Νιγηριανοί στρατιώτες έχουν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για να εντοπίσουν τους ενόπλους που άρπαξαν σχεδόν 300 μαθητές ενός σχολείου από την Πολιτεία Καντούνα την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε σήμερα μια πηγή προσκείμενη στις υπηρεσίες ασφαλείας, την ώρα που οι αναστατωμένοι γονείς αναζητούν απαντήσεις για το πότε θα επανενωθούν με τα παιδιά τους.
Η πηγή είπε ότι η Πρώτη Μεραρχία του στρατού, που εδρεύει στην Καντούνα, έχει αναλάβει επικεφαλής της επιχείρησης και «σύντομα θα έχει τους ληστές στο στόχαστρό της». Οι στρατιώτες υποστηρίζονται από την τοπική αστυνομία, την υπηρεσία πληροφοριών και την πολεμική αεροπορία, καθώς και από την υπηρεσία επαγρύπνησης της Πολιτείας, μια ομάδα εθελοντών φρουρών που γνωρίζουν το ανάγλυφο της περιοχής.
«Οι υπηρεσίες ασφαλείας και η κυβέρνηση της Πολιτείας εργάζονται ακάματα για να διασφαλίσουν την ελευθερία όλων των απαχθέντων σπουδαστών και μαθητών. Κάνουμε πρόοδο», είπε ο Μουχάμαντ Σέχου Λαουάλ, ένας εκπρόσωπος του κυβερνήτη της Καντούνα, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.
Ο στρατός δεν ανταποκρίθηκε σε ένα αίτημα σχολιασμού των δηλώσεων αυτών.
Η μαζική απαγωγή, η πρώτη από τον Ιούλιο του 2021, συγκλόνισε την ήσυχη πόλη Κουρίγκα, που απέχει 90 χλμ. από την Καντούνα, την πρωτεύουσα της ομώνυμης Πολιτείας. Οι γονείς αναμένουν ακόμη μια απάντηση από τις αρχές.
Ο Μπάλα Ιμπραχίμ, ο γιος του οποίου είναι μεταξύ των απαχθέντων, είπε ότι δεν έχει καμία ενημέρωση από τις τοπικές αρχές για το πού μπορεί να βρίσκονται τα παιδιά. «Το μόνο που ξέρω μετά βεβαιότητας είναι ότι έχουν αναπτυχθεί στρατιώτες και απέκλεισαν όλους τους δρόμους που οδηγούν στα δάση Μπίρνιν-Γκουάρι και Ζαμφάρα. Οι στρατιώτες είναι στη ζούγκλα, αναζητώντας τους απαγωγείς», είπε.
Σε απαγωγές από σχολεία της Νιγηρίας επιδόθηκε πρώτη η τζιχαντιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ, η οποία άρπαξε περισσότερες από 200 μαθήτριες από ένα σχολείο του Τσίμποκ, στην Πολιτεία Μπόρνο, πριν από μια δεκαετία. Ορισμένα από τα κορίτσια δεν απελευθερώθηκαν ποτέ.
Την τακτική αυτή έχουν υιοθετήσει πλέον συμμορίες που ζητούν λύτρα και οι αρχές εμφανίζονται αδύναμες να τις αντιμετωπίσουν.
Σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων SBM Intelligence που εδρεύει στο Λάγκος, 4.500 άνθρωποι έχουν απαχθεί στη Νιγηρία από τον περασμένο Μάιο.
(Φωτογραφία αρχείου)