18.7 C
Athens
Δευτέρα, 4 Μαρτίου, 2024
ΝΕΑΑΜΥΝΑΟ Ν. Παναγιωτόπουλος στην Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής: νέα εξοπλιστικά, ρυθμίσεις για...

Ο Ν. Παναγιωτόπουλος στην Επιτροπή Εξοπλισμών της Βουλής: νέα εξοπλιστικά, ρυθμίσεις για το προσωπικό

- Advertisement -

Tην επίλυση του θέματος των αξιωματικών εξ Ανωτέρων Στρατιωτικών Σχολών Υπαξιωματικών (ΑΣΣΥ) και μονιμοποιηθέντων εθελοντών που υπάγονται στις διατάξεις περί κρίσεων και προαγωγών του Νόμου 4439/96 και έχουν συμπληρώσει 25 έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015 (τάξεως ΑΣΣΥ 1990), την επέκταση του ορίου ηλικίας, ως προσόντος για τη συμμετοχή σε διαδικασίες πρόσληψης Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ), από το 20ό στο 31ο έτος ηλικίας, μόνο για όσους υπηρετούν στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων ως Οπλίτες Βραχείας Ανακατατάξεως (ΟΒΑ) και την παράταση των συμβάσεων ναυπήγησης των δύο πυραυλακάτων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και των υποβρυχίων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά έως την 31η Μαρτίου 2021 και την απαιτούμενη χρηματοδότησή τους προβλέπουν ρυθμίσεις του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που παρουσίασε ο αρμόδιος υπουργός, Νίκος Παναγιωτόπουλος, κατά τη χθεσινή συζήτηση στη Βουλή επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας υπό τον τίτλο «Ρυθμίσεις για την προστασία της Δημόσιας Υγείας από τις συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού “Covid-19”, την ενίσχυση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, την επιτάχυνση της απονομής των συντάξεων, τη ρύθμιση οφειλών προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλες κατεπείγουσες διατάξεις».

Συγκεκριμένα:

– Το άρθρο 121 αφορά στους εν ενεργεία αξιωματικούς που έρχονται από τις ΑΣΣΥ και τους αντίστοιχους, όπως περιγράφεται, «εκ μονιμοποιηθέντων και μονιμοποιηθεισών εθελοντριών» που υπάγονται στις διατάξεις περί κρίσεων και προαγωγών του νόμου 4439/96 και έχουν συμπληρώσει 25 έτη πραγματικής στρατιωτικής υπηρεσίας έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015.

Όπως ανέφερε ο υπουργός, «εδώ ερχόμαστε και θεραπεύουμε μία νομοθετική παράλειψη του άρθρου 37 του νόμου 4494/17, βάσει του οποίου είχαν υπαχθεί στον νόμο για θέματα κρίσεων και προαγωγών σχετικά με τον υπολογισμό του χρόνου υπηρεσίας που απαιτείται για να συμπληρωθεί στους βαθμούς του λοχαγού και του ταγματάρχη και αντιστοίχως των άλλων κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, για προαγωγή στον επόμενο βαθμό, δηλαδή του ταγματάρχου και του αντισυνταγματάρχου, αντιστοίχως. Με τη ρύθμιση αυτή, ο χρόνος υπηρεσίας μονίμων αξιωματικών θα υπολογίζεται πέρα από τα δεκατρία έτη κατατάξεώς τους. Με αυτόν τον τρόπο, ερχόμαστε και εξομοιώνουμε, δηλαδή δίνουμε όμοια μεταχείριση σε όμοιες περιπτώσεις, χωρίς να κάνουμε διακρίσεις. Κι επειδή έχει δημιουργηθεί σχετική συζήτηση για επόμενες τάξεις θα απαντήσω αν χρειαστεί και σ’ αυτό, αλλά τώρα ερχόμαστε να ρυθμίσουμε αυτά που αφορούν στην Τάξη ΑΣΣΥ 1990, στην ουσία, δηλαδή, αποδίδεται δικαιοσύνη σ’ αυτήν την ομάδα αξιωματικών».

