17.3 C
Athens
Τετάρτη, 23 Απριλίου, 2025
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟTHINK OUT OF THE BOXΑΠΟΨΗ: Η αγορά της 4ης FDI χωρίς προμήθεια 4 ακόμη σκαφών, θα...

ΑΠΟΨΗ: Η αγορά της 4ης FDI χωρίς προμήθεια 4 ακόμη σκαφών, θα σημάνει το τέλος του Πολεμικού μας Ναυτικού όπως το ξέρουμε

- Advertisement -

Σήμερα το άρθρο μας δεν θα είναι μάλλον εύκολο, και ίσως η βάρδια έγκρισης των σχολίων να περάσει κάπως δύσκολα. Αλλά ως αμυντικό μέσο -περιοδικό και sites- είχαμε πάντα ξεκάθαρες απόψεις για τα περισσότερα αμυντικά θέματα. Έτσι λοιπόν, έχουμε τη δική μας, σαφή άποψη για το πρόγραμμα ενίσχυσης του Πολεμικού μας Ναυτικού.

AΝΑΛΥΣΗ: H FDI HN και το σύστημα ECM

Η σελίδα μας είναι η μοναδική που έχει ασχοληθεί πραγματικά με την ουσία της ενίσχυσης του Πολεμικού Ναυτικού, όχι σε επίπεδο εντυπωσιασμών, αλλά σε επίπεδο επιχειρησιακών απαιτήσεων. Πρώτοι γράψαμε για τον κίνδυνο ενός “μικρού ΠΝ” που δεν θα μπορεί, δεν θα του επιτρέπεται εκ των πραγμάτων, να βγει στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα εξηγήσουμε άμεσα τι εννοούμε.

Οι νέες φρεγάτες FDI HN απέκτησαν ονόματα μεγάλων ναυμάχων

Επίσης, είμαστε οι πρώτοι που γράψαμε υπέρ της αγοράς μιας 4ης FDI HN, αλλά εδώ επαναλαμβάνουμε τον τίτλο. Αγορά της 4ης FDI (ως υποτίθεται μόνη σοβαρή ενίσχυση του Ναυτικού), χωρίς να έχουμε διασφαλίσει τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ και οπωσδήποτε την αγορά ακόμα 4 κορβετών ή έστω μεταχειρισμένων φρεγατών, θα σημάνει το τέλος του Πολεμικού μας Ναυτικού.

Αυτή τη στιγμή, η Δομή Δυνάμεων όπως έχει εγκριθεί από το ΚΥΣΕΑ και προς το παρόν ισχύει ακόμη, προβλέπει 12 φρεγάτες και 6 κορβέτες, δηλαδή 18 πλοία πρώτης γραμμής. Επίσης προβλέπει και 18 ελικόπτερα, για την υποστήριξη των πλοίων αυτών, αλλά και για την αντιμετώπιση του μεγάλου υποβρύχιου τουρκικού στόλου (6 214ΤΝ θα μπουν σε υπηρεσία, ενώ σχεδιάζονται πολλά μικρά νέα υποβρύχια).

ΕΚΤΑΚΤΟ: Η διαμόρφωση των ελληνικών FDI HN, θα έχουμε φρεγάτες Standard I & II

Το ΠΝ ξόδεψε 3,3 δις ευρώ για την αγορά 3 μόλις φρεγατών κλάσης ΚΙΜΩΝ (οι FDI HN, όπου θα πρέπει να συνηθίζουμε το «σωστό» όνομα σιγά-σιγά). Καθώς για το ΠΝ επέλεξε τον συνδυασμό SeaFire/ASTER 30 ως το μέλλον του, εμείς φυσικά το δεχόμαστε. Αλλά, με κάπου 5,5 δις ευρώ διαθέσιμα το μέγιστο για το Ναυτικό, είναι αστείο να λέμε πως με τα υπόλοιπα 2,2 δις (ουσιαστικά 2 δις για τα 200 εκατ. θα είναι πάλι «κρατήσεις») μπορούμε να φτιάξουμε Στόλο.

FDI HN: Μύθοι κι αλήθειες για την πρώτη φρεγάτα που αγοράζει το Ναυτικό εδώ και 33 χρόνια

Αν λοιπόν, με αυτά τα 2 δις, δεν εκσυγχρονίσουμε τις 4 ΜΕΚΟ200ΗΝ και δεν αγοράσουμε 3 τουλάχιστον κορβέτες (ας είμαστε ειλικρινείς, 3 και με το ζόρι), τότε το ΠΝ του μέλλοντος θα αποτελείται από λίγες φρεγάτες FDI HN (με όσα πλεονεκτήματα έχουν συν τις ελλείψεις που ελπίζουμε σταδιακά να καλυφθούν) και 7 πυραυλακάτους τύπου Ρουσσέν. Καθώς όλα τα υπόλοιπα σκάφη σταδιακά θα αποσύρονται, έχοντας συμπληρώσει κάθε χρονικό όριο χρήσης και προσφοράς. Μπορούμε λοιπόν να ξοδέψουμε 1 δις από τα 2 για να πάρουμε μια ακόμη, μια 4η δηλαδή, FDI HN χωρίς άλλες εξασφαλίσεις πλοίων; Όχι βέβαια!

ThinkOutOfTheBox: Αντί για 6 επιπλέον Rafale, ας αγοράσουμε μία ακόμη FDI HN

H No4 FDI HN είναι για μας must, και το έχουμε εξηγήσει, αλλά εφόσον υπάρχει δυνατότητα προϋπολογισμού υψηλότερου από τα 5,5 δις που έχουν προγραμματιστεί μέχρι το 2029. Μέχρι τότε, το ΠΝ δεν πρόκειται να πάρει άλλα χρήματα, αλλά και πάλι, είτε μετά το 2029, είτε νωρίτερα, προηγούνται οι αντικαταστάσεις των παλιών υποβρυχίων μας τύπου 209, οι νέες ΤΠΚ/ελαφριές κορβέτες, τα OPV, τα περιπολικά κ.ο.κ. κοκ. Και δεν είναι δυνατόν κάθε κονδύλι του Ναυτικού, ή γενικά των Ενόπλων Δυνάμεων να γίνει φρετάτες.

Naval Group SETIS: To Combat Management System των φρεγατών FDI HN που θα “κυριαρχήσει” στο ΠΝ τις επόμενες δεκαετίες

Συνεπώς, οι «φωνές» που προτρέπουν να αγοράσουμε μόνο (ή κυρίως) την 4η φρεγάτα από τη Γαλλία ξεχνούν μερικές λεπτομέρειες:

  1. Και αυτό το πλοίο θα φτιαχτεί στο εξωτερικό, με ελάχιστη συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. Μέχρι σήμερα, οι Γάλλοι έχουν δώσει ψίχουλα βιομηχανικής συμμετοχής στην Ελλάδα, έχουν κάνει μηδενική μεταφορά τεχνογνωσίας, και δεν υπάρχει -προς το παρόν- συνεργασία με μεγάλη ελληνική εταιρεία.
  2. Το πλοίο θα κοστίσει περίπου 1 δις. Αυτό σημαίνει πως «περισσεύει» μόνο 1 δις για εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ και αγορά κορβετών. Ακόμη κι αν οι ΜΕΚΟ200ΗΝ περιοριστούν στα 500 εκατ. ευρώ ως κόστος αναβάθμισης, πόσες κορβέτες αγοράζουμε με τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ; Σωστά σκεφτήκατε.
  3. Ναι είναι πολύ καλή η τιμή που έχουμε κλείσει το 4ο πλοίο, αλλά ας είμαστε ρεαλιστές. Το πλοίο δεν είναι φθηνό, και είναι μεγάλο λάθος να συγκρίνουμε την τελική τιμή της FDI HN με τους «ηττημένους». Η Sigma 11515, η ΑΗ140ΗΝ, η Bergamini, κ.ο.κ. είχαν τιμή με κατασκευή των 3 από τα 4 πλοία στην Ελλάδα. Συνεπώς ας μας έδιναν τιμή οι Γάλλοι για κατασκευή στην Ελλάδα, να είχαμε πραγματική σύγκριση. Ή ας μας έδιναν π.χ. οι Ολλανδοί για κατασκευή στην Ολλανδία (που δεν τους ζητήθηκε ποτέ).
  4. Δεν υπάρχει περίπτωση να πάρουμε 1 φρεγάτα και 2 κορβέτες που λένε κάποιοι, με τιμή 1,5 δις ευρώ. Με 2 δις ίσως, που σημαίνει πως ο εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ200ΗΝ “εξαφανίζεται”.
  5. Πολύ φοβόμαστε πως η 4η FDI HN θα είναι η πρώτη FDI που κατασκευάζεται τώρα, η οποία θα προσφερθεί για λόγους ταχύτητας στο ΠΝ που «καίγεται» για πλοία. Αλλά αυτό σημαίνει πως μάλλον το ΠΝ θα αποκτήσει μόνο του μια κλάση πλοίων, και μόνο του θα λύσει τα όποια προβλήματά της.
  6. To πλάνο αποπληρωμής των Γάλλων είναι τελείως ετεροβαρές. Πήραν 1 δις «επιτόπου», το 75% του κόστους των 3 καραβιών θα πληρωθεί πριν το 2025 και το 90% θα έχει πληρωθεί αρχές του 2026, με μόνο το 1ο πλοίο να έχει παραδοθεί. Γενικά, χρηματοδότηση «μηδέν» από γαλλική πλευρά. Έτσι, το πραγματικό κόστος είναι μεγαλύτερο αν σκεφτούμε το «κόστος του χρήματος» για το Ελληνικό Δημόσιο, ειδικά σε περιόδους αύξησης των επιτοκίων.
  7. Ας μην ξεχνάμε πως θα δούμε επιτυχημένη τη μετατροπή των πρώτων 2 ελληνικών φρεγατών στο τελικό standard ναυπήγησης (με τους 32 πυραύλους Aster και το RAM) κάπου το 2028, και ακόμη δεν υπάρχει καν συμβόλαιο για κάποιο σοβαρό σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου (πέρα από αφελείς διαδόσεις). Και επίσης, δεν έχει κλείσει και το θέμα της αγοράς των πυραύλων RAM (εξτρά κόστος κι αυτό).

Η «διαρροή» περί άμεσης αγοράς 4ης FDI HN δεν ξεκίνησε από το ΠΝ, καθώς εκεί γνωρίζουν πολύ καλά αυτό που γράφουμε σήμερα. To ΠΝ θέλει «πλώρες». Οι περίεργες «ιστορίες» πως θα «προχωρήσουμε με τις φρεγάτες S» που θα έπρεπε ήδη να έχουν αποσυρθεί «και μετά θα πάμε σε EPC» είναι είτε άνευ βάσης, είτε εκ του πονηρού. Ακόμη κι υπάρξει σύντομα Ευρωκορβέτα, πάλι δεν προβλέπεται να έχουμε χρήματα να την κατασκευάσουμε. Γενικά, νέα μεγάλα πλοία επιφανείας το ΠΝ δεν πρόκειται να δει πριν το 2040, τουλάχιστον με τον τρέχοντα προγραμματισμό. Τα 2 δις που έχει, φαίνονται ως η τελευταία του ελπίδα να πάρει πλοία σε σύντομο χρόνο.

