Η αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αμίνα Μοχάμεντ ζήτησε χθες οι χώρες μέλη να εξετάσουν επειγόντως το αίτημα της Αϊτής να αναπτυχθεί διεθνής ειδικευμένη ένοπλη δύναμη για να τη βοηθήσει να αποκαταστήσει την ασφάλεια στη χώρα της Καραϊβικής ώστε να αμβλυνθεί η ανθρωπιστική κρίση.
«Δεν είναι επ’ ουδενί τώρα η ώρα ο κόσμος να γυρίσει την πλάτη στην Αϊτή», είπε η κυρία Μοχάμεντ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Απεναντίας, «είναι ώρα να γίνει ένα βήμα μπροστά και να μετατραπεί η τρέχουσα κρίση σε ευκαιρία για την Αϊτή», πρόσθεσε η ίδια.
Πάνοπλες συμμορίες επεκτείνουν συνεχώς τα εδάφη που ελέγχουν στη χώρα, ειδικά μετά τη δολοφονία το 2021 του αϊτινού προέδρου Ζοβενέλ Μοΐζ από ομάδα μισθοφόρων. Μεγάλο μέρος της Αϊτής έχει τεθεί εκτός κρατικού ελέγχου και είναι σχεδόν καθημερινές οι οδομαχίες ανάμεσα σε κακοποιούς και την αστυνομία ή ανάμεσα σε συμμορίες.
Τον Σεπτέμβριο, οι συμμορίες επέτειναν την κρίση, επιβάλλοντας αποκλεισμό σε τερματικό σταθμό καυσίμων για σχεδόν έξι εβδομάδες, παραλύοντας το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας.
Ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες πρότεινε τον Οκτώβριο κάποια ή κάποιες χώρες να αναπτύξουν «δύναμη ταχείας αντίδρασης» για να βοηθήσουν την αϊτινή αστυνομία. Ωστόσο, απέφυγε να αναφερθεί στην ενδεχόμενη νέα ανάπτυξη κυανόκρανων του ΟΗΕ.
Μέχρι σήμερα, καμία χώρα δεν έχει προσφερθεί να ηγηθεί μιας τέτοιας δύναμης, αν και οι Μπαχάμες ανακοίνωσαν πως θα έστελναν στρατιωτικούς ή αστυνομικούς αν δέχονταν αίτημα για αυτό. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, κάποιες αφρικανικές χώρες είναι διατεθειμένες να υποστηρίξουν το εγχείρημα.
Ο αναπληρωτής πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Ρόμπερτ Γουντ είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας πως η Ουάσιγκτον συνεχίζει να «τάσσεται υπέρ της διεθνούς υποστήριξης» ως προς την ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης «πολυεθνικής δύναμης», που δεν θα ανήκει στον ΟΗΕ, «όπως ζητήθηκε από την αϊτινή κυβέρνηση».
Οι ΗΠΑ «προσέφεραν πάνω από 90 εκατ. δολάρια τους τελευταίους 18 μήνες στην Αϊτή» για να τη βοηθήσουν να αποκαταστήσει την ασφάλεια και «θα συνεχίσουν να της παρέχουν κρίσιμης σημασίας υποστήριξη διμερώς», πρόσθεσε ο κ. Γουντ.
Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Βασίλι Νεμπένζια από την πλευρά του είπε πως η Μόσχα έχει πάντα τις «αμφιβολίες» της για το εάν «η επιλογή της αποστολής διεθνούς στρατιωτικής δύναμης μπορεί να μεταβάλει θεμελιωδώς την κατάσταση».
Η πρέσβυς των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, η Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ, δήλωνε τον Οκτώβριο πως η Ουάσιγκτον καταρτίζει σχέδιο ψηφίσματος του ΣΑ που θα τάσσεται υπέρ της ανάπτυξης διεθνούς δύναμης για να αυξηθεί η ασφάλεια και να μπορέσει να διανεμηθεί ανθρωπιστική βοήθεια. Όμως διπλωμάτες σημειώνουν πως δεν θα διεξαχθεί ψηφοφορία προτού σχηματιστεί η δύναμη.
Για να εγκριθεί οποιαδήποτε απόφαση από ΣΑ το χρειάζεται να εξασφαλίσει τουλάχιστον 9 ψήφους και να μην ασκηθεί βέτο από τα πέντε κράτη-μόνιμα μέλη του, που διαθέτουν το δικαίωμα αρνησικυρίας σε αυτό (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα).
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