Παράλληλα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Χρήστου Μπουκώρου, ο κ. Παναγιωτόπουλος επανέλαβε τη «θετική προδιάθεση να ρυθμίσουμε και τις εκκρεμότητες για τις υπόλοιπες τάξεις, (σ.σ. 1991 και 1992) έτσι ώστε απλά να εξομοιωθεί η αντιμετώπιση ομοίων περιπτώσεων σε όλο το φάσμα».

– Το άρθρο 120 αφορά στα προσόντα Επαγγελματιών Οπλιτών και την τροποποίηση του άρθρου 2 νόμου 2936/01. Όπως σημείωσε, «επεκτείνουμε το όριο ηλικίας ως προσόν για τη συμμετοχή σε διαδικασίες πρόσληψης Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ) από το 20ό στο 31ο έτος ηλικίας, μόνο για όσους υπηρετούν στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων ως Οπλίτες Βραχείας Ανακατατάξεως (ΟΒΑ) με σκοπό να επιδιωχθεί ενίσχυση του θεσμού των ΕΠΟΠ με ήδη εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό (υπηρετούντες ΟΒΑ), προκειμένου να εξυπηρετούνται καλύτερα οι ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων, ιδίως σε κατώτερα στελέχη, σε θέσεις επιχειρησιακών και τεχνικών ειδικοτήτων που απαιτούν και κατάλληλη εκπαίδευση».

– Τα άρθρα 122 και 123 αφορούν στην παράταση των συμβάσεων για τη ναυπήγηση των δύο πυραυλακάτων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και των υποβρυχίων στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά για άλλους τρεις μήνες, έως τις 31 Μαρτίου 2021.

Όπως τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, η μία πυραυλάκατος σχεδόν έχει ολοκληρωθεί και η άλλη βαίνει προς ολοκλήρωση στα «Ναυπηγεία Ελευσίνας». Παράλληλα, το πρόγραμμα ναυπηγησης των πυραυλακάτων χρηματοδοτείται με 3.575.000 ευρώ και των υποβρυχίων με 13.700.000 ευρώ. Η χρηματοδότηση αφορά στην κάλυψη μισθοδοσίας, ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων, λειτουργικών εξόδων και προμήθειας υλικών και υπηρεσιών, καθώς και τεχνική υποστήριξη για την ολοκλήρωση των προγραμμάτων.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης Βασίλη Βιλιάρδου, ο κ. Παναγιωτόπουλος, αφού σχολίασε ότι η παράταση δίνεται επειδή η διαγωνιστική διαδικασία για τα δύο ναυπηγεία προχωρά με αργούς ρυθμούς, εξέφρασε την ευχή «να είναι αυτή η τελευταία παράταση που θα χρειαστεί και στο επόμενο τρίμηνο να έχουμε ένα διαφορετικό καθεστώς, αλλά εξίσου ή ακόμα περισσότερο λειτουργικό και στα δύο ναυπηγεία, της Ελευσίνας και του Σκαραμαγκά, επ’ ωφελεία βέβαια του Πολεμικού Ναυτικού και των Ενόπλων Δυνάμεων».

– Με την παράγραφο 4 του άρθρου 119 παρατείνεται η ισχύς του άρθρου 63 του νόμου 4690/20, που είχε λήξει στις 30 Οκτωβρίου, για χρονικό διάστημα επιπλέον έξι μηνών, έως τις 31 Μαΐου 2021, προκειμένου να διασφαλιστεί η κάλυψη των δαπανών για τη διαγνωστική, ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή φροντίδα στρατιωτικών και πολιτικών υπαλλήλων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που υπηρετούν σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και των οικογενειών τους που διαμένουν μαζί τους και έχουν προσβληθεί ή ενδέχεται να προσβληθούν από τον ιό «Covid-19».

