Η Thales U.K., ο βρετανικός κλάδος της γαλλικής εταιρείας προϊόντων τεχνολογίας Thales, ανέλαβε πρόσφατα συμβόλαιο προμήθειας νέων αντιαρματικών όπλων μίας χρήσης NLAW για λογαριασμό του Βρετανικού Στρατού.
Την πληροφορία μετέδωσε ο ιστότοπος Defence Blog, σύμφωνα με τον οποίο, ο Βρετανός υπουργός Αμύνης Ben Wallace, υπέγραψε τη συμφωνία με τη διαδικασία του επείγοντος για να αντικατασταθούν τα αποθέματα αντιαρματικών μετά τις αποστολές φορτίων στην Ουκρανία. Στους όρους του συμβολαίου αναφέρεται πως ο Βρετανικός Στρατός θα παραλάβει 500 αντιαρματικά συστήματα NLAW εντός του 2023. Ο κ. Wallace δήλωσε είσης πως νέες συμφωνίες για την παράδοση χιλιάδων όπλων για τη Βρετανία και συμμαχικές χώρες θα υπογραφεί με το επόμενο έτος.
50.000 αντιαρματικά και 5.800 αντιαεροπορικοί πύραυλοι έχουν σταλεί στην Ουκρανία!
Θυμίζεται πως το NLAW, που αρχικά αναπτύχθηκε από τη σουηδική εταιρεία Saab Bofors Dynamics και είναι γνωστό σε σουηδική υπηρεσία ως MBT LAW ή RB 57, είναι ένας ελαφρού βάρους, απορριπτόμενος (μίας χρήσης), αυτόνομης καθοδήγησης (fire-and-forget) αντιαρματικός πύραυλος βαλλόμενος εξ ώμου. Το σύστημα έχει σχεδιαστεί για χρήση από μικρές ομάδες πεζικού σε εμπλοκές σε μικρές αποστάσεις. Ο πύραυλος χρησιμοποιεί ήπια μέθοδο εκτόξευσης και καθοδηγείται προς το στόχο με τη μέθοδο προβλεπόμενης γραμμής ορίζοντα (predicted line of sight – PLOS). Σύμφωνα με αυτό, ο χειριστής παρακολουθεί τον στόχο για μικρό διάστημα (3-10 δευτερολέπτων) αποθηκεύοντας τα δεδομένα ταχύτητας, απόστασης, πορείας και εκτοξεύει τον πύραυλο που με τον υπολογιστή βολής προβλέπει τη θέση που θα λάβει ο στόχος στο άμεσο διάστημα εναντίον του οποίου κατευθύνεται με αδρανειακό σύστημα πτήσης. Διαθέτει δύο μεθόδους επίθεσης κατά του στόχου, είτε με υπερπτήσης και κρούσης στην οροφή του άρματος-στόχου (overfly top attack – OTA) είτε με άμεση κρούση (DA) κυρίως εναντίον κτιρίων και μη θωρακισμένων οχημάτων.
Το σύστημα αναπτύχθηκε από κοινού μεταξύ Σουηδίας, που μέσω της Saab Bofors Dynamics ήταν και ο βασικός κατασκευαστής, για λογιαριασμό των υπουργείων Αμύνης Βρετανίας και Σουηδίας. Παράγεται κατά κύριο λόγο από τη βρετανική Team MBT LAW UK, που περιλαμβάνει 14 υποκατασκευαστές, με κυρίώτερη την Thales Air Defence. Στους χρήστες του οπλικού συστήματος περιλαμβάνονται: η Φινλανδία, η Ινδονησία, το Λουξεμβούργο, η Μαλαισία, η Σουηδία, η Ελβετία, η Βρετανία και εσχάτως και η Ουκρανία.
Ποιό είναι το αντιαρματικό NLAW, που καταστρέφει τα ρωσικά Τ-72 στην Ουκρανία;
Λίγο πριν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Βρετανία παρείχε περί τους 2.000 εκτοξευτές NLAW στην τελευταία, ενώ επιπλέον 1.615 παραδόθηκαν μέχρι τις 9 Μαρτίου για να ενισχύσουν τον ουκρανικό Στρατό Ξηράς. Τα συστήματα δοκιμάστηκαν με μεγάλη επιτυχία εναντίον των ρωσικών τεθωρακισμένων με αποτέλεσμα πολύ μεγαλύτερες ποσότητες να αιτηθούν από την κυβέρνηση του Κιέβου, οδηγώντας το Λουξεμβούργο να παραδώσει άμεσα επιπλέον 100 συστήματα. Τα NLAW μαζί με τα αμερικανικά αντιαρματικά FGM-148 Javelin, προκάλεσαν πολύ μεγαλύτερη φθορά στα ρωσικά τεθωρακισμένα από ότι τα σοβιετικής προέλευσης αντιαρματικά συστήματα, σύμφωνα με την ουκρανική κυβέρνηση. Στις 24 Μαρτίου 2022, η Βρετανία δεσμεύτηκε να παραδώσει επιπλέον 6.000 NLAW ενώ ανώτερος Ουκρανός αξιωματικός δήλωσε ότι αποτελούν “όπλο πρώτης επιλογής” για τα στρατεύματά του, που αντιπροσωπεύουν το 30–40% των ρωσικών αρμάτων που έχουν χαθεί.