Πως έχασε η SIGMA 11515HN από την FDI HN; Πως τα κατάφεραν οι Γάλλοι έστω και την τελευταία στιγμή;

Η Naval Group είναι μια σοβαρή εταιρεία κι έχει δημιουργήσει στην Ελλάδα έναν πυρήνα στελεχών που μιλά καθημερινά με το ΠΝ και τις ανάγκες του. Οι άνθρωποι στην Ελλάδα ξέρουν πολύ καλά τι χρειάζεται το ΠΝ, και ξέρουν και τα οικονομικά μας. Αλλά το εδώ κλιμάκιο υπάρχει περίπτωση να «προσπερνάται» στις εισηγήσεις του, από τη Γαλλία, τους «επισκέπτες» και τους «συμβούλους». Αυτός είναι ο λόγος που εμφανίστηκε ένας κατακλυσμός ειδήσεων για άμεση αγορά 4ης FDI HN λες και με αυτή λύθηκαν όλα μας τα προβλήματα (ίσως για κάποιους, όχι για το ΠΝ). Καλό είναι λοιπόν να εισακουστούν οι γνώστες, κι όχι οι δημοσιοσχετίστες…

Multilayered Air Defence στις ελληνικές FDI HN. Υπάρχει τελικά μειονέκτημα στην κορυφαία μελλοντική φρεγάτα μας;

Τα 2 δις είναι το κλειδί για το ΠΝ του μέλλοντος. Με αυτά, ή με βάση αυτά, πρέπει να φτιάξουμε το Στόλο για τα επόμενα 20 χρόνια. Αν αυτά τα δώσουμε μόνο για ένα ακόμη πανάκριβο πλοίο…

H συνέχεια στο Naval Defence

Ακολουθήστε την ΠΤΗΣΗ στα παρακάτω

κανάλια επικοινωνίας στα social media:

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε:

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

218 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
218 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
dristelo

Δηλαδή να μην πάρουμε 4η FDI HN. Και τι να πάρουμε εφόσον οι πολιτικοί πάγωσαν το πρόγραμμα κορβετων? Να γυρίσουμε πισω τα χρήματα στο υπουργείο οικονομικων? Το ΠΝ φταίει και γι αυτό; Εάν δινόταν έργο στα διαλυμένα Ελληνικά Ναυπηγεία πότε θα περνάμε τις φρεγατες τον επόμενο αιώνα? Ας κοιτάξουμε λίγο μπροστά και να αφήσουμε την τεχνολογία των προηγούμενων δεκαετιών.

Elrond

Σίγουρα η αγορά της τέταρτης FDI θα στερήσει κονδύλια για τις κορβέτες. Εκείνο που πρέπει να επισημανθεί είναι πως η τοποθέτηση του RAM είναι μάλλον ευχολόγιο παρά σίγουρη υπόθεση. Το περίεργο είναι πως δεν υπάρχουν πληροφορίες για το τι έγινε με την αρχική κορβέτα Gowind των ΗΑΕ σε σχέση με τον φερόμενο οπλισμό. Μπήκε ή όχι το RAM; Υπενθυμίζεται πως αναμενόταν να παραδοθεί εντός του 2023. Μάλιστα, πρόσφατα έχουν αυξηθεί τα δημοσιεύματα και οι παρουσιάσεις του γαλλικού Rapidfire. Μήπως τελικά προταθεί αυτό αντί του RAM; Υπόθεση είναι αλλά εύλογη….

stam

Η τιμή της 4ης fdi είναι σούπερ ανταγωνιστική ενώ και οι οικονομίες κλίμακας επιβάλουν ενεργοποίηση της οπσιον. 4 fdi με το πανίσχυρο ραντάρ τους καλύπτουν το Αιγαίο και το μεγαλύτερο κομμάτι της Α. Μεσογείου.Μετά το 29 θα μπούμε στην Ευρωκορβετα δεν χρειαζόμαστε 2 τύπους παραπλησιων πλοίων.

Lakedaemon

Καλησπέρα σε όλους.

Θέλω να καταθέσω κάτι, που δεν είναι δικό μου, άκουσα έναν ναύαρχο να το λέει δημόσια.

Η ισχύς ενός κράτους και η δύναμή του δεν είναι το ίδιο. Η ισχύς είναι η συνισταμένη πολλών δυνάμεων, όπως η δύναμη των όπλων, αλλά και η γεωπολιτική/διπλωματική δύναμη, η οικονομική, η δύναμη του ανθρώπινου δυναμικού, κοκ. Συνεπώς η ισχύς δεν (θα έπρεπε να) αναλίσκεται.

Αγοράζοντας λοιπόν όπλα από το εξωτερικό, χωρίς να παράγεις, να σχεδιάζεις, να ανα-χρηματοδοτείς, αυξάνεις μεν την πολεμική σου δύναμη για κάποιο διάστημα (για όσο τα όπλα παραμένουν καινούργια) αλλά όχι την ισχύ σου. Διότι ξόδεψες χρήματα για αυτό. Μάλλον μειώνει την ισχύ σου σε βάθος χρόνου με αυτή τη μέθοδο.

denmeenimerosan

ΕΝΝΟΕΙΤΑΙΙΙΙΙΙΙΙΙ χρειαζόμαστε τουλάχιστον 6 πολεμικά καράβια εκτός των πλωτών μέσων που αγοράσαμε so far

jimdenin

Δύσκολο άρθρο πραγματικά.

Με βάση το κονδύλι και το καλύτερο πλοίο και πλήρη ανανέωση στόλου δεν γινόταν ταυτοχρόνως. Απλά το ΠΝ επέλεξε το πρώτο, δηλαδή το καλύτερο για τις ανάγκες του σκάφος. Πήρε η ελληνική πλευρά και την αμυντική συνδρομή που ως το πολιτικό σκέλος του προγράμματος την επιζητούσε εξαρχής.

Απλά η FDI είναι πολύ ακριβή και η κυβέρνηση έπρεπε μια αύξηση του κονδυλίου να την είχε υπολογίσει εξίσου εξαρχής. Εκεί φαίνεται να εντοπίζεται το πρόβλημα, στα προβλεπόμενα κονδύλια.

ΥΓ: Η πληροφορία που έχει πέσει διαδικτυακά για το κόστος των ολλανδικών “Σίγμα” αν πραγματικά ισχύει δεν παύει παρά να εντυπωσιάζει, δηλαδή 4 σκάφη με ναυπήγηση, όπλα & FOS περίπου στα 3,15 δις €.

Eragon12

Έτσι όπως παρουσιάζονται τα πράγματα πάντως δεν υπάρχει λύση.
Δεν χωράνε και η 4η FDI + MEKO UPG + κορβέτες.
Επίσης όπως τα λέτε ποιος μας εγγυάται ότι θα εγκριθούν λεφτά για υποβρύχια, ΤΠΚ κλπ….
Και μην ξεχνάμε έχουμε και άλλες ανάγκες στα αλλά όπλα.
Η μόνη λύση είναι μείωση της οροφής και έξυπνες λύση με πολλαπλασιαστές ισχύος.
Το δόγμα μας πρέπει να αλλάξει, δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε την Τουρκία στα ίσια όποτε πρέπει να δούμε λύσεις που θα εγγυηθούν την ασφάλεια μας τύπου αν μας επιτεθούν θα χτυπήσουμε όλες τις υποδομές τους. Πύραυλοι βαλλιστικοί και κρουζ, ποληχυτικα όπλα και να στοχοποιήσουμε όλα τα εργοστάσια, γέφυρες, λιμάνια και ακόμα ναι (σιχαίνομαι που το λέω) το πυρηνικό εγροστασιο στην Ατταλεια.
Ας μην έχουμε φαντασιώσεις ότι η σύγκρουση θα είναι σαν την Ουκρανία σήμερα.
Κανένας σύμμαχος δεν θα στείλει όπλα και ενισχύσεις.
Είμασταν, είμαστε και θα είμαστε μόνοι μας απέναντι στον Σουλτάνο.
Έχουν επενδύσει πολλά αυτοί στην αμυντική τους βιομηχανία όποτε αυτοί είναι οι πρώτοι στόχοι. Όταν μια εγκατάσταση κόστους μερικών δις γίνει σκόνη αυτό θα πονέσει πιο πολύ από το να καταρρίψουμε μερικά αεροπλάνα.

Συγνώμη για την λογοδιάρροια και ότι ξέφυγα από το θέμα μας απλά φαίνεται ότι πάμε από κακή είδηση σε κακή είδηση. Μια νέα πραγματικότητα αχνοφαίνεται.

billy

Στην αρχή λέτε :
‘’ Τα 2 δις είναι το κλειδί για το ΠΝ του Μέλλοντος. ‘’
Και συμφωνώ απόλυτα .
Μετά λέτε :
’’Τι μπορούμε να κάνουμε με αυτά τα 2 δις; Ίσως να αγοράσουμε 3 κορβέτες, να εκσυγχρονίσουμε τις ΜΕΚΟ200ΗΝ ‘’ .
Άρα 500εκ για τις ΜΕΚΟ και 1,5 δις για 3 κορβέτες με τιμή κορβέτας 500εκ ? (δεν συζητάμε για Μ για πολλούς λόγους) .
Οκ να το δούμε αυτό .
Πρώτον .
Και με αυτό το σενάριο μιλάμε για 3 FDI , 4 MEKO UPG , 3 κορβέτες , σύνολο 10 πλοία . Δεν θα χρειαστεί και έτσι να παραμείνουν 3-4 S ? 
Γιατί τότε λέτε : ‘’ Οι περίεργες «ιστορίες» πως θα «προχωρήσουμε με τις S» που θα έπρεπε ήδη να έχουν αποσυρθεί «και μετά θα πάμε σε EPC» είναι είτε άνευ βάσης, είτε εκ του πονηρού. ‘’ ?
Κάνετε λάθος . Με οποιοδήποτε σενάριο κινηθούμε βασισμένο στα 2 δις οι S παραμένουν μέχρι να έρθουν οι EPC .
Και λέω δυστυχώς .
Δεύτερον . Ας υποθέσουμε οτι παίρνουμε την 4η FDI με 1 δις , εκσυγχρονίζουμε τις ΜΕΚΟ με τα 500 εκ που είπαμε και μένουν 500 εκ για μία κορβέτα . Άρα ουσιαστικά η κουβέντα γίνεται για διαφορά ενός πλοίου ! Και έχουμε να διαλέξουμε μεταξύ του συνδυασμού 1 FDI + 1 κορβέτα ή 3 κορβέτες …. Δεν είμαι σίγουρος τι είναι ανώτερο …
Τρίτο και τελευταίο .
Αν . Αν λέμε .
Πάρτε το σαν What if .
Παρουσιαστεί όντως πρόταση των Γάλλων με 1 FDI + 2 Gowind στο 1,5 δις (δύσκολο , αλλά λέμε what if ) , θα ήσασταν θετικοί ως προς αυτό υποθέτω.
Έτσι δεν είναι ?