– Με την παράγραφο 5 του άρθρου 119 παρατείνεται η εποπτεία του Οικοδομικού Συνεταιρισμού Μονίμων Αξιωματικών Ελληνικού Στρατού (ΟΣΜΑΕΣ) από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021, προκειμένου να επιλυθούν κάποια μείζονα χρονίζοντα ζητήματα διαχειριστικής και οικονομικής φύσεως πριν επαχθεί ο ΟΣΜΑΕΣ στο υπουργείο Οικονομικών, όπως ήδη έχει προβλεφθεί.

Περαιτέρω, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ενημέρωσε τα μέλη της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής των Ελλήνων σχετικά με τρία υποπρογράμματα που προωθούνται προς γνωμοδότηση. Πρόκειται για:

– Την προμήθεια μεταχειρισμένων Τεθωρακισμένων Τροχοφόρων Οχημάτων Αναγνωρίσεως (ΤΤΟΑ) για τον Ελληνικό Στρατό.

– Την Εν συνεχεία υποστήριξη των μεταγωγικών αεροσκαφών C-27 J «Spartan» της Πολεμικής Αεροπορίας.

– Τη δημιουργία Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων στην Καλαμάτα με τη μέθοδο της χρηματοδοτικής μισθώσεως.

Στη συνεδρίαση, που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Γερουσίας της Βουλής, συμμετείχαν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης, ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης και ο γενικός διευθυντής Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων αντιπτέραρχος ε.α. Θεόδωρος Λάγιος.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

3 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ουκρανία: Πως η μάχη στο αεροδρόμιο Antonov έκρινε την πορεία του πολέμου

Του Ανδρέα Πογιατζή - δημοσιογράφου/αναλυτήΥπήρξαν μάχες που άλλαξαν την ιστορία, αφήνοντας μετέωρο το ερώτημα, "τι θα συνέβαινε εαν…" Μια από αυτές, ήταν του αεροδρομίου...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

Η τουρκική αμυντική βιομηχανία το 2023 – απολογισμός επιτευγμάτων και απειλών

18
Την καταγραφή δραστηριοτήτων για το 2023 έκανε η Διεύθυνση Αμυντικών Βιομηχανιών της Τουρκικής Προεδρίας, η γνωστή SSB, δείχνοντας όχι μόνο το εύρος των τουρκικών...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 20 Φεβρουαρίου/4 Μαρτίου 1822: Ναυμαχία της Πάτρας

0
Ελληνικός στόλος από την Ύδρα, τις Σπέτσες και τα Ψαρά υπό τους Ανδρέα Μιαούλη και Νικολή Αποστόλη, αιφνιδιάζει τον τουρκικό στόλο το πρωΐ της...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

71
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

«Στα φτερά του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου»: Η ελληνική παραγωγή ταξιδεύει σε όλο τον κόσμο

Η TVF International, μια από τις κορυφαίες στην Ευρώπη ανεξάρτητες εταιρείες διανομής ντοκιμαντέρ, σειρών και τηλεοπτικού υλικού με έδρα το Λονδίνο, ζήτησε και ανέλαβε...

Ν. Δένδιας: Πρώτη φορά στην ιστορία θα σχεδιάσουμε φρεγάτα όπως η Constellation

Των Λευτέρη Παπαδήμα και Ρενέ ΜαλτέζουΗ Ελλάδα, που φιλοξενεί το στρατηγείο της ευρωπαϊκής επιχείρησης "Aspides" για την προστασία των εμπορικών πλοίων από τις επιθέσεις...

Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών: Στα 603,7 εκατ. ευρώ τα έσοδα του 2023

Αύξηση εσόδων και κερδών σημείωσε ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών το 2023, με την επιβατική κίνηση να καταγράφει ιστορικό ρεκόρ.Το διοικητικό συμβούλιο προτείνει τη διανομή...