20.6 C
Athens
Κυριακή, 27 Απριλίου, 2025
ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΑΠΟΨΕΙΣΓιατί το κόστος air-policing στα πλαίσια του ΝΑΤΟ έχει αξία μόνο ως...

Γιατί το κόστος air-policing στα πλαίσια του ΝΑΤΟ έχει αξία μόνο ως clickbait

- Advertisement -

H πρόσφατη ανάρτησή μας σχετικά με το σεναριακό ενδεχόμενο η Πολεμική Αεροπορία να αναλάβει την αποστολή της αστυνόμευσης του εναέριου χώρου (και) της Κροατίας, προκάλεσε αρκετό σχολιασμό στην σελίδα μας αλλά και στο Facebook, και από μία άποψη όχι αδικαιολόγητα.
Τα εύλογα ερωτήματα που μπορεί να προκληθούν στον καθένα είναι ποιος πληρώνει τον λογαριασμό, γιατί να μην το κάνει κάποιος άλλος, τι θα γίνεται στο Αιγαίο την ίδια στιγμή κτλ. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει καν θέμα για κανένα από αυτά τα ερωτήματα.
Ωστόσο στο παρελθόν το θέμα του air policing στα πλαίσια του ΝΑΤΟ έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε σημείο που έφτασε να γίνει επερώτηση στην βουλή με αφορμή μάλιστα ένα fake news δημοσίευμα. Αναμφίβολα είναι ένα θέμα που προσφέρεται για λαϊκισμό και εσωτερική κατανάλωση.
Αυτό όμως στην Π&Δ δεν μας ενδιαφέρει σε καμια περίπτωση. Για να  ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα λοιπόν, όσο και αν ακούγεται περίεργο, ουσιαστικά δεν υπάρχει λειτουργικό κόστος για αυτές τις πτήσεις – κι εννοούμε όχι ειδικά και ξεχωριστά για αυτές.
Οι χειριστές των F-16 πρέπει να απογειωθούν και να πετάξουν έτσι ή αλλιώς για να «γράψουν» και συμπληρώσουν κάποιον αριθμό ωρών πτήσης. Αν αυτές οι ώρες πτήσης θα είναι πάνω από την Πελοπόννησο, πάνω από το Αιγαίο ή πάνω από την Αλβανία, δεν έχει καμία διαφορά σε πρακτικό επίπεδο.
Είναι αυτονόητο δε, πως αυτό το σκεπτικό με το «γράψιμο ωρών» σαφώς δεν είναι κάτι που το σκεφτήκαμε εμείς μόλις τώρα. Στην ίδια την ΠΑ το λένε και όχι μόνο για τις συγκεκριμένες πτήσεις αλλά για κάθε άλλη πτήση που φαινομενικά μπορεί να μην έχει σχέση με αμιγώς πτητικό έργο των αεροσκαφών και των πληρωμάτων.