Aegean Corsair

Το να μην πάρουμε την 4η FDI σε αυτή την τιμή θα είναι έγκλημα.
Ας πάμε 10-15 χρόνια μπροστά. Ο συντάκτης του μέλλοντος τι θα γράφει;
Ας μαντέψω λοιπόν. Έγκλημα το 2022-2023 που δεν πήραμε την 4η FDI σε τέτοια τιμή κτλ κτλ.
Χρήματα υπάρχουν. Ευτυχώς πλέον κάποια και για την άμυνα. Αν και όχι στο βαθμό που θα έπρεπε.
Αλήθεια αυτά τα 500 εκ για τα P-3 που δεν έχουμε τι έγιναν;
Για τις SV;
Για τα χρήματα που πετιούνται για τα OSA-AK, TOR, HAWK;
Για τα UH-1Η; και διάφορες άλλες αρχαιολογίες που δεν έχουν τελειωμώ;

skapeti

Δυστυχώς αν η πολιτική ηγεσία δεν καταλάβει την κρισιμότητα της επένδυσης στο ΠΝ για την προστασία της ΑΟΖ Α. Μεσογείου και τη Κύπρου θα είναι ισοδύναμο με την αυτοκτονία της Ελλάδας. Θα έχουν διαρπάξει εσχάτη προδοσία. Δεν είναι δυνατόν με 2 δις να φτιαχτεί στόλους χρειάζονται τουλάχιστον άλλα 10.

TCP

Dear “Flight & Space”,

According to the science of psychology, there are five stages of grief: denial, anger, bargaining, depression and acceptance.
I supported the “Iver Huitfeldt” class and was disappointed when the British did not offer it to the HN but I welcomed the HN decision to choose the FDI and I reached the fifth stage of “acceptance” a long time ago.
Judging from your analysis in this article (3 corvettes and 4 MEKO instead of 1 FDI etc.), you have just reached the state of “bargaining”. You have been making progress but there is still a lot of work you should do before you reach “acceptance”.

Please see below my thoughts on the points you made in your article:

1. You keep banging on about the 3 FDI for 3.3bn….No competing design would have cost us significantly less than that. By the way, that amount includes taxes to third parties and, arguably, we get a lot of quality for this amount of money compared to other designs that would have cost us the same or more.
2. This is NOT the last HN frigate/corvette programme. This is NOT our last hope! As long as the political will exists to invest 1.75%-2% of GDP in new weapon systems (in addition to 2% in operational costs) more frigates/corvettes will be built in the next ten years.
3. There were no shipyards in Greece with the capability to build frigates within budget and as fast as the French. Could you imagine what would have happened if a different design was accepted? The programme would not have even started yet…Now, compare that with the progress made in the French shipyards. The HN wanted the frigates ASAP.
4. In a rising interest rate environment, the total financial cost rises when you borrow instead of paying straight out of your budget. Did you expect a foreign government to lend us 4bn interest rate-free while raising this amount of money in the capital markets at a rising interest rate effectively charging their own taxpayers?
5. Which competing design included a state of the art EW suite with counter-UAV capabilities?
6. If we had selected a different design such as the MMSC, would the HN “have ruled the waves” in the SE Mediterranean? Would our Cypriot brothers have been able to rely on us?
7. Please do not confuse political decisions with HN decisions. For example, the delay in the procurement of the new torpedoes was a political failure and not a HN failure.

Once more, I will say it loud: “Keep Calm & Trust HN!!!”

Nikolaos

Κοινές αγωνίες όλων μας ευρίσκουν αποτύπωση από το πλέον έγκριτο έντυπο του αμυντικού χώρου.

Κάτι δεν πάει καλά με το ΠΝ. Καιρό τώρα.

Ενώ υπάρχει θέμα μαζικής απαξίωσης του κορμού του στόλου, κανείς δεν θέλει να ακούσει το παραμικρό για ενδιάμεσες λύσεις.

Δεν θα ανακινήσω το ζήτημα αν η προμήθεια ενός αδοκίμαστου πλοίου, που δεν υπηρετεί ακόμη με το Ναυτικό της κατασκευάστριας χώρας, ήταν επιλογή ή ανάγκη, λόγω επιχειρησιακής απαίτησης αεράμυνας περιοχής που πιθανώς δεν μπορούσε να καλυφθεί με άλλον τρόπο, γιατί θα προξενήσω τη μήνι του μέσου που μας φιλοξενεί. Τείνω στην άποψη ότι ήταν προειλημμένη πολιτική απόφαση, και μάλιστα διακομματική, η προμήθεια μειζόνων πλοίων επιφανείας από τη Γαλλία, πράγμα που επιρρωνύεται από το γεγονός ότι δεν εστάλη ποτέ LoR για βλήματα SM-2 στις ΗΠΑ, που όπλιζαν τις τρεις ή τέσσερις από τις λοιπές υποψηφιότητες (και οι οποίες προφανώς συναισθάνθηκαν ότι είναι κομπάρσοι σε μια στημένη παράσταση, απόδειξη η αδιαφορία των Ιταλών να προωθήσουν τη Bergamini).

Η διαφοροποίηση των πηγών εξοπλισμού είναι θεμελιώδης στρατηγική επιλογή της χώρας (το “τραύμα του Νοεμβρίου 1967”, όπως την ονομάζω), που υπηρετείται πιστά και διαχρονικά από τη Δικτατορία, τον Καραμανλή, τον Α. Παπανδρέου, τον Σημίτη και τον Κυρ. Μητσοτάκη. Την έχω στηρίξει ολόψυχα. Αλλά:

Προϋποθέτει να μπει το χέρι βαθιά στην τσέπη.

Mirage F1CG μόνο με πυροβόλα, χωρίς R.550 Magic, Super 530F, Thomson-CSF BF RWR, INS, ατρακτίδια παρεμβολών κλπ ….

AMX-30 & AMX-10 που εγκαταλείπονται και σαπίζουν …

Mirage 2000EG με RDM, χωρίς Super 530D, χωρίς AM.39 Exocet (αρχικά, και για 15 χρόνια …), αναβάθμιση μόνο των μισών σε 2000-5 και εγκατάλειψη των λοιπών …

είναι όλα παραδείγματα προς αποφυγή.

Σε επόμενο σχόλιο (ίσως και σε κάτι πιο αναλυτικό) θα ασχοληθώ και με το άλλο σκάνδαλο, την άοπλη ΠΑ. Που, πέραν δειγματοληπτικών ποσοτήτων, στερείται συγχρόνων όπλων αέρος – εδάφους (δεν μιλώ για στρατηγικά, μιλώ για από αέρος αφανισμό μείζονος στρατιωτικής απειλής από κινούμενους και πλωτούς στόχους …), αλλά ετοιμάζεται για να δώσει ξανά τη Μάχη της Αγγλίας ή την Αερομαχία της El Mansourah του 1973, με επικές αερομαχίες που μπορεί να έχει τελειώσει – με κάποιον τρόπο – ο πόλεμος και να μην έχουν γίνει ποτέ …

bill971

Καλησπέρα.

Όλοι ξέρουμε ότι η αγορά των Rafale μαζί με τα όπλα που τα συνόδευαν ήταν μια άμεση λύση για κάτι που μπορεί να προέκυπτε.
Και σωστά έγινε & μπράβο μας!

Τώρα αν βάλουμε κάτω τα οικονομικά δεδομένα της πατρίδας μας, θα δούμε ότι όταν πήραμε τις 2 standard, όλος ο υπόλοιπος στόλος, εκτός των πυραυλακάτων, ήταν μεταχειρισμένα αμερικανικά αντιτορπιλικά & 1 ή 2 γαλλικά κάτι σαν φρεγάτες.

Πήραμε τις 4 Meko & είχαμε πλέον μεταχειρισμένες standard + τις 2 αγορασμένες.

Γιατί τα λέω αυτά…μήπως θα ήταν καλύτερα να παίρναμε τις φρεγάτες των Εγγλέζων με εξοπλισμό κορβέτας ώστε να εχουν χαμηλό κόστος αλλά με πυροβόλο 5″ & να “σκουπίζαμε” όλες τις type 23 ή έστω όσες περισσότερες από αυτές μπορούσαν να μας δώσουν;

Τώρα πια όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα,νομίζω ότι πρέπει να πάρουμε κορβέτες από όποια χώρα μας δώσει τα πιο πολλά & καλά μεταχειρισμένα πλοία. Έτσι & αλλιώς πάντα είχαμε & θα έχουμε πλοία που μας προσφέρουν άλλες χώρες δωρεάν ή με χαμηλό τίμημα.

Ulysses

Η πιθανότητα να υπαναχωρήσει η Γαλλία και να μην παραλάβει τις FDI εάν ισχύσει, δημιουργεί θέμα στο εξοπλιστικό του ναυτικού, αφού πλέον θα αναλάβει εξ ολοκλήρου την υποστήριξη και την ανάπτυξη αναβαθμίσεων της κλάσης. Πριν παραγγελθεί η τέταρτη φρεγάτα θα πρέπει τέτοια ζητήματα να ξεκαθαριστούν.

Tdmrider

Κάπου εδώ πρέπει να καταλάβουμε ότι σιγά σιγά πρέπει να ρισκάρουμε με Ελληνικές σχεδιάσεις (πχ ALS) στο Σκαραμαγκά που φαίνεται να είναι το πιο γρήγορα έτοιμο ναυπηγείο και με αμιγώς Ελληνικό management. “Δεν φθάνουν τα μισθά” που έλεγε και η Νοταρά, εκτός και αν το Υπουργείο Οικονομικών δώσει άλλα 2 δις. Απο την άλλη, αν θέλουμε στόλο, ας πάρουμε συνολικές αποφάσεις για εκσυγχρονισμό τέλους ζωής MEKO και S καταργώντας την παλαιότερη MEKO (αν το ΠΝ κρίνει οτι η παλαιότερη είναι σε πολύ κακή κατάσταση) και 2-3 S για ανταλλακτικά με μια αναβάθμιση σε θέματα αξιοπλοΐας μαζί με συνδυασμό νεο σύστημα RADAR, link 16 και RAM τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν αργότερα σε αναβάθμιση άλλων σκαφών.

Vk77

Το τέλος του ΠΝ δεν είναι η επιλογή 4ης fdi, έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα, αλλά ότι το ότι ο προϋπολογισμός για το ΠΝ είναι 5,5 δις μέχρι το 2029.
Ελπίζω να μην ισχύει κάτι τέτοιο. Δεν θέλω να πιστέψω ότι το ελληνικό κράτος με 5,5 δις ήθελε να αντικαταστήσει 9 S, 12 ΤΠΚ, 5 υποβρύχια και να εκσυγχρονίσει 4 μέκο ευελπιστώντας σε βιώσιμο αποτέλεσμα.
Κατά τα άλλα f35 και lynx μας μαραναν.

Arionas

Το τέλος του ΠΝ έχει έρθει εδώ και 15 χρόνια αλλά κάνουμε πως δεν το βλέπουμε..
Αν είναι να μετράμε αριθμούς και όχι ουσία τότε να φτιάξουμε γαλέρες..
Η τεχνολογία προχώρα γρήγορα, πλοία-υποβρύχια 40+ ετών θα έπρεπε να είναι στόχοι για εξαγωγή συμπερασματων… Ποίος πίστευε ότι με 5.5 δισεκατομμύρια φτιάχνεις ΠΝ που τα τελευταία 15 χρόνια έχουν πέσει λεφτά που δεν ξεπερνάν ούτε τα 2 δισεκατομμύρια …. Δεν μιλάω για μισθούς – συντάξεις καύσιμα, τα ψέματα που δηλώνει στο ΝΑΤΟ η χώρα.. αλλά για εξοπλισμούς..να κάνουμε τον σταυρό μας που θα έρθουν και αυτά τα πλοία… Είμαστε χώρα του ρίσκου, χώρα που η εκλογές είναι πιο σημαντικές από την άμυνα της χώρας, χώρα που η καρέκλα είναι πιο σημαντική από την αλήθεια και την πραγματικότητα..τοσα παραδείγματα τόσες αφορμές να ξυπνήσουμε τόση ιστορία αλλά εμείς εκεί…μια ζωή ζητιάνοι.

dim73

To ΠΝ εξαρχις γνωριζε το κονδυλι …. βαση αυτου αποφασισε … τωρα η 4η FDI ειναι μονοδρομος καθως και ο ΕΜΖ των MEKO οι οποιες μπορουν να προσφερουν 15ετη.

