H παρουσία μιας σύγχρονης φρεγάτας και η ευκαιρία να την επισκεφθεί κάποιος δεν περνά απαρατήρητη, πολύ δε περισσότερο όταν πρόκειται για μια FREMM, της έκδοσης ASW και ένα από τα πιο σύγχρονα πλοία που είναι ενταγμένα στο Γαλλικό Ναυτικό.
Η ευκαιρία επίσκεψης στο πλοίο, την φρεγάτα Languedoc, η οποία ελλιμενίστηκε στο λιμάνι του Πειραιά από τις 13 έως τις 18 Απριλίου 2019, ήταν η διοργάνωση συνέντευξη Τύπου από την Πρεσβεία της Γαλλίας σε συνεργασία με την κατασκευάστρια εταιρία Naval Group και την Thales. Η συγκεκριμένη συνέντευξη επεκτάθηκε και σε ενημέρωση για τις ελληνογαλλικές σχέσεις σε θέματα Άμυνας, αν και φυσικά επικεντρώθηκε στην προώθηση των γαλλικών σχεδιάσεων, ειδικότερα της νεώτερης FDI/Βelh@rra για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό. Η παρουσίαση του πλοίου πραγματοποιήθηκε από τον κυβερνήτη του πλοίου, αντιπλοίαρχο François Gélébart και στη συνέντευξη συμμετείχε ο συνταγματάρχη Charles Aballéa, Ακόλουθος Άμυνας (ΑΚΑΜ) της γαλλικής πρεσβείας στην Αθήνα.
Ο κυβερνήτης της φρεγάτας ανάφερε την εξαιρετική σχέση και συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας ενώ στη συνέχεια περιέγραψε συνοπτικά τις εξαιρετικές δυνατότητες της σχεδίασης FREMM όπως η ικανότητα υλοποίησης αποστολών σε πολλούς διαφορετικούς ρόλους, ο ολοκληρωμένος οπλισμός που περιλαμβάνει Aster 15, Exocet, όσο και SCALP Naval, ο άρτιος και εξελιγμένος ηλεκτρονικός εξοπλισμός τους συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων αυτοπροστασίας και ηλεκτρονικού πολέμου, τα πυροβόλα διαφόρων διαμετρημάτων όσο και ειδικότερα ο προηγμένος εξοπλισμός ASW.
Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι τα συγκεκριμένα πλοία ξεπερνούν κατά πολύ οποιαδήποτε άλλη προηγούμενη γαλλική σχεδίαση, ενώ ενσωματώνουν προηγμένα χαρακτηριστικά και τεχνολογία απόκρυψης ίχνους (stealth) σε σημαντικά υψηλότερο επίπεδο από ότι οι Lafayette. Η απόδειξη του υψηλού βαθμού αυτοματισμού είναι το πολύ μικρό πλήρωμα που αποτελείται από μόλις 109 άτομα για ένα πολεμικό μεγέθους 142 μέτρων και πλήρους εκτοπίσματος 6.000 τόνων, συν 15 άτομα το πλήρωμα και οι τεχνικοί του οργανικού ανθυποβρυχιακού ελικοπτέρου NH90 Caiman. Στο πλοίο υπάρχει χώρος για συνολικά 145 άτομα, με δυνατότητα φιλοξενία ανδρών των ειδικών δυνάμεων ή άλλου προσωπικού αναλόγως της αποστολής.
Η φρεγάτα Languedoc μπήκε σε υπηρεσία μόλις τον Ιούλιο του 2017 και είναι το τρίτο πλοίο της κλάσης σε σύνολο 6+2 με τα δύο τελευταία υπό κατασκευή, Alsace (που μόλις καθελκύστηκε) και Lorraine, να αποτελούν έκδοση με αυξημένες αντιαεροπορικές δυνατότητες. Η Lanquedoc έχει φύγει από το Ναύσταθμο της Τουλον από τον Ιανουάριο και στο μεσοδιάστημα εντάχθηκε για ένα μήνα στην ομάδα μάχης του πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle.
