12.4 C
Athens
Κυριακή, 26 Ιανουαρίου, 2025
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟTHINK OUT OF THE BOXΑγορά μεταχειρισμένων ή καινούργιων Arleigh Burke για το ΠΝ, πόσο μπορεί να...

Αγορά μεταχειρισμένων ή καινούργιων Arleigh Burke για το ΠΝ, πόσο μπορεί να “ισχύει” το σενάριο; η ΠΤΗΣΗ απαντά

- Advertisement -

 

Ο έγκυρος δημοσιογράφος Βασίλης Νέδος στη σημερινή ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της Κυριακής,  ανάμεσα σε όλα τα άλλα που αναφέρει στο ρεπορτάζ του, αποκαλύπτει και το ενδιαφέρον της Ελλάδας για την αγορά αντιτορπιλικών τύπου Arleigh Burke. Και μάλιστα, όχι ως συμπληρωματική προμήθεια Ενδιάμεσης Λύσης στις MMSC, αλλά σαν κύριο πλοίο, ΑΝΤΙ των MMSC. Αυτό κι αν είναι έκπληξη! ή μήπως όχι;

Β. Νέδος στην “Κ”: Η Ελλάδα ενδιαφέρεται για ΑΓΟΡΑ αντιτορπιλικών Arleigh Burke από τις ΗΠΑ αντί των MMSC!

Το ΠΝ έχει εκφράσει το ενδιαφέρον του για 4 πλοία γενικής χρήσης, συν Ενδιάμεση Λύση, συν Εκσυγχρονισμός των ΜΕΚΟ200ΗΝ. Το συνολικό πρόγραμμα, που έχει προϋπολογιστεί για 5,5 δις ευρώ, θα λέγαμε ότι δεν είναι ένα απλό πρόγραμμα προμήθειας νέων πλοίων, αλλά ένα συνολικό πρόγραμμα αναγέννησης του Πολεμικού Ναυτικού από τις στάχτες του. 4 νέες φρεγάτες, μαζί με 2 πλοία ενδιάμεσης λύσης, συν 4 εκσυγχρονισμένες MEKO200HN κάνουν ένα σύνολο 10 σύγχρονων πλοίων, που μαζί με 4 ή 5 Kortenaer, θα μπορούν να φτάσουν το ΠΝ στην επόμενη δεκαετία. Οι τελευταίες S, που θα υποστηριχθούν από τα ανταλλακτικά αυτών που θα αποσυρθούν, θα φύγουν κάπου το 2028 με 2030, με την υλοποίηση του προγράμματος EPC για την Ελλάδα.

Η Ελλάδα θα μπορούσε να παραλάβει κορβέτες νέας γενιάς EPC από το 2027!

Πρέπει να πούμε πως την πλέον solid πρόταση την είχαν οι ΗΠΑ, μέχρι πρότινος όμως, με 4 MMSC, εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ200ΗΝ σε επίπεδο πολύ κοντά σε αυτό των MMSC-HN, και την παραχώρηση δυο πλοίων Ενδιάμεσης Λύσης. Και σαν “κερασάκι” σε όλα αυτά, είναι η συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα FFGX, με συμμετοχή της ελληνικής εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας σε κύριο κατασκευαστικό ρόλο. Όλο αυτό το πακέτο, με πολυετές πακέτο συντήρησης/υποστήριξης, και επιπλέον φόρτους όπλων, για πλοία με 2 Mk41, 8 NSM, VL-ASROC, Mk54, SeaRAM, NULKA, TRS-4D (fixed or rotator), CAPTAS-4, και πολλά άλλα “καλούδια” είχε κοστολογηθεί κάτω των 5 δις, με αντίστοιχο εξοπλισμό για τις ΜΕΚΟ200ΗΝ, και όπλα για την Ενδιάμεση Λύση, είτε αυτή ήταν Arleigh Burke, είτε Ticonderoga.

