Πριν μερικές ημέρες ολοκληρώθηκε η φετινή έκδοση της διεθνούς άσκησης Olympic Cooperation με γαλλική συμμετοχή.
Παρακάτω μπορείτε να διαβάστε το ρεπορτάζ της έκδοσης του 2023, που πρωτοδημοσιεύτηκε στο τεύχος 046, Μαρτίου 2024 στην οποία υπήρχε τόσο γαλλική όσο και αμερικανική συμμετοχή με το ίδιο πρόγραμμα εκπαίδευσης και σενάρια της άσκησης.
Olympic Cooperation 23, ενίσχυση ετοιμότητας χερσαίων δυνάμεων
Στο Πετροχώρι της Ξάνθης ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023 η τελική φάση της πολυεθνικής άσκησης Ολυμπιακή Συνεργασία 23 (Olympic Cooperation) παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια. Μονάδες του Δ΄ ΣΣ επέδειξαν υψηλό επίπεδο διαλειτουργικότητας στη συνεργασία τους με αντίστοιχες δυνάμεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Γαλλία. Συμμετείχαν επίσης τμήματα από την Κύπρο, τη Βουλγαρία και τη Γεωργία, ενώ στη διάρκεια της συνεκπαίδευσης πραγματοποιήθηκαν βολές με πραγματικά πυρά, παρέχοντας συνθήκες ενίσχυσης του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, της μαχητικής ικανότητας, της συναντίληψης και της ανταλλαγής τεχνογνωσίας μεταξύ των συμμετεχόντων.
Αποστολή-φωτογραφίες: ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΕΟΝΤΑΡΙΤΗΣ
Ορόσημο στην αμυντική συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας αποτέλεσε η συνεκπαίδευση μονάδων Τεθωρακισμένων του Ελληνικού και του Γαλλικού Στρατού στο Πεδίο Βολής Αρμάτων Πετροχωρίου Ξάνθης, την πρώτη εδώ και περισσότερο από… έναν αιώνα. Στο πλαίσιο της πολυεθνικής άσκησης Ολυμπιακή Συνεργασία 23, γαλλικά άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα, που έφτασαν στη χώρα μας από τη Ρουμανία όπου βρίσκονται την περίοδο αυτή σε NATOϊκές υποχρεώσεις, συνεκπαιδεύτηκαν με μονάδες Τεθωρακισμένων του Δ΄ΣΣ και αντίστοιχες αμερικανικές, με στόχο την ενίσχυση της διαλειτουργικότητας και του συνολικού επιπέδου επιχειρησιακής ετοιμότητας.
Ειδικότερα, η 25η Επιλαρχία Αρμάτων της 7ης Ταξιαρχίας μαζί με το 35ο Μ/Κ Τάγμα Πεζικού του Γαλλικού Στρατού ανέπτυξαν στην Ξάνθη ένα τακτικό συγκρότημα αποτελούμενο από 4 άρματα μάχης τύπου Leclerc, 17 ΤΟΜΑ τύπου VBCI συν δύο οχήματα διοίκησης VPC της ίδιας οικογένειας, 12 ΤΟΜΠ VBL και ένα άρμα περισυλλογής. Σημειώνεται ότι τα μέσα και το προσωπικό του γαλλικού συγκροτήματος είχαν φτάσει στην Ξάνθη αρκετά νωρίτερα με σκοπό την προετοιμασία και εξοικείωση των πληρωμάτων τους με την περιοχή και τις εγκαταστάσεις της οικοδέσποινας XXV ΤΘΤ του Δ΄ ΣΣ, η οποία είχε ήδη σε εξέλιξη τον διαγωνισμό αρμάτων Tank Challenge 23 με συμμετοχή μονάδων από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ (βλέπε «Πτήση» 45, Φεβρουάριος 2024).
