Ο απροκάλυπτος διωγμός της κοινωνίας των πολιτών από το ρωσικό κράτος έφθασε σε επίπεδο άνευ προηγουμένου, σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες Πέμπτη.
Η καταστολή της αντιπολίτευσης, των μέσων ενημέρωσης και ανεξάρτητων οργανώσεων έφθασε σε νέα κορύφωση τους τελευταίους μήνες, αφότου ξεκίνησε η στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με το κείμενο.
«Η βασική στρατηγική των ρωσικών αρχών είναι χτισμένη πάνω στον εκφοβισμό», εξήγησε η γερμανίδα δικηγόρος Αγγέλικα Νίσμπεργκερ, παρουσιάζοντας την έκθεση που συνέταξε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βιέννη, την πόλη όπου έχει την έδρα του ο ΟΑΣΕ.
Στην κυρία Νίσμπεργκερ ανατέθηκε τον Ιούλιο από τις 38 από τις 57 χώρες μέλη του Οργανισμού να συντάξει έκθεση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία στη Ρωσία.
Η Μόσχα αρνήθηκε να συνεργαστεί μαζί της και δεν της επέτρεψε να ταξιδέψει στην επικράτεια της Ρωσίας.
Η έρευνα που έκανε η νομικός βασίστηκε σε συνεντεύξεις με αντιπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, πρώην και νυν ρώσους αξιωματούχους, που δεν κατονομάζονται στην έκθεση για την προστασία τους.
Στην έκθεσή της τονίζεται πως ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ασκεί απευθείας έλεγχο σε όλες τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου στη χώρα.
Αρκετοί νόμοι κατασταλτικού χαρακτήρα καταρτίστηκαν και εγκρίθηκαν αφότου άρχισε τη δεύτερη θητεία του, το 2012, σύμφωνα με την κυρία Νίσμπεργκερ.
Η προπαγάνδα και η βία δημιουργούν «κλίμα φόβου και εκφοβισμού», σημείωσε η ίδια.
Η νομικός συνέστησε ο ΟΑΣΕ να προσφέρει υποστήριξη σε ρώσους δημοσιογράφους, υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δικηγόρους που εγκατέλειψαν τη χώρα για την ασφάλειά τους. Πρότεινε ακόμη το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη να ονομάσει ειδικό παρατηρητή για την κατάσταση στη Ρωσία.
ΦΩΤΟ EPA/ANATOLY MALTSEV