Σύμφωνα με προκαταρκτική ανάλυση των διαθέσιμων μετεωρολογικών δεδομένων από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, την οποία παρουσιάζει σε σχετική ανακοίνωσή του, οι ακραίες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας Daniel οφείλονται κυρίως στα παρακάτω χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας:
– Αποκοπή ψυχρών αερίων μαζών από τη γενική κυκλοφορία της ατμόσφαιρας πάνω από την Ευρώπη, στην οποία οφείλεται το φαινόμενο της Ψυχρής Λίμνης. Η αργή νότια-νοτιοδυτική κίνηση της Ψυχρής Λίμνης οφείλεται στον έντονο κυματισμό του αεροχειμάρρου ο οποίος οδήγησε στην ανάπτυξη ενός εκτεταμένου πεδίου υψηλών πιέσεων πάνω από την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη (Ωμέγα εμποδιστή – Omega blocking). Οι Ωμέγα εμποδιστές συνδέονται με επίμονες καιρικές συνθήκες για αρκετές ημέρες, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα εκδήλωσης ακραίου καιρού σε μια συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή.
– Οι ψυχρές αέριες μάζες στη μέση και ανώτερη τροπόσφαιρα σε συνδυασμό με την επικράτηση θερμών και υγρών αερίων μαζών στην κατώτερη ατμόσφαιρα, συνέβαλαν στην ανάπτυξη έντονης ατμοσφαιρικής αστάθειας πάνω από την περιοχή μας και τη δημιουργία εκτεταμένων καταιγίδων. Αν και η παρουσία της Ψυχρής Λίμνης και του Ωμέγα εμποδιστή δεν είναι πρωτοφανή φαινόμενα, η επικράτηση υψηλών τιμών θερμοκρασίας στην επιφάνεια της θάλασσας και στον υπερκείμενο αέρα αυτή την περίοδο του έτους συνέβαλε στην έντονη ατμοσφαιρική αστάθεια, που αναπτύχθηκε στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου.
– Η ισχυρή μεταφορά υδρατμών σε μεγάλο βάθος της ατμόσφαιρας από το Αιγαίο προς την ανατολική ηπειρωτική χώρα με έμφαση στη Θεσσαλία. Η ένταση και η επιμονή αυτής της μεταφοράς υδρατμών οφείλεται στη θέση και στη χαμηλή ταχύτητα μετατόπισης της Ψυχρής Λίμνης, που συνέβαλαν στην επικράτηση επίμονων ανατολικών ανέμων από το έδαφος έως 10.000 – 11.000 μέτρα ύψος. Γενικά, οι καταιγίδες καταναλώνουν τη διαθέσιμη ενέργεια στην ατμόσφαιρα και εξασθενούν, όμως στην περίπτωση της κακοκαιρίας Daniel η διαθέσιμη ενέργεια παρέμενε σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, λόγω της συνεχούς ροής ασταθών αερίων μαζών από το Αιγαίο Πέλαγος προς τη Θεσσαλία.
– Η αλληλεπίδραση των ορεινών όγκων με την ισχυρή μεταφορά υδρατμών, η οποία και συνέβαλε στην εκδήλωση πιο ραγδαίων βροχοπτώσεων, όπως συνέβη για παράδειγμα στο Πήλιο, όπου και καταγράφηκαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής στους μ
Κάτι στο επίπεδο των Kiowa δλδ.
Μόνο υπό την προϋπόθεση της αγορά νέων ( tiger ;;) αποτελεί θετική είδηση . Αν πουληθούν και μείνουν αναντικατάστατα τότε μιλάμε για υποβάθμιση της μαχητικής ισχύος της Ε.Φ . Πάντως αξίζει να ανοίξει επιτέλους η συζήτηση για την απόκτηση μαχητικών από την Κύπρο . Το Μ-346 που η Ελλάδα θα διαθέτει στο μέλλον ως εκπαιδευτικό-ελαφρό μαχητικό ( ως μέρος της Elbit φυσικα αλλά όλοι ξέρουμε τι θα γίνει σε περίπτωση πολέμου ) μοιάζει ιδανική λύση για μαχητικό εγγύς κρούσεως .