Το γαλλικό κλιμάκιο, αν και παρακολούθησε τον διαγωνισμό, εντούτοις δεν συμμετείχε, καθώς προετοιμαζόταν συνεχώς μέχρι το Σάββατο 11 Νοεμβρίου 2023, οπότε και έλαβε χώρα η τελετή έναρξης της Ολυμπιακής Συνεργασίας 23. Η γαλλική πλευρά όμως δεν απέκλεισε τη συμμετοχή της σε μελλοντικό Tank Challenge, που έχει γίνει ήδη θεσμός στην κατηγορία της διαγωνιστικής εκπαίδευσης.
Η άσκηση υλοποιήθηκε από τη Δευτέρα 13 έως και την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου 2023, στο πλαίσιο σχεδιασμού του ΓΕΕΘΑ ως προς τις διεθνείς δραστηριότητες των Ενόπλων Δυνάμεων, μεταξύ τμημάτων των ΕΔ της Ελλάδας, της Κύπρου, των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Βουλγαρίας και της Γεωργίας, καθώς και παρατηρητών από χώρες Συμμάχους και εταίρους στο NATO.
Επιχειρησιακή υπεροχή με ισχυρό γεωπολιτικό αποτύπωμα
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο ΥΕΘΑ Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια της DV Day στο Πετροχώρι, η παρουσία όλων αυτών των χωρών στη Θράκη αποδεικνύει τον διευρυμένο ρόλο που έχει αποκτήσει η Ελλάδα στο πλαίσιο της Συμμαχίας και της υπεράσπισης των κοινών αξιών και αρχών. Ιδιαίτερα όμως εξέφρασε την ικανοποίησή του τόσο για το μέγεθος της γαλλικής παρουσίας στην άσκηση, που όπως τόνισε ο ίδιος και η παρευρισκόμενη πρέσβειρα της Γαλλίας Laurence Auer, «είναι η μεγαλύτερη παρουσία γαλλικών χερσαίων δυνάμεων στην Ελλάδα και στην περιοχή αυτή μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο», όσο και για τη χρήση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης από τις συμμαχικές δυνάμεις στις μετακινήσεις τους για την Ολυμπιακή Συνεργασία 23 και τις άλλες πολυεθνικές ασκήσεις στην περιοχή.
Ο Νίκος Δένδιας ανέφερε χαρακτηριστικά στην ομιλία του για την παρουσία των γαλλικών δυνάμεων: «Είναι αποτέλεσμα της συμφωνίας Στρατηγικής Σχέσης, η οποία φέρει την υπογραφή μου ως υπουργού Εξωτερικών της προηγούμενης κυβέρνησης Μητσοτάκη. Σπάνια υπουργοί έχουν την ευτυχία να βλέπουν τις ευνοϊκές συνέπειες αυτών που έχουν υπογράψει στην πράξη. Η πρώτη συμφωνία που υπεγράφη με τις Ηνωμένες Πολιτείες έβαλε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στον γεωπολιτικό χάρτη ως την κύρια είσοδο για την επικοινωνία με την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και την ενίσχυση των χωρών που βρίσκονται εκεί και που μάχονται υπερασπίζοντας το διεθνές δίκαιο».
Η διεθνής γεωπολιτική συγκυρία, όπως αποδείχθηκε στην πράξη, αποτέλεσε καθοριστικό παράγοντα διαμόρφωσης του σχεδιασμού τής άσκησης στο Πετροχώρι Ξάνθης με δυνάμεις που συνεισφέρουν στην κοινή προσπάθεια προστασίας των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και της νομιμότητας, με τον ΥΕΘΑ να καταλήγει ως εξής: «Ο αναθεωρητισμός δεν αποτελεί απειλή μόνο για την ασφάλεια των κρατών. Απειλεί και την ίδια την ευμάρεια των πολιτών και των κοινωνιών και γι’ αυτό και πρέπει να είμαστε έτοιμοι και ισχυροί να τον αντιμετωπίσουμε μαζί μέσω ενός ευρύτατου πλέγματος δράσεων, συνεργασιών, συνεργειών που έχουν στόχο την προβολή των σημαιών, των κρατών και των κοινωνιών που συμμερίζονται τις ίδιες αρχές και τις ίδιες αξίες για το Διεθνές Δίκαιο και μια τάξη στον πλανήτη. Η ελληνική σημαία στέκει περήφανη σε αυτόν τον χώρο των κρατών που έχουν αυτές τις αξίες και αυτές τις αντιλήψεις».
