Μια νέα εταιρία, που συστήθηκε στην Ελλάδα μόλις το 2018, διεκδικεί τη δική της θέση στην διαστημική έρευνα και τεχνολογία, αφιερωμένη αποκλειστικά σε αυτές. Συγκεκριμένα η OHB Hellas, ως βασικό άξονα δράσης έχει την εγχώρια ανάπτυξη της διαστημικής τεχνολογίας, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, το κράτος και τη βιομηχανία, όπως και την αξιοποίηση του εγχώριου ανθρώπινου δυναμικού, ακόμη και την επαναπροσέλκυση του στην Ελλάδα από το εξωτερικό. Η εταιρία είναι θυγατρική του γερμανικού ομίλου ΟΗΒ που εστιάζει στον τομέα του Payload Data Processing/Artificial Intelligence σε δορυφόρους, ενώ επεκτείνεται στους τομείς του Additive Manufacturing για διαστημικές εφαρμογές και στις υπηρεσίες γύρω από το διάστημα.
Μερικά από τα έργα στα οποία μετέχει και εξελίσσει είναι τα εξής:
Satellite as a Service: Πρόκειται για μια διαδικτυακή πλατφόρμα που συνδέει χρήστες και ιδιοκτήτες δορυφόρων χρησιμοποιώντας hardware, software, υπηρεσίες cloud και εργαλεία ανοιχτού κώδικα πάνω στον δορυφόρο. Επίσης, καλλιεργεί την κουλτούρα του διαμοιρασμού για τους ιδιοκτήτες δορυφόρων, καθώς οι χρήστες θα μπορούν να στέλνουν δεδομένα προς επεξεργασία σε αυτόν, μέσω αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης.
Διαστημική αποστολή PLATO της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος: Το PLATO (PLAnetary Transits and Oscillations of stars) είναι μια αστρονομική αποστολή που ανήκει στο πρόγραμμα Cosmic Vision της ESA, για τον εντοπισμό και τον χαρακτηρισμό εξωπλανητών. Η OHB Hellas είναι υπεύθυνη για το Requirements & Documentation Management.
Πρόγραμμα ODIN’s EYE, μέσω του European Defense Industrial Development Program 2020 (EDIDP 2020): Το ODIN’S EYE (multinatiOnal Development INitiative for a Space-based missilE earlY-warning architecturE) είναι ένα από τα 26 επιλεγμένα χρηματοδοτούμενα έργα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Αμυντικής Βιομηχανικής Ανάπτυξης 2020. Αυτό στοχεύει στην ανάπτυξη ενός αυτόνομου ευρωπαϊκού συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης έναντι βαλλιστικών και υπερηχητικών απειλών. Η OHB Hellas αποτελεί συνεργάτιδα στο κομμάτι του on-board date processing στον δορυφόρο.
Sense Project: Εδώ προβλέπεται η δημιουργία δικτύου αισθητήρων για τη συλλογή δεδομένων. Στόχος είναι να παρακολουθούνται πολλές μεταβλητές κατά τη διάρκεια της κατασκευής και συναρμολόγησης των δορυφόρων, όπως η θερμοκρασία, η υγρασία και η πίεση. Το έργο θα οδηγήσει σε χαμηλότερο κόστος κατασκευής, υψηλότερες επιδόσεις, υψηλότερη αξιοπιστία και μικρότερο χρόνο προς την αγορά.
CUBAM: Metallization μερών σε 3D printed δομή μικροδορυφόρου.
CAIRS21: Αξιολόγηση off the shelf COTS accelerators τεχνητής νοημοσύνης, για τη χρήση τους σε διαστημικές αποστολές χρησιμοποιώντας επεξεργαστή TPU της Google.
RAMFASAT’s Challenge: Επανασχεδιασμός ενός κρίσιμου συστήματος μικροδορυφόρων. Τα αναμενόμενα αποτελέσματα θα είναι η σημαντική μείωση της μάζας και του κόστους, η εξάλειψη των περιορισμών που θέτουν οι καθιερωμένες μέθοδοι κατασκευής και οι απλουστευμένες διαδικασίες κατασκευής και συναρμολόγησης.