Οι ηγέτες της G7, που συνεδριάζουν στη Χιροσίμα, τίμησαν σήμερα το πρωί τη μνήμη των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από την ατομική βόμβα που οι Ηνωμένες Πολιτείες έριξαν στο τέλος του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, το 1945, σ’ αυτή την ιαπωνική πόλη, αν και η σημερινή επίσκεψή τους στον τόπο μνήμης αυτής της καταστροφής δεν αναμένεται να επιφέρει σημαντικές προόδους στον πυρηνικό αφοπλισμό.
Κάτω από ραγδαία βροχή, τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών, στην οποία περιλαμβάνονται πυρηνικές δυνάμεις, υποδέχθηκε έναν-έναν ο ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα στο Πάρκο Ειρήνης της Χιροσίμα.
Ο Ιάπωνας ηγέτης, ο οποίος συνοδευόταν από τη σύζυγό του που φορούσε μια επιχρυσωμένη καρφίτσα που αναπαριστούσε ένα γερανό από διπλωμένο χαρτί (οριγκάμι), διεθνές σύμβολο της ειρήνης, θέλει να θέσει τον πυρηνικό αφοπλισμό στην ημερήσια διάταξη της συνόδου κορυφής που αρχίζει σήμερα.
Ο Κισίντα, οι πολιτικές και οικογενειακές ρίζες του οποίου βρίσκονται στη Χιροσίμα, είχε ήδη υποδεχθεί εκεί το 2016 τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για μια ιστορική επίσκεψη, όταν ο ίδιος ήταν υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας.
Ο Κισίντα ελπίζει να εγκριθεί το «σχέδιο δράσης για τη Χιροσίμα» που παρουσίασε το 2022 και το οποίο προτείνει μια νέα δέσμευση να μη χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα, διαφάνεια για τα αποθέματα των πυρηνικών όπλων και νέες μειώσεις των οπλοστασίων.
Οι ηγέτες της G7, μεταξύ των οποίων οι πρόεδροι των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, κατέθεσαν σήμερα στεφάνια μπροστά στο κενοτάφιο που έχει ανεγερθεί στη μνήμη των περίπου 140.000 ανθρώπων οι οποίοι σκοτώθηκαν από την αμερικανική ατομική βόμβα στις 6 Αυγούστου 1945, και επισκέφθηκαν το μουσείο του Μνημείου της Ειρήνης, μάρτυρα της φρίκης του πυρηνικού βομβαρδισμού.
Ωστόσο η επίσκεψη αυτή αναμένεται ότι θα παραμείνει συμβολική, καθώς οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία διαθέτουν χιλιάδες πυρηνικές κεφαλές και τα άλλα μέλη της G7, μεταξύ των οποίων η Ιαπωνία, καλύπτονται από την αμερικανική «πυρηνική ομπρέλα».
Οι ελπίδες για προόδους στον αφοπλισμό μειώθηκαν ακόμη περισσότερο στο πλαίσιο των αυξημένων εντάσεων με άλλες πυρηνικές δυνάμεις, τη Ρωσία, τη Βόρεια Κορέα και την Κίνα.
Ο Μασάο Ίτο, ένας 82χρονος επιζήσας της ατομικής βόμβας, που ερωτήθηκε τη δευτέρα από το Γαλλικό Πρακτορείο στη Χιροσίμα, θέλησε να προειδοποιήσει τους ηγέτες της G7: «Αν έχετε στην κατοχή σας πυρηνικά όπλα, μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να τα χρησιμοποιήσετε και μπορεί να συμβούν ατυχήματα. Είναι απλούστατα προτιμότερο να μην τα έχουμε», είπε.
Και πρόσθεσε: «Όσο θα υπάρχουν πυρηνικά όπλα στον κόσμο, η πόλη σας μπορεί να γίνει όπως η Χιροσίμα. Είστε έτοιμοι να το δεχτείτε;»
ΦΩΤΟ: EPA/FRANCK ROBICHON