ΕΚΤΑΚΤΟ: Εντελώς ΔΩΡΕΑΝ η παραχώρηση των 1200 M1117 ASV Guardian!

To πρόβλημα είναι, πως παρά την αρχική εκτίμηση για την παραχώρηση 2 αντιτορπιλικών Arleigh Burke, αποδείχτηκε μάλλον πρόωρη, καθώς οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να αποσύρουν τελικά τα πρώτα 7 Flight I, αλλά θα τα εκσυγχρονίσουν. Εδώ πρέπει να αρχίσουμε τις διευκρινήσεις. Ας πάρουμε για παράδειγμα τα 70 OH-58D Kiowa Warrior, ή τα 1200 M1117. Θα τα πάρουμε από πολύ φθηνά ώς τελείως δωρεάν, διότι τα όπλα αυτά έχουν χαρακτηριστεί, σαν Excess Defence Articles. Excess, δηλαδή πλεονασματικά, δεν χρειάζονται. Έτσι, τα Μ1117 θα μας έρθουν δωρεάν, κατόπιν διαπραγματεύσεων το ΓΕΕΘΑ και του ΥΠΕΘΑ, αλλά τα Arleigh Burke δεν μπορούν επουδενί να χαρακτηριστούν Excess. Άρα, ο υπολογισμός των 500 εκ. ευρώ για τον οπλισμό τους, και την αρχική εκπαίδευση και υποστήριξη, δεν επαρκεί, καθώς οι ΗΠΑ δεν μπορούν να τα χαρίσουν.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ της κλάσης Arleigh Burke, ποιο είναι το αντιτορπιλικό που επιζητά το ΠΝ σαν Ενδιάμεση Λύση

Έτσι, υπάρχουν δυο εναλλακτικές. Την πρώτη, έξω-έξω ή και πολύ ευθέως την έχουμε γράψει. Το USN αποσύρει τα θηριώδη Ticonderoga, παλαιότερα των Arleigh Burke, αλλά στην πραγματικότητα ικανότερα και ισχυρότερα. Το ΠΝ όμως έχει πολλές επιφυλάξεις για το συγκεκριμένο πλοίο, καθώς πέραν των απαιτήσεων συντήρησης που έχει λόγω παλαιότητας, έχει και θέμα με τις ανάγκες επάνδρωσής του. Το βασικό του όμως πρόβλημα υποψιαζόμαστε πως είναι οι ρωγμές στην αλουμινένια υπερκατασκευή, που το USN έχει επενδύσει πολλά χρήματα για την διατήρησή τους. Σε κάθε περίπτωση, τα Ticonderoda θα βγουν εκτός USN σε 10 με 15 χρόνια το πολύ, αλλά η κατασκευή ανταλλακτικών θα σταματήσει νωρίτερα. Ενώ τα Arleigh Burke θα υπηρετούν για άλλα 30 με 40 χρόνια!

Ξεκινά η ναυπήγηση του 79ου αντιτορπιλικού Arleigh Burke

Η παραπάνω ήταν η πρώτη εναλλακτική, τα Ticonderoga. Η δεύτερη εναλλακτική, είναι αυτή που αποκαλύπτει ο Βασίλης Νέδος σήμερα. Αγορά των Arleigh Burke. Ξέρουμε πως υπάρχουν πολλές απορίες, αλλά θα προσπαθήσουμε να τις λύσουμε με λογική. Καταρχάς, ας υποθέσουμε πως η Ελλάδα ενδιαφέρεται για Arleigh Burke νέας κατασκευής. Αυτό “χτυπά” σε δυο σημεία. Το πρώτο είναι το κόστος, και το δεύτερο είναι ο χρόνος παράδοσης. Αν και υπάρχουν αναφορές του Κονγκρέσου για κόστος στο ΑΒ “μόλις” κάτω του 1 δις δολαρίων, πρέπει να πούμε πως το κόστος αυτό είναι χωρίς GFE ή Government Furnished Equipment. Στο τελευταίο περιλαμβάνονται τα όπλα, οι εκτοξευτές, το CMS, τα αντίμετρα, τα ραντάρ κάθε είδους κοκ, δηλαδή πλοίο, μηχανές, και βασικός εξοπλισμός για να πλέει. Θα αποκαλύψουμε και μια πληροφορία, το ΠΝ έχει ζητήσει πριν περίπου 3 χρόνια τιμή για εξοπλισμένο Arleigh Burke, με όπλα και υποστήριξη. Αν κάθεστε, η απάντηση ήταν κοντά στα 2,5 δις ευρώ. Και αν μια Belh@rra Hellenique με όπλα και υποστήριξη πάει στο 1,6 με 1,7, πάλι λογική είναι η τιμή. Μην τρομάζουμε, εκεί πάνε οι τιμές.

