Αν ολοκληρωθεί αυτό που αναφέρει σε ρεπορτάζ του το MarineSchepen, ότι δηλαδή το Ολλανδικό Ναυτικό σχεδιάζει να παραγγείλει στα ναυπηγεία Damen, δύο πλοία με εκτοξευτές αντιαεροπορικών πυραύλων Barak συν μη επανδρωμένα, θα μιλάμε για μια σημαντική εξέλιξη στη σύγχρονη ναυτική στρατηγική.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ τα δύο σκάφη ως πρόγραμμα “Multifunctional Support Vessels” δεν είναι τα τυπικά πολεμικά, αλλά περισσότερο arsenal ship ή πλοία-οπλοστάσια. Δηλαδή θα δρουν ως φορέας οπλικών συστημάτων, ενισχυτικά κύριων πολεμικών μονάδων.
Το σχέδιο είναι να φέρουν στο κατάστρωμα τους εκτοξευτές ισραηλινών πυραύλων Barak-ER της ισραηλινής ΙΑΙ, με ακτίνα δράσης έως 150 χιλιόμετρα, ώστε να συνοδεύουν τις κύριες αντιαεροπορικές φρεγάτες του Ολλανδικού Ναυτικού, κλάσης LCF. Με το σκεπτικό πως αυτές αν και διαθέτουν 40 κελιά κάθετης εκτόξευσης πυραύλων, Mk41, “αυτά δεν είναι αρκετά σε περίπτωση επίθεσης σμήνους” δηλαδή σε φάση κορεσμού, όπου οι αντιαεροπορικοί τους πύραυλοι, θα εξαντληθούν γρήγορα.
Επιπρόσθετα τα νέα σκάφη, με μικρό πλήρωμα, θα φέρουν και υποδομή εξαπόλυσης (σε κοντέινερ) μη επανδρωμένων περιφερόμενων πυρομαχικών Harop (επίσης κατασκευής της ΙΑΙ), ώστε να μπορούν να πλήττουν στόχους και στην ξηρά. Τέλος, ως τρίτο εξοπλισμό θα φέρουν σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου, προφανώς κι αυτό ισραηλινό.
Ως πλοία-οπλοστάσια, αυτά τα σκάφη δεν θα έχουν ούτε μεγάλο ραντάρ, ούτε σύστημα μάχης, αλλά θα δέχονται εντολές και στοιχεία στόχων από εκείνα των φρεγατών που θα συνοδεύουν.
Η ιδέα αυτή, δηλαδή φθηνά σκάφη, εμπορικού τύπου, φορτωμένα με μεγάλο όγκο όπλων, αλλά χωρίς άλλες ακριβές υποδομές, δεν είναι καινούργια. Έχει προταθεί και μελετηθεί πολλές φορές ως εναλλακτική της ανάγκης μεγάλου όγκου πυρός (δείτε σχετικά άρθρα μας), που απαιτεί ο σύγχρονος πόλεμος. Αν το Ολλανδικό Ναυτικό όμως προμηθευθεί τέτοια, θα είναι το πρώτο που θα εφαρμόσει την ιδέα στην πράξη, οπότε θα αποτελέσει και το δοκιμαστήριο της.
Ναυτικός πόλεμος χωρίς φρεγάτες και αντιτορπιλικά, αλλά με πλοία «οπλοστάσια» και σε Ελλάδα;