Την τελική φάση της Ολυμπιακής Συνεργασίας 23 παρακολούθησαν μαζί με τον ΥΕΘΑ η ηγεσία του ΕΣ με τη μέχρι πρότινος σύνθεσή της (δηλαδή πριν τις κρίσεις του Ιανουαρίου του 2024), αποτελούμενη από τον τότε Αρχηγό ΓΕΣ Αντιστράτηγο Άγγελο Χουδελούδη, τον μέχρι πρότινος διοικητή της 1ης Στρατιάς/EU-OHQ αντιστράτηγο Ιωάννη Τσιόπλο, τον τότε διοικητή του Δ’ Σώματος Στρατού και νυν Διοικητή 1ης Στρατιάς Αντιστράτηγο Δημόκριτο Κωνσταντάκο, τον διοικητή της ΧΧ Τεθωρακισμένης Μεραρχίας Υποστράτηγο Νικόλαο Αθάνατο, τον υπαρχηγό των Χερσαίων Δυνάμεων της Γαλλίας Αντιστράτηγο Guillaume Du Breil De Pontbriand, τον διοικητή της 7 FR Armored Brigade Ταξίαρχο Phillipe Le Carff, τον διοικητή του 35 FR Regiment d’ Infanterie Συνταγματάρχη Phillipe Le Duc, τον MND-SE COM Υποστράτηγο Dorin Toma, τον ακόλουθο Άμυνας της Γαλλίας Σμήναρχο Olivier Madiot, τον ΑΚΑΜ των ΗΠΑ Συνταγματάρχη Nathan Mann και παρατηρητές από την Αίγυπτο, την Αλβανία, την Αρμενία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ιορδανία, την Ινδία, την Κυπριακή Δημοκρατία, τη Ρουμανία και τη Σαουδική Αραβία.
Ανάπτυξη δυνάμεων-σενάρια
Στο Πεδίο Βολής Αρμάτων Ξάνθης (ΠΒΑΞ) στο Πετροχώρι, Leopard 2HEL ασκήθηκαν από κοινού με Μ1A2 Abrams του Αμερικανικού Στρατού και για πρώτη φορά με γαλλικά Leclerc!
Η συμμετοχή μέσων και προσωπικού του ΕΣ στην άσκηση ήταν ογκώδης, με πάνω από 380 στελέχη από την XXV TΘΤ και άλλες μονάδες, που έφεραν στο πεδίο άρματα Leopard 2HEL, 13 TOMA Marder 1A3, 3 ΤΟΜΠ Μ113Α1, 4 Α/Κ Πυροβόλα Μ109Α3GEA2, δύο φορείς όλμων (ΤΟΜΟ) Μ106, τρία κέντρα διεύθυνσης πυρός (ΚΔΠ) τύπου Μ577, ένα (ΚΔΠ) τύπου FDCV, δύο άρματα περισυλλογής Leopard 2 Buffel, ένα όχημα ζεύξης κωλυμάτων Leopard 1 Leguan, επτά τεθωρακισμένα VBL και Μ1117 Guardian, όπως και ποικιλία άλλων τροχοφόρων, ενώ από πλευράς Αεροπορίας Στρατού συμμετείχαν ένα UH-1H Huey, δύο εξοπλισμένα ε/π αναγνώρισης OH-58D Kiowa Warrior και δύο AH-64A Apache.
Οι αμερικανικές δυνάμεις συμμετείχαν με μία ίλη αρμάτων M1A2, υποστηριζόμενη από ένα άρμα περισυλλογής (ARV) Μ88Α2 Hercules.
