Η Ρωσία ξεκίνησε δοκιμές του νέου μη-επανδρωμένου οχήματος μάχης για τις Ένοπλες Δυνάμεις, όπως ανακοίνωσε το ρωσικό Ίδρυμα Προηγμένων Ερευνητικών Σχεδίων στις 29 Ιουνίου.
Το νέο τηλεκατευθυνόμενο τεθωρακισμένο όχημα φέρει την ονομασία ‘Marker’ και αποτελεί διατμηματικό πρόγραμμα ανάπτυξης του Ιδρύματος και του Android Technics Scientific Production Association. Πρόκειται για μια αρθρωτή πλατφόρμα που αναμένεται να αναλάβει κομβικό ρόλο στον τρόπο επιχειρήσεων μεταξύ κέντρων διοίκησης, Μη-Επανδρωμένων Αεροσκαφών και Ειδικών Δυνάμεων.
Νέα, πιο θανατηφόρα έκδοση του Uran-9 στα πεδία μαχών της Συρίας
Η θέση του ‘Marker’ ως ρομποτικό όχημα αναμέται να καλύψει σημαντικούς ρόλους στις μελλοντικές μάχες ξηράς αναλαμβάνοντας πλειάδα ρόλων και αποστολών. Οι δοκιμές του θα συνεχιστούν μέχρι το 2021 οπότε και αναμένεται να παραδοθεί στις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις για περαιτέρω αξιολόγηση.
Η ομάδα ανάπτυξης πρέπει να επιλύσει τα προβλήματα με την αυτονομία του οχήματος, τον κινητικό έλεγχο, τα συστήματα παρατήρησης, την ταχύτητα, την αναγνώριση και κατάδειξη στόχων μέχρι το επόμενο έτος.
To ‘Marker’ θα συνεχίσει τις δοκιμές, βέβαια, και μετά από αυτό το χρονικό όριο καθώς προορίζεται να αποτελέσει όχημα δοκιμών για την περαιτέρω ανάπτυξη των ρομποτικών συστημάτων χερσαίας μάχης.
Στη φάση αυτή, όπως αποκάλυψε το Ίδρυμα Προηγμένων Ερευνητικών Σχεδίων, το όχημα θα δοκιμαστεί με μια σειρά τεχνολογικών και τεχνικών συστημάτων για να αυξήσει την ικανότητα αντίληψης του περιβάλλοντος χώρου και να μειώσει τον χρόνο αντίδρασης σε απειλές.
Αποκαλύψεις του επικεφαλής του Ιδρύματος δείχνουν πως οι Ρώσοι εφαρμόζουν τεχνολογία Τεχνητής Νοημοσύνης για να λύσουν κάποια προβλήματα ενώ οι επιδόσεις του οχήματος δοκιμών είναι ακόμα χαμηλές, με την αυτονομία του να περιορίζεται σε 2 ως 5 χιλιόμετρα πορείας. Ο στόχος αυτή τη στιγμή είναι να φτάσει τα 500 χλμ.
Υπενθυμίζεται πως ο Ρωσικός Στρατός έχει ήδη αναπτύξει μια σειρά ρομποτικών οχημάτων για το πεδίο της μάχης με την ονομασία ‘Uran’ σε εκδόσεις μηχανικού (Uran 14) και μάχης (Uran 9) με το τελευταίο να έχει αναπτυχθεί επιχειρησιακά στα πεδία μαχών της Συρίας. Αν και οι ανακοινώσεις για την απόδοση του ‘Uran’ στη Συρία δεν ήταν ιδιαίτερα λεπτομερείς (αναφέρθηκε λακωνικά ότι “επέδειξε ικανοποιητικά χαρακτηριστικά σε πραγματικές επιχειρήσεις”), τα διδάγματα από τη δράση του εκεί βοήθησαν σίγουρα στην ανάπτυξη του ‘Marker’.
Κακές επιδόσεις για το ρωσικό αυτόνομο όχημα υποστήριξης στη Συρία