Το laser HELIOS θα δοκιμάσει φέτος το Αμερικανικό Ναυτικό σε Arleigh Burke

Άρα, με τα 5,5 δις μπορούμε να αγοράσουμε 2 νέα αντιτορπιλικά, συν έναν καλό εκσυγχρονισμό στις ΜΕΚΟ200ΗΝ. Έτσι το ΠΝ θα αποκτήσει 6 πλοία, αντί για 10, και θα έχει ξοδέψει περισσότερα από τα περίπου 4,5+ που θα “πήγαινε” μια λύση με 4 MMSC, 4 εκσυγχρονισμένες ΜΕΚΟ200ΗΝ και 2 -πιθανά- Ticonderoga. Ένα άλλο πρόβλημα είναι ο χρόνος παράδοσης, αν και τα αμερικανικά ναυπηγεία παραδίδουν συνεχώς πλοία. Κάπου, δεν βγαίνει νόημα, σωστά;

Ας διαβάσουμε πίσω από τις λέξεις, και ας σκεφτούμε με τη λογική. Όπως είπαμε, τα Arleigh Burke, δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν Excess Defence Articles. Θα μπορούσαν όμως άνετα να πωληθούν. Όσοι ασχολούνται με λογιστικά, κι όχι μόνο, γνωρίζουν πως τα πάγια έχουν ένα χρόνο απόσβεσης. Έτσι συμβαίνει και στο USN. Τα πλοία όταν μπαίνουν σε υπηρεσία έχουν αξία Χ, κι αν έχει υπολογιστεί πως θα αποσυρθούν σε 25 χρόνια, κάθε χρόνο αποσβένουν το Χ/25 της αξίας τους. Για τα Arleigh Burke δεν ξέρουμε πόσο είναι αυτό το κόστος, αλλά τα πρώτα πλοία πλησιάζουν σε “λογικές” τιμές. Τι θέλουμε να πούμε;

Τα πρώτα αντιτορπιλικά Arleigh Burke θα πάνε τελικά για σκραπ; Τι δηλώνει ο αντιναύαρχος James Kilby

Οι Αμερικανοί μπορεί να μην μπορούν να μας χαρίσουν μεταχειρισμένα Arleigh Burke, αλλά θα μπορούσε να βρεθεί τρόπος να μας πουλήσουν μεταχειρισμένα Arleigh Burke. Θα αναρωτηθούν πολλοί, πως θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο για ένα τόσο πολύτιμο πλοίο. Το αναρωτηθήκαμε κι εμείς, και δεν θα απαντήσουμε με συνωμοσίες, αλλά πάλι με λογική. Οι ΗΠΑ θα πρέπει να εκσυγχρονίσουν τα πρώτα πλοία, που δεν φέρουν ελικόπτερο. Λογικά, θα τα τροποποιήσουν για να φέρουν κάποια UAV στοχοποίησης. Τα πλοία αυτά, θα έχουν ένα κόστος εκσυγχρονισμού, ενώ μετά θα κοστίζουν όσο ένα νέο ΑΒ Fligh III, δεν θα έχουν την μαχητική αξία ενός νέου ΑΒ. Συνεπώς, δεν θα ήταν μια καλή ιδέα να τα πουλήσουν, και να τα αντικαταστήσουν με ολοκαίνουργια Flight III; Και λεφτά θα πάρουν, και δεν θα ξοδέψουν άλλα, και θα δώσουν χρήματα στη ναυπηγική τους βιομηχανία, και κοντά θα έρθουν με ένα σύμμαχο, και πολλά άλλα.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ της κλάσης Arleigh Burke, ποιο είναι το αντιτορπιλικό που επιζητά το ΠΝ σαν Ενδιάμεση Λύση

