Κυκλοφορεί και ηλεκτρονικά ήδη διαθέσιμη ΕΔΩ
Σε αυτό το τεύχος μας:
FALCON EYE 1, οι «Αετοί» της RSAF μαζί με τα «Γεράκια» της ΠΑ
Στο πλαίσιο της Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021 στην 115ΠΜ η διμερής αεροπορική άσκηση FALCON EYE 1. Τα μαχητικά αεροπορικής υπεροχής F-15C/D της Βασιλικής Αεροπορίας της Σαουδικής Αραβίας, που πέταξαν απευθείας στην Κρήτη από τη βάση τους, έδωσαν μια σπάνια -όχι μόνο για τα ελληνικά, αλλά και για τα διεθνή δεδομένα- ευκαιρία με εντατικές επιχειρήσεις σε συνεργασία με μεγάλο αριθμό μαχητικών της ΠΑ και μονάδες επιφανείας του ΠΝ. Η «Πτήση» ήταν εκεί για να καταγράψει για πρώτη φορά σε ελληνικό έδαφος μοναδικά στιγμιότυπα από τη συνεκπαίδευση των σαουδαραβικών Eagle με τα Viper της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας με ένα γιγάντιο αφιέρωμα!
NAVANTIA, η πρόταση για Φ/Γ F110 και ALFA 3000 στο ΠΝ
H ισπανική Navantia είναι μια από τις εταιρίες που μετέχουν στο πρόγραμμα του Πολεμικού Ναυτικού για τέσσερις νέες φρεγάτες πολλαπλών ρόλων, την αναβάθμιση των ΜΕΚΟ 200HN και την παροχή «ενδιάμεσης λύσης». Η κρατική ισπανική εταιρία, όπως αποκαλύψαμε από αυτές τις σελίδες (ptisidiastima.com και navaldefence.gr), έχει υποβάλει προτάσεις με βάση την σχεδίαση F110 και Alpha 3000 για το πρώτο και τρίτο σκέλος των ελληνικών αναγκών, ενώ έχει επίσης καταρτήσει πλαίσιο για τον εκσυγχρονισμό των Φ/Γ κλάσης ΥΔΡΑ. Η ισπανική πρόταση περιλαμβάνει επίσης πτυχές κατασκευής των πλοίων στην Ελλάδα και συνεργασίας με την ελληνική βιομηχανία, με προοπτική μεταφοράς τεχνογνωσίας και τεχνολογίας. Συνεχίζοντας την προσπάθεια ενημέρωσης πάνω στο άκρως ζωτικό εξοπλιστικό πρόγραμμα του ΠΝ εξασφαλίσαμε συνέντευξη με τον Abel Mendez, International Commercial Director της Navantia.
GIBBS & COX, η 8η πρόταση φρεγατών στο ΠΝ
Ενώ οι διαδικασίες για την λήψη απόφασης σχετικά με το πρόγραμμα της νέας φρεγάτας του Πολεμικού Ναυτικού εντείνονται, έρχεται στο φως μια πρόταση που είχε μείνει «κρυμμένη» για πολύ καιρό. Πρόκειται για την δεύτερη αμερικανική υποψηφιότητα στο ελληνικό πρόγραμμα, την όγδοη στο σύνολο των προτάσεων στο ΠΝ που προέρχεται από το σχεδιαστικό ναυπηγικό γραφείο Gibbs & Cox.
Παράκτια περιπολικά P355GR, κοσμογονία δυνατοτήτων για το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.
Με τη ραγδαία κλιμάκωση των αναγκών στο πλαίσιο των καθηκόντων του λόγω της τουρκικής επιθετικότητας και ειδικότερα της εργαλειοποίησης από την Άγκυρα της παράνομης μετανάστευσης και των προσφυγικών ροών, το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή, έπειτα από μια μεγάλη περίοδο στασιμότητας, μπήκε σε τροχιά σημαντικής ενίσχυσης με την προμήθεια νέων μέσων, ενώ παλαιότερο υλικό επανέρχεται σε χρήση και εκσυγχρονίζεται. Μια μοναδική περιήγηση στα ΠΠΛΣ P355GR!
