Σύμφωνα με ρεπορτάζ του www.newmoney.gr, η ελληνική εταιρία Soukos Robots, με δραστηριότητα και στον αμυντικό τομέα, αντιμετωπίζει πλέον πλειστηριασμούς της ακίνητης περιουσίας της, οι οποίοι έχουν οριστεί για τον Δεκέμβριο, ανάμεσα τους και των βασικών εγκαταστάσεων της, στη Λάρισα.
Αιτία είναι οι συσσωρευμένες ζημιές που φθάνουν τα 12,7 εκατ. ευρώ, με υποχρεώσεις συνολικά 41,9 εκατ. Η εταιρία για τη χρήση του 2021 αναφέρει τζίρο 340.000 ευρώ, ιδιαίτερα χαμηλό, ενώ για το 2022 προβλέπεται νέα μείωση.
Κακή διαχείριση ή αδιαφορία των Ελληνικών ΕΔ για συνεργασία;
Κρίμα. Να χαθούν από την πιάτσα τόσο ωραίες υπάρξεις…
Θλιβερό και ατυχές αλλά μια αμυντική βιομηχανία χρειάζεται κρατική καθοδήγηση και συμμετοχή για να πετύχει.
Τέτοιες σημαντικές εταιρείες στην άμυνα της χώρας δεν πρέπει να τις αφήνουμε να φτάνουν στα όρια τής χρεοκοπίας.
Με νύχια και δόντια να τις κρατήσουμε ζωντανές με πρώτο και καλύτερο το ίδιο το κράτος με συμβόλαια αλλά και δανεισμό με την προϋπόθεση τής αποκλειστικής προώθησης τών προϊόντων της.
Δεν ξέρω βέβαια, επειδή να μην ξεχνάμε ότι τη ρεμούλα την έχουμε στο αίμα μας, μήπως και μετά ξεσαλώσουν και μάθουν στο να ζητάνε αλλά ας μπει και κάποια ρήτρα μήπως και συμβεί κάτι τέτοιο.
Το νου σας… μην κλείσει…
Όλα τα κράτη χρηματοδοτούν τις εταιρείες που έχουν ξεχωρίσει, είτε με κονδύλια για έρευνες, είτε με παραγγελίες κ.λπ. Εμείς και ότι αξιόλογο υπάρχει μαραζώνει από αυτό το αδιάφορο κράτος. Βλέπεις οι εισαγωγές έχουν άλλη ….γλύκα.
Εξέλιξη που δεν θα έπρεπε κανονικά να μας εκπλήσει.
Όσοι έχουν συνεργαστεί με την εν λόγω θα έχουν να πουν για προϊόντα που δεν δούλεψαν ποτέ, για προδιαγραφές που φαίνονταν διαστημικές και τελικά…όντως ήταν και φυσικά για έναν κακό εργοδότη.
Η Ελλάδα έχει υγιείς εταιρίες στον χώρο, αυτή δεν ήταν μία από αυτές.
Κρίμα που αυτά τα λεφτά δεν πήγαν στα πανεπιστήμια.
Δεν ξέρω τι το σημαντικό έφτιαξε ποτέ εκτός από χρέη η συγκεκριμένη βιομηχανία.
Οι ισχυρισμοί για όπλα laser ήταν για γέλια για οποιονδήποτε έχει έστω μια αίσθηση τι σημαίνει να φτιάξεις ένα όπλο laser που να καταρρίπτει οτιδήποτε (ακόμα και χάρτινη σαίτα) κινούμενο σε απόσταση έστω και 1km (όχι 5 η 10km).
Οι κουτόφραγκοι έσταξαν ΔΙΣ σε πάροδο 10 ετίας για να φτιάξουν τα αντίστοιχα. Ο θεός Σούκος έβαλε πλαστικά φτερά σε ένα ημιφορτηγό, κότσαρε στην καρότσα ένα βιομηχανικό laser για συγκολλήσεις και έκαψε έναν στόχο στον απέναντι τοίχο. Μέχρι και οι οθόνες των ραντάρ στο κλιπάκι ήταν όλες παραγωγή video συνοικιακού επιπέδου.
Ευτυχώς, κανείς από τις υπηρεσίες δεν του έδωσε ούτε ευρώ, γιατί εκ του αποτελέσματος όσοι του έδωσαν από ότι φαίνεται από τα νούμερα θα κλαίνε τα λεφτά τους για δεκαετίες.
(μόνο όποιος είναι της αγοράς καταλαβαίνει πόσο συγκλονιστικό είναι το νούμερο 41,9 εκατομμύρια ευρώ που χρωστάει).
