Τα πρώτα πακιστανικά αεροσκάφη Chengdu J-10C (κατά ΝΑΤΟ: Firebird) είναι γεγονός!
Wellcome to Pakistan #J10C pic.twitter.com/tnzdiXaDlT
— BeautifulPakistan🇵🇰 (@LandofPakistan) March 4, 2022
Φωτογραφίες και βίντεο που δημοσιοποιήθηκαν στο διαδίκτυο αποκαλύπτουν πως τα πρώτα κινεζικής κατασκευής μονοθέσια μαχητικά εναέριας υπεροχής προσγειώθηκαν στη βάση Kamra της Πακιστανικής Αεροπορίας, στο πακιστανικό Punjab. Οι πρώτες ενδείξεις προήλθαν τον προηγούμενο μήνα από Κινέζους παρατηρητές αεροπλάνων που μοιράστηκαν ανεπίσημες εικόνες των δύομαχητικών J-10C με πακιστανικά εθνόσημα να πραγματοποιούν δοκιμαστικές πτήσεις στην βάση της αεροπορικής βιομηχανίας Chengdu Aircraft Corporation.
#PakistanAirForce J-10C fighter jets have reached #PAF Base Minhas, Kamra. pic.twitter.com/oq2bPyRkzg
— Pakistan Defence (@Defence__Pak) March 4, 2022
Η εμφάνιση των φωτογραφιών αυτών σήμαινε πως ήταν θέμα χρόνου προτού η Πακιστανική Αεροπορία παραλάβει τα πρώτα μαχητικά J-10C από την Κίνα. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της χώρας, το Πακιστάν αγόρασε τα J-10C ως αντίδοτο στην προμήθεια γαλλικών μαχητικών Rafale από την Ινδία. Η πρώτη παρτίδα Rafale έφτασε στην Ινδία τον Ιούλιο του 2020, τέσσερα χρόνια μετά την υπογραφή του συμβολαίου προμήθειας με τη Γαλλία.
Το κινεζικής προέλευσης J-10C είναι ένα σύγχρονο, μονοκινητήριο μαχητικό αεροσκάφος. Το μήκος του αεροσκάφους είναι 15,49 μέτρα και το εκπέτασμα πτερύγων του 9,75 μέτρα. Το J-10C διαθέτει μια μεγάλη πτέρυγα “δέλτα”, που συνδυάζεται με πτερύγια canard, συστήματα πτήσης fly-by-wire και ραντάρ AESA. Το μεγαλύτερο μέρος της κατασκευής του αποτελείται από συνθετικά υλικά για μείωση του βάρους και αύξηση της αντοχής.
Στον μόνιμο οπλισμό του περιλαμβάνεται ένα πυροβόλο διπλής κάννης Gryazev-Shipunov GSh-23, κάτω και αριστερά από την εισαγωγή αέρος. Εξωτερικά, διαθέτει 11 σημεία ανάρτησης οπλισμού και άλλου εξοπλισμού συνολικά 6.000 κιλών φορτίου βομβών ή πυραύλων, απορριπτομένων δεξαμενών καυσίμου ή άλλου εξοπλισμού, όπως ατρακτίδια ηλεκτρονικού πολέμου.
Στον οπλισμό αέρος-αέρος περιλαμβάνονται κινεζικοί πύραυλοι PL-8 και PL-10, μικρού βεληνεκούς, μεσαίου βεληνεκούς PL-12 και PL-15 καθοδηγούμενοι με ραντάρ, βόμβες κατεύθυνσης laser, πύραυλοι αέρος-εδάφους, όπως ο KD-88, αντιπλοϊκοί πύραυλοι YJ-91A και πύραυλοι αντιραντάρ YJ-91.
Αυτό το διάστημα η Πακιστανική Αεροπορία παραλαμβάνει ταυτόχρονα κινεζικά μαχητικά J-10C και πακιστανο-κινεζικά JF-17 Block 3 συμπληρώνοντας το ένα τις δυνατότητες του άλλου και αυξάνοντας δραστικά τις ικανότητες της χώρας στην εναέρια μάχη. Η απόκτηση του J-10C παρέχει για πρώτη φορά στο Πακιστάν τις ικανότητες ενός μαχητικού με ραντάρ AESA και τους κατευθυνόμενους από αυτό πυραύλους PL-15, κινητήρες μεταβλητής ώσης, χαρακτηριστικά stealth καθώς και υψηλής τεχνολογίας ηλεκτρονικά συστήματα διεύθυνσης και συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου.
Αλλαγές στο νέο μοντέλο Block III του πρωτοτύπου JF-17 Thunder
Ο ακριβής αριθμός των κινεζικής προέλευσης μαχητικών που αποκτά το Πακιστάν δεν είναι ακριβώς γνωστός, με πληροφορίες τους προηγούμενους μήνες να κάνουν λόγο για 24 ως 36 αεροσκάφη, ισοσταθμίζοντας την απειλή των ινδικών Rafale. Πιστεύεται πως η Πακιστανική Αεροπορία θα αποκτήσει 30 μονάδες σε πρώτη φάση, με την προοπτική κατοπινών παραγγελιών που θα αυξήσουν τον αριθμό τους στα 70 ή πιθανόν και στα 100 αεροσκάφη.
Πρόκειται για σημαντική, σίγουρα εξέλιξη στην ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή της κεντρικής Ασίας, αφού το πιο σύγχρονο μαχητικό της αεροπορίας του Πακιστάν ήταν ως τώρα το F-16. Η άφιξη των J-10C με τους πυραύλους μακράς ακτίνας PL-15 θα αυξήσει κατακόρυφα τις ικανότητες του Πακιστάν καθιστώντας το ικανό να αντιμετωπίσει τα ινδικά μαχητικά Su-30MKI, που εξασφάλιζαν την ινδική υπεροχή στους αιθέρες τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Το JF-17 Block 3 με τη σειρά του θα πυκνώσει τις τάξεις της αεροπορίας δίνοντας το αριθμητικό πλεονέκτημα με ικανοποιητική ποιότητα ηλεκτρονικών και επιδόσεων.