Από πτήσεις εξοικείωσης για διελεύσεις σε παρέλαση, πτήσεις τιμής ένεκεν για πεσόντες αεροπόρους, μέχρι τις αεροπορικές επιδείξεις του Ζευς, διελεύσεις για την γιορτής της ΠΑ και την μετάβαση ενός Embraer στο Ισραήλ για μεταφορά του Αγίου Φωτός ή ενός C-27 στην Ιταλία για μεταφορά τραυματία. Σε όλες τις περιπτώσεις ισχύει αυτό που γράψαμε: για τα πληρώματα και τους τεχνικούς είναι μία ακόμα συνηθισμένη ημέρα ρουτίνας, δεν αλλάζει τίποτα.
Επιπλέον, η αποστολή είναι άσχετη με την απόσταση. Μάλιστα υπό μία έννοια, ισχύει το αντίθετο από ό,τι υποννοείται ως προς το κόστος: όσο μεγαλύτερη η απόσταση τόσο το καλύτερο για τα πληρώματα από εκπαιδευτική άποψη, γιατί πτήσεις με μεγάλα σκέλη και πιθανόν και με ανάγκη εναέριου ανεφοδιασμού (από έτερα αεροσκάφη της συμμαχίας προφανώς) δεν γίνονται κάθε μέρα και ειδικά στην περίπτωσή μας είναι μάλλον σπάνια εμπειρία για τους χειριστές μας.
Άλλωστε το επιτελείο της ΠΑ είναι γνωστό ότι «κυνηγάει με το ντουφέκι» αφορμές για μακροσκελείς τέτοιες πτήσεις, παλαιότερα είχε ζητήσει ως αποπληρωμή χρέους της ισραηλινής Αεροπορίας για κάποια συνεκπαίδευση, να γίνει «σε είδος» με την μορφή μετάγγισης καυσίμου σε τέσσερα F-16 νότια της Κρήτης, κι όχι βέβαια για το καύσιμο το ίδιο.
Και εν τέλει λέγοντας άσχετη με την απόσταση, εννοούμε ότι θα μπορούσε να ήταν όχι η Κροατία αλλά κάποια άλλη χώρα ακόμα πιο μακριά, στην οποία περίπτωση μπορεί να χρειαζόταν βέβαιη μεταστάθμευση. Αν τέσσερα F-16 μας για παράδειγμα πήγαιναν στην Λιθουανία για έξι μήνες τι θα λέγαμε τότε; F-16 από Βέλγιο, Πορτογαλία κτλ το έχουν κάνει και παραπάνω από μία φορές. Αν δηλαδή εμείς για μία πτήση αναγνώρισης που ίσως και να μην χρειαστεί ποτε θεωρούμε ότι… «πιαστήκαμε κορόιδα» και το Αιγαίο είναι απροστάτευτο, αυτοί τι θα έπρεπε να πουν;


Σε κάθε περίπτωση, και ειδικά δεδομένου ότι π.χ. για την περίπτωση της Αλβανίας από το 2009 δεν έχει χρειαστεί ούτε μία φορά να σηκωθούν ελληνικά αεροσκάφη για τον σκοπό για τον οποίο έχουν διατεθεί, μιλάμε για εξαιρετικά χαμηλό (ουσιαστικά σχεδόν μηδαμινό) κόστος κυριολεκτικά κι όχι απλώς ως σχήμα λόγου.
Για να είμαστε απόλυτα ακριβείς, η Ελλάδα έχει δαπανήσει σε διάστημα 10 ετών (από το 2009), το “εξωφρενικό” ποσό των 5,3 εκατομμυρίων ευρώ, ήτοι 500.000 ευρώ ετησίως, όπως προέκυψε από σχετική απάντηση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου, σε σχετική επερώτηση στη Βουλή.
Όλα αυτά, χωρίς να χρειαστεί να εκτελεστεί καμία πτήση πάνω από αλβανικό έδαφος. Ας αναλογιστούν οι “θιγμένοι” από την “τεράστια δαπάνη” για χάρη της Αλβανίας, τι προβλήματα μπορεί να δημιουργούσε η ανάληψη της αποστολής από τουρκικά αεροσκάφη…
Και σε κάθε περίπτωση, επαναλαμβάνουμε πως πρόκειται για χρήματα που η ΠΑ θα ξόδευε ούτως ή άλλως, διότι οι πιλότοι θα έπρεπε να πετάξουν αυτές τις ώρες ούτως ή άλλως. Δεν πρόκειται για χρήματα που η ΠΑ θα εξοικονομούσε αν δεν αναλαμβάναμε το air policing της Αλβανίας.


Και αν ακόμα χρειαζόταν να σηκωθούν αεροσκάφη κάποια φορά για να ελέγξουν κάποιο άγνωστο ίχνος που δεν θα έδινε στοιχεία στον οικείο σταθμό εδάφους, δεν θα μιλάγαμε για σενάριο όπου ο προϋπολογισμός της ΠΑ τινάζεται στον αέρα. Αν θέλαμε να περιορίσουμε χασούρα και σπατάλες μπορούμε να το κάνουμε εύκολα ξεκινώντας από αλλού, όχι από συμμαχικές υποχρεώσεις.

