28.1 C
Athens
Κυριακή, 23 Ιουνίου, 2024
ΝΕΑΑΜΥΝΑΑσφάλεια πληροφοριών: όταν τα Social Media ''δαγκώνουν'' την εθνική άμυνα

Ασφάλεια πληροφοριών: όταν τα Social Media ”δαγκώνουν” την εθνική άμυνα

- Advertisement -

Αν και αποτελεί κοινή παραδοχή πως η έκθεση σε κοινή θέα στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης (social media), των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των μέσων που χρησιμοποιούν θα πρέπει να αποφεύγεται, έτσι ώστε να μην δίδονται πληροφορίες στον εχθρό, υπάρχει και ένας έντονος αντίλογος: Που ωθεί τους χρήστες να δημοσιεύουν οπτικοακουστικό υλικό πιστεύοντας πως έτσι ενισχύουν το γόητρο της χώρας τους αλλά και δημιουργούν αμφιβολία στην “αντίπαλη πλευρά”, ενώ ως παράπλευρο κέρδος έρχεται η προσωπική τους δημοσιότητα και δημοφιλία.

«Υβριδικές Απειλές και Ελλάδα», δεύτερη ημέρα του Forum on Hybrid Threats, Cyber-security, and Artificial Intelligence

Την τελευταία άποψη έρχεται να ενισχύσει ο πόλεμος στην Ουκρανία και η δημοσίευση με ακατάπαυστο ρυθμό οπτικοακουστικού υλικού από επιχειρήσεις και από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές, σε κάθε ΜΚΔ, ειδικά στο πολύ δημοφιλές στις νεότερες ηλικίες, TikTok. Έτσι, παράλληλα με τον πόλεμο στο μέτωπο, διεξάγεται και το πληροφοριακό/ψυχολογικό του σκέλος: με στόχο τη συναισθηματική καταβολή του εχθρού και την παραπλάνηση του, μετά την αναθάρρηση των φίλων και βέβαια την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης υπέρ ή κατά ενός εμπλεκομένου.

Βίντεο: Αμερικανοί εθελοντές πολεμούν στην Ουκρανία

Κρυφά δεδομένα από το “τίποτα”

Ένα πολύ ενδιαφέρον παράδειγμα του πως μπορεί να γίνει συλλογή πληροφοριών και από την πιο “απλή” ανάρτηση στα social media, μας δίνει η παρακάτω ανάρτηση στο Twitter. Οπου ο John McElhone δείχνει πως μπορούν να εξαχθούν στοιχεία τόπου και χρόνου από μια φωτογραφία, χρησιμοποιώντας διαδικτυακά εργαλεία διαθέσιμα στον κάθε χρήστη.

Έτσι λοιπόν πήρε μια φωτογραφία του νέου stealth βομβαρδιστικού των Η.Π.Α. B-21 Raider, η οποία είχε αναρτηθεί στο διαδίκτυο και προσπάθησε από αυτή να χρησιμοποιήσει όποιο στοιχείο ήταν διαθέσιμο, όπως τα άστρα που εμφανίζονταν στον ουρανό στο φόντο. Μέσα από μια αρκετά εντυπωσιακή διαδικασία που την περιγράφει βήμα – βήμα, καταλήγει στο συμπέρασμα, πως η φωτογραφία, τραβήχτηκε στις 29 Νοεμβρίου 2022, 1.30 το πρωί, στην τοποθεσία Air Force Plant 42, με συντεταγμένες 34.6399 – 118.0744!

The B-21 Raider was unveiled to the public at a ceremony December 2, 2022 in Palmdale, Calif. Designed to operate in tomorrow’s high-end threat environment, the B-21 will play a critical role in ensuring America’s enduring airpower capability. (U.S. Air Force photo)

Ο ρόλος των OSINT στις σύγχρονες επιχειρήσεις

Η χρήση πληροφοριών που παρέχονται από ανοιχτές πηγές και χρησιμοποιούνται από τον αντίπαλο, εντάσσονται στο πλαίσιο των OSINT (Open Source INTelligence) επιχειρήσεων. Κύριες πηγές είναι οι εξής:

  • Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης
  • Internet
  • Δημόσια κυβερνητικά έγγραφα
  • Δημοσιεύσεις ακαδημαϊκών και ειδικών του εκάστοτε τομέα
  • Διαθέσιμα εμπορικά στοιχεία
  • “Grey Literature”, δηλαδή τα δεδομένα που δημοσιοποιούνται από φορείς που δραστηριοποιούνται εκτός του παραδοσιακού εμπορικού – κυβερνητικού και ακαδημαϊκού πλέγματος και των καναλιών διανομής τους, π.χ. ένας Μη Κυβερνητικός Οργανισμός.

