Το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA δημοσίευσε χθες φωτογραφίες από την δοκιμή του πυραυλικού φορέα Hwasong-16B, γνωστoύ επίσης και ως Hwasongpho-16B, που ίσως αποδεικνύουν ότι η Πιονγκγιάνγκ ίσως συγκαταλέγεται πλέον στις χώρες που διαθέτουν επιχειρησιακά πολυηχητικά όπλα.
Να θυμίσουμε ότι σε χερσαία (ή και ναυτικά) όπλα αυτής της κατηγορίας, τα πολυχητικά έχουν την μορφή ενός οχήματος «ολίσθησης» HGV (Hypersonic Glide Vehicle), που πετά με τουλάχιστον 5 Mach μετά την απελευθέρωσή του από πυραυλικό φορέα, ο οποίος δρα ως επιταχυντής και στη συνέχεια εκτελούν ελιγμούς.
Ανάμεσα στις κύριες διαφορές με τις κεφαλές βαλλιστικών πυραύλων τύπου MaRV (Maneuverable Reentry Vehicles), είναι ότι αν και τα δυο συστήματα μπορούν να ελιχθούν για την αποφυγή της αντιβαλλιστικής άμυνας, οι κεφαλές ICBM/IRBΜ αποσπώνται στην τελική φάση της πτήσης, ενώ τα HVG αποσπώνται πολύ νωρίς στην πορεία τους, πρακτικά όταν αποκτήσουν τη μέγιστη ταχύτητά τους.
Ο Hwasong-16B επιδείχθηκε πάνω σε όχημα μεταφοράς-εκτόξευσης 14 τροχών TEL (Transport-Erector-Launcher), με το HGV μέσα σε προστατευτικό κέλυφος, πριν αποκαλυφθεί και ανυψωθεί σε κατακόρυφη θέση για την πυροδότηση.
Φυσικά ο παμμέγιστος ηγέτης Κιμ Γιόνγκ Ουν ήταν για άλλη μια φορά παρών με το σήμα κατατεθέν μαύρο-δερμάτινο τζάκετ.
Ένα άλλο αξιοσημείωτο γεγονός ότι ο πυραυλικός φορέας που δοκιμάστηκε από πεδίο ανατολικά της βορειοκορεατικής πρωτεύουσας, αφορούσε σύστημα με στερεά καύσιμα. Κάτι που δείχνει άλλη μια σημαντική πρόοδο στην σχετική τεχνολογία έναντι των υγρών καυσίμων με σημαντικά πλεονεκτήματα, όπως η υψηλότερη ετοιμότητα και η συρρίκνωση στο χρόνο προετοιμασίας, η δυνατότητα μακράς αποθήκευσης των όπλων χωρίς μεγάλες ανάγκες συντήρησης, το υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας που παρέχεται κ.ά.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη δοκιμή, ο Hwasong-16B έφτασε σε ύψος 101 km, ενώ διήνυσε 1.000 km. Ο πύραυλος αναφέρεται ως μέσης εμβέλειας IRBM (Intermediate-Range Ballistic Missile) με βεληνεκές 3.000-5.500 km.