H προχθεσινή είδηση για τη βύθιση της ρωσικής κορβέτας R-334 Ivanovets (ή πυραυλακάτου αν εκτιμήσουμε τον οπλισμό της), από ουκρανικά μη επανδρωμένα επιφανείας, έχει συνέχεια σήμερα, από πλευράς εικόνας τουλάχιστον, μιας και κυκλοφόρησε το παρακάτω βίντεο. Το οποίο δείχνει το σκάφος να βυθίζεται στη Μαύρη Θάλασσα.
Το ενδιαφέρον όμως είναι όχι στην εικόνα καθεαυτή, αλλά ότι ακόμη ένα μη επανδρωμένο σκάφος είχε μείνει στην περιοχή, όπου η κορβέτα δέχθηκε την επίθεση, ώστε να κινηματογραφήσει την κατάληξη της. Αν μετρήσουμε πως το πλοίο επλήγη από τουλάχιστον 2 μη επανδρωμένα επιφανείας που καταστράφηκαν, ο αριθμός των επιτιθέμενων φθάνει τα 3 και μάλλον ακόμη παραπάνω.
Ξέρουμε βέβαια εδώ και καιρό πως οι Ουκρανοί ήδη αξιοποιούν τα μη επανδρωμένα τους σε τακτικές “αγέλης”, με πολλαπλά σκάφη να συντονίζονται για μια επίθεση, πιθανά κάποια σε ρόλο δολώματος, άλλα παρατήρησης, άλλα να γίνονται “κύματα” προσβολής. Και τώρα βλέπουμε και σκάφη τέτοια σε ρόλο αποτίμησης αποτελέσματος.
Οι τακτικές αυτές επίσης έχουν δοκιμαστεί από την Τουρκία και συνεχίζεται η εξέλιξη τους, με τα πολλά μη επανδρωμένα επιφανείας που ήδη έχουν δείξει ως πρωτότυπα ή κατασκευάσει για υπηρεσιακή ένταξη. Και οι νέες αυτές αντιλήψεις ναυτικού πολέμου (και οι αντίστοιχες βέβαια σε αέρα και ξηρά), δεν είναι απλές στην αντιμετώπιση τους. Καθώς συνδυάζονται πολλά μη επανδρωμένα, που το καθένα όχι μόνο μπορεί να αναλάβει οποιοδήποτε ρόλο, αλλά μέσω αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να δράσουν όλα μαζί -σε κάποιο βαθμό- και τελείως αυτόνομα από τους χειριστές τους.
Π.χ. αν ένα σκάφος εντοπίσει μια περιοχή “κινδύνου” να ειδοποιεί τα υπόλοιπα να αναπροσαρμόσουν την πορεία τους. Ή αν ένα εντοπίσει στόχο και τον αξιολογήσει ως σημαντικό, πάλι η “αγέλη” να αλλάξει διαδρομή και αρχικό στόχο, και να προτιμήσει τον “ευκαιριακό” που βρέθηκε μπροστά της, σχεδιάζοντας επιτόπου και πλάνο προσβολής του.
Η Τουρκία δοκιμάζει μη επανδρωμένα επιφανείας σε επιχειρήσεις «αγέλης»
Η ραγδαία αυτή εξέλιξη σε διάστημα 3-4 ετών όπου έχουμε δει και μη επανδρωμένα επιφανείας ως κατασκευές, και δοκιμές τους και τώρα και επιχειρησιακή χρήση στην Ουκρανία και μάλιστα με εντυπωσιακά αποτελέσματα, είναι πολύ επίφοβη. Είναι στην πράξη περίοδος “πολεμικής τεχνογνωσίας”, όταν δηλαδή κατά τη διάρκεια ενός πολέμου, νέα όπλα και τακτικές περνάνε από το σχεδιαστήριο στο πεδίο της μάχης σε ελάχιστο χρόνο, καταργώντας όλα τα ενδιάμεσα στάδια ελέγχου, πιστοποίησης, μελετών και της ανάλογης γραφειοκρατίας.
Και βέβαια δεν σταματάμε να αναρωτιόμαστε πως τέτοιες απειλές μπορεί να αντιμετωπιστούν στο Αιγαίο, σε επιφάνεια και αέρα, συνοδευόμενες και από πολλές ακόμη εκφάνσεις τους, που ακόμη δεν μπορεί να φανταστούμε.
Βίντεο: Ρωσική κορβέτα βυθίζεται στην Μαύρη Θάλασσα από ουκρανικά μη επανδρωμένα επιφανείας