NATO και Τουρκία απέτυχαν να έρθουν σε συμβιβασμό αναφορικά με την αγορά και παράδοση από την τελευταία των ρωσικών πυραύλων S-400, δήλωσε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg την Πέμπτη στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.
Η παράδοση των αντιαεροπορικών συστημάτων είχε την ισχυρότατη προσωπική υποστήριξη τόσο του προέδρου Πούτιν όσο και του προέδρου Ερντογάν προκαλώντας μεγάλες ανησυχίες στους συμμάχους της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ και την απειλή κυρώσεων από τις ΗΠΑ.
“Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να λύσουμε αυτά τα ζητήματα που μας απασχολούν”, είπε ο Στόλτενμπεργκ στο Νταβός παρουσία του Τούρκου υπουργού εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
«Πλησιάζουν οι κυρώσεις της CAATSA όσο δεν επιλύεται το ζήτημα των S-400»
Ο Τσαβούσογλου, όμως, ακύρωσε τις δηλώσεις Στόλτενμπεργκ υπερασπιζόμενος την τουρκική ενέργεια. Κατηγόρησε εμμέσως το ΝΑΤΟ για την διαρκώς μειούμενη παρουσία συμμαχικών αντιαεροπορικών συστημάτων στα σύνορά του που υποφέρουν από παραβιάσεις του εναερίου χώρου τους, ειδικά στη Συρία: “Χρειαζόμαστε αυτό το σύστημα; Ναι, εξαιτίας των απειλών γύρω μας. Θα μπορούσαμε να το πάρουμε από αυτούς (σημ. το ΝΑΤΟ); Όχι, έπρεπε να το αγοράσουμε”.
Οι ισπανικοί Patriot παραμένουν στην Τουρκία μέχρι τα μέσα του 2020
“Πιστεύουμε πως δεν είναι ασύμβατο (με το δίκτυο του ΝΑΤΟ). Πρόκειται για αντιαεροπορικό σύστημα που δεν θα απειλεί συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ”, πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου και δήλωσε πως η Τουρκία οργανώνει μια “ομάδα εργασίας” για να επιλύσει το ζήτημα.
Ο Στόλτενμπεργκ καλεί το NATO να διατηρήσει Α/Α συστήματα στην Τουρκία
Ο Στόλτενμπεργκ επιβεβαίωσε την τελευταία δήλωση και ανέφερε πως πρέπει να κατανοήσουμε τη σημασία της Τουρκίας ως συμμάχου εντός του ΝΑΤΟ.
Η Τουρκία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ το 1952 με μεγάλη υποστήριξη από τις ΗΠΑ και τη Δύση, που προσπάθησαν με ένταση να αποτρέψουν την πτώση της χώρας στο στρατόπεδο της ΕΣΣΔ κατά τον Ψυχρό Πόλεμο, αλλά η αγορά και ανάπτυξη των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων αποτελεί καταλυτικό γεγονός στις σχέσεις της με τη Συμμαχία, την οποία ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν αποκάλεσε πέρυσι “εγκεφαλικά νεκρή”.
Ο Τσαβούσογλου είπε πως, αν και συνεργάζονται με τη Ρωσία στο ζήτημα της Συρίας δεν υπάρχει καμίας μορφής στρατιωτική συνεργασία, ώστε κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη δέσμευση της χώρας στους σκοπούς του ΝΑΤΟ.
Πηγή: https://www.defencetalk.com/turkey-nato-still-at-odds-over-russia-arms-deal-73391/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook