Σύμφωνα με πληροφορίες που αναφέρθηκαν στο δίκτυο Defense Arab στα τέλη Οκτωβρίου, η Σαουδική Αραβία ζήτησε την κατάθεση προσφοράς από τον γαλλικό όμιλο αμυντικού υλικού Nexter Systems για μια εντυπωσιακή ποσότητα συστημάτων πυροβολικού και άλλων στρατιωτικών οχημάτων.
Η προσφορά αφορά σε 118 ρυμουλκούμενα πυροβόλα 105LG των 105mm, 147 αυτοκινούμενα συστήματα CAESAR 6×6 με πυροβόλο 155mm καθώς και 112 CAESAR 8×8 θωρακισμένης καμπίνας του ιδίου διαμετρήματος. Στην προσφορά αναφέρονται και 153 τροχοφόρα τεθωρακισμένα φορτηγά 6×6 TITUS.
Δεν υπάρχουν ακόμα πληροφορίες για το αν η θηριώδης αυτή προμήθεια πυροβολικού από τη Σαουδική Αραβία προορίζεται να πραγματοποιηθεί στο σύνολό της ή αποτελεί απλά έκφραση ενδιαφέροντος για ρυμουλκούμενα ή αυτοκινούμενα συστήματα. Στην δεύτερη περίπτωση, αναμένεται τα πυροβόλα 105LG να συνδυαστούν με τα TITUS ως ελκυστήρες ενώ τα CAESAR προσφέρονται ως συστήματα πυροβολικού υψηλής ευκινησίας και ικανότητας επιχειρήσεων σε σαθρά εδάφη και δρομολόγια όπου βαρύτερα συστήματα πυροβολικού δεν μπορούν να κινηθούν.
Η NEXTER έχει αναπτύξει δύο εκδόσεις του συστήματος CAESAR, που ως ακρωνύμιο σημαίνει “Όχημα Φορέας Συστήματος Πυροβολικού” (Camion Equipé d’un Système d’ARtillerie), μία σε φορτηγό όχημα 6×6 και μία σε 8×8. Τα οχήματα που βασίζονται σε φορτηγά παντοδαπούς εδάφους φέρουν ένα πυροβόλο των 155mm 52 διαμετρημάτων με βεληνεκές περί τα 40 χλμ. με υποβοηθούμενα πυρομαχικά.
Αυτά ανταγωνίζονται σε επιδόσεις σύγχρονα συστήματα αυτοκινούμενου πυροβολικού αλλά το μικρό τους βάρος (περί τους 18 τόνους στην έκδοση 6×6 και τους 30 τόνους στην έκδοση 8×8) σημαίνει πως τα τροχοφόρα μπορούν να κινηθούν με ευκολία σε στρωμένους ή λασπερούς δρόμους, ορεινά δρομολόγια, ελαφρές γέφυρες και σαθρά εδάφη χωρίς πολλούς περιορισμούς και χωρίς την -απαραίτητη για βαριά τεθωρακισμένα- υποστήριξη του μηχανικού και τεχνικού σώματος.
Ο τελευταίος λόγος, μαζί με την συγκριτικά ανταγωνιστική τιμή τους, εξηγεί πώς το CAESAR εξακολουθεί και επιτυγχάνει παραγγελίες ακόμα και σήμερα 26 χρόνια μετά την εμφάνισή του. Αξίζει να σημειωθεί πως η Σαουδική Αραβία είναι ήδη χρήστης του συστήματος CAESAR με άνω των 130 μονάδων, ο μεγαλύτερος αυτή τη στιγμή και ο πρώτος εξαγωγικός πελάτης μετά τον Γαλλικό Στρατό, όταν το 2006 παρήγγειλε με μυστικότητα 76 μονάδες για να προσθέσει άλλες 52 αργότερα στην υπηρεσία της Εθνοφρουράς της.
Η είδηση για το Σαουδαραβικό ενδιαφέρον έρχεται σε συνέχεια παλιότερης αναφοράς για εμπάργκο γερμανικών υποσυστημάτων σε συστήματα της NEXTER προκειμένου να αποτραπούν πωλήσεις όπλων σε χώρες που βαρύνονται με κατηγορίες παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.