Η επιτυχημένη εφαρμογή των συστημάτων κρουζ Storm Shadow, που παραχώρησε στην Ουκρανία το Λονδίνο και έδωσε ένα «μακρύ χέρι» στην Ουκρανική Αεροπορία (παρά τις ρωσικές αναφορές αστοχιών και καταρρίψεων), φαίνεται ότι άνοιξε την όρεξη του Κιέβου για περισσότερα τέτοια συστήματα.
Λόγω κόστους όμως και περιορισμένων αποθεμάτων των Storm Shadow, που δεν μπορούν να αναπληρωθούν γρήγορα, αλλά και του υψηλού ρυθμού ανάλωσής τους, αναζητούνται άλλες λύσεις.
Μια υπόσχεση της Γαλλίας για Scalp EG δεν φαίνεται να προχωρά αρκετά γρήγορα, ενώ το αμερικανικό οπλοστάσιο δεν περιλαμβάνει αντίστοιχα συστήματα που να μπορούσαν να προσαρμοστούν εύκολα στους ουκρανικούς φορείς, που είναι τα Su-24 «Fencer».
Έτσι «πολιορκείται» το Βερολίνο να αποδεσμεύει τους -μάλλον ξεχασμένους σήμερα- Taurus KEPD 350.
Να θυμίσουμε ότι το σύστημα, που έχει αρκετές ομοιότητες με την οικογένεια Storm Shadow/Scalp EG της MBDA, ήταν το προϊόν γερμανοσουηδικής συνεργασίας [MBDA Deutschland GmbH (πρώην LFK) και Saab Bofors Dynamics] τη δεκαετία του 90, προκειμένου να εξοπλιστούν Tornado και Eurofighter της Luftwaffe (που μάλλον δεν ολοκληρώθηκε ποτέ), όπως και JAS39 Gripen της Σουηδικής Αεροπορίας.
Το σύστημα, που μετά την άφεσή του αναπτύσσει πτέρυγες και ενεργοποιεί τουρμποφάν, έχει βάρος 1.400 κιλών, μήκος 5 μέτρων, διάμετρο σώματος 1,015 μέτρων και εκπέτασμα 1,065 μέτρων, ενώ ενσωματώνει κεφαλή με ικανότητα διείσδυσης πριν την εκτόνωση, 481 κιλών MEPHISTO (Multi-Effect Penetrator HIghly Sophisticated and Target Optimised).
Αυτή είναι αντίστοιχη της BROACH των Storm Shadow, αλλά ο πυροσωλήνας της μπορεί να παραμετροποιηθεί περισσότερο. Αναφέρεται μάλιστα ότι μπορεί να προγραμματιστεί ο όροφος εκτόνωσης μετά την είσοδο του βλήματος σε ένα κτήριο!
Πετά με ταχύτητα 0,6-09 Mach, σε προφίλ πτήσης πολύ χαμηλού ύψους (30-70 μέτρα) πριν εκτελέσει ελιγμό ανόδου για να προσβάλει στον στόχο, ενώ η εμβέλεια του ξεπερνά τα 300 χιλιόμετρα, αν και όπως και οι Storm Shadow/Scalp ίσως ξεπερνά και τα 500.
Η Γερμανία είχε αγοράσει περίπου 600 Taurus, έναντι ενός εκατομμυρίου ευρώ τον καθένα, με τους τελευταίους να παραδίδονται πριν από 10 χρόνια, από τους οποίους όμως περίπου το ένα τέταρτο μόνο πιστεύεται ότι διατηρείται σε ετοιμότητα η Luftwaffe.
Μια παραχώρηση στην Ουκρανία θα μπορούσε να προέλθει από επαναπιστοποίηση του αποθέματος που δεν είναι σε ετοιμότητα, αλλά στο Βερολίνο υπάρχουν οι ίδιοι ή και περισσότεροι δισταγμοί όπως και τα Leopard 2, ειδικά με το ενδεχόμενο το Κίεβο να τους χρησιμοποιήσει πέραν των ορίων που θέτει η Δύση, δηλαδή όχι για άμυνα εντός της ουκρανικής επικράτειας.
Περίπου 50 Taurus είχε αποκτήσει η Ισπανία για τα EF-18Μ, ενώ η Νότια Κορέα αγόρασε τουλάχιστον 90 (170 σύμφωνα με άλλες πηγές) μιας ειδικής έκδοσης για τα F-15K Slam Eagle.