του Ν. Πέλπα
Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στα δυτικά Βαλκάνια Μάθιου Πάλμερ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι μπορεί να επιλυθεί το ζήτημα του Κοσόβου, όταν θα αρθούν όλα τα εμπόδια και οι δύο πλευρές καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Όπως μεταδίδουν τα σερβικά ΜΜΕ ο κ. Πάλμερ, σε συνέντευξη του στην δημόσια τηλεόραση του Μαυροβουνίου (RTCG), δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία του διαλόγου μετά τις εκλογές στο Κόσοβο στις 6 Οκτωβρίου και τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης. «Οι ΗΠΑ θα στηρίξουν στο Κόσοβο ένα κυβερνητικό σχήμα που θα επιδείξει αφοσίωση στον διάλογο, θα άρει τους δασμούς για τα εμπορεύματα από τη Σερβία και θα επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» τόνισε ο Μάθιου Πάλμερ σχολιάζοντας τις πολιτικές εξελίξεις στο Κόσοβο.
Ο Αμερικανός απεσταλμένος εξέφρασε την άποψη ότι η ιδανική λύση θα ήταν η αμοιβαία αναγνώριση Σερβίας – Κοσόβου, ωστόσο – ανέφερε- η Ουάσιγκτον θα ήταν ικανοποιημένη και με την υπογραφή μίας συνολικής συμφωνίας εξομάλυνσης των σχέσεων που θα έχει δεσμευτικό χαρακτήρα και για τα δύο μέρη. Εξέφρασε την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να συμμετάσχουν ενεργά στη διαδικασία του διαλόγου «ως εταίροι, αναζητώντας μία λύση αποδεκτή από όλους, η οποία θα είναι βιώσιμη και δίκαιη για όλους».
Ο Μάθιου Πάλμερ, αναφερόμενος γενικότερα στα Βαλκάνια, επισήμανε ότι η περιοχή έχει γεωστρατηγική σημασία. Εξέφρασε την ανησυχία του για τον ρόλο της Ρωσίας στα δυτικά Βαλκάνια εκτιμώντας ότι στόχος της Μόσχας είναι να συντηρηθεί και να ενισχυθεί η αβεβαιότητα και η αστάθεια. «Οι Ρώσοι ενισχύουν την θέση τους στα δυτικά Βαλκάνια, θέλουν μία περιοχή όπου θα κυριαρχούν η δυσπιστία και οι ταραχές. Το είδαμε με την απόπειρα πραξικοπήματος στο Μαυροβούνιο και τα επεισόδια στην Βόρεια Μακεδονία. […] Δεν πιστεύω ότι οι Ρώσοι παραιτήθηκαν από τις προσπάθειες να προκαλέσουν προβλήματα στα δυτικά Βαλκάνια και την ευρύτερη περιοχή» προειδοποίησε στη συνέντευξη του στη δημόσια τηλεόραση του Μαυροβουνίου ο Μάθιου Πάλμερ. Αναφερόμενος ειδικότερα στην Βόρεια Μακεδονία, τόνισε ότι είναι ανάγκη να ολοκληρωθεί το συντομότερο η ένταξη στο ΝΑΤΟ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι είναι «ρεαλιστικός στόχος» να ολοκληρωθεί, μέχρι το τέλος του έτους, η διαδικασία επικύρωσης της ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ από όλα τα κοινοβούλια των χωρών μελών της Συμμαχίας, όπως και από την αμερικανική Γερουσία.
Μάθιου Πάλμερ:
«Αβεβαιότητα και ταραχές επιθυμεί η Ρωσία στα Δυτικά Βαλκάνια» https://t.co/8Xu6Zc3RsZ pic.twitter.com/urPSqjjGlE— ΑΠΕ-ΜΠΕ (@amna_news) September 10, 2019