Ακολουθήστε την ΠΤΗΣΗ στα παρακάτω

κανάλια επικοινωνίας στα social media:

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε:

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στο flight.com.gr εκφράζουν τους συντάκτες τους
κι όχι απαραίτητα τον ιστότοπο. Απαγορεύεται η αναδημοσίευση χωρίς γραπτή
έγκριση. Σε αντίθετη περίπτωση θα λαμβάνονται νομικά μέτρα. Ο ιστότοπος
διατηρεί το δικαίωμα ελέγχου των σχολίων, τα οποία εκφράζουν μόνο το συγγραφέα
τους.

- Advertisement -
- Advertisement -
Subscribe
Notify of
0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Τασος Σ.

Ο ντορος γινεται γιατι ο μεσος Ελληναρας δεν μπορει ακομα να καταλαβει οτι οπως και στην Δημοκρατια
ετσι και στις συμμαχιες σου δεν εχεις μονο δικαιωματα αλλα και υποχρεωσεις….

STRATOS

Προσωπικά δεν αναφέρθηκα πουθενά (στην ανάρτηση για την κατάσταση της Κροατικής αεροπορίας) σε θέμα κόστους των αποστολών εναέριας αστυνόμευσης που αναλαμβάνει η ΠΑ για λογαριασμό ξένων κρατών.
Ούτος η άλλος σε ένα πρόσφατο περιστατικό με 1 πολιτικό αεροσκάφος που πέρασε σουβλάκι την Αδριατική και μπήκε στο Ιόνιο χωρίς να απαντάει στις κλήσεις (επειδή οι χειριστές του ρίξανε 1 υπνάκο), η ΠΑ έστειλε τον λογαριασμό στην αεροπορική εταιρία από τι μαθεύτηκε…
Το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να αρνηθεί να εκτελεί εναέρια επιτήρηση σε κράτος που καταπατάει τα δικαιώματα της Ελληνική μειονότητας και έχει κάνει κουρέλι το διεθνές δίκαιο.
Στο ότι αν δεν αναλάβει την αποστολή η Ελλάδα, θα την αναλάβει η τουρκία (επιχείρημα που έχει επαναλάβει και ο καμένος παλιά (αφού στην δολοφονία του Ήρωα Κώστα Κατσίφα ήταν πλήρως εξαφανισμένος)), είναι κάτι που (κατά την ταπεινή μου άποψη) πρέπει να επιδιώκουμε.
Η απόσπαση έστω και μικρού (4) αριθμού μαχητικών αεροσκαφών της τουρκική αεροπορίας για αυτή την αποστολή, μαζί με τις εγκαταστάσεις υποστήριξης (που πρέπει να φτιαχτούν από το 0) και τα έξοδα συντήρησης της δύναμης θα αποσπάσουν χρήματα που διαφορετικά θα δινόντουσαν για το μέτωπο του Αιγαίου και της Κύπρου.
Η ύπαρξη αριθμού τουρκικών μαχητικών στην αλβανία αποτελεί πρακτικά ανύπαρκτη απειλή για την Ελλάδα ενώ σε περίπτωση σύγκρουσης αυτή η δύναμη θα εξαφανιστεί εύκολα, όντως τελείως αποκομμένη από τις μητρικές βάσεις της και τα υπόλοιπα συστήματα υποστήριξης της τηκ (ιπτάμενα ραντάρ, δίκτυο εναέριας επιτήρησης εδάφους, αντιαεροπορική ομπρέλα, κτλ).
Αν μάλιστα μια νατοική «σύμμαχος» η Αλβανία επιτρέψει τουρκικά μαχητικά να επιχειρήσουν εναντίον της Ελλάδος από το έδαφος της! Αυτό θα είναι και 1 πολύ καλό διπλωματικό χαρτί για το μέλλον, όταν (και αν) θα εμφανιστεί μία (πατριωτική) Ελληνική κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τους λογαριασμούς μας με τους αλβανούς στην Βόρεια Ήπειρο (που ο Ε.Σ απελευθέρωσε 3 φορές τα τελευταία 110 χρόνια (με αίμα) και η αισχρή διεθνή κοινότητα (μεγάλες δυνάμεις) την επέστρεψε στο κατασκεύασμα της το αλβανικό κράτος).
Είναι η ίδια ανοησία που ευαγγελίζονται οι τούρκοι με την αποστολή υποβρυχίων στην αλβανία….Ο Ελληνικός στόλος απλά σε περίπτωση σύγκρουσης με την τουρκία θα επιχειρεί στο Αιγαίο και στην Κύπρο.
Το τι γίνεται στο Ιόνιο θα έρθει σε (πολύ) δεύτερη μοίρα ενώ αν βρεθεί τουρκικό υποβρύχιο στην περιοχή θα είναι πολύ πιο εύκολο να αντιμετωπιστεί – αδρανοποιηθεί από ανθυποβρυχιακά μέσα του ΠΝ (ακόμη και τα P-3 που στο Αιγαίο χωρίς πλήρη αεροπορική υπεροχή της ΠΑ δεν μπορούν να πετάξουν (τις πρώτες μέρες του πολέμου..)).