Προ της τελικής φάσης της άσκησης οι προαναφερθείσες δυνάμεις Τ/Θ Ελλάδας, ΗΠΑ και Γαλλίας εκτέλεσαν σειρά εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, στις οποίες μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνονταν:
* Διάβαση ευκαιρίας ποταμού Νέστου
* Επιχειρήσεις εντός αστικού περιβάλλοντος (MOUT)
* Ασκήσεις διπλής ενέργειας (Force-on-Force Training)
* Επιχειρησιακές βολές ΤΟΜΑ
* Συνδυασμένες βολές ΤΟΜΑ και Ομάδων Μ/Κ Πεζικού
* Βολές αρμάτων
Σε ό,τι αφορά στην τακτική διάταξη κατά τη διεξαγωγή της τελικής φάσης, αυτή αφορούσε τρία κύρια συγκροτήματα μάχης, τα οποία αποτελούνταν από μικτές δυνάμεις και των τριών χωρών: Leopard 2HEL, Leclerc και M1A2, VBCI, Marder 1A3 και M113A1. Αυτές κινήθηκαν σε ισάριθμους άξονες επί του ΠΒ στο Πετροχώρι, υλοποιώντας συνδυασμένη επιθετική ενέργεια. Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, αυτή σχεδιάστηκε έπειτα από την εισβολή υποθετικού εχθρού σε φίλια χώρα και με την εν συνεχεία ανάθεση της εκτέλεσής της σε φίλια δύναμη (BLUFOR) προς ανακατάληψη εδαφών και αποκατάσταση του καθεστώτος κυριαρχίας.
Για τον σκοπό αυτό, υπομονάδα της XXV ΤΘΤ επιχείρησε από κοινού με το γαλλικό 35ο Μ/Κ Σύνταγμα ΠΖ (από βόρειο άξονα) και την 25η Επιλαρχία Μέσων Αρμάτων (Νότιο άξονα) για την καταστροφή των εχθρικών δυνάμεων που είχαν εισχωρήσει, απομονώνοντας με Λόχο Στρατονομίας κομβικά σημεία της περιοχής στα μετόπισθεν. Οι εχθρικές δυνάμεις όμως, που είχαν μέγεθος ταξιαρχίας, ενισχύθηκαν περαιτέρω και ενέπλεξαν τις φίλιες δυνάμεις στον νότιο άξονα, με αποτέλεσμα να απαιτηθεί ανασυγκρότηση για την αναχαίτιση της εχθρικής επιθετικής ενέργειας.
Υλοποίηση
Έχοντας τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε την άσκηση από το παρατηρητήριο του ΠΒ Πετροχωρίου, από ψηλή τοποθεσία, με τον βορρά ευθεία μπροστά μας, μπορούσαμε να έχουμε μια συνολική εικόνα των όσων διαδραματίστηκαν. Τα Leopard 2HEL αντεπιτέθηκαν, σύμφωνα με το σενάριο, στη βόρεια πλευρά του «πεδίου μάχης», προκειμένου να καταστρέψουν τμήματα εχθρικών δυνάμεων, τα οποία είχαν στο μεταξύ εισχωρήσει περαιτέρω στο φίλιο έδαφος, ενώ ουλαμοί αναγνώρισης με Μ1117 και VBL συνέδραμαν στην αποδιοργάνωσή του. Ταυτόχρονα τα ΟΗ-58D εκτελούσαν επιθετική αναγνώριση προσβάλλοντας εχθρικές θέσεις, με μαχητικά F-16C της ΠΑ και AH-64A+ να ακολουθούν σε δύο κύματα προκαλώντας ακόμη μεγαλύτερες απώλειες.
Η καθήλωση του εχθρού σήμανε και την έναρξη ανάληψης δράσης από το φίλιο ΠΒ με πυροβολαρχία της 139 Α/Κ ΜΜΠ να εκτελεί πυρά με τα Μ109Α3GEA2. Σε αυτήν τη φάση μπορεί να διαπιστώσει κάποιος ότι η λήψη τάξης βολής και ανάληψη δράσης από μια πυροβολαρχία είναι σύνθετη διαδικασία, στην οποία ο χρόνος παίζει καθοριστικό ρόλο, καθώς η εκπομπή πυρών πρέπει να πραγματοποιηθεί σε συγκεκριμένο και πιεστικό χρονικό «παράθυρο».
