Η χθεσινή, νέα πυραυλική δοκιμή της Βόρειας Κορέας προστίθεται σε μια σειρά ανάλογων ενεργειών από το καθεστώς της Πιονγκιάνγκ, οι οποίες εξυπηρετούν ένα σχέδιο προβολής της ισχύος της χώρας με πολλούς αποδέκτες.
Ο ίδιος ο ηγέτης της χώρας, Κιμ Γιονγκ Ουν σε ομιλία του στις αρχές του έτους είχε προχωρήσει στην παρουσίαση των νέων οπλικών συστημάτων τα οποία αναπτύσσει η χώρα του με ασυνήθιστες λεπτομέρειες, μην παραλείποντας να αναφερθεί και στη βελτίωση του πυρηνικού οπλοστασίου της χώρας. Οι πυρηνικές δυνατότητες της χώρας επιβεβαιώθηκαν και από σχετική μελέτη, στην οποία μάλιστα επισημαίνεται ότι η Βόρεια Κορέα θα μπορούσε να διαθέτει έως και 242 πυρηνικά όπλα μέχρι το 2027.
Η Βόρεια Κορέα γνωρίζει ότι αυτές οι δοκιμές τις οποίες πραγματοποιεί όλο και συχνότερα το τελευταίο διάστημα, “ερεθίζουν” ιδιαίτερα τόσο τις ΗΠΑ και τη Δύση γενικότερα όσο και την Ιαπωνία, η οποία εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχη. Πως εξηγείται όμως η αυτή η έντονη δραστηριότητα το τελευταίο διάστημα;
Πρώτος στόχος αυτών των ενεργειών είναι να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα στον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ότι η – όποια – διαπραγμάτευση γίνει μελλοντικά με την Πιονγκιανγκ θα γίνει με έναν “αντίπαλο” με ενισχυμένο οπλοστάσιο, νέους βαλλιστικούς, υπερηχητικούς πυραύλους και… μπόλικες πυρηνικές κεφαλές. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν και το περιβάλλον του, έχει αφήσει στην άκρη τα χαμόγελα και τα επικοινωνιακά τρικ που συνόδευσαν το φιάσκο των συναντήσεων κορυφής με τον Ντόναλντ Τραμπ και θέλει να υπενθυμίσει στον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου ποιος είναι το “κακό παιδί” της Ανατολής.
Ένας δεύτερος, παράλληλος στόχος της επίδειξης δύναμης του βορειοκορεατικού καθεστώτος είναι η μείωση της αμερικανικής δραστηριότητας στην περιοχή. Η αδερφή του βορειοκορεάτη ηγέτη, Κιμ Γιο Γιονγκ μάλιστα έχει δηλώσει σχετικά ότι «πολεμικά παιχνίδια και εχθρότητα δεν συμβαδίζουν ποτέ με τον διάλογο και τη συνεργασία», σχολιάζοντας κοινές ασκήσεις των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας. Η δήλωση της ήταν μια απόπειρα υπογράμμισης των προαπαιτούμενων για μια μελλοντική επαναπροσέγγιση των δύο πλευρών.
Οι “κόκκινες” γραμμές του Τζο Μπάιντεν και τα “θέλω” της Βόρειας Κορέας
«Εάν η Βόρεια Κορέα εστιάσει στην κλιμάκωση, θα αντιδράσουμε αναλόγως. Αλλά είμαι επίσης προετοιμασμένος για μια διπλωματική προσέγγιση, στην οποία βέβαια ο πυρηνικός αφοπλισμός πρέπει να είναι το τελικό αποτέλεσμα” δήλωνε την άνοιξη ο Τζο Μπάιντεν. Έκτοτε οι “προκλήσεις” κατά της Δύσης βεβαίως είναι συνεχής και ο Κιμ δεν δείχνει να “συνετίζεται”. Αλλά τι ζητούν στην πραγματικότητα οι Αμερικανοί;
Καταρχήν επιθυμούν διακαώς να τερματίσει η Βόρεια Κορέα το πυρηνικό της πρόγραμμα, κάτι που αυτή τη στιγμή μοιάζει απίθανο αλλά όχι απίθανο για το μέλλον. Η ασιατική χώρα με τα μυριάδες προβλήματα, τα οποία καλύπτει επιμελώς η εγχώρια προπαγάνδα, θα παίξει το διαπραγματευτικό χαρτί της σταδιακής μείωσης του οπλοστασίου της με αντάλλαγμα την κατάργηση των διεθνών κυρώσεων. Στην προηγούμενη προσέγγιση των δύο πλευρών, δεν επετεύχθη η κατάλληλη ισορροπία στο “μείγμα” που θα χαρακτήριζε μια σίγουρα ιστορική απόφαση.
Αυτή τη στιγμή – και με το χρόνο να μην είναι με το μέρος του – ο Κιμ Γιονγκ Ουν στην πραγματικότητα θέλει εναγωνίως να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις της χώρας του με τον κόσμο. Η οικονομία της Βόρειας Κορέας καταρρέει. Η πανδημία ενέτεινε τα ήδη έντονα καθημερινά προβλήματα των πολιτών – αν και επίσημα η χώρα δεν είχε κρούσματα κορονοϊού…-. Οι αναφορές για εκτεταμένες ελλείψεις σε βασικά προϊόντα διατροφής και όχι μόνο είναι συχνές, με τους πολίτες να υποφέρουν. Συνεπώς, είναι ιδιαίτερα αμφίβολο αν θα καταφέρει να κρατηθεί ο βορειοκορεάτης ηγέτης στην εξουσία αν το Πεκίνο αποφασίσει να μειώσει τη βοήθειά του, σε μια πιθανή “καραμπόλα” στις δικές του διαπραγματεύσεις με την Ουάσινγκτον για εμπορικά κυρίως ζητήματα.
Είναι λοιπόν ο ίδιος ο Κιμ αυτός ο οποίος πιέζεται. Και αντιδρά εξαπολύοντας πυραύλους στις γύρω θάλασσες. Το μπαλάκι είναι στην “αυλή” της Δύσης. Η προσέγγιση όμως πρέπει να γίνει προσεκτικά. Γιατί ο γείτονας όχι μόνο “γαβγίζει” αλλά δείχνει διατεθειμένος και να “δαγκώσει” αν χρειαστεί.