24.3 C
Athens
Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΕΛΛΑΔΑΒ. Νέδος στην "Κ": 4 νέες φρεγάτες, 2 πλοία "ενδιάμεσης λύσης", 2...

Β. Νέδος στην “Κ”: 4 νέες φρεγάτες, 2 πλοία “ενδιάμεσης λύσης”, 2 νέα υποβρύχια 214 (!), συντήρηση στόλου C-130, και στο βάθος F-35

- Advertisement -

του Βασίλη Νέδου, από την Κυριακάτικη Καθημερινή, αρχικό δημοσίευμα εδώ
αρχικός τίτλος: Άμεση ενίσχυση σε όλα τα μέτωπα
Εξοπλιστικό πρόγραμμα πολυετούς διάρκειας (7-10 ετών) προετοιμάζει η κυβέρνηση με τα υπουργεία Εθνικής Αμυνας και Οικονομικών, υπό τον στενό συντονισμό του Μεγάρου Μαξίμου. Σκοπός είναι μέσα στα επόμενα χρόνια ο ετήσιος προϋπολογισμός για νέους εξοπλισμούς και τη συντήρηση των υφισταμένων να ανέλθει από τα 530 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα, σταδιακά στο ένα δισ. ευρώ ετησίως. Η εξυγίανση των αμυντικών βιομηχανιών (ει δυνατόν με την αποκρατικοποίηση των περισσότερων), η ενίσχυση των δυνατοτήτων του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά, κυρίως, η συντήρηση και αναβάθμιση συστημάτων ώστε να αυξηθούν ραγδαία οι διαθεσιμότητες των μέσων, είναι οι άμεσες προτεραιότητες.

ΕΞΕΛΙΞΗ: Στα σκαριά Έκτακτο Εξοπλιστικό Πρόγραμμα για την Ελλάδα ύψους 1,5 + 1,5 δις ευρώ

Η εισήγηση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου και του συνόλου της στρατιωτικής ηγεσίας, για άμεση αναβάθμιση και συντήρηση των υφιστάμενων συστημάτων, καθώς αυτό θα ενισχύσει σε γρήγορο χρονικό διάστημα το αξιόμαχο των διαθέσιμων μέσων, έγινε δεκτή από την κυβέρνηση, ως η πλέον ορθολογική λύση. Για την κυβέρνηση βασικό κριτήριο κάθε προμήθειας είναι ο συνδυασμός κόστους και ταχύτητας παράδοσης, καθώς οι ανάγκες προάσπισης των εθνικών συμφερόντων στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν αυξηθεί μετεωρικά.

Rafale: αποκωδικοποιώντας τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες


Για την ενίσχυση των κυρίων μονάδων επιφανείας του Π.Ν., η κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να προχωρήσει στην προκήρυξη διαγωνισμού για την προμήθεια τεσσάρων νέων φρεγατών, σημαντική αναβάθμιση των τεσσάρων υφισταμένων τύπου ΜΕΚΟ (με 400 εκατ. ευρώ, αντί 160 που έχει εγκριθεί από τη Βουλή), αλλά και την άμεση αγορά δύο έτοιμων φρεγατών, με σκοπό να αποτελέσουν ενδιάμεση λύση. Σε αυτό το πεδίο κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική η ύπαρξη ναυπηγείων (Ελευσίνας ή Σκαραμαγκά), ωστόσο τα προβλήματα που έχουν, κάνουν αυτές τις συζητήσεις αρκετά δύσκολες.

Ανακινείται το θέμα της προμήθειας δυο επιπλέον υποβρυχίων κλάσης 214ΗΝ για το ΠΝ!


Για τη νέα φρεγάτα υπάρχει πληθώρα προτάσεων, με πρώτη εκείνη που εξακολουθούν να προωθούν οι Γάλλοι, τις αποκαλούμενες ψηφιακές τύπου «Belh@rra», ή, αν υπάρχει περιθώριο για κάποιο πλοίο πολλαπλών ρόλων μέσω της μεθόδου του λίζινγκ. Οι Αμερικανοί προσφέρουν τη δυνατότητα ναυπήγησης τεσσάρων φρεγατών πολλαπλών ρόλων τύπου MMSC, ενώ υπονοείται και η πιθανότητα συμμετοχής στο πρόγραμμα των πιο προηγμένων FFG. Ενδιαφέρον για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, αλλά και τη διάθεσή τους να πουλήσουν στην Ελλάδα δύο φρεγάτες τύπου «M», τη μετεξέλιξη των φρεγατών τύπου «S», εννέα από τις οποίες αποτελούν βασικές μονάδες επιφανείας του Π.Ν., έχει εκδηλώσει και η Ολλανδία. Δεν είναι γνωστό, στην περίπτωση απόκτησης των ναυπηγείων, αν οι Ολλανδοί προσφέρουν και τη δυνατότητα ναυπήγησης φρεγατών τύπου «Ομέγκα», που είναι κοινής ολλανδοβελγικής σχεδίασης.

