Tου Βασίλη Νέδου, από την Καθημερινή
Σε επιχείρηση να διασκεδαστούν οι ανησυχίες της Αθήνας για το ενδεχόμενο πώλησης πυραύλων Meteor προς την Τουρκία προχωρά το Παρίσι, έπειτα από τη δημόσια συζήτηση που προκλήθηκε, όταν δημοσιοποιήθηκαν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο κατασκευαστικό κονσόρτσιουμ της MBDA (που αναπτύσσει τα βλήματα) και την Άγκυρα, αλλά και τη δημόσια παρέμβαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια.
Απαντήσεις ζητά ο Ν. Δένδιας από τη Γαλλία για πώληση πυραύλων Meteor στην Τουρκία
Γαλλικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν στη «Κ» ότι «αμέσως μετά ακολούθησαν επαφές στο ανώτατο δυνατό επίπεδο». Δεν είναι μυστικό ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στο Παρίσι τη Δευτέρα για τη Διάσκεψη για την Τεχνητή Νοημοσύνη και δεν αποκλείεται να υπάρξει και συνάντηση με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι «επιθυμούμε να ενισχύσουμε τη στρατηγική εταιρική σχέση μας και εξακολουθούμε να θέλουμε να διαφυλάξουμε τα ελληνικά συμφέροντα». Προκειμένου να αναδείξουν τη δέσμευση της Γαλλίας, οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν ότι το άρθρο 2 της Συμφωνίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης στην άμυνα και την ασφάλεια περιλαμβάνει ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής σε περίπτωση που ένα από τα δύο κράτη χρειαστεί να αποκρούσει κάποια κίνηση επιθετικότητας. Οι ίδιες πηγές πρόσθεταν ότι «η επένδυση μας στην Ελλάδα δεν έχει σταματήσει» και σημείωναν ότι «επιβεβαιώνουμε ότι πρόκειται να σεβαστούμε τη δέσμευσή μας».
Αν και από τη γαλλική πλευρά δεν μπορεί να δοθεί επί της ουσίας κάποια απάντηση για το αν ένα συμβόλαιο πώλησης Meteor προς την Τουρκία είναι ακόμα εφικτό, γίνεται σαφής προσπάθεια να φανεί ότι το Παρίσι δεν έχει το πρώτο λόγο. Όπως είναι γνωστό οι συζητήσεις ξεκίνησαν κυρίως με βρετανική ενθάρρυνση. «Η Γαλλία δεν ηγείται» στην προσπάθεια να γίνει αυτό το συμβόλαιο, έλεγαν οι πηγές αφήνοντας σαφείς αιχμές για τη βρετανική στάση στο θέμα.
Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι στη γαλλική πλευρά «έχουμε καταγράψει όλα όσα μας μετέφεραν οι ελληνικές αρχές την περασμένη εβδομάδα» και «εργαζόμαστε ώστε να οικοδομήσουμε μια ισχυρή ελληνογαλλική εταιρική σχέση». Και κατέληγαν ότι «η πρόθεση των γαλλικών αρχών είναι να συνεχίσουν να στηρίζουν κάθε πτυχή της σχέσης με την Ελλάδα».
Υπενθυμίζεται ότι η Αθήνα και το Παρίσι έχουν έλθει πολύ κοντά τα τελευταία χρόνια στον τομέα των εξοπλισμών, καθώς η Ελλάδα προμηθεύτηκε συνολικά 24 μαχητικά τύπου Rafale, ενώ στα ναυπηγεία του Λοριάν ναυπηγούνται τρεις φρεγάτες κλάσης FDI HN (Κίμων), μάλιστα με τις δύο πλευρές να εξετάζουν και τέταρτη. Η Ελλάδα έχει, επίσης, προμηθευτεί πυραύλους Meteor για τα μαχητικά Rafale, καθώς και άλλα στρατηγικού τύπου βλήματα.
Το ζήτημα της πώλησης των πυραύλων Meteor ήλθε στην επιφάνεια έπειτα από κάποια δημοσιεύματα στον Γαλλικό Τύπο, ενώ οι παρασκηνιακοί διπλωματικοί δίαυλοι άνοιξαν όταν ο κ. Δένδιας κάλεσε στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας την πρέσβη της Γαλλίας στην Αθήνα Λωράνς Αουέρ για να ρωτήσει αν αληθεύουν οι πληροφορίες περί πώλησης του συγκεκριμένου οπλικού συστήματος στην Αθήνα. Υπενθυμίζεται ότι την ίδια ημέρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε επιβεβαιώσει μεν την εγρήγορση της Αθήνας, έλαβε δε αποστάσεις από τη δημοσιότητα που έλαβε το θέμα.
Meteor για την Τουρκία, το παρασκήνιο και οι πιθανοί εκβιασμοί