Τις πρώτες εκτελέσεις μετά από 30 χρόνια πραγματοποίησε η στρατιωτική χούντα, η οποία άρπαξε με τη βία την εξουσία στη Μιανμάρ την 1η Φεβρουαρίου του 2021.
Εκτλέστηκαν τέσσερις κρατούμενοι, εκ των οποίων ο ένας ήταν πρώην βουλευτή του κόμματος της Αούνγκ Σαν Σου Τσι, της προέδρου της χώρας, την οποία κρατείται πλέον στη φυλακή από τους στρατιωτικούς.
Ο Τομ Άντριους, ο ειδικός εισηγητής του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Μιανμάρ, δήλωσε «αγανακτισμένος και ανάστατος» για την εκτέλεση «αυτών των πατριωτών και αγωνιστών για ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία», προσθέτοντας ότι «η καρδιά μου βρίσκεται στις οικογένειές τους, στους φίλους και στους αγαπημένους τους και σε σε όλους όσοι γίνονται θύματα των κλιμακούμενων φρικαλεοτήτων της χούντας».
«Αυτές οι αχρείες πράξεις πρέπει να αποτελέσουν σημείο καμπής για τη διεθνή κοινότητα», πρόσθεσε ο κ. Άντριους.
Μιανμάρ: σε 4 χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε η πρώην πρόεδρος Αούνγκ Σαν Σου Τσι
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Γιοσιμάσα Χαγιάσι προεξόφλησε ότι οι εκτελέσεις θα απομονώσουν περαιτέρω τη Μιανμάρ σε διεθνές επίπεδο και εξέφρασε βαθιά ανησυχία. Ο κ. Χαγιάσι, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του, εκτίμησε πως η εξέλιξη θα βαθύνει τη σύρραξη στη χώρα, ενώ επισήμανε ότι το στρατιωτικό καθεστώς περιφρονεί τις επανειλημμένες εκκλήσεις από το Τόκιο να διευθετηθεί με ειρηνικό τρόπο η κρίση και να απελευθερωθούν οι πολιτικοί κρατούμενοι.