Becuse the Greek government chose foreign investment over helping Greeks with contracts.
Πριν καιρό, όταν πρωτοδημοσιεύτηκε η εικόνα του Thunderbird 6 της εικόνας για χολυγουντιανή υπερπαραγωγή, δεν χρειαζόταν και πολύ για να καταλάβει κάποιος έστω και αδαής, ότι σκόπευαν στην γνωστή τακτική εύρεσης κεφαλαίων και η ζωή συνεχίζεται παρουσιάζοντας φύκια για μεταξωτές κορδέλες.
Αντίστοιχες προσπάθειες στο εξωτερικό όπως π.χ ΗΠΑ, βασίζονται σε σοβαρές συνεργασίες με εξειδικευμένα τμήματα Πανεπιστημίων, σοβαρή ιδιωτική πρωτοβουλία με εύρεση κεφαλαίων βασιζόμενη σε υπάρχουσα βιομηχανική βάση παραγωγής, έρευνα αγοράς και παρουσίαση πρωτότυπου προΐόντος τόσο στο εσωτερικό όσο και εξωτερικό σε διεθνείς εκθέσεις κ.α.
Πολλοί φίλοι νομίζουν ότι χάσαμε ένα βιομηχανικό κεφάλαιο της χώρας που πρωτοτυπούσε. Δεν είναι έτσι.Χάσαμε την ΕΑΒ, την ΠΥΡΚΑΛ, ΕΒΟ κ.α. Όχι αυτή.
Επειδή διαβάζω σε σχόλια πως έπρεπε οπωσδήποτε να στηριχθεί, δηλ συντηρηθεί από το κράτος θα ήθελα να αναρωτηθείτε πως θα μπορούσε να γίνει αυτό χωρίς κίνδυνο απώλειας των χρημάτων (μας). Παραμένοντας η εταιρεία σε ιδιωτικό έλεγχο.
Δυστυχώς δεν υπάρχει τρόπος. Έχοντας κάποια μικρή εμπειρία μπορώ να έχω την άποψη πώς αυτό δεν μπορεί να γίνει είτε ελέγχοντας το ΔΣ είτε έχοντας έναν “επόπτη” ούτε με την αλήστου μνήμης Πασοκοεφεύρεση των “προβληματικών εταιρειών”.
Μόνος δρόμος το να παράξει η εταιρεία ένα προϊόν που αντικειμενικά να είναι σωστό και να επιλέγεται από το κράτος/δήμο κλπ. Αντικειμενικά! Και να υπάρχει έλεγχος αυτών των προσώπων που επιλέγουν.
Στο προκείμενο, σταχυολογώ από τα πολλά που αφορούν τη Σούκος.
Αυτά και άλλες σκέψεις απόρροια προσωπικών εμπειριών που δεν είναι δημοσιεύσιμες.
Αλλά θα πώ για τη πρίζα πως το έχω ακούσει από αντισυμβαλλόμενό του. Ίσως κι αυτός (ο αντισυμβαλλόμενος) να είχε ακούσει τη φήμη – η οποία παρεμπιπτόντως είχε πολύ “κυκλοφορήσει” όταν είχε βγεί στην “αγορά” (λέγε διαγωνισμοί δήμων) ο κάδος σκουπιδιών
…..
Είμαι βαθιά πεπεισμένος πώς όλα αυτά προέρχονται από την πρωτοπασοκική αντίληψη περί ελληνικού επιχειρείν. Αλλά αυτό είναι μια άλλη κουβέντα
σόρρυ αλλά αγαπημένο θέμα ο Σούκ…. οπότε με τον καφέ μου ξαναγράφω
Η εταιρεία Σ.Ρόμποτς δεν διαβάζω κάπου να χρεωκοπεί.
Αντιμετωπίζει πλειστηριασμούς, αλλά ούτως ή άλλως δεν είναι η πρώτη φορά που λαμβάνονται εις βάρος της μέτρα εκτέλεσης.
Το αυτό ισχύει και για άλλες εταιρείες συμφερόντων του (αν και έχω καιρό να δώ τι κάνουν αυτές και δεν θα ασχοληθώ τώρα)
Το πολύ πολύ να χάσει την κυριότητα του εργοστασίου ή κανα δυό ακόμη ακινήτων. Το οποίο αν τυχόν και το πάρει κάποιος θα το νοικιάζει για να λειτουργεί στο ίδιο μοτίβο.
Έχει χρήμα λαμβάνειν — απορώ κιόλας που έχει και δεν έχουν δεσμευτεί οι προς αυτόν πιστώσεις από τους δανειστές του.
