Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εισήχθη χθες στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Mount Sinai στο Μανχάτταν και υπεβλήθη σε επέμβαση για την τοποθέτηση στεντ. Είναι καλά στην υγεία του και θα πάρει εξιτήριο σήμερα Πέμπτη.
Oι πρώτες δηλώσεις περί διαδοχής, η υποψηφιότητα Ελπιδοφόρου και η Τουρκία
Ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έθεσε για πρώτη φορά το ζήτημα της διαδοχής του κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής στη Ν.Υόρκη πριν λίγες ημέρες. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο ίδιος, κατά την την Πατριαρχική και Συνοδική Θεία Λειτουργία στο Φανάρι για τα 30 χρόνια από την εκλογή του στις 22/10, παρακάλεσε τον Θεό για τη διαδοχή του.
Στην ίδια ομιλία – κάτι που μόνο τυχαίο δεν θα πρέπει να χαρακτηριστεί – ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε την αμέριστη στήριξή και εμπιστοσύνη του στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο. Ο κ. Ελπιδοφόρος άλλωστε υπήρξε επί σειρά ετών στενός συνεργάτης του και όπως ο ίδιος σημείωσε «από το Πατριαρχείο έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του».
Θύμισε μάλιστα ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής επελέχθη παμψηφεί “διότι υπό τα παρούσας συνθήκας ήταν ο καταλληλότερος και ο καλύτερος γι’ αυτή τη θέση”.
Η διαδοχή στον Πατριαρχικό θρόνο της Κωνσταντινούπολης και οι τριβές με την Άγκυρα
Η αναστολή της λειτουργίας της θεολογικής Σχολής της Χάλκης είναι ένα από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη. Στην ουσία πρόκειται για πρόβλημα που αφορά την ίδια του την επιβίωση, καθώς σύμφωνα με την τουρκική νομοθεσία, τα στελέχη και ο ίδιος ο Πατριάρχης θα πρέπει μεταξύ άλλων, να έχουν την τουρκική υπηκοότητα και να έχουν υπηρετήσει σε εκκλησιαστικά ιδρύματα μέσα στην Τουρκία.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, επεσήμανε πρόσφατα με αφορμή την αναφορά του υπουργού Εξωτερικών Μπλίνκεν στο ζήτημα της Χάλκης, ότι «πενήντα χρόνια μετά το κλείσιμο της Θεολογικής Σχολής, μια απόφαση επαναλειτουργίας της θα είναι ουσιαστική για την ετοιμότητα της Τουρκίας να προστατεύσει τη θρησκευτική ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Το τουρκικό κράτος κρατά κλειστή τη σχολή και εμποδίζει την δημιουργία νέων στελεχών, χρησιμοποιώντας αυτήν του την επιλογή ως μοχλό πίεσης κατά της Ελλάδας και της Ορθοδοξίας γενικότερα. Οι συζητήσεις για την επαναλειτουργία της Χάλκης οδηγούνται συνεχώς σε αδιέξοδο, καθώς η τουρκική πλευρά ζητάει πληθώρα “ανταλλαγμάτων”, τα οποία ποικίλουν από καιρό σε καιρό, ανάλογα με την… την επικαιρότητα και τις επικοινωνιακές ανάγκες της Άγκυρας. Μεταξύ άλλων, ο τούρκος πρόεδρος έχει ζητήσει στο παρελθόν να ανοίξουν περισσότερα τζαμιά στην Ελλάδα, να δοθούν περισσότερα “δικαιώματα” στους μουσουλμάνους Έλληνες πολίτες της Θράκης κ.α.
Το βέβαιο είναι, ότι από την πλευρά του κ. Ελπιδοφόρου έχει γίνει μεγάλη προσπάθεια για κρατήσει σε ένα καλό επίπεδο τις σχέσεις του με την Άγκυρα, ακόμη και με ενέργειες για τις οποίες έχει δεχθεί πρόσφατα έντονη κριτική. Ο δυναμικός ιεράρχης στην περίπτωση που – όπως όλα δείχνουν – είναι εκείνος ο οποίος θα ανέβει στον Οικουμενικό Πατριαρχικό Θρόνο στο μέλλον, θα πρέπει να δώσει μεγάλο αγώνα για να λυθεί το ζήτημα της λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, αξιοποιώντας ίσως το momentum των εξαιρετικών σχέσεων του με την αμερικανική διπλωματία και τις δημόσιες δηλώσεις στήριξης που έχουν γίνει γι αυτό το θέμα πέρα από τον Ατλαντικό