KAI KF-21 Boremae, το «Ημίαιμο» στελθ μαχητικό της Σεούλ
Στις 9 Απριλίου το πέπλο πάνω από το πρώτο νοτιοκορεατικό, αμιγώς εγχώριας σχεδίασης, μαχητικό σηκώθηκε, αποκαλύπτοντας το πρωτότυπο KF-21, γνωστό μέχρι σήμερα ως KF-X (Korean Fighter eXperimental), από το σχετικό πρόγραμμα που επιδιώκει η ασιατική χώρα εδώ και μια περίπου δεκαετία με συνεργάτιδα την Ινδονησία. Το εάν όμως το «ημίαιμο» στελθ Boramae (κυριολεκτικά νεοσσός ιέραξ) ανοίξει τα φτερά του στη διεθνή αγορά απέναντι σε «καθαρόαιμα» VLO μαχητικά, όπως ελπίζει η Korea Aerospace Industries, αυτό είναι κάτι που μόνο ο χρόνος θα δείξει. Εκτός από τις πρώτες εντυπώσεις, αναλύουμε το πρόγραμμα αλλά και τις εξαιρετικά φιλόδοξες νοτιοκορεατικές εξαγγελίες.
JASDF, Mitsubishi F-2… ένα καλύτερο F-16;
Στο δεύτερο μέρος του μεγάλου αφιερώματός μας στο Mitsubishi F-2 εξετάζουμε την πορεία τού ιαπωνικού μαχητικού και το πώς εξελίχθηκε μέσα από το αρχικό πρόγραμμα του Agile Falcon, μιας θνησιγενούς αμερικανικής πρότασης στους ευρωπαίους εταίρους του Fighting Falcon στο τέλος της δεκαετίας του 80, που ανακόπηκε από τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου. «Άνθισε» όμως στους κόλπους της Ιαπωνικής Αεροπορικής Δύναμης Αυτοάμυνας και ύστερα από μακροχρόνια ανάπτυξη και δοκιμές μπήκε τελικά σε υπηρεσία, όπου αναμένεται να παραμείνει παρά την ανακοίνωση του αντικαταστάτη του -του στελθ F-3- στην πρώτη γραμμή της JASDF, ίσως και μετά τα μέσα της δεκαετίας του 2030!
Iron Bome, David’s Sling & SPYDER για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις;
Μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ισραήλ στις αρχές Φεβρουαρίου υπήρξαν νέες πληροφορίες περί έντονου ελληνικού ενδιαφέροντος για τα ισραηλινά συστήματα αεράμυνας Iron Dome και David’s Sling. Η έντονη φημολογία όμως για μια μεγάλη συμφωνία-«πακέτο» που θα περιλαμβάνει αεροπορικά κατευθυνόμενα όπλα Rampage, μέλη της οικογένειας βομβών SPICE, βλήματα Spike NLOS, συστήματα κατά MEAM/MEA και πιθανώς κάποια από τις προτάσεις πυραυλικής αεράμυνας που κατασκευάζει το Ισραήλ υπάρχει από καιρό. Εξετάζουμε αυτή τη διάσταση ενίσχυσης της ελληνικής επίγειας αντιαεροπορικής άμυνας.
Βελγική Αεροπορική Συνιστώσα, ARIZONA DREAM
Από τις 19 έως τις 26 Μαρτίου η Αεροπορική Συνιστώσα των Βελγικών Ενόπλων Δυνάμεων έκανε ένα ακόμη βήμα στην αξιοποίηση των καινούριων μεταγωγικών αεροσκαφών τής Airbus A400M με την άσκηση Arizona Dream, ενταγμένη στο πρόγραμμα IOC/FOC του νέου τύπου.
COMOPSAIR C-130H, οι «Ινδιάνοι» στα 50 τους!
Τα Hercules της Βελγικής Αεροπορικής Συνιστώσας είναι πλέον στα πρόθυρα της απόσυρσης, με τη διαδικασία να έχει ξεκινήσει λίγο πριν από την παραλαβή των νέων A400M. Αυτό όμως δεν εμπόδισε την 20η Μοίρα της 15ης Πτέρυγας της ComOpsAir να τιμήσει τη συνεισφορά τους εδώ και 50 χρόνια με ένα νέο livery, το οποίο σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα είναι και το τελευταίο που θα φορέσουν οι «Ινδιάνοι».
KLu DHC, ελικόπτερα στο χιόνι
Ο χειμώνας του 2021 θα είναι ήδη μακρινό παρελθόν. Στην Ευρώπη όμως η χειμερινή περίοδος ήταν ιδιαίτερα βαριά και παρατεταμένη, γεγονός που έδωσε την ευκαιρία στην Ολλανδική Διοίκηση Ελικοπτέρων για αρκτικές ασκήσεις εντός των τειχών.