x-m

Έχει ξαναγραφτεί: δυστυχώς δεν σας διαβάζουν στη Βουλή.

Jomasprot

Αλήθεια, νομίζω ότι δεν έχουμε συμμετάσχει ποτέ μέχρι τώρα σε καθήκοντα επιφυλακής στα πλαίσια του ΝΑΤΟ ούτε στη Βαλτική ούτε βέβαια στην Ισλανδία. Πώς και την έχουμε γλυτώσει έτσι; Τι λόγους έχουμε επικαλεστεί;

Nikolaos

Με το δεύτερο και μόνον άρθρο επί του θέματος διευκρινίζονται επαρκώς τα θέματα.
Συμμερίζομαι απόλυτα την πεποίθηση ότι στις συμμαχίες δεν υπάρχουν δικαιώματα μόνον, αλλά και υποχρεώσεις.
Δεν συμμερίζομαι την άποψη ότι οι επιφυλάξεις αναγνωστών με αγωνία για την εθνική άμυνα είναι εκδήλωση λαϊκισμού ή συνωμοσιολογίας. Πολύ εύκολα αποδίδονται εσχάτως αυτές οι κατηγορίες. Αν απαιτείτο μεταστάθμευση, θα υπήρχε όντως θέμα αποδυνάμωσης της αμυντικής μας διάταξης, δεδομένης της διαθεσιμότητος των λοιπών μέσων. Στα Ίμια, η νεότερη μονάδα του Στόλου έπλεε στην Αδριατική (δεν υπήρχε άλλη, μια Knox, άραγε;) και έφθασε ασθμαίνουσα στο θέατρο των επιχειρήσεων πλέοντας πάση δυνάμει (θα μπορούσε να είναι πολύ αργά …).
Τώρα οι διευκρινίσεις είναι επαρκείς. Αλλά οφείλουμε να πούμε ότι, όταν οι συνολικές ώρες πτήσεως ανά έτος είναι ορισμένες και πολύ λίγες, κάθε ώρα πρέπει να έχει, εξ επόψεως τακτικής αεροπορικής εκπαιδεύσεως, υψηλή προστιθέμενη αξία. Αυτό δεν συμβαίνει με τις πτήσεις αυτές. Απλώς είναι υποχρέωση, και ως τέτοια σεβαστή. Δεν υπάρχει λόγος από υπερβάλλοντα ζήλο να εξιδανικεύουμε διαδικασίες. Δεν πείθουμε τους όντως συνωμοσιολόγους με τις υπερβολές, ούτε προσφέρουμε κάποιο θεάρεστο έργο διάδοσης του ορθολογισμού.

Φίλιππος

Κατανοητά όλα αυτά που γράφετε, αλλά δεν θα ήταν λογική μία αποζημίωση – όσον αφορά το λειτουργικό κόστος – από την χώρα “δέκτη” των αεροσκαφών μας;

Giorgos Tsagkaris

 - Νikolaos
ΑΨΟΓΟΣ !!!!!!!!!!

Makis

Το οτι καθημερινα αεροσκαφη και στελεχη ερχονται στα ορια τους με τις συνεχεις παραβιασεις καποιους δεν τους πειραζει παρα η παρουσια των Ελληνικων φτερων πανω απο τα Βαλκανια Η Ελλαδα ειναι η χωρα που θα γινει η ηγετιδα δυναμη των Βαλκανιων και πρεπει να το προετοιμασει με καθε τροπο. Δεν πρεπει να δυνεται πατημα στον επιτηδιο ουδετερο να χωσει τη μουτσουνα του στο ζωτικο μας χωρο. Ηδη το καναμε βαζοντας την Αλβανια στο ΝΑΤΟ χωρις κανενα ορο Τωρα εχουμε μια Τουρκικη βαση στα μετοπισθεν.