Ελπίζω οι Σέρβοι να θέλουν και S-300/SA-8/SΑ-15 Εμείς σίγουρα θέλουμε πυροβόλα των 155 για τα νησιά!
Δηλαδή πουλάνε τα μόνα επιθετικά ελικόπτερα που έχουν για να πάρουν τι?
Γιατί βιάζονται; Άκου 12 ελαφρά σε βάθος 10ετίας και αφού πρώτα δώσουν τα Mi-35.! Κάντα 6 σε βάθος 25ετίας!
Τραγικοί.
Σωστή απόφαση, για την αντικατάσταση τους και καθώς η τεχνολογία αλλάζει, τις περισσότερες αποστολές τους μπορούν να τις αναλάβουν εξοπλισμένα uav.
Τώρα τσουτσούριασα. Κοσμογονία.
Η συντήρηση των συγκεκριμένων ελικοπτέρων είναι προβληματική τόσο διότι χρειάζεται αποστολή τους στη Ρωσία, όσο και λόγω των αντιδράσεων των ΗΠΑ. Επιπλέον επιχειρησιακά, δεν έχουν θερμικά συστήματα για νυχτερινό αγώνα και είναι υπερβολικά ογκώδη, που τα καθιστά εύκολα εντοπίσημα με οπτική παρατήρηση δίνοντας παράλληλα ένα μεγάλο στόχο στον αντίπαλο. Η βέλτιστη επιλογή (κόστος/απόδοση) είναι μια εξοπλισμένη έκδοση κάποιου μεταφορικού ελικοπτέρου (πιθανότατα της Leonardo) που θα μπορεί να επιχειρεί μέρα και νύχτα χρησιμοποιώντας σύγχρονους πυραύλους (Spike ER;) ατρακτίδια πυροβόλων και κατευθυνόμενες ρουκέτες.
Εάν η οποιαδήποτε συμφωνία προβλέπει πώληση των ελικοπτέρων πριν την παραλαβή των καινούργιων, ασφαλώς και αποτελεί τεράστια τρύπα στην άμυνα της Κύπρου.
Η επιλογή του καινούργιου επιθετικού ελικοπτέρου ,είναι μια άλλη επιχειρησιακή παράμετρος που θα εξεταστεί, θα παρουσιαστεί και θα συγκριθεί με τα Mi-35P ,πιστεύω επαρκώς στο άμεσο μέλλον
Την ώρα που οι Τούρκοι κατεβάζουν Leo 2A4 στα κατεχόμενα, οι Κύπριοι αποσύρουν τα μοναδικά επιθετικά τους ελικόπτερα; Για να τα αντικαταστήσουν με τι και -κυρίως- από πού;
Καλησπέρα
Απ΄ότι φαίνεται και στην Κύπρο η λέξη αναβάθμιση είναι άγνωστη. Δηλαδή δεν μπορούμε να βάλουμε ένα θερμικό;
Να υποθέσω τα Ρώσικα Mil-Mi 35 που πολεμάνε σε Συρία κτλ είναι μόνο για αγώνα ημέρας…θα έχουν κάνει συμφωνία μάλλον για να μην γίνονται επιθέσεις στην Χμεϊμίμ κατά τη νύκτα.
Στο άρθρο αναφέρεται κονδύλι €300,000,000 για τα νέα ελικόπτερα. Με αυτά τα χρήματα σίγουρα αγοράζαμε FOS και αναβάθμιση και μας περίσσευαν χρήματα και για αναπλήρωση του ενός που κατέπεσε και για να κλείσουμε άλλες τρύπες.
Αντ΄αυτού επιλέγουμε τον εθελούσιο αφοπλισμό πάλι. Έχουμε ελικόπτερα που μπορούν να κάνουν τη διαφορά και πάμε για κάτι ελαφρύτερο. Αμερικανικά δεν μπορούμε να πάρουμε λόγω εμπάργκο, άρα τι μένει; Ελπίζω όχι Τίγρεις!
Επίσης ελπίζω και εύχομαι να μην ενδώσαμε σε έξωθεν πιέσεις για αυτή την απόφαση.
Πάντως για να τα λέμε όλα, από τη πρώτη μέρα που ανέλαβε η κυβέρνηση Αναστασιάδη το 2013 ακούγονταν δηλώσεις για αντικατάσταση των Mil-Mi 35.