Οι συντεταγμένες του στόχου, που έχουν μεταβιβαστεί στο ΚΔΠ, «οδηγούν» στη συνέχεια στην έκδοση της διαταγής για υποστήριξη με πυρά στα τμήματα ελιγμού. Στην εξέλιξη του επεισοδίου εκτιμήθηκε ότι αμέσως μετά το σφυροκόπημα των εχθρικών θέσεων από βλήματα πυροβολικού των 155 mm αλλά και όλμων των 106 mm ο εχθρός είχε αποδιοργανωθεί, ενώ στο μεταξύ πραγματοποιείτο και σενάριο εξάλειψης εχθρικού αεροπρογεφυρώματος από Marder 1A3 και VBCI με τμήματα Μ/Κ Πεζικού.
Στη συγκεκριμένη φάση το σενάριο προέβλεπε την ύπαρξη τραυματιών ανάμεσα στο φίλιο προσωπικό που έχρηζαν άμεσης εκκένωσης για παροχή ιατρικής φροντίδας. Η διαδικασία (MEDEVAC) πραγματοποιήθηκε από UH-1H της ΑΣ, ενώ την ίδια στιγμή υλοποιήθηκε με ταχύτητα γεφύρωση από όχημα ζεύξης κωλυμάτων Luguan, που επέτρεψε την περαιτέρω προώθηση των φίλιων δυνάμεων.
Τελικά η επιχείρηση ολοκληρώθηκε με την εντυπωσιακή υπέρβαση και αντεπίθεση από ίλες αρμάτων, τα οποία έβαλαν με τα κύρια πυροβόλα τους βλήματα των 120 mm εναντίον στόχων που απεικόνισαν εχθρικά άρματα με κατάληψη του ΑΝΣΚ και σταθεροποίηση της γραμμής επαφής.
Leclerc Vs Leopard 2HEL
Η πρώτη εμφάνιση Leclerc στην Ελλάδα σε άσκηση ανέδειξε και τις ιδιαιτερότητές του, κυρίως τη διαφοροποίησή του ως ο μοναδικός τύπος άρματος μάχης στη Δύση με 3μελές πλήρωμα συγκριτικά με τα τυπικά 4μελή πληρώματα των Leopard 2A4/HEL και Μ1Α2 Abrams. Η διαφοροποίηση αυτή υποστηρίζεται από το προηγμένο ψηφιακό σύστημα ελέγχου πυρός που παρέχει τη δυνατότητα «hunter-killer», όπως αυτή υπάρχει στα γερμανικά και αμερικανικά άρματα μάχης, δηλαδή της υποδομής σκοπευτικών και ΣΕΠ που επιτρέπει στον αρχηγό οχήματος και τον πυροβολητή την πρόσκτηση και εμπλοκή δύο στόχων ταυτόχρονα.
Να θυμίσουμε ότι το γαλλικό άρμα ήταν υποψήφιο στον διαγωνισμό που είχε προκηρύξει ο Ελληνικός Στρατός τη δεκαετία του 90 και συμμετείχε στην εκτεταμένη δοκιμασία και αξιολόγηση επί του πεδίου που πραγματοποιήθηκε στο ΠΒ Λιτοχώρου.
H πρώτη εντύπωση που σχηματίζει κάποιος όταν τα τρία δυτικά άρματα βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο, όπως στην ευκαιρία που είχαμε πρόσφατα στην Ξάνθη, είναι ότι το Leclerc έχει αρκετά χαμηλότερο προφίλ και μικρότερο όγκο.
Οι Γάλλοι αρματιστές με τους οποίους συνομιλήσαμε, εκτός των παραπάνω μας επισήμαναν την παθητική προστασία με εξελιγμένη θωράκιση (που είναι συνδυασμός μεταλλικών και κεραμικών στοιχείων μαζί με kevlar) σχεδιασμένη για να παρέχει επιβίωση εναντίον απειλών από ευρύ φάσμα πυρομαχικών. Μας υπενθύμισαν ότι το σύστημα αυτόματης αναχορηγίας πετυχαίνει ταχύτερη διαδικασία φόρτωσης πυρομαχικών στο πυροβόλο συγκριτικά με έναν γεμιστή και οι πληροφορίες κάνουν λόγο για μέγιστη ταχυβολία έως και 12 βλημάτων ανά λεπτό.
