Το Νεπάλ σταμάτησε να εκδίδει άδειες στους πολίτες του για να εργαστούν στη Ρωσία και στην Ουκρανία μέχρι νεωτέρας, δήλωσε σήμερα ένας αξιωματούχος, μετά τον θάνατο τουλάχιστον δέκα Νεπαλέζων στρατιωτών που υπηρετούσαν στον ρωσικό στρατό.
Το Νεπάλ έχει ζητήσει από τη Ρωσία να μην στρατολογεί πολίτες του στον ρωσικό στρατό και να στείλει αμέσως πίσω στη χώρα των Ιμαλαΐων όλους τους Νεπαλέζους στρατιώτες, καθώς και να αποζημιώσει τις οικογένειες εκείνων που σκοτώθηκαν.
Η κυβέρνηση έχει πει πως έως 200 Νεπαλέζοι πολίτες εκτιμάται πως εργάζονται στον ρωσικό στρατό, και ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Π. Σαούντ δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RSS πως περίπου 100 Νεπαλέζοι φέρονται ως αγνοούμενοι.
Οι Νεπαλέζοι στρατιώτες, οι αποκαλούμενοι Γκούρκας, είναι γνωστοί για τη γενναιότητα και τις πολεμικές ικανότητές τους, και υπηρετούν στον βρετανικό και τον ινδικό στρατό μετά την ανεξαρτησία της Ινδίας το 1947, βάσει μιας συμφωνίας μεταξύ των τριών χωρών. Δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία με τη Ρωσία.
Η απόφαση να σταματήσει προσωρινά η έκδοση αδειών εργασίας για τη Ρωσία και την Ουκρανία έχει σκοπό να ελαχιστοποιήσει την απώλεια ζωών και θα ισχύσει μέχρι νεωτέρας, δήλωσε ο Καμπιράτζ Ουπρέτι, διευθυντής του τμήματος απασχόλησης αλλοδαπών.
Οι Νεπαλέζοι μετανάστες εργάτες θα πρέπει να λάβουν άδειες εργασίας από την κυβέρνηση προκειμένου να αναλάβουν μη στρατιωτικές θέσεις εργασίας στο εξωτερικό, οι οποίες τους δίνουν το δικαίωμα σε κρατική υποστήριξη σε περιπτώσεις εκτάκτων καταστάσεων ή αποζημίωση για τις οικογένειές τους σε περίπτωση θανάτου.
Εκατομμύρια Νεπαλέζοι υπήκοοι απασχολούνται σε μη στρατιωτικές εργασίες, κυρίως ως εργάτες σε βιομηχανίες και στις κατασκευές στη Νότια Κορέα, τη Μαλαισία και τη Μέση Ανατολή.
Η αστυνομία στο Νεπάλ συνέλαβε δέκα ανθρώπους τον περασμένο μήνα έπειτα από κατηγορίες ότι έστειλαν άνεργους νέους για παράνομη στρατολόγηση στον ρωσικό στρατό αφού τους χρέωσαν τεράστια χρηματικά ποσά για ταξιδιωτικές βίζες.
Περισσότεροι από 800 Νεπαλέζοι έχουν βγάλει άδειες εργασίας για μη στρατιωτικές θέσεις εργασίας στη Ρωσία τα τελευταία δύο χρόνια, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για την Ουκρανία.