Ήδη από το 1947, με την έναρξη του ”Ψυχρού Πολέμου” μεταξύ της Δύσης του Ανατολικού Μπλοκ, έχουμε μια απτή καταγραφή της αξίας των πληροφοριών που προέρχονται από ανοιχτές πηγές, από τον μακροβιότερο διευθυντή της CIA, τον Allen Welsh Dulles.

Allen Welsh Dulles, πηγή Wikipedia

Σε αναφορά του προς την Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας στις 25 Απριλίου του 1947, είχε δηλώσει τα εξής: ”Μια σωστή ανάλυση των πληροφοριών που μπορούν να αποκτηθούν από αυτά τα φανερά, κανονικά και δημόσια μέσα θα μας παρείχε πάνω από το 80 τοις εκατό, θα πρέπει να εκτιμήσω, των πληροφοριών που απαιτούνται για την καθοδήγηση της εθνικής μας πολιτικής”. Αυτό το 80% που αναφέρει ο Dulles, προερχόταν από ελάχιστα μέσα σε σχέση με τα σημερινά, μιας και ακόμη και η τηλεόραση ήταν σε εμβρυικό στάδιο ανάπτυξης, ενώ η διάδοση της πληροφορίας γινόταν με αργούς ρυθμούς.

Κάνοντας μια αναγωγή στο σήμερα και στην ταχύτητα διάδοσης της πληροφορίας, θα μπορούσαμε να ισχυριστούμε πως το ποσοστό αυτό είναι εν δυνάμει ακόμη μεγαλύτερο, με ακανθώδες βέβαια ζήτημα τη διαχείριση του τεράστιου όγκου πληροφοριών και η κατάταξή τους βάσει σημαντικότητας. Καθώς σήμερα μπορεί κανείς (ακόμη και μια υπηρεσία πληροφοριών) να “πνιγεί” μέσα στον όγκο της διάχυτης πληροφορίας.

ODENTON, Md. – Soldiers from the 780th Military Intelligence Brigade (Cyber) hosted a Hackathon event in partnership with the Odenton Library, Anne Arundel County Public Library, September 28, to encourage teens interest in STEM (Science, Technology, Engineering, and Math). There was a Capture the Flag (CTF) competition, as well as a Basic Python, Password Cracking, and an Open-Source Intelligence (OSINT) Tools station for the teens to participate in. The brigade and Odenton Library will host a second Teen Hackathon event on October 25, 2023. For more information visit the AACPL website at https://www.aacpl.net/.

Γίνεται κατανοητό έτσι το ζήτημα ασφαλείας που προκύπτει από την ανεξέλεγκτη δημοσίευση οπτικοακουστικού υλικού στο Διαδίκτυο και μάλιστα, πολλές φορές, από αυτούς που πρώτιστα κινδυνεύουν από τέτοιες ενέργειες, δηλαδή το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Ας δούμε δύο παραδείγματα που αφορούν την Ελλάδα:

 1996: με το βλέμμα στα Ίμια

Η κρίση στα Ίμια ίσως ήταν η πρώτη επαφή της ελληνικής κοινωνίας με την σε πραγματικό χρόνο εξέλιξη μιας τοπικής γεωπολιτικής κρίσης. Η οποία έγινε μόλις λίγα χρόνια μετά τον πρώτο πόλεμο που καλύφθηκε σχεδόν σε πραγματικό χρόνο τηλεοπτικά, εκείνο του Κόλπου το 1991. Το θέμα μιας πιθανής ελληνοτουρκικής διένεξης ”πουλούσε” πολύ και φυσικά έσπευσαν πολλοί τηλεοπτικοί σταθμοί να εκμεταλλευτούν το γεγονός π.χ. με πλάνα, από την έξοδο του στόλου από το Ναύσταθμο και τη δραστηριότητα των Ε.Δ. γύρω από τις βραχονησίδες των Ιμίων.