Προφανώς πρόκειται για κορυφαία επίδοση, που επιτρέπει να θεωρείται εφικτός ο ισχυρισμός για δυνατότητα εμπλοκής (όπως αναφέρεται σε ανοιχτές πηγές) κατά 6 στόχων και σε απόσταση 1,5-2 χιλιομέτρων εντός 60 δευτερολέπτων, με ποσοστό επιτυχίας 95%. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν άλλες αναφορές ότι το γαλλικό άρμα είναι υποδεέστερο στις επιδόσεις «hunter-killer» έναντι των Leopard 2 και των M1A2. Να σημειώσουμε ότι το σύστημα αυτόματης αναχορηγίας του πυροβόλου διατηρεί 22 βλήματα σε άμεση χρήση, ενώ τα υπόλοιπα 18 βλήματα του μέγιστου φόρτου πυρομαχικών είναι τοποθετημένα σε χώρο στο εμπρός μέρος του σκάφους, δεξιά από τη θέση του οδηγού.
Είχαμε τη δυνατότητα να παρατηρήσουμε επί σειρά ημερών τη δράση των γαλλικών αρμάτων και δεν μπορούμε να πούμε ότι παρουσίασαν κάτι ιδιαίτερο στην ευκινησία ή την ταχύτητα, ενώ εκτελέστηκε και περιορισμένος αριθμός βολών, κάτι που μάλλον οφειλόταν σε περιορισμούς στις διαθέσιμες ποσότητες πυρομαχικών εκπαίδευσης.
Τους Γάλλους φάνηκε να προβλημάτισε το έδαφος του συγκεκριμένου ΠΒ, ενώ στο επίπεδο ετοιμότητας των γαλλικών πληρωμάτων επιδιώχτηκε βελτίωση μέσω της συνεκπαίδευσης με τα πληρώματα του ΕΣ και του US Army, κάτι όμως που ήταν αμοιβαίο ανάμεσα στους συμμετέχοντες.
Από την άλλη, αν κρίνουμε και από τη θέα των Leclerc στους χώρους στάθμευσης με τα άρματα να είναι σκεπασμένα μονίμως με τα ειδικά προστατευτικά καλύμματά τους, τότε μάλλον συμπεραίνουμε ότι ισχύει ένα από τα βασικά στοιχεία που -όπως θα θυμούνται οι παλαιότεροι- είχαν προβληματίσει την επιτροπή αξιολόγησης του ΕΣ κατά τη διεξαγωγή της διαγωνιστικής διαδικασίας για το νέο άρμα, στο μακρινό πλέον 1998, που ήταν η ευπάθεια των ηλεκτρονικών του σε παράγοντες του περιβάλλοντος. Επιπλέον, οι Γάλλοι φάνηκε να κρατάνε τα Leclerc μακριά και από το… νερό, αφήνοντας το επεισόδιο διάβασης ευκαιρίας στον Νέστο να εκτελεστεί από VBCI.
Δεν αποτέλεσε έκπληξη ότι τα Leopard 2HEL ήταν για μια ακόμη φορά τα άρματα που επέδειξαν υπεροχή μέσα από συνδυασμό άριστων επιδόσεων, τεχνικών χαρακτηριστικών και ικανότητας πληρωμάτων σε όλα τα στάδια της άσκησης. Το πυροβόλο Rheinmetall L55 των 120 mm πιστεύεται ότι εξακολουθεί να μπορεί να διατρήσει οποιαδήποτε μορφή θωράκισης άρματος σε υπηρεσία, ενώ το ΣΕΠ παρέχει αυξημένες πιθανότητες εμπλοκής-καταστροφής του στόχου με την πρώτη βολή. Επιπλέον το Leopard 2HEL θεωρείται πάντα ικανό να αντιμετωπίσει, τουλάχιστον στο πρόσθιο τόξο, την απειλή που αντιπροσωπεύουν τα βλήματα κινητικής ενέργειας.