Το πόσο θα μπορούσε να κοστίσει ένα μεταχειρισμένο Arleigh Burke δεν το ξέρουμε. Θα ρωτήσουμε, πριν ένα χρόνο, ήξερε κάποιος από εμάς να πει πόσο κοστίζει ένα μεταχειρισμένο Rafale; Τώρα ξέρουμε; Ξέρουμε! Για όλα υπάρχει η πρώτη φορά. Έχουμε την υποψία πως το ελληνικό “χτύπημα” προς αυτή την κατεύθυνση είναι αποτέλεσμα της αλλαγής ηγεσίας στην Ουάσινγκτον. Θεωρούμε πως επουδενί ο Τραμπ δεν θα έδινε την σύμφωνη γνώμη για πώληση μεταχειρισμένων αντιτορπιλικών στην Ελλάδα, αν και αυτό είναι μια άλλη ιστορία που θα την γράψουμε, σας το οφείλουμε. Αλλά τώρα τα πράγματα αλλάζουν στην Ουάσινγκτον. Σε βάρος του Ερντογάν, και των λοιπών υποστηρικτών του.

PACIFIC OCEAN (Dec. 11, 2020) The Arleigh Burke-class guided-missile destroyer USS Russell (DDG 59) transits the Pacific Ocean, Dec. 11, 2020. Russell is underway conducting routine operations with the Theodore Roosevelt Carrier Strike Group in the U.S. 3rd Fleet area of operations. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 3rd Class Wade Costin)

Πόσα όμως ΑΒ, καινούργια ή μεταχειρισμένα, θα χωρούσαν σε μια τέτοια συμφωνία; Ωραία τα ΑΒ, αλλά η Ελλάδα χρειάζεται μεγάλους αριθμούς πλοίων, για να αντικαταστήσει τις S. Καλώς ή κακώς, χρειαζόμαστε τουλάχιστον 10 νέες κύριες μονάδες, συν τις 4 εκσυγχρονισμένες ΜΕΚΟ200ΗΝ. Αυτό δεν μπορεί να καλυφθεί με 2 ΑΒ, 2 πανίσχυρα ΑΒ, καθώς οι αριθμοί χρειάζονται σε κάθε περίπτωση.

ΑΠΟΨΗ: Ας μην υπερβάλουμε, δεν είναι για πέταμα οι LaFayette, δεν είναι και Arleigh Burke. Δίνουν λύσεις;

Αυτό που μπορούμε να υποθέσουμε είναι πως η Ελλάδα ενδιαφέρεται για δυο περιπτώσεις, είτε για μεταχειρισμένα αμιγώς πλοία, είτε για έναν συνδυασμό μεταχειρισμένου και νέων πλοίων (ουσιαστικά, ενός νέου πλοίου, δεν θα μπορούσαμε να “σηκώσουμε” δεύτερο). Αν προχωρήσει το πρώτο ή το δεύτερο σενάριο, σημαίνει πως η Ελλάδα θα μπορέσει να αγοράσει δυο ή τρία μεταχειρισμένα Arleigh Burke, και ίσως, κι ένα καινούργιο από την αμερικανική γραμμή παραγωγής. Χωρούν όλα αυτά στον προϋπολογισμό του ΠΝ;