Φωτογραφία από την περίοδο της Κρίσης των Ιμίων, όταν τηλεοτπικοί σταθμοί, κάλυπταν ζωντανά την ανάπτυξη του στόλου.

Περιττό να επισημάνουμε πως σε μια εποχή που η ανάπτυξη της κινητής τηλεφωνίας και του ίντερνετ στην Ελλάδα ήταν ακόμη σε αρχικό στάδιο (για smartphone με κάμερα, δεν γινόταν ούτε καν λόγος), ο μόνος τρόπος εξασφάλισης από την Τουρκία near real time πληροφοριών θα ήταν είτε μέσω HUMINT (HUman INTelligence), με το ρίσκο της σύλληψης λόγω κατασκοπείας, είτε μέσω τηλεοπτικής προβολής, που δυστυχώς εμείς παρείχαμε!

Τούρκοι κομάντος απομακρύνονται από τη Δυτική βραχονησίδα των Ιμίων έπειτα από τη γνωστή συμφωνία απαγκίστρωσης. Είναι φανερός ο ερασιτεχνισμός από τη χρήση σε νυχτερινή επιχείρηση, πολιτικού τύπου εξωλέμβιας μηχανής Johnson, λευκού χρώματος.

Και όμως αυτό συνέβη, με τους Τούρκους να αποκτούν σημαντική πληροφόρηση γύρω από την ανάπτυξη του στόλου, ποια πλοία αφορούσε, τι όπλα έφεραν και ενδεχομένως τι ελλείψεις θα μπορούσαν να έχουν.

Ελληνοτουρκική κρίση του 2020, με το βλέμμα σε Έβρο και Ν.Α. Μεσόγειο

Ένα τέταρτο του αιώνα έπειτα με την διείσδυση του ίντερνετ, των smartphone και των ΜΚΔ στη ζωή όλων μας να είναι καθολική, η χώρα μας κλήθηκε να αντιμετωπίσει την Τουρκία άλλη μια φορά στον Έβρο, σε μια νέα μορφή εχθροπραξιών υβριδικού χαρακτήρα. Η εργαλειοποίηση των παράτυπων μεταναστών από το καθεστώς Ερντογάν, είχε ως στόχο να διαταράξει την ελληνική άμυνα στα σύνορα και φυσικά η Τουρκία να αποκομίσει την συμπάθεια και αναγνώριση, ως ο ”προστάτης” των απανταχού κατατρεγμένων.

Ποινική δίωξη για διασπορά ψευδών ειδήσεων αναφορικά με την “εκκένωση” στις Καστανιές

Και πάλι στα Social Media, εμφανίστηκαν βίντεο που αναρτήθηκαν από ελληνικούς λογαριασμούς, εξυμνώντας τις Ένοπλες Δυνάμεις, το πρόβλημα όμως για άλλη μια φορά παρέμεινε. Σε πλείστα από αυτά είχαμε αποκάλυψη προσώπων, διάταξη των μονάδων, αριθμό και συγκεντρώσεις προσωπικού και μέσων κ.τ.λ. Το χειρότερο ήταν ότι πολλά από αυτά τα βίντεο, είχαν αναρτηθεί από στελέχη των Ε.Δ. και των Σωμάτων Ασφαλείας που βρίσκονταν στην περιοχη!

Λίγους μήνες μετά το σκηνικό μεταφέρθηκε στη θάλασσα με την κρίση να κορυφώνεται, έπειτα από την ”ανακαίνιση” που έκανε η φρεγάτα Λήμνος, στην τουρκική Kemal Reis. Η ένοπλη αντιπαράθεση ήταν πια μια σοβαρή πιθανότητα, επομένως είχαμε ευρύτερη στρατιωτική κινητοποίηση και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου.