Οι Έλληνες αρματιστές με τους οποίους συνομιλήσαμε, μας τόνισαν ότι, πέραν της ισχύος πυρός και της παθητικής προστασίας, σημείο υπεροχής συνεχίζει να αποτελεί το προηγμένο σύστημα διαχείρισης μάχης με υβριδική υποδομή πλοήγησης GPS/INS, που απεικονίζει σε ακριβές γεωγραφικό ανάγλυφο τη θέση του άρματος σε κινούμενο χάρτη μαζί με στοιχεία τακτικής κατάστασης, εικόνα που μεταφέρεται στον ουλαμό, την ίλη, την επιλαρχία και σε ανώτερα κλιμάκια, παρέχοντας έτσι την κρίσιμη επίγνωση τακτικής κατάστασης.
Όπως όμως μας τονίζουν, το στοιχείο που εκτιμούν ιδιαίτερα στα Leopard 2HEL είναι η αξιοπιστία, η μεγαλύτερη αντοχή σε σκληρή χρήση και οι προβλέψεις για εύκολη διάγνωση και αποκατάσταση βλαβών. Υπογραμμίζουν μάλιστα ότι όλα τα παραπάνω διαπιστώνονται και επιβεβαιώνονται από διάφορες πρόσφατες συνεκπαιδεύσεις, περιλαμβανομένης και της Ολυμπιακής Συνεργασίας, στις οποίες μπορούν να γίνουν άμεσα συγκρίσεις με άλλα άρματα σε ρεαλιστικές συνθήκες επιχειρησιακής εκπαίδευσης. Σε αυτές τις λίγες γραμμές αποτυπώνεται ίσως και η πιο ουσιαστική παράμετρος του αξιόμαχου ενός άρματος μάχης: αξιοπιστία και ευκολία συντήρησης.
Στρατιωτική Συνεργασία Ελλάδος-Γαλλίας
Η άσκηση έδωσε την ευκαιρία ανταλλαγής γνώσεων και εμπειριών σε περιβάλλον ουσιαστικής συνεκπαίδευσης μεταξύ πληρωμάτων αρμάτων και τμημάτων Μ/Κ Πεζικού Ελλάδας, Γαλλίας και ΗΠΑ, με επιδιωκόμενο, όπως σε όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις, τη βελτίωση της διεπιχειρησιακότητας και διαλειτουργικότητας, προκρίνοντας έτσι τη μελλοντική συνεργασία του προσωπικού των τριών χωρών και υπό πραγματικές συνθήκες, εφόσον απαιτηθεί.
Είναι σημαντικό να τονίσουμε επίσης ότι η Ολυμπιακή Συνεργασία 23 ήταν ενταγμένη στο πλαίσιο αναβάθμισης της ελληνογαλλικής στρατιωτικής συνεργασίας, σε εφαρμογή της πρόσφατης «Συμφωνίας για την Εγκαθίδρυση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης για τη Συνεργασία στην Άμυνα και την Ασφάλεια», που υπεγράφη μεταξύ των Κυβερνήσεων Ελλάδας-Γαλλίας.
Το εν λόγω κείμενο καθορίζει και εξειδικεύει την υλοποίησή της στους τομείς των επιχειρήσεων, της επιχειρησιακής εκπαίδευσης, της ανταλλαγής προσωπικού μεταξύ στρατιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και σχολών, του Διαστήματος, της Κυβερνοασφάλειας, των Πληροφοριών, της συνεκπαίδευσης Μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων, καθώς και σε ό,τι αφορά στη συνεργασία μεταξύ των επιμέρους Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.
Επιπλέον, περιλαμβάνει προβλέψεις που αφορούν στη συνεργασία για τον μελλοντικό προσδιορισμό επιπρόσθετων απαιτήσεων επιχειρησιακής εκπαίδευσης, διαλειτουργικότητας, αμοιβαίας χρήσης υποδομών, διοίκησης και ελέγχου, καθώς και στρατηγικής επικοινωνίας, με σκοπό την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων σε θέματα άμυνας και ασφάλειας εντός του πλαισίου του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, αλλά και των εταιρικών σχημάτων και συνεργασιών που συμμετέχουν οι δύο χώρες.