Ο ειδικός διαχειριστής των ΕΝΑΕ δίνει ελπίδες για τα δύο επιπλέον υποβρύχια Type 214

Πλοίο ενδιάμεσης λύσης είχε προσφέρει στην Ελλάδα και η Βρετανία (Type 23). Πρόταση για τη φρεγάτα ισπανικής σχεδίασης F-110 της Navantia έχει καταθέσει και η Μαδρίτη, ενώ στο παιχνίδι της κύριας μονάδας επιφανείας μπαίνει σταδιακά και η Γερμανία, η οποία προωθεί τον τύπο Α-300.
Σημειώνεται ότι από τις 13 φρεγάτες του Π.Ν., οι εννέα είναι ολλανδικές και οι τέσσερις γερμανικές.

Χαμόγελα στην Ολλανδία από το “παστέλωμα” της ΛΗΜΝΟΣ στην γερμανική Kemal Reis (Ολλανδία-Γερμανία 1-0 στις φρεγάτες)


Γερμανική αναμένεται να είναι η λύση στα υποβρύχια, καθώς το Π.Ν. έχει τη δυνατότητα ναυπήγησης δύο ακόμη μονάδων με σύστημα αναερόβιας πρόωσης (AIP), μάλιστα στην Ελλάδα. Ανάλογα και με τις γερμανικές προτάσεις για το θέμα, θα μπορούσαν αργότερα να ναυπηγηθούν δύο ακόμα υποβρύχια τύπου 214, μικρότερου μεγέθους από αυτά του Π.Ν. (κλάση «Παπανικολής»), όπως εκείνα που διαθέτει το αιγυπτιακό ναυτικό. Γερμανικής προέλευσης είναι και οι τορπίλες βαρέος τύπου για τα υποβρύχια 214, που ήδη δρομολογήθηκαν. Στις «σίγουρες» προμήθειες υπολογίζονται και τα τέσσερα ελικόπτερα τύπου MH-60R, τα οποία θα αντικαταστήσουν μέρος του γερασμένου στόλου των ανθυποβρυχιακών S-70B. «Αγκάθι» για το Π.Ν. παραμένει η αναβάθμιση των P-3B, που –παρότι ξεκίνησε προ πενταετίας– έχει οδηγήσει στην πτήση μόνο ενός από τα παλαιότατα Αεροσκάφη Ναυτικής Συνεργασίας.
Στον τομέα της Πολεμικής Αεροπορίας ήδη εξελίσσεται ένα πρόγραμμα, εκείνο της αναβάθμισης 84, αμερικανικής κατασκευής, F-16. Το πρώτο, πρότυπο αναβαθμισμένο σε διαμόρφωση «Viper» είναι ήδη στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ, από όπου έχει προγραμματιστεί να εξέλθει τον Δεκέμβριο. Τότε, είναι προγραμματισμένο να πετάξει ώς τις ΗΠΑ, όπου θα κάνει πτητικές δοκιμές, ώστε να πιστοποιηθεί και να συνεχίσουν κανονικά οι αναβαθμίσεις στα υπόλοιπα F-16.

«Forbes»: «Rafale, F-16V και F-35 δίνουν το πάνω χέρι στην Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία»

Τα F-35

Ανάμεσα σε Αθήνα και Ουάσιγκτον έχουν γίνει τα πρώτα προπαρασκευαστικά βήματα για τη συνεργασία στον τομέα των μαχητικών πέμπτης γενιάς F-35, ωστόσο ακόμη και αν η συμφωνία για προμήθεια 20 αεροσκαφών αυτού του τύπου ήταν τελική, το πρώτο δεν θα προσγειωνόταν στην Ελλάδα πριν από το 2025. Επιπλέον, αποφασίζεται άμεσα η συντήρηση και του στόλου των C-130, ώστε να αυξηθούν οι διαθεσιμότητές τους σε ικανοποιητικούς αριθμούς.
Από τον υφιστάμενο στόλο, σημαντικές είναι οι επαφές ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία για την αύξηση των διαθεσιμοτήτων των Μιράζ-2000. Ηδη, οι πολύ χαμηλές διαθεσιμότητες έχουν αυξηθεί σημαντικά, ενώ ξεκινούν οι πιστοποιήσεις βλημάτων όπως τα Scalp. Ωστόσο, βασικό στοιχείο της ελληνογαλλικής συνεργασίας στον τομέα της αεροπορίας, είναι η απόφαση της Ελλάδας για προμήθεια 18 μαχητικών «Ραφάλ», με δυνατότητες υποστρατηγικού πλήγματος.

Aviation Week: 12 F-35 για την Ελλάδα μέχρι το τέλος της δεκαετίας!


