Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος κλήθηκε να απαντήσει στη Βουλή για τις συνθήκες διαμονής και διαβίωσης των στελεχών τα οποία εκτελούν υπηρεσία επιφυλακής στην 110 Πτέρυγας Μάχης της Μοίρας Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών UAV ΗΕRΟΝ I στη Σκύρο.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός απαντώντας στην ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ κ.κ. Παπαναστάση και Παφίλη, σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους, τα στελέχη διαμένουν σε ξενοδοχείο στην πόλη της Σκύρου και μετακινούνται από και προς την 135 Σμηναρχία Μάχης με υπηρεσιακό όχημα.
Ο υπουργός ανέφερε ότι «ουδέποτε παραδόθηκαν οικήματα στέγασης της Πολεμικής Αεροπορίας στο υπόψη προσωπικό, το οποίο συνεχίζει να διαμένει σε ξενοδοχείο της Σκύρου».
Μετά από απαίτηση του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας, σημείωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος, «εγκρίθηκε από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας δαπάνη ύψους 74.400 ευρώ για τη συντήρηση του πρώην κτιρίου ετοιμοτήτων της 135 Σμηναρχίας Μάχης (Μ-211), στο οποίο υπάρχει πρόβλεψη να στεγαστεί το προσωπικό του σμήνους UAV ΗΕRΟΝ I, μετά το πέρας της συντήρησης των υπόψη εγκαταστάσεων». Ξεκαθάρισε, δε, ότι «η δαπάνη υπολογίζεται να αποσβεστεί εντός του πρώτου εξαμήνου από το χρονικό σημείο που θα διατεθούν τα οικήματα».
«Με την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης του εν λόγω κτιρίου, η οποία προβλέπεται να περατωθεί στα τέλη του 2021, τα στελέχη που εκτελούν τις υπόψη υπηρεσίες θα στεγάζονται στο κτίριο Μ-211 της 135 Σμηναρχίας Μάχης περιορίζοντας δραστικά τη δημοσιονομική δαπάνη», συνέχισε ο υπουργός.
Η ρύθμιση εξασφαλίζει, όπως επεσήμανε ο κ. Παναγιωτόπουλος, «ταχύτερη ετοιμότητα βαρδιών και περιορισμό επιπρόσθετων πόρων όπως μετακινήσεις, καύσιμα και η ημερήσια αποζημίωση ξενοδοχείου».
Πρόσθεσε ότι τα συγκεκριμένα στελέχη «μετακινούνται με Φύλλο Πορείας από την έδρα τους στην 135 Σμηναρχία Μάχης, με υπηρεσιακό αεροσκάφος, και, συνεπώς, αποζημιώνονται κατ’ εξαίρεση σύμφωνα με τις διατάξεις του ΠΔ 200/93 (Α’ 75)».
Για τα ωράρια απασχόλησης, ο υπουργός είπε ότι «σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο καθιερώθηκε η 40ωρη εβδομαδιαία εργασία. Ως εκ τούτου, η εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου, που αφορά στη συμπλήρωση πενθήμερης εργασίας 40 ωρών, είναι δεσμευτική για τη διοίκηση και δεν αποτελεί διακριτική της ευχέρεια».
Διευκρίνισε, όμως, ότι «στις περιπτώσεις που το στρατιωτικό προσωπικό καλείται να εργαστεί πέραν του προβλεπόμενου ημερήσιου και εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας, όπως ασκήσεις, νυκτερινές πτήσεις, αξιολογήσεις, επιθεωρήσεις, αντιμετώπιση έκτακτων και απρόβλεπτων υπηρεσιακών αναγκών κ.λπ., υπάρχουν ειδικές προβλέψεις, ήτοι θεσμοθετημένος χρόνος ανάπαυσης μεταξύ των βαρδιών επιμέρους ειδικοτήτων προσωπικού (ιπτάμενοι, τεχνικοί αεροσκαφών, κ.λπ.) που τηρείται ακριβώς».
«Τα στελέχη», συμπλήρωσε, «εργάζονται και αξιοποιούνται σύμφωνα με τα θεσμικά κείμενα της Πολεμικής Αεροπορίας, ανάλογα με τον βαθμό, την ειδικότητά και τη φύση των καθηκόντων που τους ανατίθεται».
«Ουδέποτε έχει περιέλθει στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας αναφορά στελέχους της 110 Πτέρυγας Μάχης της Μοίρας Μη Επανδρωμέων Αεροσκαφών, με την οποία να παραπονείται για κάποιο από τα ζητήματα που θίγονται στην ερώτηση», κατέληξε, στην απάντησή του, ο κ. Παναγιωτόπουλος.