Ως παρατήρηση εδώ θα θέλαμε να προσθέσουμε την προσπάθεια που έγινε εκείνη την περίοδο, από τα περισσότερα Μέσα του Αμυντικού χώρου, περί μη δημοσιεύσεως πληροφοριών, φωτογραφιών, βίντεο κ.τ.λ. που θα μπορούσαν να βλάψουν την αμυντική διάταξη της χώρας. Ίσως ήταν η πρώτη φορά που επιχειρήθηκε σχεδόν καθολικά μια τέτοια ενέργεια και με ελάχιστες εξαιρέσεις, είχε πολύ θετικά αποτελέσματα, κάτι που δεν είμαστε σίγουροι αν λειτούργησε το ίδιο αποτελεσματικά και στην απέναντι όχθη του Αιγαίου. Μιας και είναι πολλά τα παραδείγματα αναρτήσεων στα Social Media, που εξέθεταν προσωπικό ή μέσα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Βέβαια η όλη κινητοποίηση για την περιστολή δημοσίευσης ευαίσθητων πληροφοριών, αποτελούσε μια καθαρά ιδιωτική και χωρίς σχέδιο ενέργεια, κάτι που θα πρέπει να μας προβληματίσει.

Η μόδα του TikTok

Έχει γίνει τάση το ανέβασμα βίντεο στο δημοφιλές ΜΚΔ από τους χρήστες του, με δραστηριότητες Ενόπλων Δυνάμεων, που δείχνουν την ισχύ και την αποτελεσματικότητα τους, συχνά δε σε μορφή άτυπου ”μπρα ντε φερ” με τις ένοπλες δυνάμεις μια αντίπαλης χώρας, π.χ. μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Πολλά από αυτά τα βίντεο έχουν και μια ”αθώα” πινελιά χιουμοριστικών περιστατικών, έτσι ώστε να έχουν μεγαλύτερη απήχηση.

Στην προσπάθειά τους λοιπόν να κερδίσουν περισσότερη προβολή, οι χρήστες προβαίνουν σε αποκάλυψη πληροφοριών που αφορούν τη μονάδα τους, το επίπεδο εξοπλισμού τους, την επάνδρωση ή και πιο κρίσιμα στοιχεία που αφορούν την ευστοχία βολών, το κλίμα που επικρατεί, το βαθμό πειθαρχίας και γενικότερα πολύτιμες πληροφορίες για κάθε αντίπαλο.

Rolling Stone: Οι IDF χρησιμοποιούν σέξι γυναίκες στρατιώτες για προπαγάνδα – Αντιδράσεις στο Ισραήλ (βίντεο)

Μάλιστα το συγκεκριμένο Μέσο, κινεζικής ιδιοκτησίας, έχει προκαλέσει ανησυχία στις ΗΠΑ σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας και τις δυνατότητές του, η οποία εκφρασθεί επισήμως από το FBI, το οποίο πιστεύει πως Αμερικανοί πολίτες θα μπορούσαν να παρακολουθούνται από το Πεκίνο. Και πρόσφατα νομοθετήθηκε η αφαίρεση της συγκεκριμένης εφαρμογής από τα κινητά που χρησιμοποιούνται από ομοσπονδιακές υπηρεσίες, για λόγους εθνικής ασφαλείας.

Οι κανόνες ξεκινούν από την κορυφή

Σαφώς και η κουλτούρα ασφάλειας πληροφοριών είναι κάτι που πρέπει να καλλιεργηθεί σε όλα τα επίπεδα και σε κάποιες περιπτώσεις ειδικά να επιβληθεί, εφόσον δεν υπάρχει βελτίωση. Δεν είναι δυνατό να βλέπουμε βίντεο και φωτό από ασκήσεις των Ε.Δ. και να μην είναι υποχρεωτική η αλλοίωση των χαρακτηριστικών των στελεχών, ειδικά αυτών που υπηρετούν σε κρίσιμες ειδικότητες, όπως πιλότοι, επικεφαλής σχηματισμών, ειδικές επιχειρήσεις, κ.τ.λ.

