Στην απόκτηση μικρών μη επανδρωμένων σκαφών επιφανείας προχώρησε το υπουργείο Άμυνας των Η.Π.Α. ενισχύοντας έτσι τις δυνατότητες του Ναυτικού τους στον τομέα επιτήρησης αλλά και απαγόρευσης πρόσβασης στις περιοχές ενδιαφέροντος του.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κατασκευάστριας εταιρείας Swiftships, το μοντέλο Sea-Stalker αναπτύχθηκε για λογαριασμό του Κέντρου Ναυτικού Πολέμου Επιφανείας (Naval Surface Warfare Center, NSWC) και αποτελεί μέρος του αναπτυξιακού προγράμματος ”Replicator” το οποίο προβλέπει την ικανότητα παραγωγής χιλιάδων μη επανδρωμένων κάθε τύπου, εφόσον παραστεί πολεμική ανάγκη.
Τα ουκρανικά USVs αλλάζουν το ναυτικό πόλεμο, τι σημαίνει αυτό για το Αιγαίο;
Αν και στην ανακοίνωση δεν γίνεται λόγος ούτε για το ύψος της σύμβασης, ούτε για τον αριθμό των σκαφών ή της δυνητικής τους διαμόρφωσης, η εταιρεία αναφέρει την ικανότητα της για ρυθμό παραγωγή 15 με 20 USV μηνιαίως.
Τα κύρια χαρακτηριστικά του σκάφους
Το Sea-Stalker είναι ένα μικρό μη επανδρωμένο όχημα επιφανείας χαμηλής διακριτικότητας, μήκους 6 μέτρων, κατασκευασμένο από ενισχυμένο κράμα αλουμινίου 5086, ειδικό για ναυτικές εφαρμογές. Έχει σχεδιαστεί για να εκτελεί αποστολές αναγνώρισης και κρούσης κατόπιν απομακρυσμένου χειρισμού είτε και τελείως αυτόνομα, σε κατάσταση θάλασσας έως τέσσερα (sea state 4). Χρησιμοποιεί πολλά εμπορικά συστήματα, ακριβώς για να είναι εύκολη η παραγωγή του σε μεγάλους αριθμούς.
Η πρόωσή του εξασφαλίζεται από ένα κινητήρα Yanmar 4LV230, 230 ίππων, σε συνδυασμό με τον waterjet Hamilton HJ-213, αν και μπορεί να προσφερθεί και με διάταξη προπέλας. Ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της σχεδίασης είναι η ικανότητα αυτοβύθισης του, ώστε να αποτραπεί κατάληψη του από εχθρικές δυνάμεις. Επίσης έχει δυνατότητα μεταφοράς με κάθε μέσο (πλοίο, ελικόπτερο, αεροσκάφος), καθώς χωρά εντός τυποποιημένου εμπορευματοκιβωτίου των 20 ποδών.
Η μέγιστη ταχύτητα αγγίζει τους 45 κόμβους για σύντομα διαστήματα ενώ μπορεί να διατηρήσει ταχύτητα 30 κόμβων. Επιτυγχάνει επιχειρησιακή αυτονομία 1.000 ναυτικών μιλίων με οικονομική ταχύτητα και μέγιστη διάρκεια αποστολής 40 ωρών.
Μεταφέρει φορτία αποστολής έως 700 κιλά με τη σύνθεση αυτών να αποτελείται από εξοπλισμό αναγνώρισης, οπλικά συστήματα ή και συνδυασμό. Ενδεικτικά η έκδοση κρούσης του Sea-Stalker είναι εξοπλισμένη με εκτοξευτή τεσσάρων πυραύλων AGM-179 JAGM, με ικανότητα προσβολής χαμηλά ιπτάμενων στόχων, εκτός από στόχους επιφανείας και ξηράς, ενώ η έκδοση επιτήρησης διαθέτει radar Furuno DRS2DNXT, sonar Furuno DFF3D και ηλεκτροοπτικό σύστημα M364C της Teledyne Flir.
Στην Ελβετία δεν έχουν θάλασσα, αλλά σχεδιάζουν μη επανδρωμένο επιφανείας με νάρκες και τορπίλες
Με τα διδάγματα από τον πόλεμο της Ουκρανίας να ενθαρρύνουν σίγουρα την χρήση τέτοιων οπλικών συστημάτων και τεχνολογιών, θα ήταν σημαντικό να διερευνηθεί η ένταξη αντίστοιχων USV στο Πολεμικό Ναυτικό αλλά και στο ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ. με στόχο την διαρκή παρουσία στα σημεία ενδιαφέροντος, με χαμηλό κόστος και μειωμένη κόπωση προσωπικού και μέσων.