SKYHOOK47

Πάμε πάλι…
Κατ’αρχήν να ξεκαθαρίσω ότι ούτε συνομωσιολόγος είμαι ούτε και κρίνω με κομματικά κριτήρια. Ρώτησα απλώς αν υπάρχουν ΕΠΙΠΛΕΟΝ διαθέσιμες ώρες για αυτό το σκοπό.Ώρες που δεν θα λείψουν από τις υποχρεώσεις της Π.Α. στο Αιγαίο και όπου αλλού “ξοδεύει” αυτές τις ώρες.Δεν είμαστε ούτε Πορτογαλία,ούτε και Βέλγιο, το πτητικό πρόγραμμα των μοιρών αναχαίτισης είναι ήδη αρκετά φορτωμένο και στο μέλλον και για όσο διάστημα θα διαρκέσει ο εκσυγχρονισμός των F-16 η διαθεσιμότητες των αεροσκαφών θα μειωθούν αφού τα F-16 θα προοθούνται στην ΕΑΒ προς εκσυγχρονισμό.
Αυτού του είδους οι πτήσεις θα γίνονται επ’ωφελεία μιας συμμάχου χώρας ,το κόστος για αυτές τις πτήσεις θα καλύπτεται από τον προϋπολογισμό του ΓΕΑ/ΥΕΘΑ;; Το καλύπτει η σύμμαχος χώρα ή το ΝΑΤΟ;;
Αν το κόστος αυτό καλύπτεται από τον προϋπολογισμό του ΥΕΘΑ/ΓΕΑ πιστεύετε ότι έχουμε την πολυτέλεια να αναλάβουμε αυτή την ΕΠΙΠΛΈΟΝ υποχρέωση;;; Είναι σοφό να ξοδεύουμε χρήματα και ώρες πτήσεως που μπορεί να μας λείψουν;;;
Υ.Γ. Να σας θυμίσω ότι πριν μερικούς μήνες το ΥΕΘΑ στα πλαίσια των δημοσιονομικών περικοπών και για να διατηρηθεί ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ στα νησιά είχε περικόψει κονδύλια που προορίζονταν για συντήρηση αεροσκαφών…

SKYHOOK47

Mε άλλα λόγια η ΠΑ θα αναπροσαρμόσει το πτητικό πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών(γιατί γι αυτά μιλάμε και όχι για τα Embraer ή τα C-130) ώστε να καλύψει ΚΑΙ αυτή την υποχρέωση. Αυτή η αναπροσαρμογή θα γίνει εις βάρος των υπόλοιπων πτητικών υποχρεώσεων των μοιρών αυτών( που ήδη περιλαμβάνει και το air policing της Αλβανίας) και το όποιο κόστος τους θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό του ΥΕΘΑ/ΓΕΑ.
Τόσο το άρθρο όσο και την απάντηση που μου δώσατε στο προηγούμενο άρθρο τα διάβασα γι αυτό και εξέφρασα αυτές τις απορίες.
Δεν σας τιμά καθόλου να χρησιμοποιείτε εναντίον μου μεθόδους βγαλμένες από τo βιβλίο “Η τέχνη του να έχεις πάντα δίκιο” του Σοπενχάουερ, πραγματικά λυπάμαι για τον τρόπο που αντιμετωπίζετε τους αναγνώστες της ιστοσελίδας,δεν καταλαβαίνω ποιός ο λόγος να συμπεριφέρεστε με αυτό τον τρόπο.
Μια καταραμένη απορία εκφράσαμε και μας χαρακτηρίζετε ως συνομωσιολόγους ότι είμαστε λαϊκιστές και δεν ξέρω και εγώ τι άλλο…ΗΜΑΡΤΟΝ!!!

