Σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατιωτικού επιτελείου του Πακιστάν, βαλλιστικός πύραυλος εδάφους-εδάφους εγχώριας ανάπτυξης με εμβέλεια 2,700 χλμ. δοκιμάστηκε με επιτυχία την περασμένη Τετάρτη.
To Πακιστάν δεν θα χρησιμοποιήσει πρώτο τα πυρηνικά του όπλα
Σε ανακοίνωση που εκδόσθηκε, αναφέρθηκε πως η εκτόξευση του πυραύλου μέσης ακτίνας Shaheen-III σκόπευε “να επαναξιολογήσει διάφορες παραμέτρους στο σχέδιο και τις τεχνικές λεπτομέρειες του οπολικού συστήματος”. Δεν αναφέρθηκε αν ο πύραυλος είναι ικανός να φέρει πυρηνική κεφαλή, παρά το ότι το Πακιστάν είχε δηλώσει στο παρελθόν πως το συγκεκριμένο βλήμα έχει αυτήν την δυνατότητα.
Στρατιωτικές πηγές της χώρας δεν αποκάλυψαν από πού εκτοξεύτηκε ο πύραυλος αλλά οι δοκιμές αυτές συνήθως πραγματοποιούνται από το Πακιστάν στον Αραβικό κόλπο. Ο πρόεδρος, Asrif Alvi και ο πρωθυπουργός, Imran Khan, συνεχάρησαν το επιστημονικό επιτελείο και το στρατιωτικό προσωπικό για την επιτυχημένη δοκιμαστική εκτόξευση.
Έκρυθμη (ξανά) η κατάσταση στο Κασμίρ – έκκληση για διάλογο από ΗΠΑ
Το πυραυλικό και πυρηνικό πρόγραμμα του Πακιστάν στοχεύει κατά κύριο λόγο στο να αντιμετωπίσει την απειλή της γειτονικής Ινδίας, που πραγματοποιεί πυραυλικές δοκιμές σε τακτική βάση. Και οι δύο χώρες έχουν πυρηνικά όπλα και έχουν ήδη πολεμήσει σε τρεις περιπτώσεις για το διαφιλονικούμενο Κασμίρ από το 1947 που απέκτησαν την ανεξαρτησία τους από την Μεγάλη Βρετανία. Η διαφιλονικούμενη περιοχή των Ιμαλαΐων έχει χωριστεί μεταξύ τους και διεκδικείται στην ολότητά της και από τις δύο χώρες.