Ολλανδική Βασιλική Αεροπορία, 25 χρόνια Cougar
Τα Aerospatiale/EuroCopter/Airbus Helicopter AS532 Cougar της 300ης Μοίρας της Βασιλικής Αεροπορίας της Ολλανδίας υπό τη διακλαδική Διοίκηση DHC (Defensie Helikopter Commando) συμπληρώνουν το 2021 αργυρή επέτειο, με τον εορτασμό όμως να εξελίσσεται περιορισμένος λόγω της πανδημίας COVID-19.
Σκόπια, ένα χρόνο στο NATO υπό τη σκέλη της ΠΑ
Έναν χρόνο μετά την είσοδό της στο ΝΑΤΟ, υπό τη σκέπη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, η Βόρεια Μακεδονία γιόρτασε τα πρώτα της γενέθλια στο ΝΑΤΟ με μια αεροπορική επίδειξη, στην οποία συμμετείχε και η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία.
Ingenuity, τρεις πτήσεις στον Άρη, ένα μεγάλο άλμα στην Ιστορία
Το μικρό ελικόπτερο Ingenuity στον Άρη έχει ήδη εκπληρώσει μεγάλο μέρος της αποστολής του, όταν έγινε το πρώτο αεροσκάφος περιστρεφόμενων πτερύγων που πέταξε σε μια ατμόσφαιρα διαφορετική από αυτή της Γης, στον Κόκκινο Πλανήτη. Ήδη με τρεις πτήσεις στο ενεργητικό του στο τέλος Απριλίου, πετώντας κάθε φορά υψηλότερα ή μακρύτερα προετοιμάζεται για νέες πτητικές περιπέτειες.
Latouce–Treville, η έσχατη των γαλλικών Φ/Γ F70 ASW
Στη διάρκεια των τελευταίων σταδίων του Ψυχρού Πολέμου τρεις φρεγάτες ανθυποβρυχιακού πολέμου κλάσης F67 Tourville και επτά κλάσης F70 Georges Leygues συγκροτούσαν τη δύναμη δίωξης-ASW του Marine Nationale. Οι πρώτες έχουν προ πολλού διαλυθεί και σήμερα η έσχατη από τις τελευταίες προετοιμάζεται να αποσυρθεί από γαλλική υπηρεσία, αλλά φαίνεται ότι αναζητά θέση ως «Ενδιάμεση Λύση» στην πρόταση του Παρισιού για το πρόγραμμα νέων φρεγατών και αναβαθμίσεων του ΠΝ. Η «Πτήση» είχε βρεθεί πρόσφατα στο γαλλικό πλοίο και η συγκυρία δεν θα μπορούσε να είναι καλύτερη για μια παρουσίαση εκ των έσω.
Κλάση Cassard, αντιαεροπορική άμυνα περιοχής… μιας άλλης εποχής.
Το alter-ego των γαλλικών ASW φρεγατών/αντιτορπιλικών κλάσης F70 Georges Leygues είναι η έκδοση πλοίων αντιαεροπορικής άμυνας κλάσης Cassard με δύο πλοία. Το μοναδικό που απομένει πλέον σε υπηρεσία, το Jean Bart (D615), σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις έχει βάλει πλώρη ως «Ενδιάμεση Λύση» της γαλλικής πρότασης στο πρόγραμμα νέων φρεγατών και αναβαθμίσεων του ΠΝ, φλερτάροντας με το ατού που υποτίθεται ότι μπορεί να προσφέρει, δηλαδή ικανότητες AAAW (Area Anti-Aircraft Warfare), αν και μιας… άλλης εποχής.
Η γεωπολιτική διάσταση του αναπτυξιακού προγράμματος Μπάιντεν
Το 2021 αναμένεται να είναι η χρονιά των υποδομών στις ΗΠΑ, καθώς οι δημοκρατικοί εργάζονται πυρετωδώς στην Ουάσιγκτον για την κατάρτιση σχετικού νομοσχεδίου ανάπτυξης ύψους 2,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, που προτείνει ο πρόεδρος Μπάιντεν, με στόχο τη γιγάντωση της αμερικανικής οικονομίας κατά της Κίνας. Από την πλευρά τους οι Ρεπουμπλικάνοι του καταλογίζουν υπέρμετρη φιλοδοξία και αύξηση του αμερικανικού ελλείμματος και της φορολογίας. Ταυτόχρονα η ανθρωπότητα προετοιμάζεται για τον Ψυχρό Πόλεμο 2.0+ πολυπολιτικής επιρροής.