sotbak

πιστεύω ότι θα το μοιραστούμε (την εναέρια επιτήρηση) με την Ιταλία, όπως και στην περίπτωση της Αλβανίας (15μερο)

G

Γιατι να μην πληρωνει η χωρα που ζητα τις υπηρεσιες της Π. Α?
Η λογικη να μην ξοδεύουν αυτοι τιποτα και εμεις να διατηρουμε και να διαθετουμε αεροσκαφη μηχανικους καυσιμα κτλ για τον δικο τους εναεριο χωρο ειναι απλα λαθος. Τα περι ετσι και αλλιως θα πεταγαμε ειναι αστεια. Μια χωρα διατηρει ενοπλες δυναμεις για τον εαυτο της και οχι για καποιες αλλες χωρες.οταν μαλιστα με το ζορι βγαινουν ωρες δεν βλεπω το λογο να τις παραχωρουμε δωρεαν σε αλλους Να το κανουμε στα πλαίσια της συμμαχίας αλλα ο λογαριασμός στην εκαστοτε χωρα που το ζηταει. Οι ισραηλινοι γιατι πουλησαν τον καυσιμο στον ανεφοδιασμο που τον αναφερατε σαν παράδειγμα και δεν το εκαναν δωρεαν μιας και αυτοι θελουν να γραφουν ωρες και μαλιστα στον δικο μας εναεριο χωρο για να εκπαιδευονται?

