Σαν σήμερα πριν σαράντα χρόνια απονεμήθηκε το βραβείο Νόμπελ εκείνης της χρονιάς που μοιράστηκαν από κοινού οι ηγέτες του Ισραήλ πρωθυπουργός Μενάχεμ Μπέγκιν και της Αιγύπτου πρόεδρος Μοχάμεντ Ανβάρ Αλ-Σαντάτ.
Το βραβείο ήταν αναγνώριση της προσπάθειας των δυο αντρών να καταλήξουν σε μία διμερή ειρηνευτική συμφωνία που θα τερμάτιζε τις μεταξύ τους πολύνεκρες πολεμικές αναμετρήσεις με τελευταία τον πόλεμο του Γιομ Κιππούρ όπου το Ισραήλ αναδείχθηκε νικητής αλλά με βαριές απώλειες.
Αφιέρωμα: Σαρανταπέντε χρόνια από τον πόλεμο του Γιομ-Κιπούρ (1973-2018)
Η απονομή του βραβείου λοιπόν έγινε στον απόηχο της ιστορικής συμφωνίας του Καμπ Ντέιβιντ στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου οι δυο χώρες πάλαι ποτέ ορκισμένοι εχθροί συμφώνησαν να υπογράψουν συνθήκη ειρήνης και να δεσμευθούν να μην πολεμήσουν ξανά μεταξύ τους.
Οι συνέπειες εκείνης της συμφωνίας υπήρξαν κρίσιμες για τις μετέπειτα εξελίξεις στην Μέση Ανατολή. Με την Αίγυπτο πρακτικά να έχει μετατραπεί σε ντε φάκτο σύμμαχο του Ισραήλ, ουσιαστικά δεν απέμεινε καμία αραβική χώρα διατεθειμένη να ηγηθεί ξανά συνασπισμού που θα επιτίθετο στο Ισραήλ εδραιώνοντας το έτσι ως κυρίαρχη χώρα.
Επιπλέον η ίδια η Αίγυπτος προσκολλήθηκε οριστικά στο «δυτικό άρμα» απομακρυνόμενη με τον τρόπο αυτό από την τότε Σοβιετική Ένωση που έχασε ένα εξαιρετικά σημαντικό πάτημα στην περιοχή αλλά και έναν από τους μεγαλύτερους αγοραστές σοβιετικού πολεμικού υλικού.
Η Αίγυπτος τότε στράφηκε στην Δύση για τις εξοπλιστικές της ανάγκες, που πλέον ήταν ανοιχτή στην αποδέσμευση όπλων για την Αίγυπτο. Πράγματι, από τις πρώτες μεγάλες προμήθειες της Αιγύπτου ήταν ένας μεγάλος αριθμός μαχητικών αεροσκαφών F-16 που παραδόθηκαν στην αιγυπτιακή Αεροπορία, καθώς επίσης και μεταχειρισμένα ετοιμοπαράδοτα μαχητικά F-4E Phantom II, άρματα μάχης Μ1 Abrams μαζί με γραμμή παραγωγής κ. ά.
Ο Αιγύπτιος ηγέτης δεν θα ζούσε πολύ για να χαρεί την επιτυχία του. Δυο χρόνια αργότερα δολοφονήθηκε από αντιρρησίες στρατιωτικούς που ήταν δυσαρεστημένοι με την συμφωνία αυτή, που αν κι έφερε πίσω στην Αίγυπτο τη χερσόνησο του Σινά και εξασφάλισε μόνιμη ειρήνη με το Ισραήλ, το έβλεπαν σαν επιβεβαίωση της στρατιωτικής ήττας και ταπείνωση.
Ο δε Ισραηλινός ηγέτης έπεσε σε δυσμένεια μετά τις αιματηρές επιχειρήσεις του ισραηλινού Στρατού στον Λίβανο και τη διεθνή κατακραυγή κι αναγκάστηκε να παραιτηθεί το 1983 αποσυρόμενος άδοξα από την πολιτική ζωή.