Την απόφασή του να αγοράσει κινεζικά επιθετικά ελικόπτερα Ζ-10 ανακοίνωσε το Πακιστάν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ακυρώνοντας στην πράξη το συμβόλαιο προμήθειας τουρκικών ελικοπτέρων Τ-129 ΑΤΑΚ. Η ανακοίνωση έγινε από τον εκπρόσωπο Τύπου των Πακιστανικών Ενόπλων Δυνάμεων, υποστρατήγο Babar Iftikhar, που ανέφερε χαρακτηριστικά: “σε ό,τι αφορά στην συμφωνία με την Τουρκία, την παρατήσαμε”, προσθέτοντας ότι “αποφασίσαμε να προχωρήσουμε”.
Το Πακιστάν είχε υπογράψει συμφωνία με την Τουρκία το 2018 για την προμήθεια 30 συνολικά επιθετικών ελικοπτέρων T-129 ATAK. Η συμφωνία, αξίας 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δεν εξελίχθηκε ποτέ, εξαιτίας καθυστερήσεων που οφείλονταν στην άρνηση των ΗΠΑ να αποδεσμεύσουν τον κινητήρα LHTEC-T800 που κινεί το τουρκικό ελικόπτερο.
Ο υποστράτηγος Iftikhar επιβεβαίωσε πως το Πακιστάν βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Κίνα για την αγορά επιθετικών ελικοπτέρων Z-10ME. To Πακιστάν είχε προσεγγίσει την Κίνα με το ενδιαφέρον για τα ελικόπτερά της από το 2014 αλλά μετά από διεμβολισμό της Τουρκίας και έλεγχο απόδοσης των αεροσκαφών αποφάσισε να προχωρήσει στην προμήθεια των Τ-129 ΑΤΑΚ.
Η αμερικανική άρνηση να αποδεσμεύσει τους κινητήρες Τ800 της κοινοπραξίας Rolls-Royce και Honeywell συνδέεται με τις επιδόσεις του Πακιστάν στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ δεν είχαν κανένα πρόβλημα να εγκρίνουν την εξαγωγή του κινητήρα Τ800 για τα ίδια τουρκικά ελικόπτερα στις Φιλιππίνες, που αγόρασαν έξι έναντι 280 εκ. δολαρίων.
Το Πακιστάν είχε προσπαθήσει να αντικαταστήσει τα 48 επιθετικά ελικόπτερα Bell AH-1F Cobra που διαθέτει, αρχικά με 12 σύγχρονα Bell AH-1Z Viper αλλά το Κογκρέσο των ΗΠΑ αρνήθηκε να εγκρίνει την άδεια εξαγωγής των αμερικανικής κατασκευής κινητήρων στην ασιατική χώρα. To 2018 το Πακιστάν απέκτησε 4 ελικόπτερα Mil Mi 35 από τη Ρωσία αλλά οι προσπάθειες απόκτησης σύγχρονων επιθετικών ελικοπτέρων συνεχίστηκαν. Η απόφαση να αποκτηθούν τα τουρκικής κατασκευής ελικόπτερα Τ-129 άντεξε για τρία ολόκληρα χρόνια αλλά παρά τις προσπάθειες να παρακαμφθούν οι αμερικανικές αντιρρήσεις και την απόπειρα της Τουρκίας να αποκτήσει κινητήρες από άλλες πηγές (Κίνα, Ουκρανία και εγχώρια, στη μορφή του ισχύος 1.400 hp TEI TS1400) φαίνεται πως η υπομονή του Πακιστάν εξαντλήθηκε. Πάντως μέχρι και τον προηγούμενο μήνα, πηγές του Πακιστανικού στρατού εξέφραζαν την ευχή πως το συμβόλαιο απόκτησης των Τ-129 θα έμπαινε σε τροχιά ολοκλήρωσης.