Ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού, ο Μίρτσα Τζοάνα, έκρινε χθες Κυριακή πως μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, το ΝΑΤΟ δεν δεσμεύεται πλέον από τις υποσχέσεις που είχε κάνει στο παρελθόν να μην αναπτύξει τα στρατεύματά του στην ανατολική Ευρώπη.
Η Ιδρυτική Πράξη Αμοιβαίων Σχέσεων, Συνεργασίας και Ασφάλειας μεταξύ του ΝΑΤΟ και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που υπεγράφη πριν από 25 χρόνια, προέβλεπε μεταξύ άλλων μέτρα που με σκοπό την «αποτροπή κάθε συγκέντρωσης συμβατικών δυνάμεων» στην κεντρική και την ανατολική Ευρώπη.
Όμως, προχωρώντας στην εισβολή στην επικράτεια της Ουκρανίας και διακόπτοντας κάθε διάλογο με την Ατλαντική Συμμαχία, η Ρωσία «ακύρωσε το περιεχόμενο της Ιδρυτικής Πράξης», τόνισε ο κ. Τζοάνα κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο στο Βίλνιους.
Οι Ρώσοι «είχαν δεσμευτεί να μην επιτεθούν σε γείτονές τους, κάτι που κάνουν, και να διεξάγουν τακτικές διαβουλεύσεις με το ΝΑΤΟ, κάτι που δεν κάνουν», είπε ο κ. Τζοάνα. Η Ιδρυτική Πράξη «απλούστατα δεν εφαρμόζεται πλέον, εξαιτίας της Ρωσίας», πρόσθεσε. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή ΓΓ του ΝΑΤΟ, η Συμμαχία δεν έχει πλέον «κανέναν περιορισμό» ως προς την απόκτηση πολύ «πιο ρωμαλέας στάσης στην ανατολική πτέρυγά» της.
Το 2017, το ΝΑΤΟ είχε αναπτύξει πολυεθνικές τακτικές δυνάμεις στα κράτη της Βαλτικής και στην Πολωνία με σκοπό την αποτροπή της Ρωσίας. Στα τέλη Φεβρουαρίου, έστειλε ενισχύσεις. Τα κράτη της Βαλτικής θέλουν ακόμη μεγαλύτερη παρουσία του ΝΑΤΟ, ζητούν να αναπτυχθούν ταξιαρχίες αντί για μικρότερους τακτικούς σχηματισμούς.
Οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ συναντώνται στα μέσα Ιουνίου για να το εξετάσουν. Οι ηγέτες της Συμμαχίας αναμένεται να επικυρώσουν τις αποφάσεις τους στη σύνοδο της Μαδρίτης στα τέλη του επόμενου μήνα.
Μαλλον , εχουμε πλεον και το διακαιωμα απο ”ηθικης ” αποψης. Παντα η Σοβ….γκουχ γκουχ…Ρωσια ηταν επεκτατικη και επιθετικη , τοσο εκτος (Κουβα , Αφγανισταν) οσο και ”εντος” (Πραγα , Βουδαπεστη ,” γαζωματα” στο Τειχος κλπ…) . Παντως , αν επιχειρησει κατι σε Φινλανδια , η Πολωνια θα σπασει και τα τελευταια τακτικα ”δοντια ” της . Αν εχουν μεινει βεβαια. Κατι ακουω για επανενεργοποιηση μοναδων εξοπλισμενων με Τ -34…..
Αν δεν κάνω λάθος, υποτίθεται ότι η ίδια συμφωνία προέβλεπε πως το Νάτο δεν θα επεκτεινονταν ανατολικά. Είναι λοιπόν αστείοι οι ισχυρισμοι περί αθέτησης συμφωνιών απο την Ρωσία.
Απο κει και πέρα,, δεν νομίζω οτι η περιορισμένη ανάπτυξη στρατευμάτων οφείλεται σε κάποια κατανευναστικη πολιτική απο πλευράς ΝΑΤΟ αλλά στην πραγματική αδυναμία του ΝΑΤΟ να διαθέσει περισσότερες δυνάμεις και λόγω του υψηλού κόστους διατήρησης των.
Οπότε άνθρακες ο θησαυρός…..
Στο “προέβλεπε μεταξύ άλλων” κρύβεται όλη η αλήθεια.
Στο “προχωρώντας στην εισβολή στην επικράτεια της Ουκρανίας και διακόπτοντας κάθε διάλογο με την Ατλαντική Συμμαχία, η Ρωσία «ακύρωσε το περιεχόμενο της Ιδρυτικής Πράξης»” βρίσκεται η αλήθεια του ΝΑΤΟ.
Προηγήθηκε η αλήθεια της Ρωσίας, που θεώρησε το “μεταξύ άλλων” που δεν αναφέρεται εδώ ως επαρκή λόγο για εισβολή σε ξένη χώρα και το θάνατο χιλιάδων ανθρώπων.
Για την παραβατικότητα της Τουρκίας θα κάνετε τίποτα; Εκεί βγάζετε το σκασμό.
Αυτά βλέπει ο Μίλτος και γράφει για κρίση στην Πολωνία το 24
Επιχειρήματα του τύπου “η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα” είναι αυτά που έχουν φέρει τα πράγματα ως εδώ.
Το θέμα λοιπόν είναι ότι πλέον πεθαίνει κόσμος (ξανά), από πολεμικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη και οι ευρωπαϊκές οικονομίες πιάνουν γοργά πάτο.
Οπότε το πρώτο που μας ενδιαφέρει είναι η άμεση παύση του πολέμου και η πίεση για γρήγορη και μόνιμη λύση και όχι το αέναο blame game.
Και όταν λέω “μας” εννοώ τις χώρες της ΕΕ κυρίως, όχι την Ρωσία ή τις ΗΠΑ, οι οποίες στο τέλος της ημέρας θα δουν κέρδη. Εμείς στο τέλος της ημέρας βλέπουμε όλο και πιο κοντά τον πάτο του βαρελιού.
Τα δικαιώματα οι ισχυροί τα ορίζουν μόνοι τους. Δε χρειάζονται άλλη δικαιολογία πέραν της ισχύος τους. Αν και δε χρειάζονται υποστηρικτές, ειναι άξιο διατριβής πως εμφανίζονται ατελείωτα επιχειρήματα και δικαιώματα από followers- groupies που αντί να υποστηρίζουν τη χώρα τους αναζητούν με αγωνία το δίκαιο του αγαπημένου τους souteneur! Τόσοι αγώνες για την Ελευθερία κρίμα να πάνε στράφι!
Η Aegean μπορεί να σε μεταφέρει σε πληθώρα χωρών του εξωτερικού από 19 ευρώ και μάλιστα φορτώνει κάθε μέρα. Bon voyage!