PACIFIC OCEAN (Jan. 15, 2021) The Arleigh Burke-class guided-missile destroyer USS John Finn (DDG 113), part of the Theodore Roosevelt Carrier Strike Group, transits the Pacific Ocean, Jan. 15, 2021. The Theodore Roosevelt Carrier Strike Group is on a scheduled deployment to the U.S. 7th Fleet area of operations. As the U.S. Navy’s largest forward-deployed fleet, with its approximate 50-70 ships and submarines, 140 aircraft, and 20,000 Sailors in the area of operations at any given time, U.S. 7th Fleet conducts forward-deployed naval operations in support of U.S. national interests throughout a free and open Indo-Pacific area of operations to foster maritime security, promote stability, and prevent conflict alongside 35 other maritime nations and partners. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 2nd Class Casey Scoular)

Εξαρτάται, από πολλούς παράγοντες. Καταρχάς, την τελική τιμή των πλοίων. Τα πρώτα Arleigh Burke θα μπορούσαν να πωληθούν με κόστος ίσως και κάτω των 500 εκ. ευρώ έκαστο, χωρίς όπλα, αλλά με πλήρη τον GFE. Τα νεότερα, μάλλον θα ήταν πιο δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο. Έτσι, με 4 ή λίγα περισσότερα δις ευρώ, θα μπορούσαμε να είχαμε 3 μεταχειρισμένα και ένα ολοκαίνουργιο Arleigh Burke. Με τα 500 εκ. ευρώ που είχε προϋπολογιστεί η Ενδιάμεση Λύση θα μπορούσαμε να οπλίσουμε τα 3 πλοία, και φυσικά με άλλα 500 θα μπορούσαμε να τοποθετήσουμε το CMS300 στις ΜΕΚΟ200 μαζί με άλλα συστήματα, φέρνοντας όλο το σχέδιο της ομοιοτυπίας πιο κοντά στην αρχική σύλληψη. Το COMBATSS-22/CMS330 έχουν καταγωγή από το AEGIS…

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: Καταδρομικά Ticonderoga, η Ενδιάμεση Λύση ισχύος για το ΠΝ;

Βέβαια, αυτό θα σήμαινε πως το ΠΝ θα αποκτούσε 8 αντί για 10 πλοία, αλλά τα πρώτα 3 θα μπορούσαν να έρθουν άμεσα, πχ 2021, 2022 και 2023, ενώ το νέο θα μπορούσε να έρθει το 2024 ή 2025. Ταυτόχρονα θα είχε ολοκληρωθεί η παράδοση των εκσυγχρονισμένων MEKO200HN, πράγμα που σήμανε πως το 2025 το ΠΝ θα είχε 4 Αrleigh Burke, 4 MEKO200HN-UGR και 4 ή 5 Kortenaer, που θα μπορούσαν να συντηρηθούν σε υπηρεσία με τα ανταλλακτικά όσων θα είχαμε αποσύρει μέχρι τότε.

Πως θα αντικαταστήσουμε τις υπόλοιπες S; To πιθανότερο με την ελληνική εκδοχή της European Patrol Corvette, ένα πλοίο κοντά στους 3000 τόνους, με ικανό οπλισμό και μειωμένες ανάγκες επάνδρωσης. Έτσι, το 2030-2032 το ΠΝ θα είχε 4 ΑΒ, 4 ΜΕΚΟ200-UGR, συν 4 ως 6 EPC. Δεν το λες και άσχημα! Αν δε σκεφτούμε πως η EPC είναι ένα πλοίο πολύ ανώτερο της Instanbul Class, τότε καταλαβαίνουμε για τι συσχετισμό ναυτικών δυνάμεων μιλάμε.