To προγραμμα των κορβεττων το ξεχναμε.

Θελω να πιστευω οτι η ηγεσια του ΠΝ να εχει επιχειρησιακα σχεδια (μεσο διακλαδικοτητας) με 4+4+2(?) φρεγατες, 7 ΤΠΚ και 4+1(?)ΥΒ και τα 11+4+3 ελικοπτερα.

Simos183

Από την αρχή έπρεπε να πάμε σε φτηνά πλοία με 2 RAM 21 συν ASW! Και κάθε φρεγάτα έπρεπε να κοστίζει max 500εκ ώστε να παίρναμε 10 νέες φρεγάτες!!!!! 60% του budget δόθηκε σε πλοία που θα χρειαστούν πιο πολλά κονδύλια! Και ούτε καν δεν θα έρθουν στην διαμόρφωση που τίς παραγγείλαμε! Το δόγμα άλλαξε κιόλας στα γρήγορα! Το λέω εδώ και πολύ καιρό ότι η τεχνολογία μεγαλώνει σε τρελούς ρυθμούς!!! Πως θα αντέξουν οι FDIs εναντίον στην τουρκική αμυντική βιομηχανία που παράγει έξυπνα όπλα en mass??? Δώσαμε τόσα δις ευρώ σε ένα πλοίο που θα χρειαστεί στο κοντινό μέλλον πιο πολλά εκατοντάδες εκατομμύρια ώστε να μπορεί να επιζήσει εναντίον τα έξυπνα όπλα των Τούρκων! Και πάντα θα λέμε αχχχ μήπως αυτό το καινούργιο σύστημα θα βοηθήσει τις FDI τι και τί!!!! Θα είναι ένας κύκλος που δεν θα τελείωσει! Με αυτά τα 5 δις θα μπορούσαμε να κλειδώσουμε όλο το Αιγαίο και την Θράκη και θα μας έμεναν αλλά τόσα δις για πιο πολλά έξυπνα όπλα!!!! Δώσαμε 5 δις σε κάτι γέρους ναυάρχους πού δεν ξέρουν τι τους γίνεται!!!!! Είμαστε σε μεγάλο κίνδυνο από την τουρκική αμυντική βιομηχανία! Κινδυνεύουμε να χάσουμε έδαφος εξαιτίας κάποιον ανόητων μέσα στο ΥΠΕΘΑ!! Και έτσι όπως πάνε τα πράγματα δεν πιστεύω να αλλάξουν μυαλό οι ανώτατοι! Μόνο αν γίνουμε Ουκρανία μόνο τότε θα αλλάξουν μυαλά!!!!!!

NickK

O/T Σε σημερινο της αρθρο, η Kyiv Independent, αναφερει οτι η Bayraktar θα εξοπλισει με πυραυλους αερος-αερος τα UCAV της με σκοπο την καταστροφη kamikaze/loitering munitions – τα ελαχιστα Predator των USD 340Μ αλλα και οι παιχνιδομηχανες της ΕΑΒ τι % επιβιωσης θα εχουν;

Mε τον ρυθμο αναπτυξης μη επανδρωμενων πλατφορμων των ΤΕΔ, μεχρι το 28 (!!!) που θα εχουν ολοκληρωθει οι προσθηκες στις FDI, η Α. Μεσογειος (και το ΑΙγαιο;) θα ειναι μαλλον εκτος δυνατοτητων του Π.Ν.και μαλλον θα συμβαδιζουν με τις ικανοτητες πολλων Α/ΓΕΝ.

Αναρωτιεμαι πως αισθανονται οι επαγγελματιες (;) στρατιωτικοι για τον τεχνολογικα πρωτογονο στρατο (παρελασεων;) που δημιουργησαν.

Ως Ελληνας φορολογουμενος ειμαι απογοητευεμενος απο την ΛΑΡΚΟ-ΓΕΕΘΑ.

sotbak

Και την 4η ΦΔΙ πρέπει να πάρουμε και τις 4 κορβέτες (ας διαλέξει το ΠΝ ποιες θέλει) και 2 νέα Υ/Β AIP ακόμη και ναι ….ας αυξηθεί ανάλογα ο Π/Υ του ΠΝ για να τα χωρέσει όλα γιατί πλησιάζει η ώρα που θα χρειαστεί να τα χρησιμοποιήσουμε!!!

ndial

Εσεις δεν λέηατε οτι πρέπει παση θυσία να ενεργοποιηθει η option της 4ης FDI;
Εσεις τώρα, πολύ φοβόσαστε που η 4η FDI HN θα είναι η πρώτη FDI που κατασκευάζεται τώρα, εμείς πολύ χαιρομαστε όμως. Εφόσον δεν προχωρα το θέμα των κορβετων (και κριμα), αληθεια σε ποια εγχωρεια ναυπηγεια θα φτιαχνονταν, και πότε θα παραλαμβανονταν; Ή εχουμε την πολτελεια έτσι όπως τα εκανε η κυβερνηση με τον προγραμματισμό να περιμενουμε μια 10ετια για να εχουμε κορβετες και σιναφί; Ποσο μάλλον δε, οταν επικειται και το προγραμμα των EPC, οποτε, no problema.
Επισης, θσ συμφωνουσα εν μέρει ότι ειστε μια σελιδα (και όχι η μονάδική) που έχει ασχοληθεί πραγματικά με την ουσία της ενίσχυσης του Πολεμικού Ναυτικού όπως λετε στην αρχη του κειμένου σας, ομως απο όσο θυμαμαι κάνατε μια “παρένθεση” για παρα πολλους μηνες προκειμενου να μας πεισετε οτι η LCS/MMSC/HF2 θα επρεπε να είναι η ναυαρχιδα του ΠΝ…
Αλήθεια, απο που προκυπτει ότι η μετατροπή των πρώτων 2 ελληνικών φρεγατών στο τελικό standard ναυπήγησης (με τους 32 πυραύλους Aster και το RAM) θα γινει κάπου το 2028; 

JimmyD

Το ερώτημα που γυρίζει στο δικό μου μυαλό είναι το εξής:

Αν είχαμε τη γνώση που έχουμε σήμερα τη στιγμή πριν πούμε ναι στους Γάλλους για FDI, θα περνάμε την ίδια απόφαση; Αν όχι τι θα αποφασίζαμε;

koukouroukou

Άποψη: Η αγορά των FDI HN, ήταν η χειρότερη δυνατή επιλογή και όντως, η επιλογή τους ίσως σημάνουν το τέλος του ΠΝ όπως το ξέρουμε.

Οι λόγοι που με οδηγούν σε αυτή την άποψη είναι οι εξής:

1) Ήταν κυρίως πολιτική η απόφαση, προτίμησαν οι πολιτικοί να αγνοήσουν τις γνώσεις και την γνώμη των ειδικών του ΠΝ και πριμοδότησαν την Ελληνογαλλική αμυντική συνεργασία με ακόμα +3,3 δις ευρώ, λες και δεν έφταναν τα όσα δόθηκαν για τα Rafale, τα οποία και πάλι αγοράστηκαν εκτός διαγωνισμού και εκτός αντισταθμηστικής λογικής, όπως επιβάλλει ο νόμος για τα εξοπλιστικά προγράμματα. Μην μιλήσουμε δε για την χρηματοδότηση του προγράμματος γιατί θα γελάνε και οι γλάροι της Μεσογείου.
2) Δεν δόθηκε σε κανέναν από τους υπόλοιπους κατασκευαστές η ευκαιρία να προτείνουν πλοία και τιμή με τα δεδομένα της γαλλικής πρότασης. Δηλαδή όλα ή τουλάχιστον τα 3-4 πρώτα να κατασκευαστούν στην Ολλανδία, την Αγγλία, ή οπουδήποτε αλλού, ώστε να δούμε και άλλη τιμή αλλά και σίγουρη γρήγορη παράδοση όπως το χρονοδιάγραμμα των Γάλλων.
3) Ρίξαμε τόσο τις απαιτήσεις ώστε να βγει η τιμή κάτω του 1 δις ανά πλοίο, χωρίς να κάνουμε το ίδιο για τους υπόλοιπους (πάλι). Αντίθετα, στους άλλους ζητούσαμε της Παναγίας τα μάτια, μπας και βγει πιο ακριβή η δική τους πρόταση. Το αστείο της υπόθεσης ? Τα 900-950Μ ανά πλοίο, στο δρόμο έγιναν 1100Μ ανά πλοίο, ως δια μαγείας. Και φυσικά τα 2,5 δις που ήταν τα ρέστα, όλο και πλησιάζουν στα 2.
Σήμερα μάλιστα λέτε πως και η 4η FDI θα κάνει πάνω από 1 δις, ενώ έχουμε κλειδωμένη τιμή στα 900Μ…
4) Ακόμα και το πλεονέκτημα της γρήγορης παράδοσης που προσφέρουν οι Γάλλοι, εξανεμίζεται, αφού πρακτικά πρέπει να περιμένουμε να βγει το τελευταίο πλοίο για να βάλουμε σε όλα RAM, ECM, +2 VLS, chaffs, link 16 και ότι τέλος πάντων θα χρειαστεί ώστε το πλοίο να είναι αξιόμαχο για τα σημερινά δεδομένα.
5) Αν η 4η ελληνική FDI τελικά είναι αυτή που θα γίνονταν η πρώτη γαλλική FDI, τότε θα πρέπει να φάμε και όλες τις στραβωμάρες του πρώτου πλοίου της κλάσης, άρα θα αργήσει και το χρονοδιάγραμμα σε βάρος μας. Χώρια που θα είμαστε έτσι οι μοναδικοί χρήστες της κλάσης, με ότι αυτό συνεπάγεται.
6) Φυσικά με την επιλογή των FDI, αποκλείσαμε μόνοι μας την επιλογή των ενδιάμεσων λύσεων, δηλαδή αξιόλογα μεταχειρισμένα πλοία
7) Χωρίς ενδιάμεσες λύσεις, αποκλείσαμε (πάλι μόνοι μας) την άμεση αναβάθμιση των MEKO, αφού δεν υπάρχει τίποτα να αντικαταστήσει για όσο διάστημα θα είναι υπό αναβάθμιση.

Υπάρχει έστω ένας σοβαρός άνθρωπος, ο οποίος ακόμα πιστεύει πως με 5,5 δις, θα είχαμε το σχήμα των 12 φρεγατών+ 6 κορβετών ή έστω των 12 φρεγατών ως το 2030 ??
Δυστυχώς λοιπόν, φτάνω στο συμπέρασμα, πως είναι και πολιτική η απόφαση, το ΠΝ να είναι μικρότερο, γι’αυτό και όλες αυτές οι επιλογές, γι’αυτό και η εκδίωξη των ανώτατων αξιωματικών που οραματιζόταν ένα νέο, μεγαλύτερο και ισχυρότερο ΠΝ.