Την ώρα που οι προκλήσεις της Τουρκίας είναι στο κόκκινο ή Κύπρος αποφασίζει να αποσύρει ένα από τα λίγα οπλικά συστήματα που μπορούν να κάνουν την διαφορά με τουλάχιστον αστεία επιχειρήματα ως δικαιολογία.Πρωτα από όλα δεν αποσύρεις κάτι αν δεν έχεις δρομολογήσει την αντικατάσταση του.Η υπόσχεση για αγορά 6 με option για αλλά 6 είναι σαν όλες τις option στις ελληνικές αγορές απίθανο να πραγματοποιήθη.Κατι άλλο που αναφέρει το άρθρο είναι ότι θα χρειαστούν 100 εκ τα επόμενα 10 χρόνια για συντήρηση και ερωτώ τα καινούργια που θα αγοραστούν δεν θα χρειαστούν συντήρηση;Λένε ακόμα ότι δεν έχουν δυνατότητα νυκτερινου αγώνα οπότε τα δίνουμε και δεν έχουμε πλέον ούτε την ημέρα.Κανεις δεν λέει τι θα πάρουν ως αντικατασταθεί.Προφανως αμερικανικά δεν γίνεται λόγω εμπάργκο, ρώσικα το ίδιο λόγω κυρώσεων οπότε μένουν οι λύσεις από την Ευρώπη.Για μεταχειρισμένα δεν ξέρω αν υπάρχουν διαθέσιμα και για αγορά καινούργιων ούτε λόγος να γίνεται λόγω κόστους, οπότε ρωτάω υπάρχει κάτι που ξέρουν στη Κύπρο και απλά εμείς δεν το γνωρίζουμε η ειναι μια απόφαση στο πόδι;Έχει την δυνατότητα η Κύπρος να πετάξει την επένδυση που έχει γίνει σε αυτά τα ελικόπτερα και να ξεκινήσει από την αρχή με έναν άλλο τύπο ελικοπτέρου που θα χρειάζεται από την αρχή εκπαίδευση, υποδομές κλπ; Μου φαίνεται πιο λογικό να εκσυχρονισει τα υπάρχοντα και να τα κρατήσει από το να πάει σε αγορά νεου τύπου.
Αν τελικά τα Mi-35P είναι τόσο ανεπιθύμητα και είναι προς πώληση στη Σερβία, τότε το ιδανικό θα ήταν να κανονιστεί μία ανταλλαγή με ένα “hot-transfer” των 9 ολοκαίνουργιων Airbus H145M της Σερβίας με τα 11 Mi-35P της Κύπρου. Τα Η145Μ έχουν θεαθεί με Spike (και μάλιστα της έκδοσης ER2 με 16 km εμβέλεια) και Thales FZ rockets.
Με αυτό τον τρόπο και η Σερβία αναπληρώνει αργότερα τα H145M με νέες αγορές αλλά και η Κύπρος αποκτά άμεσα 9 σύγχρονα ελικόπτερα, τα οποία μπορεί να μεγαλώσει το αριθμό τους αργότερα, με νέα αγορά
Για να καταλάβουν ορισμένοι τι κουβάδες φτιάχνουν οι Ρώσοι. Τρεις γενικές ανακατασκευες σε 20 χρόνια χρήσης, με τα ελικόπτερα εκτός υπηρεσίας για ικανό χρονικό διάστημα. (έχουν ήδη κάνει μια). Κανένα δυτικό αεροπορικό μέσο δεν χρειάζεται ανακατασκευή σε τόσο σύντομο χρόνο. Μέσος όρος δηλαδη τα εφτά χρόνια. Τενεκεδες με ημερομηνία λήξης. Ανακατασκευή και 100 εκατ. € απλά για την διατήρηση των ήδη ξεπερασμενων μαχητικών ικανοτήτων. Παράλληλα διαφαίνεται η διάθεση της Κύπρου να απεμπλακει απ την ρωσική εξάρτηση σε οπλικά συστήματα. Αν ο Μενεντεζ κανονίσει κανένα μαγικό και δούμε Zulu και Venom των πεζοναυτών στην Κύπρο, δεν μου φαίνεται περίεργη η κίνηση. Αλλιώς μια αγορά από την Leonardo ώστε να φέρει την Eni πάλι στα οικόπεδα είναι λογική. Αρκει να μην αυτοαφοπλιζονται για να καλοπιάσουν τους Τούρκους.
