Στην Οκινάβα της Ιαπωνίας, πεδίο μίας εκ των πλέον αιματηρών αποβατικών ενεργειών του Β’ ΠΠ όπου σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες απώλειες των αμερικανικών Δυνάμεων, υπάρχει μία μεγάλη στρατιωτική βάση στην περιοχή Φουτένμα που διαχειρίζεται από αμερικανικό Ναυτικό και κατασκευάστηκε το 1945.
Η περιοχή έχει αλλάξει σημαντικά από τότε βέβαια κι οι κάτοικοι της δεν βλέπουν με καλό μάτι τις δραστηριότητες της συγκεκριμένης βάσης, ιδιαίτερα όσον αφορά την ηχορύπανση (περιβαλλοντικούς λόγους) και περιστατικά ασφάλειας πτήσεων από τις δραστηριότητες των αερομέσων της βάσης καθώς και από περιστατικά παρενόχλησης του προσωπικού της βάσης εναντίον τοπικού πληθυσμού κατά τις βραδινές τους εξόδους.
Παραλίγο τραγωδία στην Ιαπωνία – αποφεύχθηκε σύγκρουση 2 F-15 με πολιτικό αεροσκάφος
Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας είχε εξετάσει το ενδεχόμενο μετεγκατάστασή της σε μια λιγότερο κατοικημένη περιοχή στην Οκινάουα εδώ και δύο δεκαετίες, αλλά τα σχέδια παρεμποδίστηκαν από τις διαμαρτυρίες των κατοίκων.
Σε πρόσφατο δημοψήφισμα που διεξήχθη πρόσφατα, το 72,2% των πολιτών που ψήφισαν τάχθηκαν ενάντια στα σχέδια κατασκευής νέου στρατιωτικού αεροδρομίου για τις αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν ξημερώματα Δευτέρας τοπική ώρα.
Αν και το δημοψήφισμα δεν είχε δεσμευτικό χαρακτήρα για την κυβέρνηση, μόνο το το 19,1% των ψηφισάντων υποστήριξε τα σχέδια για τη μετεγκατάσταση της βάσης των ΗΠΑ, ενώ το 8,8% απέφυγε να απαντήσει ναι ή όχι. Συνολικά 434.273 άτομα ψήφισαν κατά των σχεδίων μετεγκατάσης και 114.933 υποστήριξαν την κίνηση, ενώ 52.682 άλλοι δεν επέλεξαν καμία από τις επιλογές.
Η τοπική κυβέρνηση της Οκινάουα θα προτιμούσε την βάση να μεταφέρεται έξω από την επικράτεια της αντί να μεταφερθεί σε άλλο χώρο εντός της και είχε ζητήσει το συγκεκριμένο μη δεσμευτικό δημοψήφισμα με την ελπίδα ότι θα αποδείξει την ισχυρή αντίθεση του λαού στο σχέδιο μετεγκατάστασης.
Συντριβή αμερικανικού F-15C στην Ιαπωνία – σώος ο πιλότος – ιαπωνικές αντιδράσεις
Σε πολλές περιπτώσεις που κάποια βάση διαλύεται ή μετεγκαθίσταται, παρατηρείται ο τοπικός πληθυσμός να το αντιμετωπίζει ως μία νίκη, αλλά μακροπρόθεσμα οι οικονομικές συνέπειες είναι πολύ δυσμενείς, αλλά τότε είναι πολύ αργά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η περίπτωση του ναυστάθμου Κλαρκ στις Φιλιππίνες, που όταν έκλεισε με την λήξη του Ψυχρού Πολέμου, απωλέστηκαν δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας για τον τοπικό πληθυσμό.
Το ίδιο και με το ναύσταθμο στον κόλπο Καμ Ραν στο Βιετνάμ, όπου όταν διαλύθηκε, επίσης με την λήξη του Ψυχρού Πολέμου, η κυβέρνηση του Βιετνάμ έχασε ένα πολύ σημαντικό έσοδο από την ετήσια ενοικίασή της στην Σοβιετική Ένωση, κι έπειτα στην Ρωσία.