Αν δεν αλλάξουμε λοιπόν μυαλά, να καταλάβουμε επιτέλους πως με πορδές, αυγά δεν βάφονται, άρα και με 5,5 δις, δεν μπορεί να πάρεις πάνω από τέσσερα νέα πλοία και να αναβαθμίσεις (καλά και σωστά) αλλά 4 παλαιότερα… άντε, στην καλύτερη των περιπτώσεων, να πάρεις και 2 μεταχειρισμένα, ναι τότε το ΠΝ μας θα γίνει ένα μικρό μίζερο ΠΝ, με αξιώσεις μέχρι τα Δωδεκάνησα.

Down-voting here we come.

GeorgeP

Οπως λεω και ξαναλεω:
Δεν γίνεται να παρουμε 9 καινουρια πλοια για να φύγουν όλες οι S.
Χρειαζόμαστε και μεταχειρησμένα.
Δηλαδη Typ23, δεν υπαρχει κάτι άλλο διαθεσιμο άμεσα.
Ειναι πολυ πολυ καλυτερες φρεγατες απο τις S, τίμιος αντικαταστάτης.

Mean_Machine

Καταρχάς δεν υπάρχουν 2 δις διαθέσιμα, αλλά ενάμιση, διότι 500 μύρια έχουν κλειδώσει για τις ΜΕΚΟ. Από την άλλη, είτε πάρουμε μια Φ/Γ, είτε 3-4 Κ/Β στόλος δεν φτιάχνεται.
Δεν ανησυχώ καθόλου πάραυτα. Μόλις ο Τούρκος στείλει γεωτρύπανο με συνοδεία φρεγατών στα όρια Κρήτης-Λιβύης, το μπάτζετ θα αυξηθεί σε μια νύχτα και ο στόλος θα ολοκληρωθεί, διότι αλλιώς η πολεμική κρίση θα δημιουργήσει πολιτική αστάθεια και η πολιτική αστάθεια να κάνει την καρέκλα να τρίζει. Εύχομαι μόνο να μην είναι πολύ αργά για δάκρυα Στέλλα.

George

Υπάρχει αναντιστοιχία του στόλου που περιγράφεται και των χρημάτων που η χώρα είναι διατεθειμένη να δώσει.
Με άλλα λόγια με 5 δις δεν μπορείς να έχεις τον στόλο που θεωρεί το ΠΝ ότι πρέπει να έχει.
Εφόσον το ΠΝ ζητάει στόλο μεγαλύτερο από το Γαλλικό ή το Γερμανικό ΠΝ θα πρέπει να εξηγηθεί στη πολιτική ηγεσία το κόστος της απόφασης.
Αν η πολιτική ηγεσία είναι διατεθειμένη να δώσει μέχρι 5 δις για στόλο επιφανείας τότε το ΠΝ πρέπει να αλλάξει την αποφασή του.
Δια της υπερβολής ώστε να γίνει καθαρό:
Τι θα σκεφτόμαστε για μια χώρα που το ΠΝ της αποφάσισε μια δομή με 10 αεροπλανοφόρα αλλά η πολιτική της ηγεσία του δίνει 1 δις για να τα αποκτήσει?
Μάλλον ότι κάπου έχει χαθεί η σοβαρότητα!

Seagull

Σε οτι αφορα τις Φ/Γ με τις απαιτησεις που ειχε το ΠΝ το όποιο πλοιο θα ηταν πανω κατω σε αυτα τα νουμερα. Εαν πραγματικά θελαμε πλοία με Aster / SΜ2 ή μπορούσαμε και με ESSM Βlk 2 είναι άλλη κουβέντα. Α/Β πάντως δεν μας έδωσαν…

Η επιλογή μου ηταν οι κλαση Sigma αλλα σιγουρα και η κλαση FDI ΗΝ και με το παραπανω τη δουλεια της. Ευελπιστω και σε εκπλήξεις τουλάχιστον για τουν αριθμό των Aster σύντομότερα. Η πρόταση για 1 FDI + 2 Gowind είναι θετική εξέλιξη εφόσον ακολουθήσουν και επιπλέον μονάδες.

4 FDI,
4 Meko 200HN Upg
2 Gowind με 5,5 δις (ECM, RAM included)

Χρειάζονται αλλα 5 δις για 4 U214 (2 δις περίπου), 4 -5 κορβέτες (αλλα 2 δις) και αναβαθμίσεις.

Αυτο που ανησυχει εμένα είναι οτι αντί οι EΔ να “ψάχνονται” προς την κατεύθυνση των UAV/UCAN, USV και Uxx γενικά κοιτάζουν για silver bullets με τα οποία δεν θα μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας. Και όταν το κάνουν κοιτάζουν πάλι για αγορές πολύ ψηλά στο ράφι χωρίς να υπάρχει υποδομή. Keywords όπως loitering munitions, τακτικές out-of-the-box δεν βλέπω να εξετάζονται. Και εμείς είμαστε αυτοί που θα έπρεπε να πρωτοστασήσουμε σε αυτόν το τρόπο σκέψης.

Frank Underwood

Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους :
Θέλαμε πλοία, αλλα θέλαμε και “εγγύηση”.
Εγγύηση είχαν δυο πλοία : FDI και LCS.
Για την LCS γράφτηκαν εγκυκλοπαιδειες, να μην τα ξαναλέμε, ορθως δεν την πήραμε.
Η FDI πάλι δεν ηταν value for money και αυτα τα έχουμε πει, αλλα απο LCS καλύτερη.

Παρένθεση : Ας πούμε οτι η κυβέρνηση (Μητσοτάκης) έπαιρνε LCS ή καποιο άλλο πλοίο.
Ποιος τον “γλίτωνε” μετα απο τους “Μάζηδες”, που με υφος Ταυλλεράνδου και Κισινγκερ μαζί, φώναζαν οτι τυχον μη επιλογή των “Belhara” θα ήταν ουτε λίγο ουτε πολύ προδοσία.

Παράνθεση 2 : Την εποχή της συμφωνίας για τις FDI πάντες ή σχεδον πάντες στον έντυπο και ηλεκτρονικό τυπο πανηγύριζαν οτι λογω AUKUS η Γαλλία τρόπον τινά “στριμωχτηκε” να παρουσιάσει μια επιτυχία και πήραμε τα πλοία σε καλή τιμή.Ουτε στριμώχτηκε ποτε, ουτε πλοία του δις+ είναι καμμια τιμή ευκαιρίας.Με μεγάλη μου απογοήτευση διαπιστώνω οτι οι “αναλυτες” καθηγητές και μη, στις 9 απο τις 10 περιπτώσεις απλά αναπαράγουν ο ένας τον άλλο με κοινοτυπίες και wishful thinking. Καμμία πρωτότυπη σκέψη και ουσιαστική συμβολή.

Τωρα τι κάνουμε :
Ηταν μια ας την πούμε “ευγενής” σκέψη το “όλα σε ένα νοικοκυρεμένα” και βάλαμε φρεγάτες-ΜΕΚΟ-ενδιάμεση λύση και ναυπηγεία στο ίδιο πακέτο.Πήγε ο υπολογιστής να κάνει reboot όλο αυτό μαζι και κόλλησε.Ο covid φυσικά δεν βοήθησε.

1) Τα λεφτά δεν φτάνουν.Απο δω το πήγαμε απο κει το πήγαμε, είναι φανερό πλεον οτι τα λεφτά δεν φτάνουν και αν έφταναν δεν θα καθυστερούσαμε.Δεν το βλέπω για λιγότερα απο 8 δις.Που θα βρεθούν ; Δεν μπορουν π.χ. οι εφοπλιστές να φτιάξουν ένα ταμείο 1 δις (να μη πω και δυο) ; Παντα θεωρούσα αδιανόητο η χώρα με τον μεγαλύτερο εμπορικό στόλο και ναυπηγεία να μην έχει και ο στόλος της να “ζητιανέυει” (σκληρό αλλά. . . . ) ;

2) Τι κάνουμε με την τέταρτη FDI ; Aν τις αφήσουμε στις 3 ουσιαστικά ομολογούμε το ΄”λάθος”. Αν παμε στις 4 θα ρίξουμε ένα ακόμα δις+ σε μια κλάση πλοίων που θα έχουμε μόνο εμείς τελικά (μάλλον έχει δίκιο η Πτήση) αλλά χωρις “συνοδεία” θα καταλήξουν να τις βλέπουμε και να λέμε το γνωστό “φρεγάτα μου πανέμορφη” και πέραν τουτου ουδεν.

3) Τι κάνουμε με τις ΜΕΚΟ ; Εκεί που φτάσαμε καθυστέρηση στην καθυστέρηση, θα γίνει “γορδιος δεσμός”. Ισως θα μπορούσε να δοθεί ο εκσυγχρονισμός στην μαμα Γερμανία σε συνδυασμό με αγορά των 4 τεσσαρων F123 που εχει και έχουν την ίδια ηλικία με τις ΜΕΚΟ….Δεν θα ήταν άσχημο και για διπλωματικούς λόγους να βάλουμε την Γερμανία στο παιχνίδι.(Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει και με τους Γάλλους αν είναι έτοιμοι να αποχωριστούν FREMM)

Οπότε έχουμε 4 FDI + 4 MEKO + 4 F123 + 6 κορβετες EPC (για τις οποίες αν δεν ξεκαθαρίσει το χρονοδιάγραμμα ναυπήγησης θα πρέπει να αναζητηθεί άλλη λύση το πιθανότερο ιταλική.

(Και πουσαι κυρ-Στέφανε ; βάλε και δύο Τ-214 ακόμα !!!!)

fga

Το άρθρο έχει ορισμένα λάθη. Δεν υπάρχουν 2 δισ. Δεν έχουμε αγοράσει ακόμη τους πυραύλους ram , την δεκαετή συντήρηση τουλάχιστον των πλοίων που να είστε σίγουρη ότι οι Γάλλοι θα μας πάρουν το κεφάλι, το link 16 ,το σύστημα φωτοβολίδων, και αερόφυλλων για τις fdi . Να μην πω όπως λέω στο άλλο άρθρο για αντικατάσταση των αναποτελεσματικών 20 mm πυροβόλων με τα καινούργια 40mm rapidfire, και φυσικά το ECM. Δηλαδή θέλουμε 500 εκ. για τα πρώτα και για όλα κοντά στο 1 δισ. Δηλαδή μας περισσεύουν λεφτά μόνο για τον εκσυγχρονισμό των 4 ΜΕΚΟ. Ούτε καν για την 4η.
Ξέρανε οι στρατιωτικοί τον προϋπολογισμό. ΝΑΙ. Κάνανε ότι καλύτερο με αυτά τα λεφτά? ΟΧΙ. Από πότε είναι αυτό το 12 φρεγάτες και 6 κορβέτες? Τουλάχιστόν από το 1990. Τότε που οι κορβέτες ήταν 1500-2000 τόνων και είχαν μικρό οπλισμό, σχεδόν περιπολικού πλοίου. Σήμερα οι κορβέτες είναι σχεδόν ίδιες σε διαστάσεις και τόναζ με τις ΜΕΚΟ. Υπάρχουν εκδόσεις μάλιστα με αντιαεροπορικούς πυραύλους περιοχής, που θα είναι πιο ισχυρές ακόμα και από τις εκσυγχρονισμένες ΜΕΚΟ. Αντιλήφθηκαν τις αλλαγές αυτές έγκαιρα οι στρατιωτικοί για να προσαρμόσουν τις προδιαγραφές? Τις ποιες ? Αυτές που δεν υπήρξαν στον διαγωνισμό ? Άρα τι σημαίνει 12+6 ? BLAME GAME. Οι στρατιωτικοί θα κατηγορούν για την ήττα μας τους πολιτικούς που δεν αγόρασαν 12 σούπερ φρεγάτες , οι πολιτικοί θα λένε δώσαμε 5,5 δισ. και ακούσαμε τους στρατιωτικούς.
Κύριοι φταίτε . Τους πολιτικούς τους ξέρουμε . Χρεωκόπησαν την χώρα. Οι στρατιωτικοί όμως θα έπρεπε να δείξουν αυτές τις κρίσιμες ώρες μεγαλύτερη ευθύνη και ικανότητα αποφάσεων.