Η Αυστραλία τα έδωσε τα Tiger απ’ότι θυμάμαι ήταν νεότατα πλήρεις επιχειρησιακά και με λυμένες τις παιδικές ασθένειες.
Με μεγάλο κομμάτι της χώρας υπο κατοχή, με συντηρούμενη επιθετική πολιτική της Τουρκίας και με τον Αττίλα 3 όπως εύστοχα είπαν Κύπριοι αξιωματούχοι στην Κυπριακή ΑΟΖ, είναι μάλλον περίεργη κινηση να εκφράζεις τι θέλεις να ξεφορτωθείς έστω και χωρίς συντήρηση χωρίς να αναφέρεις τι θέλεις να αποκτήσεις…αποδεικνύεται ότι ήταν σοφή η διαδικασία που ακολουθήθηκε στην αγορά των την εποχή που αγοράστηκαν. Αν και ο λόγος περι πολιτικής ΗΠΑ για Ρωσικά συστήματα δείχνει εύλογος, δεν εξηγεί την απαξίωση τους…
Ίσως ήρθε η ώρα για AH-1Z, για να δείξουν και οι σύμμαχοι την στήριξή τους.
Άλλωστε αυτοί πρωτοστατούν στην αντικατάσταση οτιδήποτε Ρωσικού.
6 με δωρεάν παραχώρηση και 6 μεταχειρισμένα αγορά.
Πιστοποίηση Spike και τα leo2a4 που κατέβασαν οι Τούρκοι πάνε περίπατο.
Με απλά λόγια, καθαρή πράξη έσχατης προδοσίας η πώληση των επιθετικών ελικοπτέρων της Εθνικής Φρουράς χωρίς την χρονικά έγκαιρη αντικατάσταση τους με αντίστοιχο και συνάμα καλύτερο τύπο αλλιώς μιλάμε για την ουσιώδη εκμηδένιση της έστω λογιστής αεροπορικής ισχύος που θα μπορούν να επιδείξουν οι Κύπριοι. Τα τούρκικα τεθωρακισμένα θα προελαύνουν σχεδόν ανενόχλητα χωρίς έγνοιες για αεροπορικές απειλές.
Η αλήθεια είναι ότι έχουν αρκετά μειονέκτηματα… έχουν όμως και τεράστιο όγκο πυρός,με ένα πέρασμα κάνουν μεγάλη ζημιά.Ειναι ιπτάμενη πολλαπλοί εκτοξευτές πυραύλων, χρησιμοποιούν πυρομαχικά χαμηλού κόστους με πολύ καλή απόδοση.Μακαρι η Η.Π.Α να αποδέσμευσουν για την Κύπρο σύγχρονα μέσα προς αντικατάσταση.
Τραγικοί οι κύπριοι. Ζούνε σε άλλη διάσταση μάλλον.
Ενώ οι Σέρβοι που ο προυπολογισμός της ΠΑ τους είναι αστείος έχουν χρήματα για να τα συντηρούν και δεν τους νοιάζει!!…
Δηλαδή τι παραμύθια θα ακούσουμε ακόμη?? Χώρες με κατεστραμένες οικονομίες έχουν τα Mi-35 και τα επιχειρούν στην πρώτη γραμμή και κερδίζουν πολέμους!!
Στην Συρία, Λιβύη και το Ιράκ, τα Mi-35/24 τους ξελάσπωσαν (την στιγμή που τα AH-64 Apache είναι φτηνά στην συντήρηση συγκριτικά…αχαχαχα!!!) το πλέον αξιόπιστο και πολυχρησιμοποιήμενο μέσο στο πλέον επικίνδυνο (σύγχρονο) περιβάλλον απειλών με ελάχιστες απώλειες…
Η πλήρης δυνατότητα νυχτερινών επιχειρήσεων αποκτιέται με συνοπτικές διαδικασίες και αστείο κόστος (και το συζητάν εδώ και 15 χρόνια!!!)..
Κουμπάροι είσαστε καταδικασμένοι…μην σας φταίει κανείς για τίποτε..