Nikolaos

Θα επιχειρήσω μια σύνοψη πορισμάτων.
Η ΠΑ αναλαμβάνει άλλη μια αρμοδιότητα, σημαντική για τα συμφέροντα της χώρας και την παρουσία της σε περιοχές όπου ο εχθρός επιχειρεί διείσδυση. Αυτό αποτελεί και εκπλήρωση υποχρεώσεων εντός της Συμμαχίας.
Για τα καθήκοντα αυτά δεν υπάρχει κάποια αποζημίωση των αναλογουσών λειτουργικών δαπανών των πτητικών μέσων. Και αυτό μπορεί να κριθεί ανεκτό. Τα πτωχότερα μέλη της Συμμαχίας στηρίζονται από το σύνολο. Αυτό το έχουμε διαχρονικά καρπωθεί και μεις, ο εξοπλισμός του δικτύου έγκαιρης προειδοποίησης και αεροπορικού ελέγχου προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από κονδύλια της Συμμαχίας, όπως και διάφορες άλλες υποδομές.
Το περιοδικό μας διαβεβαιώνει (και δεν έχουμε λόγο ή στοιχεία για να το αμφισβητήσουμε ή να αντιλέξουμε) όττι αυτό δεν προσαυξάνει τις ώρες πτήσεως. Είναι πτήσεις που έτσι κι αλλιώς θα γίνονταν. Θα πρέπει όμως να πούμε ότι είναι πτήσεις κατά κανόνα μικρότερης εκπαιδευτικής ανταποδοτικότητας (με την πιθανή εξαίρεση της εκπαίδευσης σε εναέριο ανεφοδιασμό) από το πτητικό πρόγραμμα. Και πάλι: Καλώς γίνονται αφού εντάσσονται σε έναν γενικότερο διεθνή σχεδιασμό της χώρας. Θα πρέπει όμως να αναπληρωθούν!
ΑΛΛΑ: Περνούμε σιγά σιγά σε μια εξαιρετικά ολισθηρή και επικίνδυνη νοοτροπία, όπου βάζουμε την ΠΑ (και τις ΕΔ γενικότερα) να υποστηρίζουν έναν ολοένα αυξανόμενο αριθμό υποχρεώσεων (διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, συνδρομή σε φυσικές καταστροφές, αεροδιακομιδές κλπ) ΧΩΡΙΣ την αντίστοιχη επάυξηση των μέσων που διαθέτουμε στην ΠΑ (και τις ΕΔ εν γένει), ήτοι ανταλλακτικών, καυσίμων και πρόσθετων μέσων! Αυτό δεν είναι αφέλεια. Είναι έγκλημα. Οι “νέες” αρμοδιότητες είναι διπλωματικώς επιθυμητές, και καλώς αναλαμβάνονται.
Αλλά οι ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΕΣ δυνατότητες δεν είναι απλώς επιθυμητές, είναι αναγκαίες, είναι ο ίδιος ο λόγος ύπαρξης της ΠΑ. Η ΠΑ υπάρχει για να εξαφαλίζει αεροπορική υπεροχή στο Αιγαίο και στην Ανατ. Μεσόγειο, για να αποτρέψει την εξόντωση του Κυπριακού Ελληνισμού σε μελλοντική πιθανή επέλαση των Τούρκων, για να εξασφαλίσει εγγύς αεροπορική υποστήριξη στα μαχόμενα τμήματα του ΕΣ στον Έβρο και στα νησιά, για να πλήξει ζωτικές στρατιωτικές και συγκοινωνιακές υποδομές της Τουρκίας πριορίζοντας την ικανότητά της να διαξαγάγει πολεμικές επιχειρήσεις πλήρους έντασης κατά της Ελλάδος. Αν αυτά δεν εξασφαλίζονται, άδικα συζητάμε. Έχουμε εντελώς εσφαλμένη ιεράρχηση προτεραιοτήτων.
Επομένως: Ναι στις αρμοδιότητες που ενισχύουν τη διεθνή θέση της χώρας, αλλά με διάθεση αντιστοίχων πόρων στην ΠΑ! Που δυστυχώς, δεν αποδεικνύεται!
Υπό την έννοια αυτή, και καθώς “από το τίποτε δεν γίνεται τίποτε” και μοιραία κάποιες γωνίες θα κοπούν, δεν είναι κατανοητή η εριστική επιμονή του περιοδικού να καταγγέλει σε υψηλούς τόνους “σκοπιμότητες”, “λαϊκισμό”, “εσωτερική κατανάλωση” και άλλα ηχηρά παρόμοια. Δεν γνωρίζω τι έχει γραφεί αλλού για το θέμα, δεν με αφορά, δεν παρακολουθώ μέσα δεύτερης ποιότητος αλλά μόνο την ΠΤΗΣΗ, και δεν γνωρίζω ποιος έκανε επερώτηση και ποιο το περιεχόμενό της και η ατζέντα του επερωτώντος. Διαβάζω τρίβοντας τα μάτια μου “Οι χειριστές των F-16 πρέπει να απογειωθούν και να πετάξουν έτσι ή αλλιώς για να «γράψουν» και συμπληρώσουν κάποιον αριθμό ωρών πτήσης.
Αν αυτές οι ώρες πτήσης θα είναι πάνω από την Πελοπόννησο, πάνω από το Αιγαίο ή πάνω από την Αλβανία, δεν έχει καμία διαφορά σε πρακτικό επίπεδο.” Η ΠΤΗΣΗ, το εγκυρότερο αεροπορικό βήμα στην Ελλάδα και όχι μόνο, λέγει ότι οι χειριστές των μαχητικών της ΠΑ “ΠΡΕΠΕΙ να απογειωθούν και να πετάξουν ΕΤΣΙ Ή ΑΛΛΙΩΣ για να “ΓΡΑΨΟΥΝ” και ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΚΑΠΟΙΟΝ (!!!) αριθμό ωρών πτήσης”. Σαν να είναι οι χειριστές της ΠΑ ιπτάμενοι της Συριακής Αεροπορίας, που απογειώνονταν, έκαναν έναν κύκλο εντός τερματικής περιοχής του αεροδρομίου και προσγειώνονταν χειροκροτούμενοι (και φυσικά τους είδαμε στη μάχη, αμολούν μια βόμβα πάνω από μεγαλούπολη και φεύγουν)!
Ή κάποιας αφρικανικής αεροπορίας! Σαν να πρόκειται για διεκπεραίωση μιας γραφειοκρατικής υποχρέωσης! Τη στιγμή που, με δημοσιοποιημένα στοιχεία, οι ώρες πτήσεως πλησιάζουν το μισό των ελάχιστων προδιαγραφομένων από το ΝΑΤΟ, και είναι φυσικά λιγότερες από το μισό των προ 20ετίας ωρών! Αυτή η πρόταση αρνούμαι να δεχθώ ότι ανήκει στην ΠΤΗΣΗ! Είναι μια πρόταση που όχι μόνο αξιωματικούς της ΠΑ, αλλά και κάθε γνώστη τον αφήνει άναυδο. Αν το περιοδικό νομίζει ότι με τον εφησυχασμό τονώνει το ηθικό, φοβούμαι ότι η εκτίμησή του αυτή δεν είναι ορθή.
Διότι οι απέναντι γνωρίζουν την αλήθεια, γι’ αυτό και αποθρασύνονται παρά την ανεπαρκή επάνδρωση των μοιρών τους. Και ο εφησυχασμός οδηγεί την ελληνική κοινή γνώμη σε αδράνεια για την υπαρξιακή απειλή, που συνιστά ο εν εξελίξει αφοπλισμός της Ελλάδος. Δεξιότητες που αναπτύχθηκαν σε δεκαετίες χάνονται γρήγορα, και αν είσαι το Βέλγιο ή η Δανία έχει καλώς, αν όχι είσαι άξιος της μοίρας σου.
Πάντα με αγάπη και εκτίμηση, από το τεύχος 27 και εντεύθεν,