Dennis73

Αν ψαξουν για καποιες μεταχειρ, φρεγατες, η κορβετες? Δεν υπαρχουν? + την 4 FDI?

kyrNG

Βέβαια, το τέλος του Πολεμικού μας Ναυτικού όπως το ξέρουμε δεν ήρθε ούτε όταν αγοράσαμε τις (απίστευτα γρήγορα παραδιδόμενες) φρεγάτες κλάσης Κίμων (FDI-HN) χωρίς τα ECM, τα RAM και εκείνο το “τραγελαφικό” SETIS!! Μήπως επομένως να δώσουμε άλλη μία ευκαιρία στην Ηγεσία του ΠΝ αν “αποτελειώσει” εντελώς το Πολεμικό Ναυτικό που ΕΜΕΙΣ ξέρουμε;

Ας σταματήσω την ειρωνεία, θεωρώ άλλωστε ότι δεν χαρακτηρίζονται από αυτήν τα (περισσότερα) σχόλια μου.

Όχι, αγαπητή μου @ΠΤΗΣΗ. Η απόκτηση της 4ης φρεγάτας κλάσης Κίμων πρέπει να είναι μονόδρομος και μάλλον έχουμε ήδη αργήσει, και οι εκλογές πλησιάζουν επικίνδυνα για να ολοκληρωθούν όλες οι σχετικές διαδικασίες. Και το γεγονός ότι και αυτή θα κατασκευαστεί στην Γαλλία, διόλου θα πρέπει να μας ανησυχεί, με την κατάσταση που είναι τα Ναυπηγεία ούτε καν κανονιοφόρο δεν είναι ικανά να παραδώσουν έγκαιρα!

Ναι, πρέπει να επιλεγεί άμεσα η ανάδοχος εταιρεία για τον εκσυγχρονισμό των MEKO-200HN. Κατά πάσα πιθανότητα θα αναλάβουν το έργο αυτό οι Γερμανοί.

Ναι, στην παρούσα φάση δεν γίνονται θαύματα, και δεν περισσεύουν ικανά χρήματα για να αγορασθούν επιπρόσθετα νέα πλοία. Με τα βίας 500 εκ. ή ίσως και λιγότερο. Που προφανώς δεν φτάνουν για αγορά με το ζόρι μιας κορβέτας. Αλλά είναι μια χαρά για απόκτηση δύο (2) μεταχειρισμένων πλοίων και αγορά του αντίστοιχου φόρτου όπλων.

Ποια θα μπορούσαν να είναι αυτά τα πλοία, τώρα; Όχι το 2027 (βλ. ολλανδικές Μ). Αν και “αντιδραστικό στοιχείο” (κάποιοι θα με έλεγαν και πολέμιο) ενάντια σε Ticonderoga ή LCS, αυτή την στιγμή δεν υπάρχει κάτι άλλο διαθέσιμο. Τώρα, επομένως, που τα έχουμε περισσότερο ανάγκη ας συνεννοηθούμε με το USN για απόκτηση δύο Ticonderoga και ας τα εξοπλίσουμε μόνο με ESSM. Πλώρες θέλουμε, όχι να ξαναανακαλύψουμε τον τροχό (Αεράμυνα περιοχής). Αν είναι LCS διαθέσιμες (και δεν έχουν χαλάσει στο μεσοδιάστημα), ας πάρουμε δύο LCS, έστω. Τα 500εκ ευρώ μια χαρά φθάνουν για τα δύο αυτά πλοία, να μας βγάλουν άλλα 15 χρόνια.

Εγώ θα ήθελα να θέσω το εξής ερώτημα, τη βάση όλου του συλλογισμού μου.

Τι είναι αποδοτικότερο;

Α) 4 φρεγάτες Κίμων, 4 εκσυγχρονισμένες ΜΕΚΟ-200ΗΝ, και 2 Ticonderoga/LCS ή πιθανά κάποιες άλλες μεταχειρισμένες φρεγάτες (M, Type 23, ή και La Fayette), ή

Β) 3 φρεγάτες Κίμων, 4 μερικώς εκσυγχρονισμένες ΜΕΚΟ-200ΗΝ και 2-3 κορβέτες;

Προσωπικά θεωρώ αποδοτικότερο το Α), αν μη τι άλλο, γιατί μας “λύνει” τα χέρια για πραγματική συμμετοχή στο πρόγραμμα EPC που σε διαφορετική περίπτωση λόγω προεπιλογής κορβέτας (ιταλικη, γαλλική, ή ολλανδική) θα δημιουργούσε πολλά προβλήματα συμμετοχής μας.

Και ένα άλλο ερώτημα:

Σε περίπτωση που όντως προχωρήσουμε με το 1.5 δις που “περισσεύει” σε αγορά 2-3 κορβετών, πόσες τελικά θα μπορούσαν να ναυπηγηθούν εγχώρια (με αύξηση του κόστους), και κυρίως πότε θα παραδοθούν στην τραγική κατάσταση που είναι τα ναυπηγεία;

Όχι, αγαπητοί συντάκτες της ΠΤΗΣΗΣ. Ο καταλυτικός παράγοντας είναι το ναυπηγικό μας οικοσύστημα σε συνδυασμό με τις επείγουσες ανάγκες του Στόλου. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να επιλύσουμε και τα δύο. Αποκτώντας, όμως την 4η φρεγάτα κλάσης Κίμων, πλέον σε τιμή ευκαιρίας, και αποκτώντας δύο αμερικανικά μεταχειρισμένα πλοία κερδίζουμε πολύτιμο χρόνο και “πλώρες” άμεσα. Και στο μεσοδιάστημα έρχονται τα ναυπηγεία μας σε μια κατάσταση να αναλάβουν την ναυπήγηση των πλείστων άλλων μονάδων που χρειάζεται ο στόλος μας, με κορωνίδες τις κορβέτες EPC, στο μεσοπρόθεσμο μέλλον.

Η άμεση ενεργοποίηση της προαίρεσης για την 4η φρεγάτα κλάσης Κίμων θα είναι η αρχή του Πολεμικού μας Ναυτικού όπως το θέλουμε…

THE ROCK

Πολλες φορες αναφερομαστε στο ΠΝ μας λες και θα ειναι μονο του σε εναν πολεμο η οτιδηποτε αλλο.Δεν θα υπαρχει απο πανω ΠΑ ουτε γυρω απειρα νησια που εχουμε.Δεν θα παει το ΠΝ μας να πολεμησει στον Ειρηνικο ωκεανο

KostisM

Μερικές παρατηρήσεις:
1)    Με τα λεφτά του ΠΝ μένουν στη ζωή τα ΕΝΑΕ και τα ναυπηγεία Ελευσίνας (ακόμα πληρώνονται τα προγράμματα των SV και των 214) ενώ κρατήθηκε στην εντατική ακόμα και η ΕΑΒ (μέσω των P-3 θυμίζω).
2)    Τα χρήματα που δίνονται για λειτουργικά έξοδα παραμένουν χαμηλά εξ ου και η διστακτικότητα του ΠΝ για μεταχειρισμένα.
3)    Η επιλογή γαλλικής λύσης ήταν μονόδρομος δύο δεκαετίες τώρα λόγω της «δυσκοίλιας» στάσης των ΗΠΑ σχετικά με τους SM-2, όσο και αν η Π δεν το δέχεται. Αρχικά το ΠΝ μάλλον κάτι σαν τις LCF ήθελε αλλά λόγω των SM-2 συμβιβάστηκε με κάτι άλλο.
4)    Παραλίγο δε να μην πάρει ούτε τις FDI με κορυφαίο ASW και δυνατότητες AAW γιατί η κυβέρνηση μετά τα Rafale φάνηκε να πηγαίνει προς τους αλήστου μνήμης MίMηδεSC. Αλλά ευτυχώς AUKUS …
5)    Μια και το λεφτόδεντρο μάλλον μας τέλειωσε και το παράθυρο εξοπλισμών φαίνεται να κλείνει  (και εδώ σχεδιασμός μηδέν) το πιο λογικό πράγματι είναι γρήγορα 3 κορβέτες και αναβάθμιση των Ύδρα.
Ελπίζω να μην ξαναδούμε απαράδεκτες μπηχτές για τους κάποιους στο ΠΝ που θέλουν μικρό ναυτικό, λες και οι άνθρωποι που το πονάνε περισσότερο δεν θέλουν 18 μεγάλες μονάδες επιφανείας και 18 ελικόπτερα. ΤΑ ΒΕΛΗ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΑΙΡΟΥΝΕ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ και στο Ελληνικό πολιτικό σύστημα εδρεύουν στο ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ και ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ. Ή απαγορεύεται η κριτική σε αυτούς (κάνει τσιζ) ?

