Δεν έχουμε δώσει τη δημοσιότητα που αξίζει στον κινεζικό διαστημικό σταθμό Tiangong, ο οποίος έχει μπει στον τρίτο χρόνο λειτουργίας του και χθες, 24 Απριλίου 2025, δέχθηκε ένα ακόμη τριμελές πλήρωμα, το οποίο έφθασε με την αποστολή Shenzhou 20, για να μείνει εκεί για 6 μήνες. Στο παρακάτω βίντεο φαίνεται η πρόσδεση της κάψουλας με το νέο πλήρωμα στον σταθμό και η υποδοχή τους από τους αναχωρούντες συναδέλφους τους.
Ο Tiangong είναι αρκετά μικρότερος του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, αλλά είναι νέας κατασκευής και ακολουθεί κι αυτός την ίδια λογική κατασκευής, δηλαδή με ξεχωριστά τμήματα τα οποία εκτοξεύθηκαν σε διαφορετικές αποστολές και συναρμολογήθηκαν στο διάστημα.
Το βασικό τμήμα είναι το Tianhe στο οποίο είναι και η υποδομή διαβίωσης του πληρώματος, και συμπληρώνεται από δύο εργαστηριακά τμήματα, τα Wentian και Mengtian, ενώ σε επόμενη φάση θα προστεθούν άλλα 3 modules. Ήδη όμως το συγκρότημα έχει πλήρη λειτουργία, ρομποτικούς βραχίονες, ντοκ πρόσδεσης των διαστημοπλοίων ανεφοδιασμού και μεταφοράς πληρωμάτων, ηλιακά πτερύγια για παραγωγή ενέργειας κ.ο.κ.
Η ερευνητική εργασία επίσης έχει ξεκινήσει με έρευνες μικροβαρύτητας και βιολογικών συστημάτων σε διαστημικές συνθήκες, έχουν γίνει διαστημικοί περίπατοι, ενώ όλος ο σταθμός αν και προβλέπεται να έχει διάρκεια ζωής για περίπου 15 χρόνια, είναι πολύ πιθανό να λειτουργήσει για αρκετά περισσότερο.

Το νέο πλήρωμα αποτελείται από τους ταϊκοναύτες (η κινεζική ορολογία για αστροναύτες) Chen Dong, Chen Zhongrui και Wang Jie, οι οποίοι θα αντικαταστήσουν εκείνους της αποστολής Shenzhou 19, στο οποίο περιλαμβανόταν και η τρίτη κινέζα ταϊκοναύτης, η Wang Haoze.
Να τονίσουμε εδώ πως η κινεζική προσπάθεια με τον νέο σταθμό (είχαν προηγηθεί δύο μικρότεροι, δοκιμαστικοί, οι Tiangong 1 και 2), μαζί με τους μεγάλους πυραυλικούς φορείς Long March, τις πολλές δορυφορικές εκτοξεύσεις, το δικό τους σεληνιακό πρόγραμμα (πιο πρόσφατη αποστολή, η Chang’e 6, με προσελήνωση, ανάπτυξη ρόβερ, συλλογή δειγμάτων επιφανείας και επιστροφή τους στη Γη), είναι πλήρης, συνεχώς εξελισσόμενη, με πολύ μεγάλο ποσοστό εγχώριας τεχνογνωσίας και με οργανωμένα σχέδια για το μέλλον. Οπότε, κατά την εκτίμηση μας, σήμερα έχει ήδη φθάσει τη Ρωσία στη διαστημική εξέλιξη από πλευράς ολοκληρωμένων δράσεων και συστημάτων, πίσω βέβαια από τις ΗΠΑ.