Με μια εντυπωσιακή τελετή (δείτε το βίντεο) έγιναν τα εγκαίνια της νέας βάσης του Αιγυπτιακού Ναυτικού, η οποία ονομάζεται «Στρατιωτική Βάση 3ης Ιουλίου». Το όνομα σηματοδοτεί και την κυριαρχία του σημερινού Προέδρου της χώρας, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, καθώς εκείνη την ημέρα το 2013, έκανε το πραξικόπημα ανατροπής του τότε ισλαμιστή Προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι. Η τολμηρή κίνηση αυτή του αλ Σίσι από τη μια ανέτρεψε ένα νόμιμα εκλεγμένο ηγέτη, από την άλλη έδωσε μια βίαιη λύση (κάτι όχι άγνωστο στην Αίγυπτο) στην μεγάλη σύγκρουση που είχε ξεσπάσει στη χώρα μεταξύ των κοσμικών και των ισλαμιστών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.
Η νέα ναυτική βάση δεν σηματοδοτεί όμως μόνο την προσωπική κυριαρχία του Σίσι αλλά και την νέα πολιτική της Αιγύπτου, η οποία μετά από αρκετά χρόνια εσωστρέφειας επιστρέφει στον ηγετικό της ρόλο στη Μέση Ανατολή και παρεμβαίνει αποφασιστικά εκτός συνόρων, στις γειτονικές χώρες, ώστε να διασφαλίσει τα συμφέροντα της αλλά και για να αποτελέσει πόλο γεωπολιτικής αναφοράς στη βόρεια Αφρική. Η βάση είναι στα βορειοδυτικά της χώρας, στην περιοχή Gargoub, περίπου 150 χιλιόμετρα μακριά από τα σύνορα με τη Λιβύη. Έτσι προσφέρει σημαντική υποστήριξη για επιχειρήσεις του Αιγυπτιακού Ναυτικού στην περιοχή (όπου εκεί έχει φθάσει με φιλοδοξίες και το Τουρκικό Ναυτικό στηρίζοντας τις φιλικές του δυνάμεις στη Λιβύη) με δυνατότητες δράσης και στην κεντρική Μεσόγειο και όχι κυρίως στην Ανατολική. Ενώ βέβαια η Αίγυπτος με 3 ναυτικές βάσεις στη Μεσόγειο, είναι πλέον ως βασικός εγγυητής της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην περιοχή, που σε μεγάλο βαθμό κινείται από και προς τη διώρυγα του Σουέζ. Ακόμη η βάση επιτρέπει την υπεράσπιση των υποθαλάσσιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου που έχει ανακαλύψει η Αίγυπτος τα τελευταία χρόνια και έχουν συμβάλλει σημαντικά στην οικονομία της.
Η ίδια η βάση πάντως εντυπωσιάζει με τις υποδομές της και μακάρι να μπορούσαμε να δημιουργήσουμε κάτι ανάλογο (σε μικρότερο μέγεθος βέβαια) και στην Ελλάδα. Με έκταση 10.000 στρέμματα, διαθέτει προβλήτα για πολεμικά σκάφη μήκους ενός χιλιομέτρου με βάθος 14 μέτρων, εμπορικές προβλήτες 2,2 χιλιομέτρων με βάθος 17 μέτρα, πύργο ελέγχου θαλάσσιας κυκλοφορίας όπως και μεγάλους κυματοθραύστες για την προστασία των ελλιμενισμένων πλοίων.
Οι υποδομές για το προσωπικό είναι εντυπωσιακές (όπως φαίνεται στο παρακάτω βίντεο). Κέντρο ναυτικής διοίκησης, στρατόπεδο, 5 κτήρια στρατωνισμού, ξενοδοχείο 117 δωματίων, κλειστό γυμναστήριο, πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων, ποδοσφαιρικό γήπεδο και άλλα γήπεδα αθλοπαιδιών, εστιατόριο για 1.000 άτομα, ανοιχτό θέατρο 600 θέσεων, συνεδριακό κέντρο 700 ατόμων, είναι μερικά από όσα προσφέρει. Μια βάση δηλαδή ικανή να φιλοξενήσει και μεγάλες διεθνείς ασκήσεις, στρατιωτικά συνέδρια και παρεμφερείς δραστηριότητες, όπως και να γίνει ένα σημαντικό κέντρο ναυτικής εκπαίδευσης.
Όλα αυτά βέβαια πάνε μαζί με την ενίσχυση του αιγυπτιακού Ναυτικού, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει αναδειχθεί στο ισχυρότερο της περιοχής με διαδοχικές παραλαβές πλοίων και συνεχείς παραγγελίες. Τις γαλλικές φρεγάτες FREMM, τις κορβέτες Gowind, τα ελικοπτεροφόρα κλάσης Mistral, τις φρεγάτες MEKO A200, τα υποβρύχια Type 209/1400 και διάφορα άλλα σκάφη που σηματοδοτούν ένα Ναυτικό με φιλοδοξίες blue-water (ικανό για επιχειρήσεις σε ανοιχτές θάλασσες και ωκεανούς).
Η Αίγυπτος εγκαινίασε τη μεγαλύτερη ναυτική της βάση στη Μεσόγειο παρουσία του Έλληνα ΑΓΕΕΘΑ