και κάτι από τα παλιά:
ρωτούσα (άνευ απαντήσεως): αφού έχουμε το προσωπικό και τα μέσα, είναι στο σκοπό της μονάδας, γιατί δεν κάνουμε εμείς όλες τις καταστροφές και κάποια πάνε Λάρισα? Γιατί δεν παίρνουμε και του ΣΞ πχ τουλάχιστον των κοντινών μονάδων αλλά κι αυτά πάνε Λάρισα? Η απάντηση έχει δωθεί σχετικώς από τον Χάρυ Κλύν…..
Στο καλό, αρκετά ΠΑΣΟΚοδολλαρα έφαγε ο Σουκος. Στον Πειραιά ακόμα κλαίνε για τους φοίνικες σκουπιδοτενεκές που του ανέθεσε ο Φασούλας. Εξαιρετικός αθλητής αλλά απαράδεκτος δήμαρχος.
Ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας χρωστάει εδώ και δεκαετίες, τεράστια ποσά ακόμα και σε ιδιώτες. Από μικροποσά μέχρι και μεγαλύτερα.
Πάντα είχα την απορία για το πρόσωπο και την επιχείρηση που ορισμένοι έβλεπαν ως ελληνική Lockheed Martin: Τι πραγματικά είναι;
Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η απορία μου διότι δεν έχω άλλο προηγούμενο επιχειρήσεως για την οποία να μην έχω ακούσει μία έστω καλή κουβέντα (άντε, υπάρχει και η γνωστή πρωταγωνίστρια πολεοδομικών παραβάσεων σε ένα από τα ιστορικώς σημαντικότερα σημεία του κόσμου και όλες τις οι δραστηριότητες …).
Παρακολουθώ με ενδιαφέρον τον εξελισσόμενο διάλογο για να αρυσθώ συμπεράσματα.
Βγαίνουν κάποιοι και κατηγορούν το δημόσιο ότι σπαταλά τα λεφτά του φορολογούμενου και ότι πρέπει να πωληθούν όλες οι δημόσιες υπηρεσίες στους ιδιώτες για να δούμε άσπρη μέρα και να γλιτώσουμε τα χρήματά μας, λες και υπό φυσιολογικές συνθήκες μπορεί ποτέ ο ιδιώτης να είναι πιο ανταγωνιστικός από το δημόσιο. Σήμερα οι ίδιοι βγαίνουν και ζητάνε να σώσουμε μια ιδιωτική εταιρεία που δεν πουλά σχεδόν τίποτα, αν κρίνω από τα 320000 τζίρο, με τα λεφτά του φορολογούμενου.
Την συγκεκρημένη εταιρία θυμάμαι την επόχη που δημιούργησε ένα RWS με επάνω του ένα M61 Gatling προερχόμενο από F-104G της ΠΑ, και το φόρεσε σε κάποιο άγνωστο όχημα δημιουργώντας ένα SPAAG.
Από τότε όμως, κοινώς, «χάθηκε» δημοσιογραφικά μέχρι σήμερα.
Παρά όλα αυτά που αναφέρονται στο κείμενο, παρατήρησα ένα προϊον της, ένα RWS, το RWS ANDROMACHE:
https://www.soukosrobots.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=12&Itemid=304&lang=en
Δεν μπορώ να μην παρατηρήρω την πρόσφατη απόφαση του ΠΝ να αγοράσει το RWS LIONFISH 20 (https://electronics.leonardo.com/en/products/lionfish-naval-turrets-family)
το οποίο χρησιμοποιεί ένα όπλο Oerlikon KAE των 20x128mm του οποίου, σε αντίθεση με την Marina Militare Italiana (MMI), τα πυρομαχικά δεν υπάρχουν καθόλου στις αποθήκες των ΕΕΔ. Οι ΕΕΔ από την εποχή του Rh-202 έχουν γεμίσει τις αποθήκες των πυρομαχικών τους, με το μακρύτερο φυσίγγι των 20x139mm, το οποίο, δυστυχώς, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί καθόλου με τα LIONFISH 20! Δηλαδή, φτου και από την αρχή με τα αποθέματα(!), ενώ υπάρχουν έτοιμα, σημαντικά αποθέματα από το φυσίγγι των 20x139mm!
Κάπου εδώ πέρα, η Σούκος Ρομποτική με το RWS ANDROMACHE ή κάποια βελτιωμένη εκδοσή του, θα μπορούσε να ταιριάξει τα -φαινομενικά- ασυμβίβαστα και συννάμα ευτράπελα της συγκεκρημένης επιλογής.
Αλλά με βάση τα όσα αναφέρονται στο κείμενο, πλέον, μάλλον είναι…αργά!