Αν ο τίτλος του κειμένου είναι αστείος… είναι γιατί είναι ακριβώς τέτοιος! Όπως γράφουν οι Financial Times, ο νορβηγικός κατασκευαστής πυρομαχικών Nammo, ένας από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως, διαμαρτύρεται ότι δεν μπορεί να αυξήσει την παραγωγική του ικανότητα, καθώς στο εργοστάσιο του, στο Raufoss στην Κεντρική Νορβηγία, δεν υπάρχει επάρκεια ηλεκτρικού ρεύματος από το δίκτυο. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί πολύ κοντά έχει δημιουργηθεί ένα μεγάλο data center του Tik Tok, το οποίο απορροφά τεράστιες ποσότητες ρεύματος, οπότε δεν περισσεύει!
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Nammo, Morten Brandtzaeg, «η ανάπτυξη μας περιορίζεται από την αποθήκευση βίντεο με γατάκια!». Πέρα από το ανέκδοτο, η Nammo όπως και όλοι οι κατασκευαστές πυρομαχικών σε Δύση και Ανατολή πασχίζουν να αυξήσουν την παραγωγή τους λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, που έχει εκτοξεύσει τη ζήτηση διεθνώς. Όχι μόνο γιατί Ρωσία και Ουκρανία καταναλώνουν απίστευτες ποσότητες κυρίως βλημάτων πυροβολικού, αλλά και γιατί πολλές χώρες διαπιστώνουν ότι τα αποθέματα τους δεν είναι επαρκή για ένα σύγχρονο πόλεμο υψηλής έντασης.
Ο Brandtzaeg διαπιστώνει πως η απαίτηση για βλήματα πυροβολικού είναι στο δεκαπενταπλάσιο του συνήθους, ξεπερνώντας κάθε ιστορικό προηγούμενο, ενώ εκτιμά πως η ευρωπαϊκή βιομηχανία πυρομαχικών πρέπει να επενδύσει κάπου 2 δις ευρώ για να ανταπεξέλθει στη ζήτηση από την Ουκρανία.
Το Tik Tok σκοπεύει να χτίσει και άλλα data center κοντά στο εργοστάσιο της Nammo, ενώ γενικά οι σκανδιναβικές χώρες έχουν γίνει τόπος υποδοχής τέτοιων ενεργοβόρων κέντρων, γιατί εκεί βρίσκουν φθηνή ενέργεια και χαμηλές θερμοκρασίες, απαραίτητες για την ψύξη των εκατοντάδων χιλιάδων server δεδομένων που χρησιμοποιούν. Η τοπική εταιρία παραγωγής ενέργειας επιβεβαίωσε πως προς το παρόν δεν έχει περίσσεια παροχής, αλλά ήδη υπάρχουν έντονες συζητήσεις πως η παροχή ρεύματος δεν μπορεί να γίνεται με βάση το “ποιός ζήτησε πρώτος” αλλά με κριτήριο την εθνική κρισιμότητα κάθε υποδομής.
Η Nammo παράγει τα “πάντα” από πυρομαχικά, ξεκινώντας από σφαίρες διαμετρήματος 5,56 μέχρι βλήματα πυροβολικού 155 χιλιοστών, καλύπτοντας όλους τους κλάδους Ενόπλων Δυνάμεων. Η εταιρία ανήκει κατά 50% στο Νορβηγικό κράτος με το υπόλοιπο στην Φινλανδική αμυντική εταιρία Patria. Πέρα από τα πυρομαχικά κατασκευάζει κινητήρες και απάρτια πυραύλων αέρος-άερος όπως οι ΑMRAAM και Sidewinder, αλλά και για αντιπλοϊκούς όπως ο Exocet και ο NSM, όπως και πυραυλικούς κινητήρες για τους διαστημικούς φορείς Ariane. To 2021 ο τζίρος της ήταν 618 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων, 57 εκατ.
Πάντως ο Brandtzaeg άφησε υπονοούμενα ότι δεν μπορεί να αποκλείσει η κατασκευή του data center από το Tik Tok (που ανήκει στην κινεζική εταιρία ByteDance) να έχει γίνει επίτηδες δίπλα σε μια αμυντική εταιρία. Αυτές τις μέρες άλλωστε, στις ΗΠΑ, το Tik Tok ελέγχεται στο Κογκρέσο για τη δραστηριότητα του, για το αν θα μπορεί να λειτουργεί εντός χώρας, καθώς υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες, πως τόσο το περιεχόμενο που παράγουν οι εκατομμύρια χρήστες του όπως και η ίδια η εφαρμογή στα κινητά τηλέφωνα, ελέγχονται από την Κινεζική κυβέρνηση. Μάλιστα εδώ και καιρό στις ΗΠΑ έχει απαγορευθεί η εγκατάσταση του Tik Tok στα κινητά που παρέχει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση στο προσωπικό της όπως και σε πολιτικά πρόσωπα, «για λόγους ασφαλείας».