Το πιο πρόσφατο απόκτημα ανήκει στην κατηγορία των Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων. Η Π.Α. έχει προμηθευτεί δύο UAV τύπου HERON, τα οποία θα τοποθετηθούν στη Σκύρο, ενώ το επόμενο χρονικό διάστημα θα εκπαιδευτούν στο Ισραήλ χειριστές αλλά και τεχνικοί. Κάποιες καθυστερήσεις σε αυτό τον τομέα οφείλονται στις δυσκολίες που έχουν προκύψει λόγω πανδημίας. Οι Ισραηλινοί αποτελούν και βασικούς μνηστήρες της αεροπορικής εκπαίδευσης. Η ισραηλινή ELBIT και η καναδική CAE επιθυμούν να αναλάβουν τη λειτουργία Διεθνούς Εκπαιδευτικού Κέντρου Πτήσεων το οποίο θα ιδρυθεί στην 120 Πτέρυγα Εκπαίδευσης Αέρος (ΠΕΑ) στην Καλαμάτα. Η αεροπορική εκπαίδευση είναι εξίσου αν όχι πιο σημαντική από την προμήθεια νέων αεροσκαφών, καθώς ο υφιστάμενος εκπαιδευτικός στόλος αεριωθούμενων προσεγγίζει τον μισό αιώνα ζωής.

Τι δήλωσαν Μητσοτάκης και Τραμπ για το ενδεχόμενο συμμετοχής της Ελλάδας στο πρόγραμμα του F-35


Οι Ισραηλινοί ενδιαφέρονται, επίσης, για την ΕΛΒΟ, αλλά και για το εθνικό τυφέκιο (που θα αντικαταστήσει το G-3). Για το εθνικό τυφέκιο έχουν επίσης κατατεθεί προτάσεις από Βέλγιο, ΗΠΑ, Γερμανία και Γαλλία, ενώ στο ΓΕΣ έχει παρουσιαστεί και μια ελληνική πρόταση. Αντίστοιχη πρόταση για το «εθνικό όχημα» έχει επίσης κατατεθεί από ελληνική εταιρεία, με σκοπό την αντικατάσταση των γέρικων Στάγερ και Μερσεντές του Στρατού Ξηράς. Εσχάτως, πάντως, ενδιαφέρον για την ΕΛΒΟ εξέφρασαν και οι Γερμανοί (Krauss-Maffei), ενώ στις υπό ιδιωτικοποίηση μονάδες της αμυντικής βιομηχανίας ξεκάθαρα εντάσσεται και η ΕΑΣ. Βασικό ζήτημα σε όλες αυτές τις αμυντικές βιομηχανίες, όπως και στα Ναυπηγεία, είναι το συσσωρευμένο χρέος πολλών από αυτές, οι νομικές περιπλοκές, αλλά και η απαίτηση από τους ενδιαφερόμενους να υπάρχει ως «προίκα» άμεσα εκτελεστό έργο. Αυτή η τελευταία παράμετρος ίσως «δέσει» εξοπλιστικά προγράμματα με την εταιρεία ή τη χώρα που θα αναλάβει κάποια από αυτές τις αμυντικές βιομηχανίες.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -

119 ΣΧΟΛΙΑ

Subscribe
Notify of
119 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΕΛΒΟ: ψάχνει ξανά μνηστήρα όταν όλη η Ευρώπη παραγγέλνει τα Leopard 2 που έφτιαχνε…

Του Αντιστρατήγου ε.α. Δημητρίου Κυριάκου, επίτιμου Διευθυντή ΔΙΤ/ΓΕΣΕΛΒΟΠωλείται εκ νέου η Ελληνική Βιομηχανια Οχημάτων; Δημοσιεύματα αυτό αναφέρουν.H πολύπαθη εταιρεία ιδιωτικοποιήθηκε μόλις το Φεβρουάριο του...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Εντός Ιουνίου στη Βουλή οι ελληνικές φρεγάτες Constellation

74
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της σελίδας μας, οι ελληνικές φρεγάτες Constellation θα μπουν άμεσα σε τροχιά υλοποίησης. Το πρώτο βήμα που θα γίνει είναι...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 038 Τεύχος Ιουλίου 2023

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 28 Μαΐου 1987: Προσγείωση στην Κόκκινη Πλατεία

7
Ο 19χρονος Γερμανός, ερασιτέχνης πιλότος, Ματίας Ρούστ προσγειώνει το αεροσκάφος του Cessna 172 στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας προκαλώντας αμηχανία και αναστάτωση στη σοβιετική...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ Τεύχη 32, 33, 34, Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Μάρτιος 2023

Αγορά 7.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 037 Τεύχος Ιουνίου 2023

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Μεγάλη σουηδική προσφορά όπλων στην Ουκρανία με ιπτάμενα ραντάρ

Κάπου 1,13 δις ευρώ εκτιμάται το νέο πακέτο αμυντικής βοήθειας για το Κίεβο που ανακοίνωσε σήμερα η Σουηδία, το οποίο περιλαμβάνει 2 ιπτάμενα ραντάρ...

Η Μόσχα θέτει στόχο την παραγωγή 6 χιλ. “καμικάζι” drone Shaded-136 το χρόνο

Τη μαζική, εγχώρια παραγωγή των ιρανικής σχεδίασης "καμικάζι" drone Shahed σχεδιάζει η Ρωσία σε εργοστάσια στην περιοχή του Ταταρστάν.Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street...

Πομπέο: Τραγική ακόμη και για τους Τούρκους η απόφαση να μετατραπεί η Μονή της Χώρας σε τέμενος

Στην απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει σε τέμενος τη Μονή της Χώρας, την οποία αποδοκίμασε με έντονο τρόπο, αλλά και στον πόλεμο στη...