Στα πλαίσια της συμμετοχής του υπουργού Εθνικής Άμυνας στις διεργασίες της 56ης Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου, συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας, επικεφαλής της οποίας είναι ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζέιμς Ινχόουφ. Η Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας έχει τη νομοθετική εποπτεία των Αμερικάνικων Ενόπλων Δυνάμεων.
Meetings at #MSC2020 highlighted the importance of allies & partners, especially as we face strategic competition w/ China & Russia. America is blessed w/ friends around the world who share our interests & values. Grateful to meet with ministers from Norway, India, and Greece. pic.twitter.com/YQDBEiTeP2
— Sen. Jim Inhofe (@JimInhofe) February 15, 2020
Ο Ν. Παναγιωτόπουλος συναντήθηκε επίσης με τους γερουσιαστές Ρότζερ Ουΐκερ, Μάικ Ρουντς, Κέβιν Κράμερ, Τζον Μπούζμαν και τους βουλευτές. Τζον Φ. Κέλλυ και Τίμοθι Λη Ουόλμπεργκ.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ, στο επίκεντρο των συνομιλιών βρέθηκε η στρατηγική σχέση της Ελλάδος με τις Η.Π.Α., η σημασία του προσφάτως υπογραφέντος Πρωτοκόλλου Τροποποιήσεως της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συμφωνίας (MDCA) για την εντατικοποίηση της διμερούς συνεργασίας στον αμυντικό και αμυντικοτεχνικό τομέα και την προώθηση της ασφάλειας και σταθερότητας.
Στις 5 Οκτωβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδος Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο υπέγραψαν το πρωτόκολλο τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA). Η MDCA αντανακλά την περαιτέρω βελτίωση και επέκταση της αμυντικής συνεργασίας, προς όφελος των δυο χωρών και προς την περιφερειακή σταθερότητα. Οι δυο κυβερνήσεις αποφάσισαν να συνεχίσουν και να εξελίξουν την πολυεπίπεδη αμυντική σχέση, για να ανταποκριθούν καλύτερα οι ανάγκες των δυο χωρών και να απαντηθούν πιο αποτελεσματικά οι περιφερειακές και παγκόσμιες προκλήσεις ασφαλείας.
Σκοπός της αναθεωρημένης συμφωνίας ήταν -μεταξύ άλλων- να αυξηθεί η παρουσία αμερικανικών δυνάμεων στην Ελλάδα, να συμπεριληφθούν περισσότερα σημεία στα οποία θα γίνει αναβάθμιση υποδομών, όπως η Λάρισα, το Στεφανοβίκειο, και η περιοχή γύρω από το Μαράθι στη Σούδα, προς όφελος και των δυο χωρών, αλλά και διευκόλυνση της πρόσβασης στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, το οποίο θα δύναται να χρησιμοποιηθεί από τις αμερικανικές ΕΔ, όταν παραστεί ανάγκη.
Στη συνάντηση υπογραμμίστηκε επίσης η συμβολή των τριμερών σχημάτων συνεργασίας με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο για την προαγωγή της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή. Είναι γνωστό πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να αναβαθμίσουν τον ενεργειακό ρόλο της Ελλάδας. Εκτός από τον Διασυνδετήριο Αγωγό Ελλάδας-Βουλγαρίας (IGB), τη δημιουργία σταθμού υγροποιημένου αερίου στα ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης, η περίπτωση του αγωγού EastMed, που θα φέρει το αέριο της Ανατολικής Μεσογείου στις αγορές τις Ευρώπης, αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, για το τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει ιδιαίτερο γεωπολιτικό “βάρος” στο ενεργειακό μέλλον της ευρύτερης περιοχής.