Ο Γάλλος αξιωματικός τόνισε την παραδοσιακά στενή σχέση μεταξύ των δύο χωρών η οποία δεν έχει διακοπεί ποτέ στην σύγχρονη ιστορία, καθώς και φυσικά και στην αμυντική συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας. Ο ΑΚΑΜ έδωσε έμφαση στην αναγέννηση αυτής της αμυντικής συνεργασίας το τελευταίο χρονικό διάστημα, με την επίσκεψη του Γάλλου ΓΕΕΘΑ το 2018, αφού λόγω της οικονομικής κατάσταση της Ελλάδας η συνεργασία αυτή είχε περιπέσει «σε λήθαργο» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Υποστήριξε ότι η Γαλλία έχει κοινές θέσεις και απόψεις με την Ελλάδα σε πολλά ζητήματα και το Παρίσι συμμερίζεται τις απειλές που αντιμετωπίζει η χώρα μας, περιλαμβανομένης της αντιμετώπισης μεταναστευτικών ροών. Ανέφερε επίσης ότι κάθε χρόνο πραγματοποιούνται περίπου 40 ελλιμενισμοί γαλλικών πολεμικών επιφανείας και υποβρυχίων στη Σούδα και το λιμάνι του Πειραιά με την ελληνική υποδοχή να είναι πάντα θερμότατη. Συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα παρέχει τις υποδομές της για την εξυπηρέτηση μετασταθμεύσεων σε μέσα που διεξάγουν στις αεροπορικές επιχειρήσεις κατά του ISIS. Άλλο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της συνεργασίας είναι ότι στα Χανιά η Γαλλία διαθέτει έναν, ονομαζόμενο «μεταεπιχειρησιακό χώρο υποδοχής» για τους Γάλλους στρατιωτικούς που επιστρέφουν από εξωτερικές αποστολές. Στο χώρο αυτό διαμένουν για τρεις ημέρες όπου τους δίνεται η δυνατότητα να ηρεμήσουν από το έντονο στρες των επιχειρήσεων, να προσαρμοστούν και να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Συνολικά 10.000 Γάλλοι έχουν περάσει από αυτό τον χώρο πριν επιστρέψουν στα πάτρια εδάφη.
Σε κατ’ιδίαν συζήτηση του υπογράφοντα με τον κυβερνήτη της γαλλικής φρεγάτας τέθηκαν διάφορα θέματα.
Τον ρωτήσαμε για τις προσθήκες διαφόρων πετασμάτων στην υπερκατασκευή σε όλα τα πλοίων της κλάσης το προηγούμενο έτος και μας επιβεβαίωσε ότι αυτό έγινε διότι οι ηλεκτρονικοί παρεμβολείς είναι πανίσχυροι. Έτσι τοποθετήθηκαν αυτά τα προστατευτικά γύρω από διάφορες συσκευές και σε καίρια σημεία του σκάφους ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα παρεμβολών στη λειτουργία των δεύτερων.
Σε ερώτηση αν θα μπορούσε να γίνει τοποθέτηση αντιπυραυλικού συστήματος (CIWS) στην οροφή του υποστέγου του ελικοπτέρου, σε ενδεχόμενη απόκτηση ενός τέτοιου σκάφους από την Ελλάδα που παραδοσιακά εξοπλίζει με τέτοια συστήματα τα πλοία της, ο Γάλλος απάντησε ότι δεν πιστεύει ότι υπάρχει πρόβλημα. Ο χώρος είναι υπέραρκετός για την τοποθέτηση ενός τέτοιου συστήματος και με την κατάλληλη μέριμνα το ίχνος του σκάφους δεν θα επηρεαστεί. Ο Γάλλος αξιωματικός συμπλήρωσε ότι «εγώ ο ίδιος θα ήθελα ένα τέτοιο σύστημα να προστατεύει το πλοίο μου, αν και με τα υφιστάμενα συστήματα που φέρει υφίσταται υψηλό επίπεδο προστασίας». Σημείωσε ότι υπάρχουν σχετικές συζητήσεις για ενδεχόμενη τοποθέτηση CIWS που βρίσκεται υπό ανάπτυξη (πιθανότατα τύπου Gatling που αναφέρεται ότι έχει η Thales υπό εξέλιξη).
Για την ενδεχόμενη υποδοχή Aster 30 στη θέση των Scalp Naval, αυτό είπε δεν υφίσταται γιατί οι εκτοξευτές Α70 προορίζονται μόνο για Scalp και δεν μπορούν να δεχτούν Aster παρά το μεγάλο τους μέγεθος. Εάν υπάρχει τέτοιο ζητούμενο θα πρέπει να αντικατασταθούν οι θύλακες. Τα έξι πλοία της πρώτης υποκλάσης είναι πολλαπλών ρόλων μεν, αλλά προορίζονται κυρίως για ανθυποβρυχιακό πόλεμο καθώς και την κατασροφή στόχων στο έδαφος του εχθρού, για αυτό και οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι που φέρουν προορίζονται κυρίως για την αυτοπροστασία τους. Τα δύο νεώτερα σκάφη της κλάσης αντί των Α43 εκτοξευτών με Aster 15 φέρουν τους εκτοξευτές Α50 για Aster 30 ώστε να προσφέρουν στην αντιαεροπορική ομπρέλα του στόλου ότνα αυτό απαιτηθεί. Ο Γάλλος αξιωματικός εκτιμά ότι και στα τέσσερα παλαιότερα σκάφη θα γίνει στο μέλλον τοποθέτηση νέων εκτοξευτών ώστε να μπορούν να φέρουν και αυτά Aster 30 μαζί με τους Aster 15.
D-Mitch