Mirage

Καν’ τις 5 τις μοίρες των Rafale κυρ Στέφανε:-)

KostisM

Με 5 δις θα μπορούσες να κάνεις αναβάθμιση των ΥΔΡΑ και να ναυπηγήσεις 10 κορβέτες. Μπορείς να βγεις λίγο έξω από το Αιγαίο, με αυτές ?

zop

Να στειλετε το αρθρο στον ΣΥΡΙΖΑ..

vasilis70

πολλές μεταβλητές, όπως ο χρόνος παράδοσης της 4ης φρεγάτας αλλά και η δυνατότητα να πάμε για 5 λ.χ. διαφοροποιώντας τις προδιαγραφές και χωρίς ιδιαίτερη ναυπηγική συμμετοχή και έγκαιρη παράδοση (μη θεμιτό κατά την άποψη μου). Η επιλογή της λειτουργίας ως μπαλαντέρ της ενδιάμεσης λύσης έχει και τα απόνερα της αφού λογικά ως ενδιάμεση λύση ορίζεται η άμεση αγορά/παραχώρηση μεταχειρισμένων. Τα Τίκο με εκσυγχρονισμό θα άξιζαν πιθανώς να απορροφήσουν το σύνολο των κονδυλίων και ας είχαμε λιγότερες μονάδες. Θα μπορούσαν να γίνουν άραγε εκσυγχρονισμοί σε Ελληνικά ναυπηγεία? Μια ονειρική εξέλιξη με (2?) Τίκο και ΣΜ3 θα άξιζε πολύ περισότερο ως ουσία μιας ‘αμυντικής συμφωνίας’ στρατηγικής συμμαχίας με τις ΗΠΑ απο οιοδήποτε κείμενο υπογράφαμε στα χαρτιά…ως μη κατέχω αξίωμα/ μη στέλεχος του ναυτικού, λέω και εγώ τα δικά μου…

Θα πω όμως και κάτι άλλο, θεωρώ ότι τίποτα δεν είναι τυχαίο, ή εξηγήσιμο απο την προς πάσαν νόσων καραμέλα της αμέλειας ούτε οι χρόνοι που αποκτήσαμε τορπίλες (σύμπτωση που συνέπεσαν με αγορά ΥΒ απο Τουρκία?, ή ίσως η ενασχόλση μου με έχει κάνει καχύποπτο σε συμπτώσεις). Σημειολογικά σε παγκόσμιο επίπεδο δίνονται όπλα με περιορισμούς προς υποστήριξη ισορροπιών και αποφυγή πειρασμών. Χαρακτηριστικά παραδείγματα πολλά και για χώρες όπως η Αίγυπτος και Τουρκία (δεν ήταν τυχαία η μη ύπαρξη ΑΑ άμυνας τόσα χρόνια – δεν ήσαν τυφλοί οι γείτονες στο εξόφθαλμο κενό τους), η Σαουδική Αραβία που ιστορικά απέκτησε Φ-15 απο τις ΗΠΑ τροποποιημένα για την εμβέλεια να μην φτάνει το Ισραήλ κοκ. Σίγουρα δε, δεν είναι η καθυστέρηση της τελευταίας ΣΒ αφού κράτησε ζεστά τα ναυπηγεία και τις σχετικές σημαντικότατες δεξιότητες που είναι κρίσιμες.

Αν τελικά τρέξουν τα προγράμματα του σώματος του ιππικού και των Φ35 (πάτα ελπίζω να εξετάσουμε/σαμε το σενάριο απόκτησης τύπου ‘Β’), τότε βεβαίως τα κονδύλια του ναυτικού, δίχως ενδιάμεση λύση είναι όπως τα περιγράφεται. Δηλαδή πάμε για κορβέτες θυσιάζοντας την 4η φρεγάτα για να διατηρήσουμε και ναυπηγική -κρίσιμη- δεξιότητα. Στην οποία περίπτωση θα ήταν καλό να είχαμε δυνατότητα υποστρατηγικής ναυτικής κρούσης απο τις 3 φρεγάτες Κίμων, αν είναι δυνατόν. Συζήτηση να γίνεται.

Antonis_Loukas

Τα χρήματα(5,5 δις που δεν φαίνονται ούτε αυτά να διατίθενται), δεν έφταναν ΠΟΤΕ και με ότι αλχημείες και να επιχειρούσαμε, για αντικατάσταση των S. Εσείς φυσικά, γράφετε ότι το ΠΝ ότι πήρε πήρε μέχρι το 2040 για κύρια σκάφη… Αυτό τώρα, είναι λογικό; Μήπως είναι λογικό, να πάρουμε 3 κορβέτες και εκσ. ΜΕΚΟ και μετά τέλος; Δηλαδή, το πρόβλημα είναι αν θα χάσουμε 1-2 πλοία οροφή;

Γράφετε(και γράφουμε) για ενδιάμεσες λύσεις. Μ δεν υπήρξαν, αυτό δείχνουν τα γεγονότα. Αν ΘΑ υπάρξουν(2 ή με συναστρία 4), θα είναι μάλλον αργά και εσείς οι ίδιοι γράψατε ότι δεν μπορούν καν να φέρουν ESSM. Τι να τις κάνουμε; Αν θέλαμε απλά, άμεσα σκάφη να βουλώσουμε τρύπες και να ξεκινήσουμε εργασίες στις ΜΕΚΟ, γιατί αγνοήσαμε και αγνοούμε τις F-122 που θα μπορούσαν να είχαν ήδη παραδοθεί και μάλιστα τζάμπα/συμβολικό τίμημα;

Πληροφορίες αναφέρουν, ότι στο ΠΝ, προτάθηκαν διάφορα μτχ πλοία και αυτό αδιαφόρησε(δεν μιλάμε για τις φαντασίες περί TICO έμφορτων κλπ). Αντί των κορβετών τώρα, θα πρότεινα κάτι το οποίο και το ΠΝ θα βόλευε(με τα χάλια του) και τη κυβέρνηση…

1 FDI στη προνομιακή τιμή των 900 εκ με το πακέτο ώστε να γίνει ελληνικής διαμόρφωσης αλλά περιορίζοντας το 1,2 φόρτους όπλων/πλοίο), εκσ. ΜΕΚΟ στα 500 εκ(με captas-2, NS-50 αντί ακριβότερου NS-110, όπου θα μεταφερθούν αργότερα σε EPC/ΤΠΚ αντίστοιχα) και 2 LaFayette(τις μη εκσ. που θα αντικατασταθούν από τις πρώτες FDI)) μαζί με κονδύλιο για εκσ. τους(300 εκ) + πρόβλεψη για επιπλέον σκάφη όταν αυτά αποσυρθούν σε προσυμφωνημένη τιμή(με υποχρέωση εκσ.). Έτσι, περισσεύουν και χρήματα για το μελλοντικό ECM και ταυτόχρονα κρατάμε οροφή πλοίων με μόνο 4 εκσ. S σε υπηρεσία, οι οποίες και θα αντικατασταθούν από 2 ακόμη LaFayette(+1 θα γίνει ανταλλακτικά) και τις πρώτες 2 EPC από το 2030 και μετά. Σε κάθε περίπτωση, μακροπρόθεσμα πρέπει να δοθούν επιπλέον χρήματα από τον προϋπολογισμό και να εξεταστεί και η αλλαγή των συνολικών κρατήσεων του 6,144% αν θυμάμαι καλά. Δεν είναι λογικό, το Μετοχικό Ταμείο Ναυτικού(αν το γράφω σωστά), να εισπράττει το 4% της σύμβασης, ούτε το Ταμείο Αλληλοβοήθειας Ναυτικού 2%. Μην αποτολμήσω κιόλας να γράψω, για αναδρομική αλλαγή όπου θα μειώσει το κόστος και για τις 3 ΚΙΜΩΝ. Κερατιάτικα 188 εκ ευρώ; Είμαστε σοβαροί;

skylos

είχαν τιμή με κατασκευή των 3 από τα 4 πλοία στην Ελλάδα.”
Kαι για ποιο λόγο δεν αποκλείστηκε από το Π.Ν η το ΥΕΘΑ η επιλογή κατασκευής στην Ελλάδα αλλά η κατασκευή τους εξ’ ολοκλήρου στην Ολλανδία ή Βρετανία??

Aerchean

Η φραση κλειδι στο αρθρο δεν ειναι τα 2 δις φιλοι μου. Ειναι ο νεοπλουτισμος μερικων…

michanourgos

Είναι απολύτως βέβαιο ότι όσο παραμένουμε εξ’ ολοκλήρου πελάτες δεν πρόκειται να δούμε ποτέ πραγματική ναυτική ισχύ. Καμία χώρα δεν μπορεί να διατηρήσει έναν ίσχυρό στόλο χωρίς ναυπηγική και τεχνολογική βάση.

Πιστέυω ότι είναι στις δυνατότητες της χώρας να επενδύσει στρατηγικά στη ναυτική τεχνολογία και ακόμα και αν δεν έχουμε τις δυνατότητες να αναπτύξουμε high end συστήματα σίγουρα μπορούμε να ανάπτυξουμε τον ηλεκτρονικό πόλεμο σίγουρα μία λειτουργική έκδοση 1.0 μέχρι το 2030.

Peiratis

Λυπάμαι που θα το γράψω αλλά η μόνη λογική εξήγηση για όλες τις χαμένες ευκαιρίες που μας είναι, δυστυχώς, το γεγονός ότι από μεταχειρισμένα πλοία δεν παίζουν μίζες.

Υποστήριζα από την αρχή της φρεγατιάδας μια μετριοπαθή λύση σε μεγάλους αριθμούς π.χ.Sigma 10514 καθότι δεν μπορούμενα αγοράζουμε μόνκ λλοία του 1δις

Εδώ που έχουμε φτάσει δύο λύσεις βλέπω:

Α’ λύση:
-Αναβάθμιση των 4 ΜΕΚΟ με ένα basic πακέτο
-3-4 Sigma 10514 με Tacticos και ESSM
-2(+2) M εκ των οποίων τουλάχιστον μια ολλανδική άμεσα (προφανώς και αποδεσμεύεται άμεσα αφού έχει πρακτικά παροπλιστεί λόγω έλκειψης προσωπικού)

Β’ λύση:
-Αναβάθμιση των 4 MEKO
-2 Ticonderoga για να αγοράσουμε μια δεκαετία

Δεν υπάρχει καμία περίπτωση μετά από τα 6.5 δις που έχουν πάρει οι Γάλλοι με αστείες βιομηχανικές επιστροφές να τους δώσουμε άλλο ένα.

kosmo76

Συγγνώμη, τί συζητάμε εδώ?
Γιατί, είναι ρεαλιστικό με 5.5 δις να κάνουμε νέο ναυτικό, 18 πλοίων? Έστω αν τα 4 είναι εκσυγχρονισμένες ΜΕΚΟ (500εκ)? Άντε και 4 S να κρατήσεις, μέχρι τη συντέλεια του κόσμου. Θα πρέπει να αγοραστούν ακόμα 10 νέα+παλιότερα πλοία.

Υπάρχει κάποιο σενάριο όπου αποκτώνται 10 πλοία με τα 5 δις που απομένουν μετά το κονδύλι των ΜΕΚΟ? Και λέω και λίγα 10 πλοία (θέλουμε και 18, τρομάρα μας), υπολογίζοντας πως 4 S θα …”συνεχίσουν” (από τον καναπέ μου είμαι, ότι θέλω “υπολογίζω”).

Λοιπόν, δεν νομίζω πως γίνεται “νέο ναυτικό” 18 πλοίων με 5.5 δις. Και δεν μας “φταίει” η 4η FDI – η οποία θα ήταν κοινή λογική πως πρέπει να αγοραστεί γιατί είναι κλεισμένη σε καλή τιμή και θα θέλαμε ούτως ή άλλως να κάνουμε κάποια οικονομία κλίμακας.

Αλλά για 18 πλοία, κύριοι, χρειάζονται πολύ παραπάνω από 5.5 δις. Τα υπόλοιπα, να’χαμε να λέγαμε. Ή πληρώνουμε παραπάνω, ή μένουμε με λιγότερα πλοία. Ειλικρινά, δεν είναι και κβαντική φυσική….