Συντήρηση Αλεξιπτωτιστού με συμμετοχή του Α/ΓΕΕΘΑ, στη φωτογραφία γίνεται ορθή χρήση απόκρυψης χαρακτηριστικών των στελεχών, Πηγή geetha.mil.gr

Θα πρέπει να υπάρχει σχετικό ποινολόγιο για στελέχη που προβαίνουν σε τέτοιες ενέργειες και φυσικά τα δέοντα για τους κληρωτούς, για τους οποίους είναι σαφώς πιο εύκολο να γίνει περιστολή τέτοιων ενεργειών, με την καθολική απαγόρευση χρήσης smartphone και την χορήγηση απλής συσκευής κινητού τηλεφώνου συγκεκριμένων προδιαγραφών από την υπηρεσία, για επικοινωνία με τους οικείους τους. Άλλωστε μια τέτοια συσκευή σήμερα με μια απλή αναζήτηση στο ίντερνετ ξεκινά ως κόστος από τα 13 ευρώ!

Παράλληλα θα πρέπει να υπάρξει και συνολική εκπαίδευση των ελληνικών ΜΜΕ γύρω από τη μη δημοσίευση ευαίσθητων πληροφοριών. Θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως κάθε λανθασμένη ενέργεια, θέτει σε κίνδυνο πρωτίστως την ζωή των ανθρώπων που υπηρετούν στις Ε.Δ.

Η ΠΤΗΣΗ για τους αναγνώστες της, μερικές καθαρές κουβέντες απέναντι στα fake news

Επιπλέον θα μπορούσε να ζητηθεί συνδρομή από δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς εξειδικευμένου στο αντικείμενο, όπως και από χώρες που αντιμετώπισαν παρόμοια προβλήματα και κατάφεραν να τα επιλύσουν. Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, είναι δεδομένο ότι για να αποδώσουν, χρειάζονται ένα εύλογο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε να αποτελέσουν πολύτιμη γνώση για κάθε πολίτη της χώρας.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

15 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
15 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

Ευρωπαϊκή αγορά πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων: Σκληρός ανταγωνισμός και μεγάλες παραγγελίες

Από τις πιο ανταγωνιστικές αμυντικές αγορές έχει γίνει αυτή των πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων και ρουκετών, καθώς η απόδοση τους στην Ουκρανία έχει αποδείξει την...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΕΚΤΑΚΤΟ: Ο Ελληνικός Στρατός επέλεξε 62+102 τεθωρακισμένα M2A2 ODS-SA

154
Ο Ελληνικός Στρατός επέλεξε 164 συνολικά M2A2 ODS-SA, και ετοιμάζεται να μπει δυναμικά  στον «αστερισμό των Bradley»! Έλληνες αξιωματικοί, με τη συνοδεία στελεχών της...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 22 Ιουνίου 1941: “Barbarossa”, η γερμανική επίθεση στη...

2
Εξαπολύεται η Επιχείρηση «Μπαρμπαρόσα», η ναζιστική εισβολή στην ΕΣΣΔ. 158 Μεραρχίες στρατού, με δύναμη περίπου 4 εκατομμυρίων στρατιωτών, Γερμανών, Ιταλών, Ρουμάνων, Ούγγρων και Φινλανδών...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Ριτσώνα: Δύο συλλήψεις για ανθρωποκτονία σε Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων

Αστυνομικοί του Τμήματος Ασφαλείας της Χαλκίδας προχώρησαν στην εξιχνίαση δολοφονίας αλλοδαπού που διαπράχθηκε χθες το βράδυ, σε υπαίθριο χώρο εντός της Δομής Φιλοξενίας Προσφύγων...

Ουκρανία: Δύο τραυματίες και ζημιές σε ενεργειακές εγκαταστάσεις από ρωσική αεροπορική επιδρομή

Η Ρωσία εξαπέλυσε νέα μαζική επίθεση με πυραύλους και drones στη διάρκεια της νύχτας στην Ουκρανία, προκαλώντας ζημιές σε ενεργειακές εγκαταστάσεις στο νοτιοανατολικό και...

Αναχώρηση Δύναμης του 2ου Πολυεθνικού Τάγματος της KFOR για Κοσσυφοπέδιο

Αναχώρησαν την Πέμπτη 20 Ιουνίου 24, η Διοίκηση, το Επιτελείο και ο Ελληνικός Λόχος του 2ου Πολυεθνικού Τάγματος των Επιχειρησιακών Εφεδρειών (Operational Reserve Force)...