Η Υπηρεσία Προμηθειών, Τεχνολογίας και Υποστηρίξεως του ιαπωνικού Υπουργείου Αμύνης ανέθεσε στην Hitachi το συμβόλαιο ανάπτυξης και παραγωγής ενός νέου τύπου τεθωρακισμένου γεωπροωθητή που θα αντικαταστήσει στις μονάδες μηχανικού μάχης τoυς υπάρχοντες Type 75.
Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε την προμήθεια δεγμάτων από διεθνή και εγχώρια σχέδια και στη συνέχεια να δοκιμαστούν εκτεταμένα σε συνθήκες πεδίου. Ωστόσο, το σχέδιο αυτό εγκαταλείφθηκε υπέρ της ανάπτυξης ενός αποκλειστικά εθνικού σχεδίου.
Δύο βιομηχανίες παρουσίασαν προτάσεις, η Mitsubishi Heavy Industries και Hitachi με την τελευταία να κερδίσει τελικά το συμβόλαιο JPY634.7M. Ο αριθμός των οχημάτων που θα αποκτηθούν και το χρονοδιάγραμμα παράδοσης δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί.
Η ιαπωνική Χερσαία Δύναμη Αυτοάμυνας χρησιμοποιεί τους τεθωρακισμένους γεωπροωθητές Type 75 που αναπτύχθηκαν από την εταιρία Komatsu το 1972 και τέθηκαν σε εκτεταμένες δοκιμές που κράτησαν τρία χρόνια πριν γίνουν αποδεκτά τα οχήματα σε ιαπωνική υπηρεσία. Το όχημα έχει πλήρωμα δύο ανδρών, μπορεί να εκτελέσει εργασίες απομάκρυνσης εμποδίων, εκσκαφής, ισοπέδωσης ενώ μπορεί να κινηθεί σε κάθε έδαφος, πετρώδες, αμμώδες ή λάσπη υπό κάλυψη θώρακα έναντι βλημάτων ελαφρών όπλων και θραυσμάτων πυροβολικού.
Το καλύτερο μαχητικό συνοδείας βομβαρδιστικών ναι, αλλά ο τίτλος του καλύτερου καταδιωκτικού ανήκει βάσει επιδόσεων στο Spitfire. Η τεράστια εμβέλεια του P-51 και η απόδωση του κινητήρα των τριών βαθμίδων υπερσυμπίεσης στα μεγάλα ύψη το κάνουν ξεχωριστό, αλλά του προσθέτουν και βάρος σε σύγκριση με τα ευέλικτα Spitfire, Bf-109 και Yak-1/9/3.
Ήταν το μόνο συμμαχικό μαχητικό που μπορούσε να συνοδεύσει τα βομβαρδιστικά μέχρι βαθιά μέσα στη Γερμανία, λόγω της εξαιρετικής ακτίνας δράσης του. Μείωσε κατά πολύ τις απώλειες των βομβαρδιστικών και έκανε τους βομβαρδισμούς εφικτούς και κατά την ημέρα, με σημαντική αύξηση της (χαμηλής τότε) ακρίβειας. Συνέβαλε έτσι ουσιωδώς στην καταστροφή της βιομηχανικής βάσης της Γερμανίας και στην συνεπακόλουθης μείωση της μαχητικής ικανότητάς της.
Ταλαιπώρησε άσχημα την Luftwaffe μέσα στην έδρα της, καταστρέφοντας αεροπλάνα της και στον αέρα και στο έδαφος. Στην ουσία την καθήλωσε στην “περιοχή” της από το 1943 και μετά που απέκτησε σημαντικούς αριθμούς. Σα να την έπαιζε μονότερμα. Tο Spitfire ήταν το αναχαιτιστικό-θρύλος για την αμυντική φάση των Συμμάχων και αυτό το μαχητικό-θρύλος για την επιθετική φάση.
Μόλις μπήκε ο μαγικός κινητήρας Μέρλιν μεταμορφώθηκε κυριολεκτικά.
Είμαι σίγουρος ότι όπως όλα τα αεροσκάφη, έτσι και το Mustang, είχε τα δικά του μηχανολογικά και σχεδιαστικά προβλήματα. Πάντα κάτι υπάρχει που θα χαλάσει πρώτο ή πιο συχνά. Ποιο ήταν αυτό; Ποια ήταν τα αδύναμα σημεία του; Κάποια αεροσκάφη, πχ, ήταν επιρρεπή σε flat spin (ονόματα δεν λέμε).