John1

Η συζήτηση για το μέλλον του στόλου, πρέπει να είναι κατά την γνώμη μου πολύ πιο βαθιά σε σχέση με το απλό ερώτημα, ” να πάρουμε τέταρτη FDI ή όχι;” Οι εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία και η μορφή του πολέμου όπως την βλέπουμε να διαμορφώνεται στο στο παρόν και στο μέλλον έρχονται να ταράξουν συθέμελα, δεδομένα δεκαετιών και κατεστημένες αντιλήψεις για τον τρόπο διεξαγωγής των πολεμικών επιχειρήσεων. Το άρμα μάχης γίνεται από θηρευτής θήραμα… πολεμικά πλοία που φάνταζαν πριν από κάποιους μήνες σαν φόβητρο, πέφτουν θύματα οπλικών συστημάτων μηδαμινης συγκριτικά αξίας. Η έκβαση της μάχης κρίνεται στην χρήση όπλων (drone αυτοκτονίας) που για πρώτη φορά βλέπουμε σε συγκρούσεις τέτοιας έκτασης. Ο πόλεμος αλλάζει. Κάποια όπλα που καθόριζαν μέχρι πριν από μόλις 10 χρόνια την έκβαση του πολέμου, σε λίγα χρόνια δεν θα έχουν πια θέση στον σύγχρονο πεδίο μάχης. Μήπως ήρθε η ώρα να δούμε το μέλλον ΧΩΡΙΣ ΑΓΚΥΛΩΣΕΙΣ. Μήπως ήρθε η ώρα να σκεφτούμε σοβαρά και να ζυγίσουμε την αξία της μονάδας επιφανείας του στόλου σε σχέση με την ικανότητα της να αμύνεται και να επιτίθεται στο περιβάλλον απειλών που θα συναντήσει στο άμεσο μέλλον; Το σενάριο να δεχτεί μια φρεγάτα μας μαζική επίθεση από 100 φθηνά drone αυτοκτονίας που κινούνται αυτόνομα με τεχνητή νοημοσύνη είναι κάτι μακρινό που δεν πρέπει να μας απασχολεί; Απέναντι σε ένα τέτοιο σενάριο ειλικρινά το ζητούμενο είναι αν απέναντι σε αυτά τα 100 drone βρίσκεται μια FDI, μια LCS, μια FREMM η οποιαδήποτε άλλη φρεγατα; Όταν ο αντίπαλος σου επιτίθεται με όπλα που κοστίζουν το 1/5 του πλοίου σου και χωρίς να διακινδυνεύει ανθρώπινες ζωές τότε έχεις πρόβλημα. Έχω την εντύπωση ότι καλό θα ήταν να σκεφτούμε σοβαρά τα νέα δεδομένα διότι δεν υπάρχει χειρότερη στιγμή από την στιγμή της μάχης για να καταλάβεις ότι το πολεμικό σου δόγμα είναι απαρχαιωμένο. Υπάρχουν λύσεις; Φυσικά και υπάρχουν, αλλά προϋποθέτουν δημιουργική σκέψη χωρίς αγκυλώσεις. Σημασία δεν έχει πόσα καράβια έχεις, αλλά αν θα κερδίσεις τον πόλεμο. Στο κάτω κάτω της γραφής πότε τα τελευταία χρόνια θεωρήσαμε ως κύρια απειλή για τον στόλο μας το τουρκικό πολεμικό ναυτικό; Η απάντηση είναι … ποτέ!!!! Και αυτό από μόνο του λέει πολλά.

Johnny

Λεφτά δεν υπάρχουν.

Ted

Με 4FDI + 4MEKOup + 2 κορβέτες + 2 έως 4 μεταχειρισμένα πλοία από το ~2027 + κάποιες S δεν γίνεται δηλαδή δουλειά ?
4 χρόνια πριν είχαμε μόνη προοπτική τα 2 Αυστραλέζικα πλοία, αλλά η παραπάνω σύνθεση δεν επαρκεί ?

Και αν δεν επαρκεί, ε, ας μειώσουμε στο μισό την προμήθεια των νέων ΤΟΜΑ, να πάρουμε 2 κορβέτες παραπάνω.

STAMOS104

Καλησπέρα

Η επιλογή της FDI HN έγινε πέρα από επιχειρησιακούς και πολιτικούς λόγους για το γεγονός ότι είχε την πιο γρήγορη παράδοση έστω και λειψή

Το κόστος των ανταγωνιστικών πλοίων sigma ah140 ήταν πάνω κάτω με αντίστοιχη διαμόρφωση στο 1 bil ανά πλοίο -σίγουρα κάποια ήταν φθηνότερα και κάποια στα σχέδια

Το πρόβλημα σχετικά με το ΠΝ ξεκινάει στο γεγονός ότι ενώ τα τελευταία 40 χρόνια η δομή θέλει 12-14 μεγάλα πλοία (φρεγάτες) έμεις δεν κοιτάξαμε να εντάξουμε καμία νέα κλάση με σχεδιασμό για τουλάχιστον 6 η 8 πλοία .
Το πρώτο λάθος έγινε με τις ΜΕΚΟ που με βάσει του αρχικού σχεδιασμού στην λήξη του προγράμματος το 2000 θα είχαμε 6 πλοία και σίγουρα με την μη αγορά 6 FREMM το 2008
Οι επιπλεον S προέκυψαν από σπόντα (λήξη ψυχρού πολέμου ) και μας έφτιαξαν ένα ομοιογενές ναυτικό για 20 χρόνια αλλά τι να κάνουμε τα πλοία αυτά φτάσαν στο όριο λήξης ζωής

Το σκεπτικό μου είναι ότι το ιδανικό σενάριο να πάμε σε 6 συνολικά FDI σε βάθος χρόνου συν το εκσυχρονισμό των ΜΕΚΟ

Επίσης όπως επισημάνθηκε παραπάνω ότι οι κορβέτες του 2022 είναι πιο καλά εξοπλισμένες και από φρεγάτες του 2000 οποτε θα ήταν σκόπιμο να δούμε σε βάθος χρόνου ένα ΠΝ 10 Φ/Γ και 10 Κ/Β διαφόρων μεγεθών οι οποίες θα αντικαταστήσουν και κάποια ΤΠΚ

Οι μεγάλες παραγγελίες θα φέρουν οικονομίες κλίμακας ,κατασκευαστικό έργο και μεταφορα τεχνογνωσίας

Και πριν αρχίσει η γκρίνια όλα τα παραπάνω προϋποθέτουν χρήματα
Με 5,5 δις δεν φτιάχνεται ναυτικό γιατί στο τέλος θα έχουμε πάλι Leo χωρίς βλήματα και U214 χωρίς τορπίλες
Μην το ξαναδούμε το έργο

Sungodra

Και γιατι δεν κανουν ουσιαστικα βηματα για την παταξη της φοροδιαφυγης/φοροαποφυγης και εισφοροδιαφυγης ωστε να βελτιωθουν τα οικονομικα και να χρηματοδοτηθει η Αμυνα με εγχωρια παραγωγη ωστε να επιστρεφουν εντος των συνορων ολα τα ευρωπουλα? (ρητορικο το ερωτημα)

gouakis

Το άρθρο είναι λίγο φωνές πάνω από την καρδάρα με το χυμένο γάλα. Πριν απο οποιδήποτε σχεδιασμό πρέπει να είναι γνωστό πόσα χρήματα θα διατεθούν. Εγώ ήξερα 5δις για 4 φρεγάτες αντιαρεπορικής περιοχής. Μετά έγιναν 4 φρεγάτες γενικών καθηκόντων.Μετά μάθαμε ότι το σύνολο των χρημάτων είναι περίπου 5,5 δις για όλα.Μετά ανακατώσαμε ναυπηγεία,ενδιάμεσες λύσεις,αναβαθμισεις ΜΕΚΟ κλπ. Η κεντρική ιδέα είναι η ίδια.Αν υπήρχαν από την αρχή μόνο 5,5 δις τότε έπρεπε να πάρουμε πλοία 5 δις και τα 500 εκ. θα ήταν η αναβάθμιση των ΜΕΚΟ.Πόσα πλοία μπορούσαμενα αγοράσουμε με 5 δις? 10 Sigma η 10 Gowind οι οποίες θα ήταν σίγουρα καλύτερες από ότι έχουμε τώρα. Ολες θα ήταν κατασκευασμενες στο εξωτερικό γιατί τα ναυπηγεία δεν πρόκειται να ξεκινήσουν να κατασκευάζουν οτιδήποτε ούτε σε 5 χρόνια αφού δεν έχουν λυθεί ακόμα νομικά θέματα και θα πρέπει να αγοραστεί εξοπλισμος κλπ. Ολα αυτά θα μπορούσαν να έχουν υπογραφεί τουλάχιστον 1,5 χρόνο πριν. Αλλά δεν πρόκειται να βγει κανένας και να πει ποιος ευθύνεται γι αυτην την κατάσταση…οι πολιτικοί που δεν είχαν δώσει σωστό πλάνο ή η ηγεσία του ΠΝ που ήθελε κάτι αλλο? Τώρα είναι αργά πια.Το πιο πιθανό είναι να πάρουμε και τα 5 πλοία της κλάσης γιατί οι Γάλλοι μάλλον θα προχωρήσουν με άλλο πλοίο.

reCaptcha Error: grecaptcha is not defined

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΝΑΛΥΣΗ: Εκσυγχρονισμός Μ113, η περίπτωση των Φιλιππίνων που επέλεξαν την Elbit Systems

Η αναβάθμιση των τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) Μ113 αποτελεί μια πρόκληση για πολλούς στρατούς παγκοσμίως, καθώς το όχημα, παρά την ηλικία του, παραμένει...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΕΚΤΑΚΤΟ: Η Ελλάδα ανακήρυξε ΑΟΖ στο Ιόνιο μέχρι το Ταίναρο

50
Σε μια ιστορική απόφαση η Ελλάδα προχώρησε στην ανακήρυξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στο Ιόνιο Πέλαγος, καλύπτοντας μια εκτεταμένη περιοχή που φτάνει μέχρι...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 053 Τεύχος Νοεμβρίου 2024

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 10/22 Απριλίου 1826: Έξοδος του Μεσολογγίου, η ωραιότερη...

1
Μετά από 12 μήνες πολιορκίας, την τρίτη κατά σειρά περικύκλωση της σημαντικής αυτής πόλης, οι κάτοικοι του Μεσολογγίου αποφασίζουν να κάνουν ηρωική έξοδο.Είχαν περάσει...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 052 Τεύχος Οκτωβρίου 2024

Αγορά 3.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 051 Τεύχος Σεπτεμβρίου 2024

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

HVLAS, σύστημα οπτικής βοήθειας προσέγγισης και προσνήωσης ‘‘made in Turkey’’

Η τουρκική STM ανακοίνωσε στις 17 Απριλίου ότι έθεσε σε λειτουργία το πρώτο εγχώρια αναπτυγμένο σύστημα οπτικής βοήθειας προσέγγισης/προσνήωσης ελικοπτέρου, HVLAS, το οποίο εγκαταστάθηκε...

Ν. Δένδιας: Προχωρούμε σε πολιτική “Συνολικής Άμυνας”

Στις ριζικές αλλαγές που δρομολογούνται στον τομέα της Άμυνας, τον νέο εξοπλιστικό σχεδιασμό, την ευκαιρία των ευρωπαϊκών δράσεων και το ΕΛΚΑΚ αναφέρεται μεταξύ άλλων...

La Tribune: Η Naval Group βλέπει διεθνή αγορά για 20 έως 25 φρεγάτες FDI

Η Naval Group βλέπει περιθώριο για την κατασκευή ακόμη 20 έως 25 φρεγατών, για κάλυψη αναγκών της Γαλλίας και άλλων χωρών, κυρίως ευρωπαϊκών.Σε δημοσίευμα...