Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πενταγώνου χθες αμερικανικά F-16 αναγνώρισαν και «αναχαίτισαν» τέσσερα ρωσικά αεροσκάφη που επιχειρούσαν κοντά στην Αλάσκα, στις 13 Φεβρουαρίου.
Επρόκειτο για δύο ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-95 (κατά ΝΑΤΟ «Bear-H») και δύο μαχητικά Su-35 («Flanker-E»), που εισήλθαν στη Ζώνη Αναγνώρισης Αεροπορικής Άμυνας της Αλάσκας-ADIZ, (Alaska Air Defense Identification Zone) όπως ανέφερε η ενημέρωση της Διοίκηση Αεροδιαστημικής Άμυνας της Βόρειας Αμερικής (NORAD).
Η Alaska ADIZ αφορά μια ζώνη η οποία περιλαμβάνει και διεθνή εναέριο χώρο και χρησιμεύει ως τομέας έγκαιρης προειδοποίησης για απειλές που πλησιάζουν την βορειοδυτική αμερικανική πολιτεία και κατ’ επέκταση και τον Καναδά.
Και άλλες χώρες στην περιοχή του (αχανούς) Ειρηνικού διαθέτουν τέτοια ζώνη, όπως η Ιαπωνία και η Ταϊβάν, έχοντας γνωστοποιήσει την έκτασή της διεθνώς και εξασκώντας το δικαίωμα της αναγνώρισης και επιτήρησης/συνοδείας αγνώστων ιχνών που εισέρχονται σε αυτή.
Σύμφωνα με τη NORAD, που διευκρίνισε ότι ο ρωσικός σχηματισμός δεν είχε «επιθετική συμπεριφορά», τα ρωσικά αεροσκάφη δεν εισήλθαν ποτέ σε αμερικανικό ή καναδικό εναέριο χώρο, συμπληρώνοντας ότι: «Αυτή η ρωσική δραστηριότητα στη βορειοαμερικανική ADIZ εμφανίζεται τακτικά και δεν θεωρείται απειλή, ούτε η δραστηριότητα θεωρείται προκλητική».
Εκτός από τα δύο μαχητικά F-16 που «αναχαίτισαν» τα ρωσικά αεροσκάφη, η NOARD διέθεσε και άλλα μέσα που υποστήριξαν την αποστολή, ανάμεσά τους δύο μαχητικά πέμπτης γενιάς F-35A Lightning II, ένα AWACS E-3 Sentry και δύο ιπτάμενα τάνκερ KC- 135.
Ρωσικά αεροσκάφη πραγματοποιούν πτήσεις μεγάλης εμβέλειας που εισέρχονται στην Alaska ADIZ εδώ και δεκαετίες και αμερικανικά αεροπλάνα στέλνονται πάντα για να τα αναγνωρίσουν και να τα επιτηρούν. Οπότε τα περιστατικά θεωρούνται ρουτίνα και πριν από το προχθεσινό, το τελευταίο προηγούμενο περιστατικό συνέβη τον Οκτώβριο του 2022, όταν Μόσχα έστειλε δύο Bear-H στην Alaska ADIZ, τα οποία επίσης αναχαιτίστηκαν από αμερικανικά F-16.
Η διαφορά του πρόσφατο με το παλαιότερο περιστατικό ήταν ότι τα βομβαρδιστικά δεν συνοδεύονταν από ρωσικά μαχητικά όπως στις 13 Φεβρουαρίου.