Η αμφιλεγόμενη απόφαση του Αμερικανού Προέδρου Ντ. Τραμπ για αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, αποτελεί (και τυπικά) μια πραγματικότητα.
Η απόφαση της αποχώρησης προκάλεσε σοκ εντός και εκτός των ΗΠΑ και θεωρείται ότι προέκυψε έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Ντ. Τραμπ με τον Τούρκο ομόλογό του στις 14/12. Ήδη ορισμένες μονάδες έχουν αποχωρήσει με την βοήθεια τριών C-17.
Το πρόβλημα με την αποχώρηση των περίπου 2.000 Αμερικανών στρατιωτών από τη Συρία, είναι το κενό εξουσίας που θα αφήσουν πίσω τους. Εικάζεται ότι ο Τραμπ και ο Ερντογάν “κάλυψαν” αυτό το θέμα, αλλά πρακτικά είναι άγνωστο τι αποφάσισαν και το τι μέλει γενέσθαι με τους Κούρδους (και τον συνασπισμό τους με αραβικά στοιχεία) που κατέχουν σημαντικά εδάφη στην βορειοανατολική Συρία.
Το βέβαιο είναι ότι οι Τούρκοι μεταφέρουν στρατιωτικές ενισχύσεις στα σύνορα με την Συρία, κάτι που για πολλούς ερμηνεύεται ως προάγγελος εισβολής.
Υπάρχουν όμως μερικές ακόμη λεπτομέρειες, που κάνουν το πάζλ της τουρκικής εισβολής ακόμη πιο δύσκολο να λυθεί. Πληροφορίες κάνουν λόγο για πιθανή συμμαχία Κούρδων με τον στρατό του Άσαντ, σε μια προσπάθεια απόκρουσης μιας πιθανής εισβολής. Αυτό θα φέρει σε (μεγαλύτερη) αντιπαράθεση τους δυο συμμάχους (Ασαντ-Ερντογάν) με την Ρωσία που ως “κοινός” φίλος, θα δεχτεί πιέσεις και από τις δυο πλευρές.
Στη Συρία όμως υπάρχουν και γαλλικά στρατεύματα τα οποία, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, έκαναν την εμφάνισή τους πέριξ της Μανπιτζ για πρώτη φορά μετά την διαταγή αποχώρησης των Αμερικανών.
Armored vehicles of the French army on the line of the river of Sajor separator between Manbj and Jarablus this afternoon.
These patrols are the first of its kind following US statements to withdraw its troops participating in the International Alliance of Syria, pic.twitter.com/poozmDs9E5— MOHAMMED HASSAN (@MHJournalist) December 23, 2018
Επομένως το ερώτημα που τίθεται είναι, θα αναλάβουν οι Γάλλοι τον ρόλο των Αμερικανών; Σαφώς και ο φιλόδοξος Μακρόν θα ήθελε να συμπληρώσει το κενό. Εξάλλου δεν έχει κρύψει τις φιλοδοξίες του να κάνει την χώρα του ρυθμιστή των εξελίξεων και στη Μέση Ανατολή. Το πρόβλημα ωστόσο είναι πως πιθανότατα δεν διαθέτει τα μέσα για να αναλάβει αυτό τον ρόλο, ενώ την ίδια στιγμή έχει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας του, αν και το κίνημα των “Κίτρινων Γιλέκων”, έχει εξασθενήσει σημαντικά.
Ο Μακρόν πάντως καυτηρίασε την απόφαση Τραμπ για αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων, τονίζοντας πως “Ένας σύμμαχος πρέπει να είναι αξιόπιστος”.