Την ευκαιρία να αναφερθεί στις κύριες δράσεις του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας τα δύο τελευταία έτη για την ενίσχυση της Πολεμικής Αεροπορίας είχε σήμερα από την Καλαμάτα, όπου παρέστη στα εγκαίνια του νέου προγράμματος παροχής φιλοξενίας «Hellenic Wings Inns», ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έκανε ειδική αναφορά στο πρόγραμμα απόκτησης των 18 μαχητικών Rafale, σημειώνοντας:
«Προχωρήσαμε σε χρόνο-ρεκόρ θα έλεγα -σε έξι μήνες από την έναρξη των διαπραγματεύσεων, ασυνήθιστο για όσους ξέρουν από τους χρόνους που απαιτούνται σε αυτές τις περιπτώσεις- στη συμφωνία πρόσκτησης δεκαοκτώ αεροσκαφών “Rafale”. Σ’ ένα μήνα περίπου, το πρώτο με ελληνικά διακριτικά στα φτερά και φυσικά Έλληνα χειριστή θα προσγειωθεί στην Τανάγρα, που θα είναι από εδώ και πέρα η Βάση των “Rafale”. Θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα της πρώτης εξάδας, ενώ θα παραλάβουμε συνολικά τα 18 αεροσκάφη σε τρεις εξάδες στα επόμενα δύο χρόνια. Θα είναι μία τρομερή επαύξηση των δυνατοτήτων της Πολεμικής Αεροπορίας, δεδομένου ότι αυτά τα μαχητικά αεροσκάφη δεν έρχονται μόνα τους. Έρχονται με υπογεγραμμένες τις Συμφωνίες για εν συνεχεία Υποστήριξη και προμήθεια των όπλων, τα οποία κι αυτά έχουν τη δική τους μεγάλη σημασία».
Παράλληλα, ο ΥΕΘΑ στάθηκε στο ζήτημα της εν συνεχεία υποστήριξης των μαχητικών Mirage 2000, ενώ για τα μαχητικά F-16 υπογράμμισε: «Εξελίσσεται ομαλά και μέσα στο προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα το πρόγραμμα αναβάθμισης ογδόντα τεσσάρων αεροσκαφών F-16 στην πιο προηγμένη εκδοχή αυτού του τύπου αεροσκάφους στον κόσμο σήμερα, την εκδοχή “Viper”».
Επιπλέον, ο ίδιος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα παλαιότερα F-16: «Φυσικά έπονται κι άλλα όσον αφορά στις υπόλοιπες εκδοχές αεροσκαφών (θα επωφεληθούν αν θέλετε κι αυτά με τον τρόπο τους), αλλά αυτά θα τα πούμε στην πορεία απ’ αυτήν την αναβάθμιση».
Σχετικά με τη συντήρηση των μεταγωγικών αεροσκαφών, ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε: «Θα το λύσουμε κι αυτό. Δεν γίνεται να αφήσουμε τίποτα άλυτο. Μόνο το γεγονός ότι και οι δύο βασικοί τύποι μεταγωγικών αεροσκαφών αυτή τη στιγμή έχουν τη δυνατότητα ύπαρξης συμφωνίας εν συνεχεία υποστήριξης που έχει περάσει από τη Βουλή των Ελλήνων, δείχνει ότι -αν μη τι άλλο- και το θέμα αυτό έχει δρομολογηθεί».
Τέλος, όπως ήταν φυσικό, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας μίλησε για το Διεθνές Εκπαιδευτικό Κέντρο Πτήσεων Καλαμάτας χαρακτηρίζοντας στρατηγικής σημασίας τις συμφωνίες που υπογράφτηκαν με το Ισραήλ, που διασφαλίζουν στο απόλυτο το μέλλον της Πολεμικής Αεροπορίας, αναβαθμίζοντας με εντυπωσιακό τρόπο τις συνολικές δυνατότητες της 120 ΠΕΑ.
«Εδώ θα ξεκινήσει σύντομα ένα πάρα πολύ ουσιαστικό έργο. Θα υπάρξει συνολική εκπαίδευση στις επίγειες υποδομές, θα προστεθούν υπερσύγχρονα συστήματα για την επίγεια εκπαίδευση των Ικάρων, αλλά επίσης θα έλεγα πως θα γίνει μια δραματική και γρήγορη αναβάθμιση των Πτητικών Μέσων. Θα συντηρηθούν και θα αποδοθούν τα ελικοφόρα εκπαιδευτικά σε ικανό αριθμό, ώστε να καλύπτονται στο ακέραιο όχι μόνο οι ανάγκες της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά ενδεχομένως να προσελκυσθούν εκπαιδευόμενοι Ίκαροι από τρίτες χώρες. Θα τεθούν σε διαθεσιμότητα καινούργια υπερσύγχρονα αεριωθούμενα 5ης γενιάς, κάτι το οποίο απασχολούσε έως πρότινος την Πολεμική Αεροπορία ως άλυτο πρόβλημα, διότι αυτά που έχουμε ήδη, φθάνουν στο τέλος του επιχειρησιακού βίου τους κι ύστερα από λίγο καιρό θα βρισκόμασταν προ ενός πρωτοφανούς, θα έλεγα, αδιεξόδου. Τελικά η 120 ΠΕΑ θα μεταβληθεί σε ένα Διεθνές Κέντρο Εκπαίδευσης, ικανό να προσελκύσει τους καλύτερους εκπαιδευόμενους Ικάρους και τρίτων χωρών».