Ακολουθεί η τοποθέτηση του κ. Καλύβα, στο Naval Defence Forum, στο session της Εγχώριας Αμυντικής Βιομηχανίας
Eν πρώτοις, οφείλω να ευχαριστήσω τους διοργανωτές που μου δίνουν την ευκαιρία να απευθυνθώ στο εκλεκτό ακροατήριο της ημερίδας που οργανώνει το περιοδικό ΠΤΗΣΗ, με την ιδιότητά μου ως Αντιπρόεδρος της MILTECH HELLAS AE.
Σημαντική αναβάθμιση δυνατοτήτων του ΠΝ με εγκατάσταση νέων ηλεκτροπτικών αισθητήρων σε πλοία
Η Χώρα μας βρισκόμενη στα ιδιαίτερης γεωπολιτικής σημασίας Ν.Α σύνορα της ΕΕ και γειτνιάζοντας με αναθεωρητικές δυνάμεις καλείται να αντιμετωπίζει διαρκώς απειλές κατά της εθνικής της ασφάλειας. Ως εκ τούτου, είναι υποχρεωμένη να διατηρεί Ένοπλες Δυνάμεις σε υψηλή ετοιμότητα και την διαθεσιμότητα των οπλικών της συστημάτων στο μέγιστο δυνατό. Η ικανοποίηση των ανωτέρω, προϋποθέτει ισχυρή εγχώρια αμυντική βιομηχανική και τεχνολογική υποδομή, ώστε να εξασφαλίζεται η επιδιωκόμενη «ασφάλεια εφοδιασμού» και να επιτυγχάνεται η προβλεπόμενη επιχειρησιακή διαθεσιμότητα με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.
Κυρίες και Κύριοι, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, μέσω του εξοπλιστικού προγράμματος προμήθειας των νέων φρεγατών και του Εκσυγχρονισμού Μέσης Ζωής των φρεγατών ΜΕΚΟ του ΠΝ, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 5δις, με ένα κύκλο ζωής μεγαλύτερο των 35 ετών, μπορεί και έχει τη δυνατότητα να μεγιστοποιήσει τα οφέλη τόσο για την ασφάλεια της χώρας όσο και για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Στο πλαίσιο αυτό η ανάπτυξη της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, μπορεί να αποβεί καθοριστικός παράγων, τόσο στην διατήρηση της αποτρεπτικής ικανότητας της Χώρας όσο και στην ανάπτυξη οικονομικής δραστηριότητας και δημιουργίας θέσεων εργασίας «έντασης τεχνολογίας» για Έλληνες μηχανικούς, καταπολεμώντας έτσι και το “Brain Drain”, επιδίωξη την οποία έχει θέσει εξάλλου η Ελληνική Κυβέρνηση. Με δεδομένη την θέση του ΥΠΕΘΑ να αξιοποιηθεί θετικά για τη χώρα το διαθέσιμο θεσμικό οπλοστάσιο, παρουσιάζεται χρυσή ευκαιρία, να συμπεριληφθούν στις προσφορές που θα υποβληθούν, σχέδια συμβάσεων μεταξύ των Ελληνικών και Ξένων Εταιρειών, τα οποία και θα λαμβάνονται υπόψη στην αξιολόγηση.
Εν προκειμένω, θα ήθελα να εστιάσω στον, κατά την άποψή μου, σημαντικότερο στόχο που πρέπει να έχουμε και αυτός δεν είναι άλλος από την επιδίωξη για διαρκή αναβάθμιση των υποδομών μας και την διεύρυνση της υπάρχουσας τεχνογνωσίας ώστε να καθίσταται δυνατή η αξιοποίηση των οπλικών συστημάτων, με επιχειρησιακά χαρακτηριστικά και δυνατότητες που θα κάνουν την διαφορά στο θέατρο των επιχειρήσεων και θα προσφέρουν στις ΕΕΔ συγκριτικό πλεονέκτημα. Εξ’ άλλου η εξάρτηση αποκλειστικά από εισαγόμενη τεχνολογία χωρίς απόκτηση τεχνογνωσίας οδηγεί αφενός σε μερική μόνο αξιοποίηση ενός οπλικού συστήματος αφετέρου επιφέρει και προφανείς δυσχέρειες στην εν συνεχεία υποστήριξη (Follow On Support), με αρνητική επίπτωση στη συνολική επιχειρησιακή διαθεσιμότητα του οπλικού συστήματος.
Οι δυνατότητές μας, ως Χώρα και ιδιαιτέρως οι Έλληνες μηχανικοί είτε είναι στελέχη των ΕΕΔ είτε είναι στελέχη της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας, έχουν αποδείξει ότι είναι σε θέση να προσφέρουν λύσεις εκεί που ακόμα και οι ΟΕΜ των οπλικών συστημάτων αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες δυσκολίες. Ενδεικτικά μπορούμε να αναφερθούμε, στις προσπάθειες των στελεχών του ΠΝ οι οποίοι μαζί με το προσωπικό των Ελληνικών Ναυπηγείων κατάφεραν να έχουν επιχειρησιακά διαθέσιμα τα νέα υποβρύχια, που μας κάνουν όλους μας υπερήφανους, όταν όλες οι συνθήκες ήταν αντίξοες αποσπώντας τα εύσημα ακόμα και από τον ΟΕΜ.
Πολιτική μας λοιπόν πρέπει να είναι η ουσιαστική συμμετοχή μας σε οποιοδήποτε προηγμένο τεχνολογικά αμυντικό πρόγραμμα ενδιαφέροντος.
Εξ’ άλλου αυτό επιτάσσει και το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, το οποίο εναρμονιζόμενο με την κοινοτική οδηγία 81/2009, μεταξύ άλλων προβλέπει ότι…. « Για την προστασία των ουσιωδών συμφερόντων ασφάλειας της χώρας και ιδίως για την ασφάλεια εφοδιασμού και την επιχειρησιακή αυτονομία των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και για την κάλυψη των αναγκών που υπάρχουν σε περιόδους κρίσης, επιστράτευσης ή πολέμου, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα για την εγκαθίδρυση και διατήρηση μίας εγχώριας τεχνολογικής βιομηχανικής βάσης, ……………………………». Άρθρο 149 ΝΟΜΟΣ 4782/2021.
Η συνέχεια στο navaldefence.gr, εδώ