ΑΠΟΨΗ: Τι θα μπορούσαν να προσφέρουν τα καταδρομικά Ticonderoga στην ελληνική αεράμυνα;

Δεν απαντάμε σίγουρα σε όλες τις ερωτήσεις που θα γεννηθούν από μια τέτοια εξέλιξη, εάν και εφόσον προχωρήσει. Για παράδειγμα, ενώ οι περισσότερες προτάσεις, πχ αυτή των MMSC ή των SIGMA 11515, αναφέρουν συμμετοχή της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας, δεν μπορούμε να δούμε πως θα είχε συμμετοχή κάποιο ναυπηγείο στην περίπτωση αυτή. Δική μας άποψη είναι πως κακώς συνεχίζουμε να συνδέουμε τα ναυπηγεία με το ΠΝ, τα Ναυπηγεία πρέπει να έχουν τη δική τους ζωή, και να μην έχουν για τροφοδότη το ΠΝ και τα προγράμματά του. Μακάρι να βρεθεί λύση για όλα τα ναυπηγεία της χώρας, και να αναλάβουν να φτιάξουν τις EPC, τους αντικαταστάτες των Combatante, τα νέα υποβρύχια. Αλλά όχι σε βάρος του ΠΝ.

190412-N-AZ866-0058
SOUDA BAY, Greece (April 12, 2019) Sailors assigned to the Arleigh Burke-class guided-missile destroyer USS Ross (DDG 71) cast a line as the ship moors pierside at Souda Bay, Greece, April 12, 2019. Naval Support Activity Souda Bay is an operational ashore base that enables U.S., allied, and partner nation forces to be where they are needed and when they are needed to ensure security and stability in Europe, Africa, and Southwest Asia. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 2nd Class Kelly M. Agee/Released)

Μέχρι τότε όμως, δεν θα πρέπει να δένουμε δυο πράγματα που είναι ανόμοια μεταξύ τους. Αν είναι να πάρουμε πλοία για να επιβιώσουν τα ναυπηγεία, μάλλον οδεύουμε πάλι λάθος. Το καλύτερο θα ήταν να έχουμε μια ναυπηγική βιομηχανία που να ζει μόνη της, χωρίς το ΠΝ. Και το ΠΝ να είναι το επιπλέον, όχι η βάση. Αν είναι να φτιάξουμε κάποια συμβατική σχεδίαση, σε ελληνικά ναυπηγεία, που έχουμε αγοράσει από το εξωτερικό, μάλλον δεν έχει πια αξία. Αν όμως, εκεί φτιάξουμε ένα ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΛΟΙΟ, όπως το ALS 115, τότε έχει άλλη λογική. Σε κάθε περίπτωση, η αγορά μεταχειρισμένων πλοίων, ανάμεσα στα άλλα πλεονεκτήματα (και μειονεκτήματα) θα δώσει χρόνο στην ελληνική ναυπηγική βιομηχανία να αναγεννηθεί, και να δώσει πλοία σχεδιασμένα από ελληνικά χέρια.

ΑΠΟΨΗ: Αν το ΠΝ θέλει “Ενδιάμεση Λύση”, ας είμαστε ειλικρινείς, μόνο Ticonderoga μπορεί να αποκτήσει. Τι σημαίνει αυτό;

Τι θέλουμε να πούμε σήμερα, με αυτό το άρθρο; Η λογική της Ελλάδας είναι άμεση ενίσχυση. Με πλοία, και μέσα, που θα κάνουν τη διαφορά. Τα Arleigh Burke θα κάνουν τη διαφορά, δεν χωρά συζήτηση. Η όλη ιδέα, ακόμη κι αν αντί για 3+1 περιλαμβάνει 2+1 πλοία, πάλι έχει αξία. Μπορεί να είναι 3 ή 4 μεταχειρισμένα, δεν το γνωρίζουμε, και μάλλον δεν το γνωρίζει κανείς. Αλλά το σίγουρο είναι πως στο ΥΠΕΘΑ έχουν αρχίσει να σκέφτοντια OutOfTheBox. Spike NLOS, Rafale, Καλαμάτα, Μ1117, ίσως τα Arleigh Burke σημαίνει πως διαπραγματευόμαστε συνεχώς.

