Κάθε μέρα και μια άλλη δήλωση! Να τα αναφέρουμε συνοπτικά, χθες κυκλοφόρησε σε ουκρανικό ΜΜΕ είδηση ότι ρωσικός πύραυλος Kinzhal (πολυηχητικός, δηλαδή με ταχύτητα άνω των 5 Mach) κατερρίφθη, μάλλον από σύστημα Patriot, στις 4 Μαΐου σε επίθεση κατά του Κιέβου. Είδηση σαφώς εντυπωσιακή, μιας και τα συγκεκριμένα ρωσικά όπλα θεωρούνται από τα πιο δύσκολα σε αναχαίτιση. Προς το απόγευμα είχαμε διάψευση της σχετικής είδησης από αξιωματούχο της Ουκρανικής αεροπορίας, τον Yurii Ihnat και γράψαμε σχετικά. Σήμερα, η Ουκρανική Αεροπορία δηλώνει -σε Telegram και Twitter- πως «ναι, καταρρίψαμε ένα Kinzhal βαλλιστικό αεροεκτοξευόμενο ρωσικό πύραυλο, πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου και αυτό έγινε από σύστημα Patriot».
Ukraine's air defenders shot down Kinzhal, a hypersonic aeroballistic russian missile, for the first time since the attacks began. This was done by operators of Patriot air defense system. pic.twitter.com/V2YqZE5QEU
— Ukrainian Air Force (@KpsZSU) May 6, 2023
Τι ακριβώς συνέβη; Δεν γνωρίζουμε, οι αντικρουόμενες δηλώσεις είναι δείγμα κάποιας επικοινωνιακής διαχείρισης, αλλά πλέον η σημερινή που έγινε σε ανώτατο επίπεδο, από τον διοικητή της Ουκρανικής Αεροπορίας Mykola Oleschchuk, είναι προφανώς η «τελική και επίσημη εκδοχή». Χθες πάντως το μπέρδεμα ήταν φανερό, γιατί αρχικά είχε ειπωθεί πως εναντίον του Κιέβου είχαν εξαπολυθεί μόνο ρωσικά μη επανδρωμένα αυτοκτονίας, και όχι βαλλιστικοί πύραυλοι, και πως είχαν καταρριφθεί «τα 18 από τα 24».
Η χώρα παρέλαβε σύστημα Patriot μόλις τον Απρίλιο και στα τέλη του μήνα, ο Oleschchuk είχε δείξει φωτογραφία του μπροστά από ένα ραντάρ του συστήματος, λέγοντας πως «το δεύτερο σύστημα είναι ήδη σε υπηρεσία».
Πάντως χθες είχε κυκλοφορήσει και το βίντεο κατάρριψης ενός Bayraktar TB2 πάνω από το Κίεβο, από φίλια πυρά. Υπήρχε λοιπόν ανάγκη να ανακοινωθεί κάτι που βελτίωνε την «εικόνα» της ουκρανικής αεράμυνας; Έγινε η κατάρριψη του Kinzhal αλλά αρχικά κρίθηκε πως δεν έπρεπε να δημοσιοποιηθεί; Δεν ήταν σαφές αν ήταν κατάρριψη ή αστοχία του πυραύλου; Ο ίδιος ο Oleschchuk πάντως ζήτησε να “να μην δημοσιοποιούνται στοιχεία που μπορεί να αξιοποιηθούν από τον εχθρό”, δίνοντας -υποθέτουμε- μια έμμεση εξήγηση για το όλο ζήτημα και πως αρχικά διαψεύστηκε και μετά επιβεβαιώθηκε.