Μάιου φέτος έλαβε χώρα, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας η ημερίδα DEFEA Conference 2024, με κύριο θέμα ''Βιομηχανία Άμυνας και...

Στη Βουλή η πρόταση για τη διοίκηση αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών του ΓΕΕΘΑ

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης παρουσίασε χτες, Τρίτη 23 Ιουλίου 2024, την πρόταση σύστασης της Διοίκησης Κατασκευών και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών (ΔΙ.ΚΑ.Φ.ΚΑ) κατά...