Οι Γάλλοι ετοιμάζονται για τη μεγάλη επιστροφή, νέα προσφορά για Belh@rra και Ενδιάμεση Λύση στο τραπέζι

Το μόνο που θα θέλαμε, και πιστεύουμε πως θα το πάρουμε, είναι το θέμα των Βιομηχανικών Επιστροφών. Δηλαδή, για κάθε αμυντική προμήθεια, τι έργο θα επιστρέψει στην Ελλάδα. Αυτό, μάλλον δεν ήταν εφικτό με τα Rafale, αλλά σίγουρα θα είναι εφικτό με τα νέα πλοία. Δεν μιλάμε για ναυπηγεία. Μιλάμε για τις ΗΠΑ, και αναθέσεις έργων που μπορούν να γίνουν προς την Ελλάδα με ανταγωνιστικό κόστος. Το μόνο που χρειάζεται είναι οι ελληνικές εταιρείες να έχουν την ευκαιρία τους. Και θα διαπρέψουν.

191028-N-VA840-0013
YOKOSUKA, Japan (Oct. 28, 2019) The Arleigh Burke class guided-missile destroyer USS John S. McCain (DDG 56) departs Fleet Activities Yokosuka, Oct. 28, 2019, to conduct comprehensive at-sea testing. This is the first underway for John S. McCain since its collision in 2017. John S. McCain is assigned to Destroyer Squadron (DESRON) 15 and forward-deployed to Yokosuka, Japan. (U. S. Navy photo by Mass Communication Specialist 1st Class Leonard Adams Jr./Released)

Κλείνοντας, θα πρέπει να σταματήσει η γκρίνια και ο οπαδισμός. Ας αφήσουμε τους έχοντες την εντολή, να διαπραγματευτούν για το καλύτερο. Είδαμε πως το ότι δεν υπογράψαμε για τις 2 Belh@rra, μόνο σε καλό βγήκε. Το ότι δεν στείλαμε τη LoR ακόμη για τις MMSC, πάλι σε καλό βγήκε γιατί και μόνο που την ετοιμάσαμε, αναγκάσαμε 4 χώρες να έρθουν με νέες δυνατές προτάσεις. Και το σημαντικότερο. Ενώ οι ΗΠΑ έχουν προνομιούχα αντιμετώπιση λόγω FMS/FMF και διακρατικών συμφωνιών, τώρα θα πρέπει να αλλάξουν υπέρ μας τα δεδομένα για να σκεφτούμε πάλι τις MMSC (για παράδειγμα, να δωθούν τελικά τα δυο ΑΒ σαν Ενδιάμεση Λύση που θέλουμε). Αν τα αλλάξουν τα δεδομένα οι Αμερικανοί σε βάρος μας, τότε υπάρχουν οι Γάλλοι, οι Ολλανδοί και άλλοι! Αυτό είναι το καλό της διαπραγμάτευσης.

Sigma 11515 HN, ιδού η ολλανδική πρόταση φρεγατών για το ΠΝ

Επίσης, το ίδιο συμβαίνει πριν ακόμη έρθει η νέα γαλλική πρόταση, σηκώνουμε πολύ ψηλά τον πήχυ όχι μόνο για τους Γάλλους, αλλά για όλους τους άλλους. Σε αναμονή λοιπόν των αποτελεσμάτων. Ναι, μας διαφεύγουν κρίσιμα κομμάτια της διαπραγμάτευσης, τα οποία προφανώς είναι απόρρητα. Προφανώς πάμε για πολυετή MDCA για τις Βάσεις, και εκεί θα πάρουμε πολλά και διάφορα. Λίγη υπομονή, εμείς τουλάχιστον θα κάνουμε. Κι εδώ είμαστε να συζητάμε.