reCaptcha Error: grecaptcha is not defined

Ακούστε μας

- Advertisement -

Το Σχόλιο της Ημέρας

ΑΝΑΛΥΣΗ: Εκσυγχρονισμός Μ113, η περίπτωση των Φιλιππίνων που επέλεξαν την Elbit Systems

Η αναβάθμιση των τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού (ΤΟΜΠ) Μ113 αποτελεί μια πρόκληση για πολλούς στρατούς παγκοσμίως, καθώς το όχημα, παρά την ηλικία του, παραμένει...

Το τεύχος μας που κυκλοφορεί

- Advertisement -

Κύριο Άρθρο

ΕΚΤΑΚΤΟ: Η Ελλάδα ανακήρυξε ΑΟΖ στο Ιόνιο μέχρι το Ταίναρο

50
Σε μια ιστορική απόφαση η Ελλάδα προχώρησε στην ανακήρυξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στο Ιόνιο Πέλαγος, καλύπτοντας μια εκτεταμένη περιοχή που φτάνει μέχρι...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 053 Τεύχος Νοεμβρίου 2024

Αγορά 3.99€
- Advertisement -

Σαν σήμερα

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ – 26 Απριλίου 1986: Το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνόμπιλ

8
Ο αντιδραστήρας Νο 4 του πυρηνικού εργοστασίου του Τσερνομπίλ στην Ουκρανία αστοχεί με αποτέλεσμα το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία. Αυτό συνέβη στη 01:23...
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 052 Τεύχος Οκτωβρίου 2024

Αγορά 3.99€
- Advertisement -
Card image

ΠΤΗΣΗ 051 Τεύχος Σεπτεμβρίου 2024

Αγορά 3.99€

Πολιτική διαχείρισης σχολίων

Πολιτική διαχείρισης σχολίων για τις ιστοσελίδες flight.com.gr, navaldefence.gr, military-history.gr

73
Όπως είναι γνωστό, τα σχόλια στα site μας υπόκεινται σε έλεγχο και επεξεργασία ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους με τους κανόνες που έχουμε...

Related News

Συνάντηση Ζελένσκι -Τραμπ χθες: το προσκήνιο και παρασκήνιο στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο Ουκρανός ομόλογός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι είχαν χθες, Σάββατο, στο Βατικανό, πριν από την κηδεία του πάπα...

Χαμάς: δηλώνει έτοιμη για συμφωνία απελευθέρωσης των ομήρων και μακρά εκεχειρία

Η Χαμάς δήλωσε σήμερα ότι είναι έτοιμη για μια συμφωνία για την απελευθέρωση όλων των ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται στη Γάζα και για...

Η καινούργια «Πτήση» Nο 58, Απρίλιος 2025 κυκλοφορεί!

Το καινούργιο μας Τεύχος 58, Απρίλιος 2025 είναι στα περίπτερα με πλούσια, επίκαιρη και ενδιαφέρουσα ύλη στο τέλος της εβδομάδας, αλλά υπάρχει ήδη ηλεκτρονικά ...