160913-N-PD309-006 PHILIPPINE SEA (Sept. 13, 2016) The Arleigh Burke-class guided-missile destroyer USS Benfold (DDG 65) conducts a live fire of a harpoon missile as part of a sink exercise (SINKEX) during Valiant Shield 2016. Valiant Shield is a biennial, U.S. only, field-training exercise with a focus on integration of joint training among U.S. forces. This is the sixth exercise in the Valiant Shield series that began in 2006. Benfold is on patrol with Carrier Strike Group Five in the Philippine Sea supporting security and stability in the Indo-Asia-Pacific region. (U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 3rd Class Deven Leigh Ellis/Released)

Πολλούς θα τους ξενίσει το ενδιαφέρον και η προοπτική αγοράς πλοίων επιπέδου Arleigh Burke από το ΠΝ. Κάποια στιγμή όμως πρέπει να γίνει κατανοητό, πως θα πρέπει να πάρουμε μια απόφαση. Ή θα πάμε να είμαστε πραγματικοί στρατηγικοί εταίροι και παίκτες, να μπορούμε να “παίξουμε με τα μεγάλα παιδιά“, ή θα παραμείνουμε στις επιλογές μας, και στη δυσκολία που έχουμε να ανοιχτούμε στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτός είναι και ο λόγος που μικρά πλέον ναυτικά σε μέγεθος, όπως το ολλανδικό, έχει πλοία όπως η LCF, ή η Δανία πλοία σαν την Iver Huifeld. Αν θες να είσαι στο κλαμπ της Αεράμυνας Περιοχής, δεν μπορείς να το κάνεις με πατέντες. Ή παίρνεις πλοία, με εκτόπισμα, ή αυτοσχεδιάζεις. Και η Ανατολική Μεσόγειος δεν είναι για αυτοσχεδιασμούς. Ελπίζουμε να γίναμε κατανοητοί.

 

Ακολουθήστε την ΠΤΗΣΗ στα παρακάτω

κανάλια επικοινωνίας στα social media:

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε:

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

171 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
171 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ThinkOutOfTheBox: Αγορά Mirage 2000-9 από τα ΗΑΕ και πώληση των F-16 Block 50

Το κύριο ζήτημα που απασχολεί την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία είναι η ανάγκη της για συνεχή αναβάθμιση και διατήρηση της ισχύος της, σε μια εποχή...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

H Γαλλία να βάλει stop στους «τουρκικούς» Meteor πριν την 4η...

86
Ήταν ένα δημοσίευμα της γαλλικής ηλεκτρονικής εφημερίδας La Tribune πριν μια εβδομάδα (15/1/2025) που μιλούσε για «κόντρα» Λονδίνου-Παρισιού-Αθηνών, σχετικά με το θέμα της απόκτησης...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 053 Τεύχος Νοεμβρίου 2024

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 26 Ιανουαρίου 1934: Λίγο πριν τη θύελλα, το...

1
Το Γερμανοπολωνικό Σύμφωνο Μη Επίθεσης που προβλεπόταν να έχει δεκαετή διάρκεια, έδωσε -παροδικά- τέλος σε ένα ψυχροπολεμικό κλίμα που σημαδεύτηκε από συνοριακά επεισόδια, οικονομικές...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 052 Τεύχος Οκτωβρίου 2024

Αγορά 3.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 051 Τεύχος Σεπτεμβρίου 2024

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Δεν δέχθηκε η Κολομβία να παραλάβει τους απελαθέντες μετανάστες από τις ΗΠΑ, απειλεί ο Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επιβάλει ευρείες κυρώσεις και δασμούς στην Κολομβία, επειδή αρνήθηκε να δεχτεί αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη...

ThinkOutOfTheBox: Αγορά Mirage 2000-9 από τα ΗΑΕ και πώληση των F-16 Block 50

Το κύριο ζήτημα που απασχολεί την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία είναι η ανάγκη της για συνεχή αναβάθμιση και διατήρηση της ισχύος της, σε μια εποχή...

Λίβανος: Τουλάχιστον 22 νεκροί από ισραηλινά πυρά

Ο ισραηλινός στρατός άνοιξε πυρ εναντίον κατοίκων του νοτίου Λιβάνου που επιχειρούσαν να επιστρέψουν, κατά εκατοντάδες, στα χωριά τους, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 22...